Sunday, July 02, 2017

SUNNUNTAI 02.07.2017

SUNNUNTAI 02.07.2017
01. Israelissa on aloitettu keskustelu sodissa saavutettujen voittojen hyödyntämisessä. Kysymystä pohditaan David M Weinbergin kolumnissa perjantaina 30.06.2017, josta otteita alla.
Tunnettu kolumnisti ja Philadelfiassa toimivan Middle East Forumin presidentti Daniel Pipes sanoo, ettei Israelin ja PA/PLO:n arabien väliseen konfliktiin ole ratkaisua ilman selvää voittoa. Teemansa toteutumiseksi käytännössä hän aloitti kampanjan "Let Israel win" antakaa Israelin voittaa Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin", ja olosuhteitten luomiseksi etenkin Washingtonissa Israelin tulevaa voittoa varten. Hän antoi sysäyksen huhtikuussa "Israel Victory Caucus" muodostamiseksi Kongressissa. Vastaava Caucus muodostetaan Knessetissä tällä viikolla.
Pipes esitti tammikuussa Commentaryssä kovat teesinsä todeten, että Israelin vuosikymmenien aikana harjoittamaan diplomatiaan soveltuu Einsteinin lausuma: Tyhmyyden huippu on se, että ihminen toistaa kerran epäonnistunutta yritystä yhä uudelleen toivoen, jospa se tällä kertaa onnistuisi.
Pipes sanoo kirjoituksessaan: "Poliittisesti korrektin diplomatian identtiset kuvitelmat – maata rauhaa vastaan, kahden valtion periaate, sälytetty pääosin Israelin hartioille – ovat edelleen voimassa huolimatta siitä, että ne toistamiseen epäonnistuivat.
Vuosikymmenien ajan sisäpiiriläisten "rauhanprosessiksi" kutsumat neuvottelut ovat jättäneet tilanteen pahemmaksi kuin niiden alkaessa. Silti valtaa pitävät itsepintaisesti jatkavat, lähettäen diplomaatin toisensa jälkeen Jerusalemiin ja Ramallahiin toivoen keskustelujen johtavan läpimurtoon".
Pipes esittää, että typeryyden jatkamisen asemesta keskityttäisiin ongelman ytimeen: PA/PLO:n kieltäytymiseen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona Lähi-Idässä.
Pipes näkee, ettei se onnistu PA/PLO:n nykyisen johdon hallitessa.
Gallupien mukaan vain 20 % palestiinalaisista hyväksyy Israelin valtion. Tämän nostamiseksi 60 %:iin olisi asetettava tavoitteeksi.
Pipes sanoo, että tämä asettaa Israelin kovan ratkaisun eteen: Antaako diplomatialle edelleen aikaa osoittaa voimansa, vai turvautuuko muihin keinoihin sodasta painostukseen saakka.

02. Oded Forer ja Bill Johnson käsittelevät samaa teemaa JP:n perjantain 30.06.2017 kolumnissaan. He viittaavat USA:n presidentti Donald Reaganin lausuntoon 1988 Moskovan huippukokouksessa: "Strategiani kylmässä sodassa on tämä: Me voitamme, te häviätte".
Kuten tunnettua, NL hävisi kylmän sodan, mikä johti sen hajoamiseen ja asenteiden muutoksiin yhteiskunnassa opetussuunnitelmia myöten. Kirjoittajat toteavat, että historian tosiasioiden mukaan vain selvä voitto toisesta osapuolesta voi johtaa neuvotteluihin ja sopimukseen, joka hyödyttää molempia. He toteavat tutkiessaan Oslon sopimuksia, että kaikki niissä esitetyt vaatimukset on toteutettu yhtä lukuun ottamatta: PA/PLO:n tunnustamista Israelille oikeuteen elää rauhassa omassa maassaan. Tämä kieltäytyminen alkoi Haj Amin al-Husseinin kiihkeistä saarnoista juutalaisten tuhoamiseksi ja ajamiseksi mereen, ja on jatkunut Jasser Arafatin ja hänen seuraajansa Mahmoud Abbasin aikana.
"Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti ei lopu, ennen kuin arabit tunnustavat Israelin juutalaisen kansan kansalliseksi kotimaaksi ja siten hyväksyvät häviönsä vuosisadan ajan kestäneen kieltäytymisensä ja jatkuvat yrityksensä Israelin tuhoamiseksi. Tämä tapahtuu joko sotilaallisesti, terrorismin, taloudellisten boikottien tai diplomaattisin keinoin hyödyntäen kansainvälisiä kanavia heidän agendansa muuttamiseksi", kirjoittajat toteavat.

