KESKIVIIKKO 09.08.2017

KESKIVIIKKO 09.08.2017
ALOITAN keskiviikon raportin laatimisen tänään tiistaina, ja jatkan sitä keskiviikkoaamuna, koska saamme huomenna harvinaisia vieraita, ja haluan keskittyä "vahvistumaan yhteisestä uskostamme".
01. Reserviläinen, Haifasta kotoisin oleva 43-vuotias armeijan majuri David Zohar sai surmansa harjoitus-onnettomuudessa armeijan tukikohdassa Israelin eteläosassa myöhään maanantaina. Onnettomuudessa haavoittui vaikeasti kakkosohjaaja, luutnantti, jonka nimeä ei ole vielä annettu julkisuuteen.
David "Dudi" Zohar ilmoitti vähän ennen yhdeksää illalla, että hänen ohjaamassaan Apache helikopterissa ilmeni ongelmia lennon aikana Ramon tukikohdassa Negevin erämaassa.
Pian ilmoituksen jälkeen varsin matalalla lentänyt, Apache helikopteri yritti laskeutua, mutta se rysähti kiitoradalle.
Viikkoa aiemmin toinen Apache helikopteri joutui tekemään pakkolaskun. Ongelmien syytä ei vielä tiedetä, mutta armeija asetti Apache helikopterit lentokieltoon tutkimusten ajaksi.

HELIKOPTERIN ohjanneet kapteeni Zohar ja luutnantti kuuluivat ilmavoimien 190.laivueeseen, joka tunnetaan nimellä Magic Touch Squadron, joka käyttää Boeing Apache helikoptereita, etenkin AH-64A Peten (Cobra) malleja.
Armeija kieltää huhut, joiden mukaan koneessa olisi ollut mukana IDF:n korkeita upseereita, ja varsinkin komentaja Gadi Eisenkot.
Onnettomuuden jälkeen IAF:n komentaja kenraalimajuri Amir Eshel asetti tutkimuskomitean tutkimaan ongelmien syytä, ja asetti kaikki Apache koneet toistaiseksi lentokieltoon.
Apache helikoptereita on joutunut aiemminkin vaikeuksiin ja jokunen niistä on tuhoutunut tai tehnyt pakkolaskun, jonka johdosta ne asetettiin lentokieltoon. Niiden paluu normaali-käytäntöön oli meneillään, josta tuhoutunut helokopteri oli osa. Erään arvion mukaan ongelman aiheutti roottorivika. http://www.timesofisrael.com/pilot-killed-in-idf-chopper-crash-identified-as-maj-david-zohhttp://www.debka.com/article/26174/A-pilot-killed-2nd-injured-in-IAF-Apache-crashar/,


02. VERKKO pääministerin Netanyahun ja hänen Sara-vaimonsa ympärillä kiristyy edelleen, mikäli median uutisiin on uskomista.
"Netanyahun vaimo on lähellä joutua syytetyksi maksu-skandaalien vuoksi" otsikoi ToI artikkelinsa todeten alaotsikossa: Oikeuskansleri Avichei Mandelblit valmistautuu esittämään syytöksiä Sara Netanyahua vastaan neljässä eri tapauksessa valtion varojen käyttämisestä yksityismenoihinsa satojen tuhansien arvosta.
Sara-vaimo oli kansallisen rikosyksikön kuulusteltavana Tel Avivissa viime viikolla epäiltynä julkisten varojen käyttämisestä yksityisten talousmenojensa kattamiseksi, raportoi TV2-kanava maanantaina. Netanyahulla on sekä yksityiskiinteistö että virkaan kuuluva virka-asunto, joiden hoitomenot ovat menneet sekaisin. Epäselvyyttä on ilmennyt myös edustusmenoihin tarkoitettujen varojen käyttämisestä yksityismenoihin.

