Wednesday, July 05, 2017

KESKIVIIKKO 05.07.2017

KESKIVIIKKO 05.07.2017
01. ISRAELIN turvallisuus näyttää olevan taattuna - ainakin näin maallisin silmin katsottuna – sillä maailman suurin lentotukialus Geogs H W Bush ankkuroi Haifan sataman edustalle, ja väestö-määrältään 1.3 miljardia ehkä maailman toiseksi suurimman maan Intian pääministeri Narendra Modi on historiallisella 3 päivän vierailulla Israelissa. Modi on ensimmäinen Intian pääministeri, joka teki virallisen vierailun Israeliin.

"On hyvä olla täällä", Modi sanoi tervehtiessään Ben Gurionin lentokentällä Israelin johtajia, jotka kukin vuorollaan ottivat hänet karhun syleilyynsä. "On kunnia olla Intian ensimmäinen pääministeri vierailulla Israelissa", hän sanoi puheessaan myöhemmin. "Herra pääministeri, me olemme odottaneet Sinua kauan aika", sanoi pääministeri Netanyahu vastauspuheessaan. Israel oli odottanut melkein 70 vuotta ystävämaan Intian pääministerin vierailua maassa. Tämä odotus sai täyttymyksensä tiistaina, jolloin pääministeri Modi aloitti 2-3 päivän vierailunsa. "Aapka swagat hai mere dost" (tervetuloa ystäväni) aloitti Netanyahu lyhyen puheensa hindinkielellä. "Otamme Sinut vastaan avoimin sylin. Me rakastamme Intiaa" hän vakuutti. http://www.jpost.com/Israel-News/Modis-Visit/Modi-Its-an-honor-to-be-first-Indian-prime-minister-to-visit-498767

02. INTIAN pääministeri Narendra Modi tunnetaan innokkaana yogan harrastajana, eivätkä israelilaiset voineet vastustaa kiusausta viitata siihen yhä uudelleen. Netanyahun riippu-vuudesta yogaan ei ole tietoa, mutta hän taapersi meditaatio-traditioon todeten: "Aamulla rentoutuessani talasana-asennossa ja käännän katseeni oikealle, näen Intian. Kun pääministeri Modi vasistasana asennossa rentoutuakseen kääntää katseensa vasemmalle, Israel on ensimmäinen demokratia, jonka hän näkee". Ennen Israelin vierailuaan Modi oli leikillisesti todennut, että enemmän aikaa käytettynä aamuiseen yoga-harjoitukseen voisi avustaa ratkomaan joitakin Lähi-idän ongelmia.
TV-kakkosen haastatellessa Modia juontaja kysyi, voisiko Modi
kutsua Netanyahun yoga-tilaisuuteen, hän vastasi: "Monet israelilaiset kunnioittavat muinaista intialaista traditiota".
Pääministeri Modin aika on tarkoin varattu virallisiin keskusteluihin Israelin johtajatason henkiköitten kanssa. Taloudellisten keskustelujen ohella poliittiset ja diplomaattiset kysymykset ovat varmaan tarkastelun alaisina, joihin liittyvät Lähi-Idän edelleen jatkuva kuohunta, jonka aallokoissa piskuinen Israel pyrkii pitämään päänsä vedenpinnan yläpuolella haikalojen täyttämässä hengenvaarallisessa ympäristössä.
Toinen diplomatian alue on toiminta ja äänestyskäyttäytyminen valtioitten kattojärjestelmissä kuten YK ja sen alaisissa instituutioissa, kuten UNESCO, joka eilen hyväksyi taas kerran Israelia tuomitsevan päätöslauselman, jossa Israelin oikeus ja siteet juutalaisten kiistattomana pääkaupunkina pitämään Jerusalemiin pyritään kiistämään vastoin historian tosiasioita. Perjantaina UNESCO äänestänee Hebronin asemasta, jota PA/PLO tarjoaa Patriarkkain Mausoleumin ohella lisättäväksi palestiinalaisten perinnekohteena maailman listaan kohteista, jotka ovat vaarassa.
Muslimien kielteinen kunnioitus muinaisia uskonnollisia ja perinteisiä kohteita kuten kirkkoja, synagogeja hautamuisto-merkkejä ja – kammioita kohtaan on tullut kaikkien tietoisuuteen ISIS joukkojen tuhotessa kaikki valtaamillaan alueilla olleet perinnekohteet.
Islamin tarkoituksena on tuhota kaikki entisistä kulttuureista ja uskonnollisista järjestelmistä muistuttavat kohteet voidakseen rakentaa niiden raunioille puhtaasti islamin perinteeseen tukeutuvan yhteiskunta-järjestelmän.
IS toteuttaa tätä periaatetta järjestelmällisesti.
UNESCO:n olisi korkea aika avata silmänsä ja korvansa eikä "ulvoa enää sutena susien joukossa". Palmyran kaupungin ja sen korvaamattoman arvokkaiden muinaisjäännösten tuhoaminen on vertaansa hakeva barbarismi, vaikka Palmyra oli UNESCO:n vaarassa olevien kohteitten listassa.
On järkyttävää, että UNESCO luovuttaa juutalaisten pyhiä kohteita musliminen käsiin tuhottaviksi.

INTIAN pääministeri Modi on antanut ymmärtää, ettei PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja hänen kaadereittensa tapaaminen ole vierailuohjelmassa. Tämä on suuri muutos Intian suhteissa Israeliin. Kylmän sodan aikana Intia oli johtava maa sitoutumattomien ja kehitysmaiden liikkeessä tukien horjumatta
palestiinalaisia konfliktissa Israelia vastaan. Ennen diplomaatti-suhteitten solmimista vuonna 1992 Intia ei myöntänyt kansalasisilleen lupaa vierailla Israelissa intialaisella passilla. Tämä vihamielisyys on muuttunut radikaalisti molempia maita hyödyttävällä tavalla etenkin teknologian ja puolustus- ja turvallisuusjärjestelmien alueilla.

03. INTIA on Israelin aseteollisuuden suurin hyödyntäjä. Israelin valtion omistama Israel Aerospace Industries ilmoitti tehneensä yli 2 miljardin USD sopimukset ilma – ja ohjuspuolustus-järjestelmien toimittamisesta Intialle.
Toinen valtiolle työskentelevä ja sen omistama yhtiö Rafael viimeistelee 8 000 Spike PST-ohjusten myymisestä Intialle. Sopimus on arvoltaan miljardi USD -luokkaa.
Netanyahu tulee seuraamaan korkeaa ja arvostettua vierastaan lähes jokaiseen kohteeseen, johon Modi haluaa tutustua, joiden ohessa pidetään työtapaamisia, joissa puhutaan politiikkaa ja käsitellään Netanyahun erikoisalaa taloutta koskevia kysymyksiä.
Päiväohjelmaan kuuluvat vierailu Jad VaShem holokaust museossa, hi-tech johtajien tapaamiset; Intian sotilaitten Israelissa kuolleitten hautausmaalla WWI:n aikana, Intian Israeliin muuttaneitten juutalaisten kulttuuritilaisuus, sekä tutustuminen Israelissa kehitetyn vedenpuhdistuslaitteen sekä luultavasti myös ilmasta vettä kehittävän laitteen toimintaan.

Israelin ulkoministeriön pääsihteeri Yuval Rotem selitti, että Netanyahun osallistuminen lähes kaikkiin vierailun tilaisuuksiin on poikkeus normaalikäytännöstä - kuten on Kuningas Davidin hotellin kuninkaalle valmistettu jättiläisvuode -, mikä kaikki painottaa pääministeri Modin vierailun merkitystä.
Ulkoministeriön apulaisjohtaja Mark Sofer, jonka erikoisalaan kuuluvat Aasian ja Tyynenmeren alueet, selitti keskustelujen aiheiden liikkuvan teknologian, cyberturvallisuuden ja avaruus-tutkimusten alueilla, erikoiskohteina Israelin kehittämät veden säästämisen ja maatalouden kehittämisteknologian tuotteet. Yhteinen julkilausuma annetaan keskiviikkona.
Pääministeri Netantahu lupasi lentokentän vastaanotto-tilaisuudessa Israelin panostavan 40 miljoonaa USD tutkimus-rahastoon teknisen tutkimus- ja kehitysyhteistoiminnan tiivistämiseksi.
Modi vierailee israelilaisen pojan kotona, jonka vanhemmat islamilaiset terroristit murhasivat Mumbaissa 2008. Pojan pelasti hänen intialainen hoitajansa pakenemalla uhkarohkeasti terroristien valvomasta talosta. Hän muutti pojan kanssa, joka nyt on 10-vuotias, myöhemmin Israeliin.

