Friday, July 14, 2017

PERJANTAI 14.07.2017

PERJANTAI 14.07.2017
01. KÄVÄISIMME eilen suomalaismajatalo Lähteen paikallisjohdon ja vierailijan kanssa tutustumassa Hebronin keskustaan, pääosin sillä David HaMelek-kadulla, josta IDF sulki kaikki juutalaiset liiketilat ja kauppiaat n. km:n matkalla v. 2000 alkaneen intifadan seurauksena, kuten seinäteksti kertoo. IDF;n sotilaat olivat vartiopaikoillaan eikä muita ihmisiä näkynyt juuri ollenkaan, vain muutama bussilastillinen turisteja silloin tällöin, muuten tunnelma oli unettavan rauhallinen - joskin taustalla voi tuntea jännityksen, joka voi muuttua hetkessä väkivaltaiseksi. Seurasin, miten muuan nuori arabinainen lähestyi sotilaita, jotka valpastuivat apatiastaan sen verran, että nousivat tarkkailemaan naisen liikkeitä. Miten helppoa naisen olisi ollut tulla veitsen kanssa iskeäkseen sotilaita, joista toisen olisi olettanut suojaavan aseellaan toista tämän puhuessa naisen kanssa. Ihmettelen edelleen, miksei IDF:n sotilaille opeteta lähitaistelutaktiikkaa; 3 vuoden koulutukseen voisi kuvitella mahtuvan parin kolmen viikon hyvin tarpeellisen lähipuolustustaktiikan opettamisen.

02. PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tänään Pariisiin osallistuakseen sunnuntaina Vel`d`Hiv 75-vuotisseremomiaan, muistona Ranskan juutalaisille, jotka holokaustin aikana massa-pidätettiin karkotettaviksi natsien kuoleman-leireille. Kaikkiaan 13 000 juutalaista pidätettiin 1942 luovutettaviksi natseille. Heidät kuljetettiin Auschwitzin kuolemanleirille. Ranskan presidentti Jacques Shirac esitti v. 1946 anteeksipyynnön "tämän anteeksiantamattoman toimen vuoksi".

Ranskan palestiinalaisten solidaarisuusjärjestön presidentti Bertrand Heilnronn lähetti kirjeen yhdessä Ranskan juutalaisen historioitsijan Dominique Vidalin kanssa, jossa he kysyivät: "Mitä tekemistä tällä on Israelin kanssa? Sitä valtiota ei ollut olemassa holokaustin aikana. Israel ei voi esiintyä holokaustin uhrien ainoana perijänä" kirjeessä todetaan. "Israelin hallituksen johtaja, joka kuuluu oikeistoon, Israelin äärioikeistoon, ei kuulu Vel´d`Hiv, Ranskan juutalaisten luovuttamisen, muistotilaisuuteen".
Ranskan kommunistinen puolue julkisti tiedotteen, jossa se toteaa: "Muistotilaisuuden tulee lähettää voimakas rauhan viesti, eikä Benyamin Netanyahu ole viestin oikea vastaanottaja". https://www.breakingisraelnews.com/91465/anti-israel-groups-protest-netanyahu-visit-paris-holocaust-ceremony/#CtrrL2Y7ztkmbEh6.97.

Pääministeri Netanyahu jatkaa matkaansa Pariisista Budapestiin, Unkariin, jossa häntä odottavat uudet mielenosoitukset ja ongelmat. Hän osallistuu Budapestissä Visegrad-ryhmän, Unkarin, Puolan, Tsekki-tasavallan ja Slovakian, johtajien huippu-kokoukseen. https://www.breakingisraelnews.com/91465/anti-israel-groups-protest-netanyahu-visit-paris-holocaust-ceremony/#CtrrL2Y7ztkmbEh6.97,