TV2 raportin mukaan oikeuskansleri valmistelee syytösten nostamista myös Netanyahua vastaan neljässä eri tapauksessa, joissa hänen epäillään toimineen rikollisesti. Oikeuskansleri vihjaa julkistavansa syytökset lähipäivien aikana, todetaan raportissa.
Oikeusministeri Ayelet Shaked kehottaa panemaan jäitä hattuun, sillä oikeuskansleri ei ole vielä tehnyt päätöstään. Hän lupaa, että julkinen lausunto annetaan asiasta Mandelblittin päätöksen jälkeen, jonka odotetaan valmistuvan pian. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-wife-seen-close-to-being-charged-over-expense-scandals/

03. USA:n presidentti Donald J Trumpin ulkopolitiikka on edelleen pahasti keskeneräinen. Se on huono uutinen USA:n liittolais-maille, jotka joutuvat harhailemaan erämassa ilman selvää johtotähteä.
Valkoisen Talon ulkopolitiikassa on kaksi kilpailevaa suuntaa. Yhtä suuntaa edustaa Breitbart News entinen johtaja Steve Bannon, jota monet pitävät ristiriitaisena valintana. Hän kannattaa Trumpin vaaliajan teemaa Amerikka ensin. Se tarkoittaa USA:n ulkomaille suuntautuvan avokätisen talouspolitiikan supistamista
ja keskittymistä USA:n sisäsisten talousongelmien ratkaisemiseen.

Toista ideologista suuntaa edustaa Afganistanin sodassa kunnostautunut kenraali H R McMaster. Viime päivien aikana Bannonia tukevat konservatiiviset lehdet ovat hyökänneet McMasterin näkökantaa vastaan sanoen, ettei hän ole tarpeeksi myönteinen Israelille eikä tarvittavan kova Irania vastaan. Inter-netissä käymässään kampanjassa he vaativat McMasterin eroa ja kehottavat Trumpia lopettamaan hänen tukemisensa.

Presidentti Trump on kovan valinnan edessä, sillä hän pitää Bannonin räiskyvästä tyylistä, mutta sanoo pitävänsä myös Mc Masteria sanoen, että hän on hyvä mies. Bannonia tukevat ovat syyttäneet McMasteria antisemitismistä ja äkkipikaisuudesta, sekä siitä, että hän toimii yhteistyössä Obaman ajan virkailijoitten kanssa, joita on edelleen Valkoisen Talon virkailijoissa.
Bannon ja MsMaster ovat usein joutuneet kiivaaseen sanaharkkaan keskenään. McMaster erotti äskettäin 3 kansallisen turvallisuusneuvoston jäsentä, koska heidän epäiltiin olevan lähellä Bannonia ja Michael Flynniä, joka joutui vetäytymään ehdokkuudesta Venäjä-yhteyksiensä vuoksi. Näyttää, ettei Trump ole vielä saanut kuivattua Valkoisen Talon sisällä vellovaa suota, sillä Obaman nimittämiä virkailijoita toimii siellä edelleen.

Iranin kanssa solmittu Iranin ydinasesuunnittelua koskena JCPOA sopimus on myös vahvasti esillä. Trump vannoi vaalipuheissaan joko peruuttavansa sen tai vaativansa uusia neuvotteluja. Se on kuitenkin kansainvälinen sopimus, joka vaatii erityistoimenpiteitä. JCPOA sopimusta vastustavat Israel, GOP-taloustukija Sheldon Adelson, joka tukee Mc Masteria vastaan hyökännyttä Amerikan Sionistista ryhmää. McMaster kannattaa Iranin vastaisten sanktioitten asteittaista helpottamista Trumpin tapaan hyökäten samalla sopimuksen solmimista vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-iran-take-center-stage-in-latest-white-house-power-struggle/