PÄÄMINISTERI Modin ohittaessa vierailunsa aikana Ramallahin ja Abbasin, selitetään johtuvan pelkästään siitä, että "Mahmoud Abbas vieraili Intiassa toukokuussa tänä vuonna, jonka aikana hoidettiin kaikki ajankohtaset kysymykset". PA/PLO:n edustajat väittävät kuitenkin, että Mahmoud Abbasin toukokuun vierailu Intiassa oli merkki vahvoista suhteista, ja että suhteet pysyvät edelleen läheisinä ja esimerkillisinä liittosuhteista.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-uses-yoga-to-illustrate-warm-ties-with-india/

04. LABOURPUOLUEEN JOHTAJAKIISTA

LABOUR-puolueen puheenjohtajavaalien äänestys eilen poisti nykyisen labourjohtajan Isaac Herzogin mahdollisuudet johtaa edelleen Sionistisen Unionin toimintaa. ToI:n julkistaman Marissa Newmanin laatiman raportin mukaan kaikki alkoi helmikuun 8. viime vuonna Hatnua-puolueeseen loikanneen entisen puheenjohtajan ja puolustusministeri Amir Peretzin loikatessa takaisiin lähtötelineisiinsä. Tapausta tuskin huomattiin mediassa, mutta sen merkitys alkaa selvitä kaikille, jotka seuraavat kotimaista politiikkaa.
Siedettyään kolme vuotta rivikansalaisen asemaa Tzipi lIvnin johtamassa Hatnuah-puolueessa, joka liittoutui Isaac Herzogin kanssa muodostaen Labourpuolueen kanssa Sionistisen Unionin, Livnin ja Herzogin vuorotellessa sen puheenjohtajina, Peretz katsoi saaneensa tarpeekseen, palasi lähtötelineisiinsä 8. helmi-kuuta ja nähtyään tilaisuutensa tulleen, ilmoittautui entisen puolueensa puheenjohtaja-ehdokkaaksi. Hän ja Kulanusta loikannut Avi Gabbay löivät kilpailijansa ja ratkaisevat johtajuuden myöhemmin toisessa äänestyksessä maanantaina.

Haaretzin julkistaman raportin mukaan 21. helmikuuta pääministeri Netanyahu osallistui salaiseen tilaisuuteen Aqabassa, jossa olivat mukana USA:n ulkoministeri John Kerry, Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sissi sekä Jordanian kuningas Abdullah II, tarkoituksenaan saada rauhan keskustelut uudelleen käyntiin. Raportin mukaan toinen kokous pidettiin Kairossa huhtikuussa 2016. Herzog valmistautui liittymään Netanyahun hallitukseen noitten keskustelujen perusteella.
Aloitteet romahtivat toukokuussa Netanyahun tehdessä sopimuksen Israel Beitenun kanssa, jonka puheenjohtaja Avigdor Liberman nimitettiin puolustusministeriksi Netanyahun erotettua viran aiemman haltijan Moshe Yaalonin.

Artikkelin kirjoittaja Newman arvelee, että Herzogin osallistumisen salaisiin neuvotteluihin liittymisestä Netanyhaun johtamaan hallitukseen, oli "yksi silta liian kauas", eivätkä puolueen johtajat hyväksyneet Herzogin selityksiä kultaisesta tilaisuudesta tehdä historiaa ja saada lopultakin ratkaistuksi yhtälö, johon ei näytä olevan mitään ratkaisumallia.
Isaac Herzog pyrki vielä vähän ennen primary-vaaleja löytämään perustan keskustan ja vasemmiston muodostaman koaliittion kokoamiseksi, mutta ne kaatuivat Yesh Aruid puolueen puheenjohtajan Yair Lapidin kieltäydyttyä ehdottomasti, koska gallupit lupaavat sille 22 kansanedustajapaikkaa, Sionistisen Unionin pudotessa 24:sta 8 -12 edustajapaikkaan. Likudin asema on edelleen vahva, se saisi nyt 30 edustajapaikkaa. http://www.timesofisrael.com/propping-up-peretz-and-dumping-herzog-labor-shows-it-forgives-eventually/