03. Yksi Oslon sopimusten pääarkkitehdeistä Yossi Beilin kirjoittaa JP:n artikkelissa otsikolla: "Israelin 1967 sodan siunaukset ja kiroukset". Poliittiseen vasemmisto-sionismiin tukeutuvan peri-aatteensa mukaisesti hän katsoo Israelin miehittäneen viiden sukupolven ajan ja edelleen jatkavan sodassa vapauttamiensa Juudean ja Samarian alueiden miehittämistä, vaikka maailma kieltäytyy hyväksymästä Israelin läsnäoloa -67 linjojen itäpuolella mikä uhkaa rapauttaa Israelin demokratian, kuten hän väittää.
Beilinin käsityksen mukaan Israel menetti kultaisen tilaisuuden luovuttaa vapauttamansa alueet heti kuuden päivän sodan jälkeen yksipuolisesti, tai myöhemmin neuvottelujen kautta. Hän katsoo, että 1967 sota syttyi (väitettyjen) provokaatioiden vuoksi, sekä
väärin ymmärrettäessä naapurimaiden aikomuksia, vaikka arabiliiton pääsihteeri varoitti ennen kokemattomasta massatuhosta ja -murhasta. Kyllä teema oli tunnettu.
Beilin tunnustaa kuitenkin, että Israel kävi siinä puolustussotaa. Sota muotoili israelilaista yhteiskuntaa seuraavien vuosi-kymmenien ajan, nostaen lamautuneen mielialan liioiteltuun kansalliseen ylpeyteen. Sota nosti myös Israelin arvonantoa kansainvälisesti, eikä vähiten ulkomailla asuvien juutalaisten keskuudessa, jotka näkivät köyhän orpopojan nousseen seisomaan omilla jaloillaan, kuten Beilin kirjoittaa.
Olen aina ihmetellyt, miten järkevinä pidetyt ihmiset tulevat täysiin päinvastaisiin päätelmiin, vaikka heillä on samat tosiasiat käytettävissään. Ikä ei näytä kasvattavan järkeä, mistä Shimon Peres on loistava esimerkki. Vain vähän ennen kuolemaansa yli 90-vuotiaana hän ihasteli, miten Oslon sopimukset hyödyttivät Israelia, vaikka ne vaativat n. 1400 israelilaisen hengen ja useiden tuhansien pyörätuoliin loppuiäkseen sidottujen haavoittumisen.

Jos Beilin olisi saanut päättää; Israelin ja Palestiinan valtion raja kulkísi 1949 aselepolinjaa noudattaen, kuristaen kapean ranta-kaistan kapeimmillaan vain 16 km:n levyiseksi ja saaden kaiken pohjois-eteläsuuntaisen ja lento liikenteen alttiiksi kranaatti-tulelle, tai jopa kivääri- tai olalta laukaistavien ohjusten tulelle. Jerusalemin keskellä kulkisi korkea betonimuuri, Temppelivuori olisi katolisen kirkon valvonnassa, Gazasta PA:n alueille kulkisi leveä maantie- ja rautatie-yhteys jakaen Israelin kahteen osaan. Gazassa olisi oma lentokenttä kuten myös Samariassa, sekä merisatama. Palestiinalaispakolaisina tunnetut arabit ja heihin liittyneet ulkopuoliset olisivat tulvineet väittämilleen alueille Israelissa. Israelilta olisi vaadittu mahtavat sotakorvaukset voittamistaan sodista sekä pakolaisten menetyksistä. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/The-blessings-and-curses-of-victory-497672

