Sunday, July 09, 2017

SUNNUNTAI 09.07.2017

SUNNUNTAI 09.07.2017
01. UUSI juutalainen työviikko alkaa auringon paahtaessa pilvettömältä taivaalta, mikä ennustaa aamun 23 asteen lämpötilan kohoamista 33 asteen tienoille, kuten ennusteet kertovat, mutta helle vetää välillä henkeä aloittaakseen huomenna uuden nousun. Eilatissa, Suolamerellä ja Kiryat Smonassakin lämpötila on pysytellyt yli 40 asteen. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä tapahtuu joillakin toisilla paikoilla maailmassa. Kalifornian eteläosassa koti-eläimiä on kuollut tuhansittain - 10 000 lehmää – kuumuuteen, ja Iranissa on mitattu lähes 54 asteen lämpötiloja, mikä on ennätys alallaan. Kiinassa, Moskovassa ja Berliinissä on ollut kovia sateita ja niiden seurauksena Kiinassa maanvyörymiä haudaten rakennuksia ja ihmisiä. http://strangesounds.org/2017/07/thousands-of-cows-dying-as-heatwave-bakes-southern-california.html,

02. Phoenixissä hautova helle nosti lämpömittarin lumeta ennatys-korkeuksiin 117 F- astetta (47.2 C-astetta) nostaen kulonuhrien luvun 60:een. Helle on jatkunut kaupungin metroalueilla kesäkuusta lähtien. Kuumuuden johdosta muoviset laitteistot ulkona ovat meltoutuneet siinä määrin, että postilaatikot ja roska-astiat ovat muuttuneet muodottomiksi roikkuen maata kohti kuten nuutuneet kasvit. Seuraavana päivänä ilmoitettiin lämpötilan ennätyksen nousseen 118 F-asteeseen. Kaupunki on asettanut 47 jäähdytysasemaa, 50 lentovuoroa peruutettiin Sky Harbor lentokentällä. Lämpötilan noustessa yli 110 F-astetta ruumis ei pysty jäähdyttämään itseään, mikä voi selittää kuoleman tapaukset, selittävät lääkintäviranomaiset.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4677014/Phoenix-tempertures-reach-record-breaking-117F.html.

03. Hampurissa kokoontunut G20 klubin 19 jäsenmaan johtajat, mukaan lukien Venäjä, Kiina ja EU, taipuivat USA:n presidentti Trumpin taipumattoman päätöksen edessä tunnustaen USA:n päätöksen irrottautua 2015 Pariisin ilmastosopimuksesta. Lopullisessa lausunnossa lauantaina he kuitenkin totesivat Washingtonin toiveen "työskennellä kiinteästi toisten maitten rinnalla "auttaakseen niitä saamaan ja käyttämään fossiilisia polttoaineita entistä puhtaammin ja tehokkaammin". Uudistaessaan suojauksen vastaisen avainvakuutuksen loppulausunnossa ensimmäistä kertaa vakuutetaan valtioitten oikeus suojata markkinoitaan laillisilla kaupan puolustus-mekanismeilla. Tämä lausunnon kohta antaa tilaisuuden jatkaa Trumpin aloittamaa "Amerikka ensin" politiikkaa. Hän lupasi "ostaa amerikkalaista" ja "palkata amerikkalaisia" vastauksena yleiseen suuttumukseen USA:n laajojen alueitten teollistamisen vastaisuuteen, mikä on nostanut vastustusta liittolaisten keskuudessa varottaen Trumpia eristäytymis-politiikasta.
Katkerasta erimielisyydestä huolimatta loppulausunto merkitsee sitä, että johtavat taloudet ovat päättäneet sulkea rivinsä ja jatkaa viitoittamaansa polkua mielipide-eroista huolimatta.

