Thursday, July 13, 2017

KESKIVIIKKO 12.07.2017

KESKIVIIKKO 12.07.2017
01. VAIKEUKSIA Operan kanssa sen päivitettyä ohjelmansa ja poistettua kaikki speeddial-linkit. Melkoinen hässäkkä siitä syntyi etsiä uuden osoitteet ja aukoa suljetut lukot. Siksi en aluksi pystynyt korjaamaan edellisen raportin virheitä, mutta tämä on elämää internetviidakossa, jossa vieras ja muukalainen on vaikeuksissa. Siihen tulee suhtautua levollisen rauhallisesti.

02. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli Donald Blome liittyivät Trumpin nimittämän Lähi-Idän koordinoijan Jason Greenblattin johtamaan neuvottelutiimiin PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Jostakin diplomaattisesta syystä johtuen Abbas halusi tavata USA:n tiimin Jerusalemissa eikä Ramallahissa. Valkoisen Talon korkea virkailija selitti ToI:n toimittajalle, että USA:n tiimi kävi asiallisen ja avoimen keskustelun koskien useita rauhan neuvotteluihin liittyviä aiheita. Hallitus uskoo, että voidakseen antaa jokaiselle paras mahdollinen tilaisuus saavuttaa lopullinen sopimus, on kriittistä käydä neuvotteluja, jotka ovat lähellä presidenttiä, ja siksi neuvottelu-tiimiin liitettiin korkea neuvonantaja Jared Kushner, sekä Jason Greenblatt ja David Friedman".

Valkoisen Talon virkailija sanoi edelleen, että Jason Greenblattin matkan tarkoituksena on luoda perustus rauhanneuvotteluille. Hän kutsui keskusteluja sisäisiksi seuraavan askeleen ottamiseksi, vakuuttaen samalla presidentti Trumpin päätöstä, että työskentely kestävän rauhansopimuksen saavuttaminen Israelin ja palestiinalaisten välille on hänen kiireellisyyslistansa kärjessä.

Neuvottelutilaisuuden aluksi raporttien mukaan Kushner esitteli Israelin tuntemat huolet, joiden mukana oli maksujen lopettaminen tuomittujen tai kuolleiden terroristien omaisille.
Palestiinalais-ja arabilähteiden mukaan neuvottelut eivät menneet hyvin. Abbas syytti USA:n edustajia Israelia suosivasta asenteesta samalla kieltäytyen hyväksymästä vaatimusta maksujen lopettamiseksi. PA:n korkea virkailija totesi, etteivät Kushnerin ja Greenblattin käymät alustavat keskustelut päivää aiemmin
myöskään menneet hyvin, vaan ne kiristyivät loppua kohti USA:n tiimin vaatiessa maksujen lopettamista. PA:n edustajat selittivät, että se kuuluu heidän sosiaaliseen velvollisuuteensa, josta he eivät voi luopua. http://www.timesofisrael.com/us-ambassador-trump-envoy-meet-palestinian-officials-in-jerusalem/,

Tällainen sosiaalinen rikollisten suojeleminen, joka ilmenee PA:n virkailijoiden ja asukkaitten suhtautumisessa niihin, jotka varastavat Israelin puolelta autoista kotieläimiin ja maatalous-työkaluihin, osoittaa, että "Palestiinan kansa" hyväksyy kansana varastamisen ja terrorismin. Monet PA:n korkeat virkailijat ajavat avoimesti Israelista varastetuilla autoilla. Eräs PA:n poliisi-komentaja ajoi autollaan neuvottelutilaisuuteen Israelin poliisien kanssa. Yksi Israelin poliisikomentaja tunnisti PA:n poliisi-komentajan ajaman auton häneltä varastetuksi. Ei tiedetä miten juttu eteni, vaatiko israelilainen autoaan takaisin.