04. PRESIDENTTI Trumpin neuvonantajan ja vävypojan Jared
Kushnerin yksityispuheenvuorossa esittämät negatiiviset mieli- piteet Israel/PA/PLO rauhasta, jotka vuodatettiin julkisuuteen, ovat aiheuttaneet risti-vetoa sekä PA/PLO:n arabien että laajemminkin muslimien keskellä. PLO:n johtoon kuuluva Hanan Ashrawi sanoi suorasukaisesti, että Kushber jääväsi itsensä neuvottelijana, jota kantaa PA/PLO:n johtajat näyttävät tukevan. Kuvio on aika eriskummallinen. Pieni vararikon partaalla heiluva ryhmittymä esittää uhkavaatimuksia maailman johtavalle valtiolle.
Raskaimman taakan se kuitenkin asettaa pääministeri Netanyahun hartioille, joka on poliisin tutkinnan alaisena vaimonsa kanssa, ja joita voivat odottaa syytökset oikeudessa rikoksista, petoksesta, ja luottamuksen pettämisestä. Miten hän aikoo selviytyä tilanteesta – vaikka hän esittäytyykin rohkeana ja luottavaisena uskoen selviytyvänsä tästäkin kurimuksesta kuten aiemminkin – selvinnee seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

Netanyahu ansiot Israelin johtamiseksi Lähi-idän kiehuvan ja edelleen poreilevan keitoksen keskellä ovat kiistattomat. Maa elää suhteellisen rauhallista ja vaurasta aikaa, talous kasvaa tasaisesti, eivätkä monia maita ja niiden taloutta runnelleet kansain-vaellukset ole pystyneet ylittämään hallituksen rakentamaa aitaa. Tosin monet varoittavat, etteivät Syyrian ja Irakin ja monien muiden muslimimaiden ja Euroopan ongelmien ratkaisut ole vielä nähtävissä. Jordania pelkää Syyrian taistelujen loppumisen voivan aiheuttaa ryntäyksen hashemiittien monarkian kaatamiseksi.
Siksi tuntuvatkin kovin lyhytnäköisiltä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n hyökkäykset Israelia vastaan ja liittymisestä PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa Israelin vastaisen liittoutuman ja erityisen joukko-osaston perustamiseksi potentiaalisten levottomuuksien varalta Temppelivuorella.
IDF puolestaan varautuu niihin perustamalla 6 uutta pataljoonaa Samarian ja Juudean alueille.
http://www.jpost.com/Opinion/Next-steps-501840

05. 66 % israelilaisista sanoo, että Bibin tulee erota, jos häntä vastaan nostetaan rikossyytteet. 51 % epäilee Bibin valehtelevan
väittäessään olevansa syytön. Sunnuntaina tehdyn tiedustelun mukaan Gideon Saar on todennäköisin Bibin seuraajaehdokas. Jos Bibi pysyy johdossa, puolueitten voimasuhteet pysyvät lähes ennallaan. Jos hän eroaa, Likud saisi 31 edustajaa; Yesh Atid ja Zionist Union menettäisivät 2 paikkaa kumpikin. (16 -20) http://www.timesofisrael.com/poll-66-of-israelis-say-netanyahu-should-quit-if-indicted/

Jatkan edelliseen keskiviikkoaamun raporttien mukaan.
06. PohjoisKorea suunnittelee sotilaallisia iskuja Guamin amerikkalais-tukikohtaan. Näitä uhkauksia on esitetty Pyangyangin toimesta toistuvasti, eikä niitä ole otettu vakavasti, sillä Guamin tukikohta Tyynellämerellä on 3 400 km:n päässä eikä PohjoisKorealla ole ollut edellytyksiä toteuttaa uhkauksiaan, mutta tämä asetelma on muuttunut Pyangyangin hallituksen saadessa ydinaseita, joita se on oppinut asentamaan ohjustensa kärkiin.
PohjoisKorean armeijan tiedotteessa selitetään, että USA:n ilmavoimien Andersen lentotukikohta Guamissa tulisi toimimaan USA:n Pohjois-koreaa vastaan tehdyn hyökkäyksen kärkiasemana, ja siksi sen eliminoiminen olisi tärkeä.
USA:n presidentti Trump lupaa, että hyökkäyksiin USA:n intressejä vastaan tullaan vastaamaan "tulella ja raivolla, mitä maailma ei ole vielä nähnyt".
PohjoisKorea uhkaa tasoittaa EteläKorean pääkaupungin soraläjäksi, jos sota syttyy maiden välille.
USA:n terminologiassa ilmenee tietty ärtymys ja sietokyvyn lähestyminen PohjoisKorean toistuviin uhkauksiin. Tämä voi aiheuttaa tilanteen, joka voi eskaloitua tahtomattaan täydeksi sodaksi. Vakavailmeinen Trump totesi, että PohjoisKorean olisi parempi hillitä Yhdysvaltain uhkailemista yksilöimättä varoitustaan.
PohjoisKorean hallitus reagoi vihaisesti YK:n asettamin uusiin sanktioihin sen jatkaessa kiellettyjä ohjuskokeitaan.
Japanin puolustusministeriö arvioi tiistaina, että PohjoisKorea on voinut onnistua ydinpommin pienentämisessä ohjuksen kärkeen sopivaksi. Toiseksi se on kehittänyt ballistisia ohjuksia. Analyytikot kuitenkin varoittavat, että PohjoisKorea voi liioitella. http://www.timesofisrael.com/trump-north-korea-trade-escalating-threats-of-fire/,
http://www.timesofisrael.com/report-north-korea-capable-of-putting-nuke-on-missile/