TURVALLIAUUSJÄRJESTELYT olivat G20 ulkopuolella erittäin tiukat, jossa poltetut tie-esteet, ruhjotut kauppaliikkeet, kivet, törky ja lasinsirpaleet kertoivat anarkistisesta yöstä automaattisein varistetun poliisin pidättäessä ihmisiä, jotka kivittivät heitä talojen katoilta. Yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä olivat sulkeneet Melamia Trumpin hotelliinsa perjantaina, estäen häntä osallistumasta retkeen Hampurin satamaan pakottaen G20 organisoijat muuttamaan täydellisesti johtajien omaisille suunnitellun ohjelman. Trumpia edusti Ivanka-tytär.
Lauantaina 70 000 ihmistä olivat marssimassa uudelleen, kuten järjestäjät kertoivat. Tuhannet mellakkapoliisit suojasivat kokouspaikkaa, ja poliisihelikopterit tarkkailivat tilannetta ilmasta.

Poliisin suojamuurin sisäpuolella johtajat kävivät kahdenkeskisiä keskustelujaan, joista jännityksellä odotetuin keskustelutilaisuus käytiin perjantaina presidenttien Donald Trump ja Vladimir Putin välillä. Tilaisuuteen osallistunut USA:n ulkoministeri Rex Tillerson totesi, että Trumpin edellisenä päivänä torstaina julkistama lausunto, jossa kritisoi Venäjän toimia Ukrainassa ja Syyriassa, aiheutti keskusteluun alkujännitystä, mutta että he löysivät nopeasti yhteisen sävelen, josta jatkaa. Trump totesi 2 tuntia ja vartin kestäneen keskustelun jälkeen, että tilaisuus oli valtavan hieno menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin.
Trump tapasi lauantaina myös Englannin pääministeri Thereza Mayn luvaten hänelle, että "hän odottaa innolla "erittäin voimallisen" kauppasopimuksen solmimista hyvin, hyvin pian". Trumpin kommentti julkistettiin huolimatta siitä, että EU:n johto oli varoittanut Englantia solmimasta erillisiä sopimuksia ennen kuin sen irtoaminen EU-blokista on toteutunut lopullisesti. EU:n diktatorista johtamistapaa osoittaa sen Unkarille antama uhkavaatimus sakottaa sitä 250 000 Euroa jokaisesta matusta, jonka Unkari käännyttää rajalta.

PRESIDENTTI Trump., joka kehuu olevansa vaikeitten neuvottelujen ratkaisija, joutuu vielä yhteen kiirastuleen, jossa hänen osaamisensa ja lupauksensa punnitaan.
Hän tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpiangin, joka lupautui aiemmin toimimaan yhdessä Trumpin kanssa PohjoisKorean ongelman ratkaisemiseksi. PohjoisKorea laukaisi äskettäin uudentyyppisen ballistisen ohjuksen, jonka kärkiosassa tarkkailijat havaitsivat oudon laajennuksen. He arvioivat, että se voi sisältää useita pommeja, myös atomipommeja, jotka on ohjelmoitu iskemään eri kohteisiin. Sen uskotaan yltävän USA:n länsirannikolle saakka.
Trump antoi varoituksen torstaina, että PohjoisKorean miekan-
kalistelulla on seurauksensa todeten sen käyttäytyneen hyvin huonosti, jota aiheuttaa vakavia seurauksia.
http://www.timesofisrael.com/trump-wins-key-climate-trade-concessions-at-stormy-g20/