05. UUTISIA LYHYESTI
• PohjoisKorea laukaisi taas kerran kielletyn ballistisen ohjuksen "lahjaksi Amerikan äpäröille" (bastards) heidän syntymä-päivänsä kunniaksi. PohjoisKorean johtajien mukaan koe oli onnistunut, ja selittivät sen voivan kantaa laajan ydinpommin kärjessään. Ohjus putosi Japanin-mereen, joko tarkoituksella tai ilman sitä. USA vakuuttaa, ettei se tule koskaan hyväksymään ydinasein varustettua PohjoisKoreaa, mutta miten estää sen toteutumisen ilman veristä sotaa? Kiina ja Venäjä sanovat yhdessä pyrkivänsä taltuttamaan irrationaalisen kumppaninsa, joka ei halua kuulla järjen sanaa. Kim Jong Un käyttäytyy usein oudosti. Naapurimaissa pelätään, että joku "testeistä" on todellinen aiheuttaen valtavaa tuhoa ympäristölle. http://www.timesofisrael.com/kim-jong-un-missile-launch-a-july-4-gift-to-american-bastards/
• UNESCO hyväksyi äänin 10 -3 uuden päätöslauselman, jossa julistetaan kaikki Israelin laatimät lait ja asetukset Jerusalemissa mitättömiksi. Jerusalemin itäosa julistetaan taas kerran palestiinalaiseksi, joihin Israelilla ei ole osaa eikä arpaa. Perjantaina UNESCO äänestää Hebronista ja Patriarkkain Mausoleumista, joita PA/PLO väittää pelkästään palestiinalaisiksi. UNESCO:n esityksessä todetaan, että PA/PLO:n laatima esitys on liiaksi muslimeja suosiva eikä ota huomioon ennen mamelukkien aikaa olevaa historiaa. Nikki Haley, joka on ehdolla USA:n ulkoministeriksi Rex Tillermanin jälkeen, sanoo UNESCO:n tuhlaavan aikaansa lasten hiekkalaatikolla sen sijaan, että puuttuisi kohteisiin, jotka todella ovat vaarassa. http://www.timesofisrael.com/unesco-panel-okays-softened-text-blasting-israel-over-jerusalem-activity/
• Kreikkalais-ortodoksinen patriarkaatti myi salaisten neuvottelujen tuloksena tuntemattomille yksityisille investoijille maaomaisuudestaan 50 hehtaarin alueen. Alueilla asuvat 1500 asunnonomistajaa saivat havaita, että heidän omaisuutensa alla oleva maa oli salaisesti myyty tuntemattomille investoijille. Heillä lienee kaksi mahdollisuutta: Joko suostua maksamaan uusille omistajille korkeampaa maavuokraa, tai yrittää myydä omaisuutensa ja muuttaa pois. Asuntojen arvo on jo laskenut 30 % vuokra-ajan lähestyessä loppuaan.
Kreikkalaisortodoksinen kirkko on Israelin toiseksi suurin maanomistaja JNF:n jälkeen. Se hankki maaomaisuutensa 19. vuosisadan kuluessa Jerusalemin keskustassa 4 500 dunamia, 1 110 eekkeriä, maata, pääasiassa maataloutta varten. Israelin itsenäistyessä 1950-luvulla se suostui vuokraamaan maata JNF:lle 99 vuodeksi, optiolla jatkaa sopimusta myöhemmin. Israelin parlamentti on vuokramaalla. Kirkko onnistui salaa tekemään kaksi suurta maakauppaa, 2011 ja toisen 2016 elokuussa. Niiden sisällöstä ei paljon tiedetä, mutta asianaja Noam Ben David on ollut mukana molemmissa. Kauppojen arvoksi arvioidaan 114 miljoonaa NIS (32.4 miljoonaa USD). Asia tuli julkisuuteen kirkon haettua Jerusalemin neuvostolta vapautusta maaveron maksamisesta, koska se oli myynyt maan. http://www.timesofisrael.com/1500-jerusalem-homeowners-up-in-arms-over-secret-sale-of-leases-to-church/
• Gazan asukkaat ovat joutuneet keskelle Fatahin suunnittelemaa vallankaappausta PA/PLO:n hyväksi kurjistamalla asukkaitten hyvinvointia keskellä hellekautta. Lisäksi tähän kuuluu väittää, että kaikki on Israelin syytä. Koska sähköä ei ole saatavissa kuin määrätunnein – jos silloinkaan – asuntojen tuulettamista ei voida suorittaa, ja veden vähyys estää suihkujen käytön. Ruokatarpeitten jakelusta, juomavedestä ja monista muista tarvikkeista on tullut yksityisbisnes niille, joilla on varaa ja valtaa. Viemäröintijärjestelmän romahtaminen ilman sähköä pakottaa viemärijätteet tyhjentämään suoraan mereen. Tämä puolestaan on saastuttanut hiekkarannat käyttö-kelvottomiksi jätteiden ajautuessa rannoille. Kaiken kukkuraksi PA ilmoitti lopettavansa palkan maksamisen
6 145 Gazassa palkkaamilleen työntekijöille. Nämä lienevät niitä Fatahin jäseniä, jotka menettivät työpaikkansa Hamasin kaapattua vallan 2997 Gazassa, mutta PA jatkoi palkkojen maksamista heille. Tämä kaikki kaatuu nyt Israelin niskaan PA/PLO:n mielettömän poliittisen pelin vuoksi. http://www.timesofisrael.com/starved-of-power-gazas-palestinians-buckle-under-a-blistering-heatwave/.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -34; Tiberias 26 -40; Suolameri 33 -43; Eilat 30 -43 +C-astetta. Huomenna lämpötila hieman laskee, mutta aurinkoinen sää jatkuu toistaiseksi. Heittäkää se talviturkki kuitenkin kotoSuomeen, täällä sen kanssa voisi tulla ongelmia.


Post a Comment