03. Netanyahu tulee olemaan ensimmäinen Israelin pääministeri, joka vierailee Unkarissa rautaesiripun poistamisen jälkeen 26 vuotta sitten 1991. Unkarin hallitus on käynyt laajaa tiedostuskampanjaa entistä Unkarin juutalaista – nykyisen USA:n kansalaista – miljardööri George Sorosia vastaan, jonka syytetään toimineen yhteistyössä natsien kanssa hankkien haltuunsa omaisuuksia ostelemalla juutalaisten kiinteistöjä ja takavarikoimalla heidän arvoesineitään ja arvokkaita taulujaan, jotka toimivat pesämunana hänen USA:ssa aloittamilleen liiketoimille.
Pääministeri Netanyahu vakuuttaa 3-päiväisen matkansa toisena tarkoituksena olevan vahvistaa Israelin ja Unkarin välisiä suhteita, kuten myös Unkarin johto toteaa. Molempien maiden hallitusten pyrkimyksiä himmentävää katkera vastakohtaisuus, joka ilmestyi julkisuuteen tällä viikolla. Tiedotteessa Israelin hallitus reagoi negatiivisesti Unkarin hallituksen Soroksen vastaiseen kampanjaan, jota se pitää antisemiittisenä.
Unkarin juutalaiset yhdessä Israelin oppositiopoliitikkojen kanssa ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että Netanyahun liian ei-juutalainen ilmoitustaulukampanjan hyväksyminen, joka keskittyy Unkarin juutalaiseen George Sorosiin, tunnustaa kritisismin miljardööriä vastaan olevan laillisen, ilmeisesti torjuen Unkarin pääministerin maan fasistisen sota-ajan johtajan ja Hitlerin liittolaisen Miklos Horthyn ylistämisen.