04. Sekä Israelin että Hamasin johtajat selittävät, että keskustelut kolmen Israelin beduiinin ja kahden sotilaan jäännösten palauttamista Gazasta koskevat neuvottelut ovat edistyneet hitaasti. Kaatuneen sotilaan omaiset kertovat, ettei heille ole kerrottu mitään mahdollisesta vaihdosta. Eräs vääräleuka leukaili, että "Israel toimittaa Gazaan juomavettä ja saa takaisin viemärijätettä, ja vapauttaa tuomittuja terroristeja ja murha-miehiä saaden takaisin ruumiita". Omaisten hautaaminen on kuitenkin juutalaiselle kunnia-asia, joka tulee hoitaa. Beduiinien luvaton ja lainvastainen tunkeutuminen Gazaan on asia erikseen. He ovat kuitenkin Israelin kansalaisia, ja sellaisina heitä kohdellaan, eikä siinä tehdä eroa etnisellä taustalla. Moraalinen kysymys on se, onko oikein tehdä kauppaa ihmisillä? Gilad Shaltin todistamiseksi eläväksi annettua Hamasin videota vastaan Netanyahu vapautti 20 PA:n arabinaisvankia. V. 2011 Shalitin vapauttaminen ostettiin vapauttamalla 1027 terrorismista tuomittua PA:n arabia, joista 40 % palasi terrorismiin. Viimeinen vapautuserä jäi toimittamatta Abbasin rikkoessa sopimuksen. http://www.timesofisrael.com/israel-hamas-said-close-to-first-stage-of-prisoner-swap/

05. Opetusministeri Naftali Bennet, joka johtaa Jewish Home puoluetta, kehottaa Israelia harkitsemaan uudelleen Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä sovittua periaatetta tuomittujen terroristien vapauttamiseksi surmansa saaneiden sotilaitten ruumiita vastaan. Bennett muistuttaa, että monet vapautetuista terroristeista palasivat entiseen "ammattiinsa" surmaten juutalaisia. Hän muistutti mieleen, että Hamasin nykyinen johtaja Tahiya Sinwar oli yksi Shalitin vaihtokaupassa vapautetuista.
IDF:n sotilaat Hadar Goldin ja Oron Shaul saivat surmansa 2014 kesäsodassa, eikä heidän ruumiitaan saatu haettua kotiin. Bennett, joka on Israelin turvallisuuskabinetin jäsen, kehottaa lisäämään painostusta Hamasia vastaan vakuuttaen samalla, että formula vapauttamisesta on muuttunut, eikä kaatuneitten ruumiista voida enää käydä kauppaa.
Libanonissa ilmestyvä Hizbullahin äänitorvi Al-Akhbar päivälehti kertoi Hamasilta saamiinsa tietoihin perustuen lauantaina, että neuvottelut, joita käydään kolmannen osapuolen kautta, ovat lähellä ratkaisukohtaa. Sopimus olisi saman sisältöinen kuin 2009 tehty 20 naisvangin vapauttaminen Shalitin videota vastaan. Hamasin uskotaan pitävän vankeinaan kolme Israelin beduiinia: Ibrahim Abu Gahnima, Abraham Mengistu ja Hisham al-Sayed.

Israelissa Al-Akjhbar raporttia epäillään valheelliseksi. Kesäsodassa kaatuneitten IDF:n sotilaitten omaiset sanovat, että sota ei koskaan loppunut, ja että elämästä on tullut heille helvetti.
Hamasin edustaja sanoo, ettei sen kanta ole liikahtanut tuumaakaan. Hamas vaatii, että Israelin tulee vapauttaa Shalitin sopimuksen mukaiset viimeisen erän 58 vankia, jotka IDF pidätti uudelleen. Hamasjohtaja Sinwar on vieraillut useita kertoja Kairossa, jossa hän tapasi egyptiläisiä virkailijoita ja myös Mohammed Dahlanin, jota pidetään Gazan pääministerinä. http://www.timesofisrael.com/senior-minister-urges-no-release-of-live-terrorists-for-dead-soldiers/