03. Epäilyt lahjusten käyttämisestä Israelin ja Saksan välisessä sukellusvenekaupassa vainoaa pääministeri Netanyahua yhä lähempänä, vaikka häntä vastaan ei olekaan nostettu syytteitä.
Poliisi kuulusteli viimeisten päivien aikana pääministeri asianajajaa David Shimronia varoittaen häntä, että hänen lausuntojaan voidaan käyttää häntä vastaan oikeudessa, kertoi poliisin edustaja keskiviikkona.
David Shimron on yksi kuudesta sukellusvenekauppaan liittyvissä epäselvyyksissä, joita poliisi epäilee korruption ja lahjusten käyttämisestä. Epäilyt Shimronista saivat uutta vauhtia poliisin saatua selville, että Shimron toimi myös veneet valmistaneen Thyssenkrupp agentin Ganorin lakimiehenä.
Thyssenkrupp saksalaisyhtiö rakensi Israelin laivaston tilaamat sekä sukellusveneet että hyökkäysveneet. Yhtiö lienee mukana Israelin tilaamien uusien sukellus- ja ohjusveneitten tarjous-kilpailussa, josta Saksan hallitus teki myönteisen päätöksen.
Shimron kielsi puhuneensa kaupoista Netanyahun kanssa ja kielsi lahjusten käyttämisen ostopäätöksen solmimiseksi. "En ole puhunut yhdenkään valtion virkailijan kanssa laivaveistämön yksityistämisestä, enkä ole ollut yhteydessä yhdenkään valtion virkailijan kanssa Israelin valtion ostamista veneistä" hän sanoi.
David Shimronin epäillään toimineen aktiivisesti 1.5 miljardin USD osto-sopimuksen solmimiseksi, sekä sisällyttäneen siihen Thyssenkrupp yhtiön suunnitteleman telakan rakentaminen Israeliin.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit kehotti Israelin poliisia aloittamaan tutkimukset sukellusvenekaupoista marraskuussa viime vuonna, koska julkisuudessa liikkui huhuja, että Netanyahu olisi antanut periksi houkutuksille hyötyä kaupoista.
Netayahu on kieltänyt kaikki syytökset väärinkäytöksistä hänen taholtaan ja selittää, että Israelin turvallisuuden takaaminen, johon liittyy oleellisesti Välimerellä olevien kaasulauttojen turvallisuus, antoi aiheen käsitellä venekauppoja kiireellisinä. Onko Thyssenkrupp saanut tilauksen ilman tavanomaisia tarjouksia myös muilta yhtiöiltä, on avoin kysymys.
Netanyahun tylysti erottama puolustusministeri Moshe Yaalon tiettävästi vastusti venekauppoja, mikä on voinut vaikuttaa erottamiseen.
http://www.timesofisrael.com/lawyer-questioned-in-sub-affair-named-as-netanyahu-associate-david-shimron/

Entinen Israelin laivaston INF komentaja Eliezer Marom asetettiin kotiarestiin epäiltynä sekaantumisesta sukellus- ja ohjusveneiden kauppoihin Thyssekrupp saksalaisyhtiön kanssa, kertoi TV-kaksi.
http://www.timesofisrael.com/ex-navy-chief-placed-under-house-arrest-after-questioning-in-sub-affair/

04. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n Samariassa toimivat joukot tekivät yöllisen ratsian Jeninin kaupunkiin. Asukkaat pommittivat sotilaita useilla kotitekoisilla petrolipommeilla ja kivillä. Sotilaat vastasivat hyökkäykseen heitä vastaan avaamalla tulen kovilla patruunoilla. Raportin mukaan 2 palestiinalaista sai surmansa ja yksi haavoittui. Yksi sotilas haavoittui lievästi.
IDF:n tiedottajan mukaan armeija tutkii tilanteen syntymistä ja miksi kaksi kuoli. Armeija on antanut ohjeet sotilaille tähdätä kiväärinsä alaraajoihin, ja turvautua kuolettaviin laukauksiin vasta joutuessaan kuolemanvaaraan.
Palestiinalaisten mukaan yhtä ammuttiin päähän ja hän kuoli välittömästi, toinen haavoittui, mutta kuoli sairaalassa. Kolmas haavoittui jalkoihin. IDF pidätti 21 epäiltyä kivien ja palopommien heittelystä, jokunen kivääritulesta, yöllisissä ratsioissa eri kohteisiin Juudeassa ja Samariassa.
Tiistaina poliisi ja sotilaat kävivät Tekoassa tutkimassa terroristin kotia. Hän sai surmansa ajettuaan autonsa kohti sotilaita Gush Etzionissa, mutta osui sähköpylvääseen kaataen sen. Sen jälkeen hän tuli ulos autostaan suurta puukkoa heilutelleen, minkä johdosta sotilaat avasivat kuolettavan tulen häntä kohti.
Maanantain ja tiistain välisen yön aikana sotilaat pidättivät 15 palestiinalaista epäiltyinä kivien heittelystä ja muista rikoksista sekä osallistumisesta "kansan vastarintaan". http://www.timesofisrael.com/idf-troops-exchange-fire-with-gunmen-in-jenin/.
• ARABIMAAT sanovat, että mediassa kerrottu sopimus USA:n ja Qatarin välillä koskien syytöksiä Qatarin osallistumisesta terrorismin tukemiseen, ei ole riittävä sanktioitten poistamiseksi. Vaikka ne tunnustavat Qatarin reagoineen niiden painostuksen alla, ne sanovat, ettei Qatarin sanaan voida luottaa. USA:n ja Qatarin sopimus oli ulkoministeri Rex Tillersonin ensimmäinen huomattava diplomaattinen saavutus. Saudi Arabia, Bahrain, UAE ja Egypti vaativat selviä osoituksia Qatarin emiirin suunnanmuutoksesta, joista yksi on Qatarissa turvapaikan saaneiden terroristien karkottaminen. http://www.timesofisrael.com/arab-states-say-qatar-us-terror-accord-insufficient/
• Mediassa kerrotaan, että IS:n kalifaatin kalifiksi itsensä korottanut Abu Bakr al Bagdadi olisi saanut surmansa USA:n dronen tekemässä ohjusiskussa, mutta USA:n armeijan edustajat eivät voi vahvistaa tietoa. Al-Bagdadin on kerrottu moneen kertaan joko haavoittuneen vaikeasti tai kuolleen, mutta on ilmestynyt piilopaikastaan julkisuuteen, jota hän tavallisesti karttaa. http://www.timesofisrael.com/us-cant-confirm-al-baghdadi-death-reports/,
• Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadin kannattavat ja vastustavat muslimijohtajat joutuivat nyrkkitappeluun Libanonissa TV- kameroiden edessä. Yksi heistä syytti toista, ettei hän suostunut tunnustamaan surua hänen serkkunsa kuoleman johdosta IS:n joukkojen käsissä. Virkailijat yrittivät hillitä nujakoivia, jotka kirosivat toisiaan avoimesti. Toinen oli Libanonin tärkein islam-johtaja, toinen Syyrian parlamentin jäsen.
Tilanteen taltioivat OTV youtube TV-kanavalleen 10.07.2017. Tekstin käänsi englanniksi MEMRI. http://www.timesofisrael.com/pro-and-anti-assad-guests-brawl-on-lebanese-tv/
• Obaman hallituksen aikana Israelin rakentamista tai aikomista rakentaa Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosiin, seurattiin suurennuslasin avulla, sillä Obaman doktriinin mukaan kaiken juutalaisen toiminnan tulee loppua Juudeassa ja Samariassa, koska sen katsottiin pahimmin jarruttavan rauhankeskusteluja. Niille ei koskaan selvinnyt se, että juutalaisen valtion tuhoaminen on ollut alusta lähtien PA/PLO:n perimmäisenä tavoitteena. "Setlementtitoiminnalla" on pelkästään toissijainen merkitys PA/PLO:n ja Hamasin päämäärissä. Tämä on muuttunut täysin Trumpin valtakaudella, joskin hänkin kehottaa harkintaan, mikä on paikallaan investointeja suorittaessaan, mikä oli Trumpin erikoisala. Abbasin &co niskoittelu USA:n neuvottelijoiden edessä osoittaa suurta harkinnan puutetta, sillä se tulee kostautumaan ennemmin tai myöhemmin.
http://www.timesofisrael.com/under-trump-settlements-are-no-longer-the-obsessive-center-of-attention/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -34; Tiberias 26 -41; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -44 +C-astetta. Huomiseksi ennustetaan asteen verran viilenevää, mutta aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu toistaiseksi. – Varokaapas muslimien
raakoja partioita Euroopan maissa. http://mobile.wnd.com/2017/07/brutal-muslim-religious-police-now-patrol-europe/
No comments: