KESKIVIIKKO 23.08.2017

KESKIVIIKKO 23.08.2017
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa tänään Mustanmeren rannalla sijaitsevaan lomanviettokeskukseen Sochiin, jossa hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Hän saa tuekseen Mossadin johtajan Yoram Cohenin ja äskettäin nimitetyn kansallisen turvallisuusneuvoton johtajan Meir Ben-Shabbatin. Netanyahu neuvotteli tiistaina ennen matkaansa Israelin korkeiden turvallisuusvirkailijoiden kanssa.

Israel on huolestunut USA:n ja Venäjän välillä solmitusta tulitauko-sopimuksesta Syyriassa, jossa ei huomioida tarpeeksi Israelin epäilyjä Iranin vaikutusvallan ja joukkojen ulottamisesta alueella ja etenkin Syyriassa Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Israelin lähettämä turvallisuusjohtajien valtuuskunta pyrki jokin aika sitten informoimaan Trumpin hallitusta huolestaan, mutta koska se ei tuonut toivottua tulosta. Israel yrittää vaikuttamaan Putiniin saadakseen äänensä kuuluviin.

Pääministerin kanslia julkisti lauantaina lausunnon, jossa todetaan: "Putin ja Netanyahu sopivat tapaamisesta voidakseen keskustella kehityksestä alueella. Mainittakoon, että kahden viimeisen vuoden aikana pääministeri Netanyahu ja presidentti Putin ovat tavanneet kahden kuukauden välein keskustellakseen kahdenvälisistä ja alueellisista kysymyksistä estääkseen yhteen-otot Israelin ja Venäjän ilmavoimien välillä Syyriassa, mikä on onnistunut tähän saakka".

Venäjä liittyi Syyrian sotaan v. 2015 tukeakseen presidentti Bashar Assadin hallitusta sen taistellessa kapinallisia vastaan.
Israelin ilmavoimat ovat toistuvasti iskeneet havaitsemiaan aseita ja ohjuksia Hizbullahille kuljettavia autosaattueita vastaan, jotka ovat nostattaneet vastalauseita Venäjän taholta. Huhtikuussa IAF:n koneet olivat lähellä iskeä Venäjän joukkoja vastaan, joita oli majoitettu lähelle IAF:n iskukohdetta. Venäjä kutsui Israelin Moskovan lähettilään ilmoittaen tälle, että Venäjän muuttuneen politiikan mukaan IAF:n koneilla ei ole oikeutta lentää Syyrian ilmatilassa ilman Venäjän antamaa lupaa.
Netanyahu kiisti mediassa esitetyt tiedot Venäjän muuttuneesta asenteesta todeten, että IAF jatkaa iskuja asesaattueita vastaan. http://www.timesofisrael.com/in-talks-with-putin-netanyahu-to-focus-on-iran-threat/

02. USA:n presidentti Donald Trump vakuutti vaalipuheissaan, että Iranin kanssa 2015 solmittu kanainvälinen sopimus JCPOA otetaan uudelleen tarkasteltavaksi tai että se peruutetaan kokonaan. Iranin hallitus on reagoinut USA:n hallituksen suunnitelmiin sopimuksen muuttamisesta hyökkäävästi.
Iranin atomikysymysten johtaja Ali Akbar Salehi vastasi presidentti Trtumpin toistuviin uhkauksiin alistaa JCPOA sopimus uuteen tarkasteluun todeten Iranin valtion TV:n uutiskatsauksessa tiistaina varoittaen, että Iranin islamilainen tasavalta pystyy viiden vuorokauden sisällä rikastamaan tarpeeksi 20 %:n tasoon ydinaseen valmistamiseen tarvittavaa uraania.

Salehin varoitus yhdessä Iranin presidentti Hassan Rouhanin kommenttien kanssa osoittavat Iranin haluavan vastustaa Trumpin suunnitelmia kuitenkin pyrkien pitäytymään sopimukseen, jolla Iranin vastaisia sanktioita kevennettiin. "Jos on olemassa reaktio ja haaste, me ilman muuta tulemme yllättämään ne. Tehtyämme päätöksen, me voimme jatkaa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon enintään viiden vuorokauden sisällä". Ali Salehi totesi lisäten: "Emme todellakaan ole kiinnostuneita sellaisesta kehityksestä. Sopimukseen pääsy ei ollut helppoa, emmekä luovu siitä helpolla. Olemme sitoutuneet siihen ja olemme uskollisia sen asettamille vaatimuksille".

IRANIN mahdollisuuksia uranin rikastamiseksi ydinase-kelpoiseen 20 %:n tasoon on spekuloitu mediassa ja esitetty aika-arvioita kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Nyt Salehin ilmoitus viidestä päivästä vahvistaa epäilyjä, että Iran on jatkanut valmisteluja rikastamisen aloittamiseksi uudelleen. Salehi toimii myös varapresidentin ominaisuudessa. Rouhan esitti omat kommenttinsa sen jälkeen, kun Trump allekirjoitti sanktiolan, jolla automaattisesti boikotoidaan yhtiöitä, jotka avustavat Iranin ballististen ohjusten rakentamista. Sanktioiden helpottaminen on poikinut Iranin lentoyhtiöille edullisia kauppasopimuksia AIRBUS:n ja Boengin kanssa. Myös autojen valmistajat ja muut teollisuus-laitokset jonottavat pääsyä Iranin markkinoille. Niiden vaikutus ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut Iranin keskivertokansalaista.
http://www.timesofisrael.com/iran-warns-it-can-make-weapons-grade-material-in-days-if-nuke-deal-scotched/

03. TRUMP:in nimittämä Lähi-Idän neuvottelutiimi, johon kuuluvat Jared Kushner, Jason Greenblatt ja kansallisen turvallisuus-neuvoston apulaisneuvonantaja Dina Powell, tapasivat Saudi Arabian kruununprinssiin Mohammed bin-Salmanin tiistaina Jeddassa, keskustellen ponnisteluista saavuttaa pysyvä rauhantila Israelin ja PA/PLO/HAMAS arabien välille, kuten Reuters raportoi viitaten saudi-uutisagentuurin SPA raporttiin.
Kruununprinssi keskusteli USA:n tiimin kanssa myös ponnisteluista taistella terroristien rahoitusta vastaan.
Etualalla oli kuitenkin kysymys, miten saavuttaa todellinen ja pysyvä rauha Israelin ja palestiinalaisten välille samalla varmistaen tasapainotilan Lähi-Idässä ja sen ulkopuolella, saudilehti lisäsi.

Neuvottelutiimi vierailee ennen Israeliin saapumista Saudi Arabian lisäksi UAE:ssä, Qatarissa, Jordaniassa ja Egyptissä ja Ramallahissa. Israeliin he saapuvat viikon loppupuolella.
Pääministeri Netanyhauon tänään vierailulla Sochissa, ja palaa kotimaahan tavatakseen tiimin viikon lopulla.
Ulkoministeri John Kerryn johtamat rauhanneuvottelut keskeytyivät PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin aloitettua 2014 "diplomaattisen Israelin vastaisen kampanjan" ulkomaisissa kansainvälisissä järjestöissä vastoin neuvottelu-ehtoja. Abbas myös pyrki solmimaan liiton Hamasin kanssa vastoin Oslon sopimuksia.
Egypti ja Jordania ovat ilmaisseet tukensa tiimin aloitteille, ja myös Netanyahu ilmaisi varovaisen tukensa niille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/234369