06. UUTISIA LYHYESTI
• USA:ssa demokraatit tutkivat Trumpin ja hänen omaistensa aiempia suhteita venäläisten kanssa. Trumpin vävypoika Jared Kushner tapasi 2016 Kremlin kanssa suhteissa olleen juristin. Tapaamisessa oli mukana Trumpin vaalimanageri Paul Manafort sekä Trumpin vanhin poika. Demokraattien on vaikea uskoa, että he todella hävisivät presidentin vaalit ja elättelevät toiveita, että Trumpin vaali voidaan kumota. http://www.timesofisrael.com/trumps-son-son-in-law-met-with-kremlin-linked-lawyer-in-june-2016/
• PohjoisKorean johtajat Pyongtangissa ovat vimmoissaan, koska "EteläKorea ja Yhdysvallat pitävät sotaharjoituksia raja-alueella kovilla ammuksilla ja automaattiseilla sekä pudotellen suuria pommeja vihollispesäkkeisiin". PohjoisKorea syyttää Washingtonia alueen puskemisesta lähelle ydinsotaa. USA:n kärsivällisyys on tiukoilla ja Trumpin uskottavuus koetteella. http://www.timesofisrael.com/north-korea-says-us-nearing-nuclear-tipping-point-with-drill/
• Israelin hallituksen toimien koordinaattori territorioissa (COGAT) kenraalimajuri Yoav Mordechai sanoi lauantaina, että Siinailla 23 egyptiläistä sotilasta surmanneisiin hyökkäyksiin armeijan tukikohtaan osallistui entisiä Hamasin izza-din-al-Qassam sotilassiiven jäseniä, jotka olivat soluttautuneet Gazasta Siinaille liittyen siellä IS:n joukkoihin. Mordechai sanoi FB:n sivullaan, ettei Hamas avusta Egyptin armeijan taistelussa terroristeja vastaan Siinaille, vaan antaa IS:n joukoille vapaan pääsyn Siinaille. Hän kyseli: Kuka lopulta hallitsee Gazassa? Mordechai kirjoittaa, että Hamas ja IS ovat saman kolikon kaksi puolta. Egyptin poliisi ilmoitti päivä sen jälkeen, kun jihadistit olivat surmanneet 23 sotilasta hyökkäyksessä harjoitusleiriä vastaan, että sotilaat surmasivat 14 väitettyä IS:n jäsentä.
IS:n joukot olivat tehneet perjantain aikana "useita hyökkäyksiä Siinain niemimaalla useissa tarkastuspisteissä käyttäen autopommeja ja raskasta kivääritulta koordinoi-duissa iskuissa", kuten IS:n tiedote kertoi. http://www.timesofisrael.com/ex-hamas-members-took-part-in-deadly-is-sinai-attack-israeli-general-says/
• Ääri-ortodoksijuutalaisten johtama päärabbinaatti julkisti listan 160 rabbista, heidän joukossaan useita tunnettuja Amerikan ortodoksi- ja reformijohtajia, joihin rabbinaatti sanoo, se ei voi luottaa. Nämä 160 reformi- ja konservatiivi-rabbia on koottu 24 maasta, sekä USA:sta että Kanadasta. Mukana ovat johtajat kuten Ortodoksirabbi Avi Weiss, libaraali-ortodoksi rabbi New Yorkin Riverside lohkosta, sekä Yehoshua Fass, Nefesh B´Nefesh toiminnanjohtaja, joka järjestää ja rohkaisee amerikkalaisten muuttoa Israeliin. Jerusalemin päärabbinaatti valvoo juutalaisten avioliittojen solmimista maassa. Voidakseen saada rabbinaatin hyväksynnän henkilön tulee todistaa juutalaisuutensa, mihin usein riittää rabbin antama todistus aiemmasta seurakunnasta. Rabbinaatissa asioita hoitaa yksi virkamies, rabbi Itamar Tubul, jonka käsien kautta jokainen anomus joutuu kulkemaan. Listan julkistaminen on osa päärabbinaatin ja USA:n reformi. Ja konservatiivi-juutalaisten johtajien välistä keskustelua, kuka on juutalainen. Listassa mainittujen rabbien todistus ei ole pätevä päärabbinaatin käsityksen mukaan. Lista tulee entisestään hajottamaan juutalaisten yhtenäisyyttä ja kykyä taistella ulkopuolisia hyökkäyksiä vastaan Israelin laillisuudesta olla olemassa aikana, jolloin PA/PLO:n johtama Israelin vastainen kansainvälinen kampanja on BDS-liikkeen ohella kuumimmillaan. UNSC:n ja UNESCO:n viimeiset Israelia tuomitsevat päätöslauselmat ovat varoittavia esimerkkejä vaarasta, joka uhkaa tuhota juutalaisen kansan.