Sorosin Ilmoitustaulun kuvassa esitetään leveästi naurava mies tekstillä varustettuna: "Älkäämme salliko Sorosin saavan viimeisen naurun". Tekstillä halutaan osoittaa, että hallitus syyttää Sorosin haluavan pakottaa Unkarin hyväksymään lisää pakolaisia. EU vaatii Unkarilta jokaisesta käännytetystä matusta 250 000 Euroa.
Unkarin 100 000 henkilön juutalaisväestön johtajat syyttävät, että ilmoitustaulukampanja on luonteeltaan antisemiittinen ja se jatkuu Netanyahun vierailun aikana – vaikka toisen uutisen mukaan Uskarin hallitus on pyrkinyt hillitsemään sitä. He syyttävät Netanyahun asettaneen Israelin poliittiset ja taloudelliset edut Unkarin juutalaisyhteisön kohtalon edelle.
Israelin ja Unkarin välinen kauppa on arvoltaan 500 miljoonaa Euroa. Budapest avasi äskettäin 50 miljoonan Euron credit line Unkarin Eximpankissa. Unkari ilmaisi kiinnostuksensa Israelin kaasutoimituksista.
Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi viime kuussa Israelin vierailunsa yhteydessä: "Unkari ja Israel ovat hyvin tärkeitä poliittisia, akateemisia ja taloudellisia liittolaisia" vastauksena Netanyahun kanslian vihjeeseen, että Budapest ja Jerusalem tutkivat kahdenkeskisen yhteistoiminnan kehittymistä etenkin automaatioteknologian, energian, veden ja akatemian alueilla.
Unkarin viranomaiset ovat todenneet, että ennen tärkeämpiä
neuvotteluja Netanyahun kassa mainostaulut on poistettu, koska ne ovet saavuttaneet tarkoituksensa ja siksi tarpeettomia.
Artikkelin kirjoittajan mielestä vahinko on jo tapahtunut.
George Soros sanoi julkistamassaan lausunnossa olevansa ahdistunut istuvan Unkarin hallituksen käymästä tavasta käyttää antisemitismiä osana tarkoituksellista väärän infon kampanjaa. Unkarin kommunistien Federaation Mazsihisz johtaja Andras Heisler sanoi avoimessa kirjeessään, että vaikka kampanja ei ollut avoimesti antisemiittinen, se voi silti nostattaa hallitsemattomia antisemiittisiä ja muita tunteita. "Tämä myrkyllinen viesti haavoittaa koko Unkaria". Rabbi Zoltan Radnoti, Mazsihszin johtaja, sanoo mainoskampanjan herättäneen uinuvia tunteita. Monet mainostauluista on töhritty Davidin tähdillä ja tekstillä kuten "Likainen juutalainen", rabbi kertoi (vaikka ei Davidin tähti ole häpeäksi). Hänen mielestään mainoskampanja on hylättävä ja vaarallinen.
http://www.timesofisrael.com/in-visiting-hungary-critics-say-netanyahu-puts-realpolitik-ahead-of-ties-with-local-jews/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Komean vatsakummun kasvattanut entinen puolustus-ministeri Amir Peretz sanoo odottavansa aikaa, jona Israelia hallitsee Avi Gabbain johtama hallitus. Peretz hävisi äänestyksessä Gabbaille Labourin puheenjohtajavaalin. Hän puhui Gabbain kannattajien hänen kunniakseen järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistui Herzogin lisäksi muita korkeita Labour-johtajia. Peretz kuulutti demokratian tärkeyttä maan hallinnossa, mitä hänen mielestään ilmentää se, että he yhdessä ovat tukemassa uutta Labour-johtajaa. Tuoreen gallupin mukaan Gabbain johtaja Sionistinen Unioni on lähestymässä Yesh Atidia ja on nyt kolmantena. Likud on edelleen johtava puolue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232463
• USA:n Israelin lähettiläs David Frieman sanoo, että terrorismi täytyy tuomita ja voittaa. Tämä oli hänen reaktionsa perjantaiaamuna Leijonaportilla tapahtuneeseen terrori-iskuun, jossa 3 terroristia ehtivät haavoittaa kolmea israelilaista ennen kuin heidät eliminoitiin. Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev totesi puolestaan. "Murhaava terrori-isku tänä aamuna tapahtui pian sen jälkeen, kun terroristit lähtivät Al-Aksa moskeijasta Temppelivuorella. Meidän tulee tarkoin harkita Temppelivuoren tasapaino-tilaa. Temppelivuori on avattava jokaiselle halukkaalle ilman määrättyjä kellonaikoja, kuten muutkin kohteet Jerusalemissa. Islamsäätiön wagfin valvonta tulee rajoittaa vain Temppelivuoren moskeijoihin, ei koko Temppelivuoren alueeseen". Kolme terroristia lähtivät Temppelivuorelta aamurukousten jälkeen kohti Leijonaporttia. Kahdella heistä oli kiväärit ja yhdellä pistooli. He ampuivat yhden poliisin toisten alettua ajaa heitä takaa. Kolme uhria ovat Hadassan sairaalassa Scopusvuorella. Kahden tila on vakava, yhden keskinkertainen. Poliisi tutkii tilannetta ja sulki Temppeli-vuoren täksi päiväksi vierailijoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232474