04. UUTISIA LYHYESTI
• PLO:n ulkoministeri Riyad Malki sanoi tiistaina, etteivät yli 2 vuosikymmentä kestäneet rauhanneuvottelut ole saavuttaneet mitään vaatien, että kansainvälisen yhteisön tulee yksipuolisesti perustaa Palestiinan valtio. Hän sanoi PA:n vakuuttaneen kansainvälisen yhteisön, että paras tapa saavuttaa oma valtio PA:n arabeille on neuvotella. "Mutta 24 vuoden keskustelujen jälkeen mitään ei ole saavutettu" Malki selitti tavatessaan brittiulkoministerin, Alisais Burtin, jonka vastuualueisiin kuuluvat Lähi-Itä ja PohjoisAfrikka.
Malki esitti Ramallahissa, että keskustelujen jäädyttyä ainoa keino edetä on kansainvälisen yhteisön aktiivinen asiaan puuttuminen sekä rauhaan pakottaminen Palestiinan valtion perustamiseksi, kuten PA:n uutislähde Wafa kertoi. PA:n johto on nostanut esiin Balfourin julistuksen vuodelta 1917, jolla luvattiin perustaa juutalaisten kansallinen koti Englannin mandaatin alueelle siloisessa SyyriaPalestiinassa. PA vaatii Englannilta omaa Balfourin julistusta. Abbas sanoi äskettäin, että Valkoinen Talo on niin sekaisin, ettei se voi johtaa rauhankeskusteluja, eikä usko niiden onnistuvan. http://www.timesofisrael.com/pa-says-24-years-of-peace-talks-have-achieved-nothing/,
• PA ja HAMAS ovat nostaneet esiin vuodelta 1969 esitetyn valheen, että juutalaiset olisivat suunnitelleet Al-Aksa moskeijan polttamisen. Todellisuudessa moskeijan sytytti tuleen mieleltään häiriintyneeksi todettu australialainen turisti. Moskeija kärsi melkoisia vahinkoja, jotka korjattiin pian kuntoon. Suurin uhka moskeijalle on odotettavissa oleva maanjäristys, joka voi tuhota kaikki Temppelivuorelle rakennetut moskeijat, 2 niistä Vuoren ylätasanteella, 2 maanalaista, jotka arabit rakensivat laittomasti. PA:n korkeimman oikeuden shariatuomari Mahamoud Habbas sanoi lausunnossaan tiistaina, että 49 vuotta sitten Al-Aksassa roihuneet tulenlieskat palavat edelleen. Hän yhdistää heinäkuun 14.päivän terrorihyökkäyksen Temppelivuorella Al-Aksan polttamisyritykseen. Habbas sanoi "äskeisten tapahtumien miehitetyssä Jerusalemissa viestittävän, ettei Palestiinan kansa anna anteeksi eikä unohda eikä voi luovuttaa yhtään laillisista kansainvälisen ja ihmisoikeuslain suomista oikeuksistaan". http://www.timesofisrael.com/pa-hamas-rehash-lie-that-jews-planned-1969-burning-of-al-aqsa-mosque/
• Juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa kiistanalaiselle maalle laillistava lakiesitys säästää lähes
4 000 asunnon tuhoamisen. Laki on hallituksen selityksen mukaan kansainvälisen lain mukainen. Laki on taannehtiva, mikä pelastaa satojen ilman tarvittavia lupia rakennettujen rakennusten tuhoamisen. Lakia vastustavat monet ulkomaisten avustusten varassa toimivat "NGO"-yritykset, eikä hallitus ole saanut aikaan lakia, jolla niiden laiton toimintaa rajoitettaisiin tai ne lopetettaisiin. Oikeuskansleri vastustaa uutta lakia, mutta oikeusministeriö kannattaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/State-Law-seizing-Palestinian-property-fits-international-legal-standards-503055
• Jerusalemin maistraatin oikeus hylkäsi Sheikh Jarrahissa asuvan arabiperheen anomuksen siirtää sen häätämisen juutalaisten omistamasta rakennuksesta, jossa se on asunut 53 vuotta. Päätöksen mukaan häätö voidaan suorittaa syyskuun 9. päivänä, mutta kysymykseen liittyy vielä joitain epäselvyyksiä. Jotka tulee ratkaista. http://www.jpost.com/Israel-News/Court-rejects-appeal-to-delay-Sheikh-Jarrah-eviction-503061
SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 27 .39 +C-astetta, huomenna lämpenee asteen verran.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019