http://www.timesofisrael.com/160-rabbis-including-top-us-orthodox-leaders-on-rabbinate-blacklist/,
• Israel ja Jordania pelkäävät, että Iranin suunnitelmissa on raivata esteetön käytävä Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin ja edelleen Välimerelle, jota shia-muslimit valvovat. USA:n ja Venäjän keskenään sopima tulitauko Syyrian eteläosaan on kiihdyttänyt pelkoja, joita Jerusalem ja Amman tuntevat Iranin suunnitelmien johdosta. Hizbullah on pystyttänyt ympäristön kehittämis-NGO-järjestön varjolla vakoilu-torneja lähelle rajaa, jotka toimivat sotilaallisina asemina. Iran on rakentanut Libanonin eteläosaan maanalaisia teollisuuslaitoksia, joissa Hizbullah pystyy kokoamaan pitkälle kehitettyjä ohjuksia. Näiden ohella Hizbullahin rakentama tunneliverkosto Libanonin eteläosiin ja rajan ali Israeliin, aiheuttaa harmaita hiuksia IDF:n johtajille ja taistelutaktikoille. http://www.timesofisrael.com/south-syria-truce-to-allay-israel-jordan-fears-about-iran/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley sanoo, että UNESCO:n päätökset Israelin siteistä Hebroniin aj Jerusalemiin polkevat Lähi-Idän historiaa ja tulee poistamaan sen vähäisenkin uskottavuuden järjestön toimiin, jota se enää on nauttinut. Haley lupaa, että USA tulee arvioimaan uudelleen suhteensa ja tukensa UNESCO:on. http://www.timesofisrael.com/haley-calls-unesco-hebron-motion-an-affront-to-history-says-us-to-review-ties/
• Pääministeri Netanyahu sanoi, että Israel maksaa YK:lle vain 1.7 miljoonaa USD vaaditun 11.7 miljoonan USD asemesta, koska UNESCO jatkaa avoimen vihamielistä politiikkansa Israelia kohtaan polkien kaikkia historian ja uskonnollisten faktojen todistuksia juutalaisen kansan siteistä Hebroniin, Patriarkkain Mausoleumiin sekä ikuiseen pääkaupunkiinsa Jerusalemiin. Kaikella kunnioituksella Israel saa kyllä syyttää itseäänkin, sillä se vain seisoo tumput suorina tekemättä omia aloitteitaan, vain odotellen sydän kylmänä, mitä se "rauhan-kumppani" nyt taas on keksinyt Israelin tuhoamiseksi.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-cuts-1-million-more-from-un-budget-following-unesco-hebron-vote/
• Galilelaisesta synagogasta löydettiin vanhin säilynyt mosaiikki, joka kertoo Noan joutumisesta kalan kitaan
Ennen tuntematon lattiamosaiikki löydettiin Rooman vallan aikaisen5. vuosisadan juutalaisesta HUQOQ kylästä alaGalileasta. Mosaiikissa Noan jalat ovat kalansuussa, jonka nielee isompi kala ja sitä edelleen vielä suurempi kala. http://www.timesofisrael.com/earliest-mosaic-of-jonah-and-the-whale-found-in-galilee-synagogue/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 22 -33; Tiberias 28 -40; Suolameri32 -42; Eilat 30 -43 +C-astetta. Jerusalemin luvut huomenna ovat 24 -35 +C –astetta, eikä muutoksista ole tietoakaan.

Post a Comment