• Artikkelit Temppelivuoren terrori-iskusta ivat edelleen haparoivia, mutta tämä lienee tapahtumien kulku: Kolme ampuma-asein aseistettua terroristia tulivat 07.12 aikaan Temppelivuorelta kävellen kohti Leijonaporttia. He ampuivat kolmea alle 30-vuotiasta rajapoliisia, lähtien takaisin kohti Temppelivuorta poliisien takaa-ajamina. He pääsivät Vuorelle, jossa poliisit ampuivat heidät. Yksi terroristeista näytteli haavoittunutta maaten maassa, mutta kimposi äkkiä pystyyn yrittäen puukottaa poliisia. Hänet eliminoitiin ennen kuin hän ehti haavoittaa ketään. Terroristien ID-korteista otetun valokuvan mukaan he olivat Israelin Umm El-Fahm kaupungista. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa. 2 rajapoliisia haavoittuivat vakavasti luodeista, yksi luodin siruista lievemmin, kuten raportti kertoo. http://www.timesofisrael.com/three-said-hurt-in-shooting-attack-in-jerusalems-old-city/
• Fatahin tiedotteessa syytetään Israelia yrityksestä käyttää hyväkseen Temppelivuoren ennalta suunniteltua tilannetta.
Hamas ja Jihad puolestaan ylistävät sankarillista tulitusta Temppelivuorella. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoo arabien turvautumisen aseisiin olevan luonnollinen seuraus Israelin harjoittamasta terrorismista ennustaen intifadan jatkuvan kansan liittyessä siihen. Fatahin tiedottaja Osama al-Qawashmeh väitti Israelin toimineen ennakko-suunnitelman mukaan ilmaisematta, mikä se mahtoi olla, mutta sanoi, että Fatah hylkää sen ehdottomasti. http://www.timesofisrael.com/hamas-islamic-jihad-lavish-praise-on-heroic-temple-mount-shooting/
• Pääministeri vakuutti ennen Euroopan matkaansa hylkäävänsä vaatimukset status quon muuttamisesta Temppelivuorella terrori-iskusta huolimatta. ToI:n artikkelin mukaan Netanyahu keskusteli maan turvallisuusjohtajien kanssa tilanteesta. Ministerit kuten Erdan kutsuivat hyökkäystä hyvin vakavaksi muutokseksi tähän asti vallinneesta vaatien radikaalia muutosta. Onko Bibin ote herpaantumassa jatkuvan painostuksen alaisena?
http://www.timesofisrael.com/amid-temple-mount-terror-netanyahu-vows-to-uphold-status-quo/,
• Egyptissä kopti- ja evankeliset kirkot ovat peruuttaneet seurakuntien kokoontumistilaisuuksia peläten uusia terrori-iskuja, mitä iedusteluraportit tukevat. http://www.timesofisrael.com/fearing-more-terror-attacks-egypt-churches-suspend-activities/
• Israelin poliisikomentaja Alsheich vahvistaa kahden poliisiupseerin saaneen surmansa perjantaiaamuna Temppelivuorella ja sen läheisyydessä tapahtuneessa terrorihyökkäyksessä. Hän kutsui hyökkäystä ennen näkemättömäksi ja äärimmäiseksi. Hän arvioi, että se tulee vaikuttamaan kansainväliseen diplomatiaan. He olivat Israelin arabeja, kotoisin Umm Al-Fahmin kaupungista nimeltään Muhammad al-Jabarin. http://www.timesofisrael.com/temple-mount-attack-victims-identified-as-police-officers/, http://www.timesofisrael.com/jerusalem-attacker-on-facebook-tomorrows-smile-will-be-more-beautiful/,
• Israel ja PA/PLO:n arabit saavuttivat epätavallisen sopimuksen, jolla turvataan juomakelpoisen veden saanti sekä Juudean ja Samarian, että Gazan arabeille. Ongelmana näissä arabien kanssa tehdyissä sopimuksissa on se, etteivät arabit toteuta niitä käytännössä. PA/PLO:n arabit eivät ole noudattaneet yhtään Oslon sopimuksen kohtia. Vettä ja sähköä he varastavat Israelin asentamista johdoista, myös EU:n ja YK:n rahoittamille laittomille setlementeille rahoittajiensa tieten. YK:n lähettämä tarkkailija ennusti äsken, että Gazan alue tulee asuin-kelvottomaksi kolmessa vuodessa, koska viemäröintiä ei ole toteutettu, mikä pilaa pohjavedet, Maailmanpankin antamat varat meriveden puhdistuslaitoksen rakentamiseksi ovat huvenneet taivaan tuuliin, ruokaa ei ole tarpeeksi, eikä työtä Hamasin orjatyön ohella. Lisäksi Egypti on sulkenut satoja tunneleita Siinaille, mikä on vienyt toimeentulon sadoilta pienyrittäjiltä. Elä siinä sitten! http://www.timesofisrael.com/israel-palestinians-reach-landmark-water-deal-for-west-bank-gaza-strip/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 27 -33; Tiberias 27 -41; Suolameri 35 -43; Eilat 3i -43 +C-astetta. Hellesää jatkuu edelleen.


Post a Comment