07. UUTISIA LYHYESTI
• Gazasta ammuttiin tiistai-iltana raketti Israelin puolelle turvallisuusaitaa Hof Ashkelon piirin alueelle. Se ei aiheuttanut vahinkoa, mutta hälytyssireenit soivat raketin lähestymisen vuoksi. IDF vastasi rakettiin iskemällä kahteen kohteeseen Gazassa. Armeijan omaksuman käytännön mukaan Hamas vastaa jokaisesta Gazasta ammutusta raketista, ja siksi IDF iskee Hamasin kohteita vastaan; muutamia asukkaita haavoittui, kuten PA:n lähde kertoi.
http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-hit-hamas-targets-in-gaza-after-rocket-strike/,
• IDF:n sotilas haavoittui kohtalaisen vaikeasti omasta tulesta yöllisen ratsian aikana Dehaishen pakolaisleiriin tiistaina lähellä Betlehemiä. Ratsian tarkoituksena oli pidättää terrorismista epäiltyjä. IDF pidätti 2 epäiltyä, jotka myös haavoittuivat operaation aikana, toinen heistä vaikeasti. IDF:n tiedotteen mukaan se pidätti 25 epäiltyä arabia Juudeassa ja Samariassa yöllä tehtyjen ratsioiden aikana. http://www.timesofisrael.com/israeli-soldier-moderately-hurt-in-overnight-arrest-raid-in-west-bank/
• Puolustusministeri Avigdor Liberman moitti twitter kirjoituksessaan ultra-ortodokseja mielenosoituksista poliiseja vastaan Mea Shearim lähiössä. Liberman vieraili lähiössä osoittaakseen osanottonsa terveyspalvelun aktivistille, joka oli menettänyt perheenjäsenen. Muutama tunti Libermanin vierailun jälkeen poliisi palasi lähiöön tehden ratsian asepalvelua vastustavan ultra-ortodoksi-aktivistin toimistoihin. Lähiön ortodoksi asukkaat kokoontuivat joukolla kaduille osoittamaan mieltään poliisin toimia vastaan. Poliisi pidätti 2 mielenosoittajaa. http://www.timesofisrael.com/defense-minister-slams-violent-ultra-orthodox-rioters/
• ToI:n julkaisema artikkeli kertoo ongelmista, joita talon
rakentajat kohtaavat suunnitellessaan taloaan Juudeaan ja Samariaan. Esimerkkinä kerrotaan, miten Libermanin lähin henkilö ja neuvonantaja "setlementtikysymyksissä" Kobi Eliraz, joka käytännössä vastaa ministeriön valvonnasta Juudean ja Samarian rakentamisessa, asuu Hayovel juutalaisyhteisössä, jolla ei ole hallituksen virallista lupaa. Hayovel on osa Elin juutalaisyhteisöä Samariassa.
Kobi Elirazin talon lähelle kadun toiselle puolelle on rakenteilla tusinan verran uusia asuntorakennuksia, joilla ei ole virallista lupaa. Juudean ja Samarian Siviilihallitus tunnustaa, että rakentaminen jatkuu, vaikka keskeytys-kiellot annettiin kuukausia sitten.
Hayovel yhteisössä on nyt 9 asuntorakennusta, joista 8 on valtion maalla; yksi artikkelin mukaan PA:n arabin maalla. Alueella ei ole yleiskaavaa, joka on välttämätön, jotta hallitus voisi virallisesti hyväksyä rakennussuunnitelmat. Kobi Eliraz vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä kadun toiselle puolelle rakenteilla olevien rakennusten kanssa. NGO-järjestöt käyttävät tällaisia tapauksia, joita Juudeassa ja Samariassa on sadoittain, esittääkseen valituksia arabien nimissä korkeimmalle oikeudelle, joka toimii kuin työrukkasena NGO-järjestöjen kädessä. http://www.timesofisrael.com/illegal-construction-discovered-outside-outpost-home-of-libermans-settlement-adviser/