04. UUTISIA LYHYESTI
• Merkittävä PA:n arabiparlamentaarikko PFLP:n poliittinen johtaja Khalida Jarrar pidätettiin lauantaina Ramallahissa
Epäiltynä osallistumisesta terroritoimintaan, Hänet vapautettiin viime vuonna kärsittyään 14 kuukauden vankeustuomion Israelin vankilassa tuomittuna kehotuksista terrorihyökkäyksiin. Hänet pidätettiin Shin Betin ja IDF:n yhteisoperaatiossa yhdessä toisen PFLP:n jäsenen Khitam Khalibin ja 11 muun epäillyn kanssa. Heitä syytetään osallistumisesta terroritoimintaan sekä väki-valtaisiin yleisiin rauhattomuuksiin. Jarrar valittiin 2006 PFLP:n edustajana PLC:n, parlamenttiin, joka ei kuitenkaan ole voinut kokoontua Hamasin kaapattua vallan vaalivoiton jälkeen Gazassa 2007. Jarrar toimi aktiivisesti saadakseen PFLP:n ICC:n jäseneksi. PFLP on ideologialtaan marxilainen. IDF painottaa, ettei pidätys liity kuulumisesta PLC:n jäsenyyteen. Jarrar pidätettiin 2015 ja tuomittiin 15 kuukaudeksi vankilaan kehotuksista hyökätä Israelilaisia vastaan. Hänet vapautettiin 2016. Häntä oli muiden ohessa vastaanottamassa Israelin arabikansanedusraja Ayman Odeh, joka sanoi FB:ssa velvollisuudekseen antaa tukensa Farrarille, "vapaustaistelijalle ja PLC:n jäsenelle".
http://www.timesofisrael.com/prominent-palestinian-lawmaker-arrested-on-terrorism-charges/
• Yksityisvierailunsa yhteydessä Yhdysvalloissa Jordanian kuningas Abdullah II tapaa Jared Kushnerin, jonka käsissä on Lähi-Idän asiasalkku, sekä varapresidentti Mike Pencen, ulkoministeri Rex Tillersonin, puolustusministeri James Mattisin sekä sisämaan turvallisuusjohtajan John Kellyn, kuten Jordanian virallisen uutistoimiston Petra News toimittaja kertoi. Keskusteluissa keskitytään PN:n mukaan rauhanprosessin elvyttämiseen. Abdullah halusi keskustella myös terrorinvastaisesta taistelusta Lähi-Idässä, sekä taisteluista Syyriassa ja Irakissa. Abdullahin matka Yhdysvaltoihin on kolmas Trumpin virkaan asettamisen jälkeen tammikuussa. Jordania katsoo hyötyvänsä rauhan-prosessin jatkumisesta, ja on ollut aktiivisimmin tukemassa USA:n yrityksiä neuvottelujen jatkumiseksi. USA:n hallituksen innostus näyttää kuitenkin laimentuneen PA/PLO:n sinnikkäästi puolustaessa taloustukeaan
tuomituille terroristeille ja heidän perheilleen. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-discusses-peace-process-with-senior-trump-officials/
• Entinen pääministeri Ehud Olmert vapautettiin tänään vankilasta hyvän käytöksen ansiosta 16 kuukauden vankeuden kärsittyään lyhentäen kokonaisaikaa kolmanneksella.
http://www.timesofisrael.com/ex-pm-olmert-to-go-free-after-16-months-in-prison/,
• Sionistisen Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni kehottaa UNESCO:a pidättymään päätöksestä Hebronin Patriarkkain Mausoleumin julistamiseksi palestiinalaiseksi perinnekohteeksi PA/PLO:n väitettyä, että sen säilyminen on vaarassa ja vaatii UNESCO:n tukea. http://www.timesofisrael.com/livni-urges-unesco-not-to-pass-hebron-decision/
• IDF:n sotilaat tunkeutuivat Jeniniin ja poistivat PA:n arabien pystyttämän muistotaulun, jossa ylistetään terroristia, joka murhasi 22 lasta. Taulu käytiin poistamassa, koska PA ei ollut välittänyt Israelin varoituksista. Laatassa ylistetään Khaled Nazzalia, joka suunnitteli Maalotissa tehdyn terrori-iskun 1974, jossa sai surmansa 22 lasta. http://www.timesofisrael.com/israeli-forces-enter-palestinian-city-to-remove-monument-to-maalot-terrorist/,
• IDF tuhosi syyrialaisen patteriston sen ammuttua Israelin puolelle. Israelin pohjoisrajan takana oleva alue on kapinallisten hallussa. Syyrian armeijan joukot pyrkivät karkottamaan kapinalliset. Alue on YK:n valvomaa puskuri-vyöhykettä. YK vaatii taistelujen lopettamista ja aseistettujen joukkojen poistumista vyöhykkeeltä. http://www.timesofisrael.com/idf-destroys-syrian-artillery-after-shells-explode-in-golan-heights/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 25 -37; Tiberias 28 -42; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -45 +C-astetta. Lämpötila pysyttelee korkealla alkuviikon aikana, välillä haukkoen henkeään, mutta palautuen nopeasti.
Illinoisissa yllättävät kaatosateet kaatoivat 152 mm vettä 4 tunnon aikana 28.06.2017 aiheuttaen vakavia tulvia kuten Rochfordin alueella, joka julistettiin pääsykieltoon. Sateitten mukana tulivat myrskyiset tuulet aiheuttaen vahinkoja. https://watchers.news/2017/06/30/northern-illinois-flood-june-28-2017/


Post a Comment