• PA/PLO:n puheenjohtaja 82-vuotias Mahmoud Abbas, jonka terveydentilasta esiintyy mediassa ristiriitaisia tietoja. valittaa, että Israel on piirittänyt hänet Jasser Arafatin tavoin Mukatanin hallintokeskukseen Ramallahissa. Hän päätti keskeyttää kaiken turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa mutta jatkaa epäilyttävien pidätyksiä, viimeksi Betlehemin lähellä terroristin sukulaisia, joka yritti puukottaa sotilaita vain tullakseen ammutuksi kuoliaaksi. Abbasin päätös jatkaa pidätyksiä voi johtua siitä, etteivät he joutuisi IDF:n haaviin. http://www.timesofisrael.com/pa-issues-new-demands-of-israel-but-is-quietly-still-arresting-terror-suspects/
• IDF:n Apache helikopterin tuhoutuminen yrittäessään ilmenneen ongelman vuoksi laskeutua kiitoradalle, johtui luultavasti ohjausjärjestelmän vioittumisesta, sanovat turmaa tutkivat asiantuntijat. Onnettomuudessa sai surmansa ykkösohjaaja majuri David Zohar ja kakkosohjaaja luutnantti, jonka nimeä ei ole julkistettu, haavoittui pahoin. IDF:n koko Apache-laivue asetettiin lentokieltoon. http://www.timesofisrael.com/helicopter-crash-unrelated-to-earlier-fault-that-grounded-apache-fleet-idf/
• USA:n Valkoinen Talo selvittää, että senaatin hyväksymä ja lain voiman pian saava Tylor Force Act ei saa toteutuessaan vahingoittaa rauhanponnisteluja. Laki tulee vähentämään USA:n taloustukea järjestöiltä ja hallituksilta, jotka tukevat tai rahoittavat terroristijärjestöjä ja – yksilöitä. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-bill-cutting-pa-funding-must-not-harm-peace-efforts/
• Ben Gurionin porttien kautta kulki ennätysmäärä matkailijoita, kasvua edellisvuoden heinäkuun lukuihin 13.2 % eli kokonaisuudessaan 2 180 738 matkustajaa. Elokuussa arvioidaan matkustajien määrän nousevan 2.3 miljoonaan, ja kesäkauden määrän ollessa 4.5 miljoonaa. Parhaina päivinä ennätys noussee yli 90 000 matkustajaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233652
• Boyan Hassidic suurrabbi eli rebbe kehotti kaikkia paikallisia avioliiton välittäjiä "matchmakers" lähettämään kirjeitä vanhemmille sinkuille – miehet yli 23 ja naiset yli 21 – luvaten 4 000 USD jokaisesta onnistuneesta liitosta. Hän edustaa hassidic ryhmää, mutta samantapaisia innoitteita ovat tehneet muutkin ryhmät, kuten Belz Hassidic-ryhmä, joka lupaa kuuden kuukauden sisällä 1 000 USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233654
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -33; Tiberias 26 -39; Suolameri 29 -42; Eilat 29 -44 +C-astetta. Huomiset lämpötilat ovat lähes samat kuin tänään. http://forecast.israelinfo.co.il/?gclid=EAIaIQobChMI8oaZjL2i1QIVlRoYCh3-rg0EEAAYASAAEgI8mPD_BwE


.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021