Sunday, June 25, 2017

SUNNUNTAI 25.06.2017

SUNNUNTAI 25.06.2017
01. TÄNÄÄN on juhannuksen toinen päivä ja myös muslimien paastokuukauden ramadanin viimeinen päivä, jota muslimit juhlivat eid al-fitr juhla-aterialla. Israelissa pelättiin muslimien aiheuttavan väkivaltaisuuksia Temppelivuorella ramadanin viimeisenä perjantaina, kuten heillä on ollut tapana, mutta tällä kertaa ei ole raportoitu suuremmista hyökkäyksistä.
Saudi Arabian turvallisuusjoukot pidättivät viiden hengen solun, joiden epäillään suunnitelleen pommi-iskua Mekkan suuressa moskeijassa. Yksi pidätetyistä oli nainen. Pidätettyjen uskotaan tulleen Iranista, jonka välit Saudi Arabian kanssa ovat kireät. Iran syyttää saudien suunnitelleen iskun Iranin parlamenttiin sekä Iranin islamilaisen tasavallan perustajan ajatollah Ruholla Khomeinin mausoleumia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231496,

02. Syyriasta sen sijaan ammuttiin kymmenen kranaattia Israelin puolelle, joita kutsuttiin "harhalaukauksi", joihin IDF vastasi tapansa mukaan omalla tulellaan. On epätietoista, miten järkevää on vastata kovilla, jos toinen on vahingossa ampunut muutaman ammuksen rajan yli aiheuttamatta vahinkoa. Armeija ajattelee omalla tavallaan.
"Israel ei siedä minkäänlaisia hyökkäyksiä turvallisuuttaan vastaan millään rintamalla" totesi pääministeri Netanyahu lauantaina pian sen jälkeen, kun IDF oli vastannut Syyrian puolelta laukaistuun 10 ammukseen Golanin kukkuloille. Syyrian median raportin mukaan IAF iski ohjuksillaan Syyrian armeijan tankkeihin surmaten 2 syyrialaista sotilasta. Toinen isku kohdistui kohteeseen, josta ammukset oli laukaistu Israelin puolelle. Sen aiheuttamista tuhoista ei kerrottu.
Puolustusministeri Avigdor Liberman totesi omassa lausunnossaan Israelin reagoivan kaikkiin koskemattomuutensa rikkomuksiin voimalla, vaikka ammukset olisivatkin osuneet Israelin puolelle ristitulen johdosta taistelevien osapuolten välillä. IDF lähetti välittömästi tapauksen jälkeen ilmoituksen YK:n nimittämälle tulitauon tarkkailijalle lauantaina tuntia ennen IDF:n vastaiskua.

VAIKKA yhteenotossa ei tullut ihmisvahinkoja Israelin puolella, IDF antoi varoituksen alueen farmareille ja muille siviileille pysytellä poissa avoimilta alueilta. Patikkaretkeilijät ja muut luonnossa liikkuvat siviilit tungeksivat Golanille tähän aikaan vuodesta. Huhtikuussa IDF käytti Patriot ohjusta dronea vastaan Syyrissa. Helmikuussa Golanilla räjähtäneeseen aamukseen IDF vastasi iskemällä Syyrian armeijan tukikohtaan. Eräässä tapauksessa IDF ampui Iron Dome torjuntaohjuksen Syyrian puolelta ammuttua Scud ohjusta vastaan tuhoten sen ilmassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-skirmish-spills-over-into-Israels-Golan-Heights-497782

03. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah totesi Beirutissa televideoidussa Al-Quds päivän kunniaksi pitämässään puheessa perjantaina tähän tapaan: "Vihollisen Israelin tulisi tiedostaa, että jos se tekee hyökkäyksen Syyriaan tai Libanoniin, on epätietoista, säilyykö taistelu pelkästään Libanonin ja Israelin tai Syyrian ja Israelin välisenä, sillä sadat tuhannet arabi- ja muslimimaiden taistelijaa osallistuisivat taisteluun Israelia vastaan". Nasrallah selitti edelleen: "En tarkoita, että ne maat tulisivat väliin suoraan – vaan että se tulisi avaamaan portit sadoille tuhansille taistelijoille noista maista arabi-ja islaminmaailmassa osallistumaan taisteluihin – Irakista, Jemenistä, Iranista, Afganistanista ja Pakistanista.
Nasrallahin puhe liittyi joissakin muslimimaissa Al-Quds päivänä järjestettyihin vuosittaisiin marsseihin solidarisuuden osoitukseksi palestiinalaisille Israelia ja länsimaita vastaan. Ensimmäinen marssi järjestettiin Ruholla Khomeinin vaatimuksesta Lontoossa, jossa sitä on toistettu vuosittain. Viime viikolla Lontoon marssissa heilutettiin avoimesti Hizbullahin lippuja ja vaadittiin Israelin eliminoimista Lähi-Idästä.

Voimakas terrorijärjestö Hizbullahin taistelijoita Libanonista, ja toisia taistelijoita Iranista, Irakista, Pakistanista ja Afganistanista osallistuvat taisteluihin Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan sotilaitten rinnalla kapinallisia joukkoja vastaan.
Hizbullah on käynyt useita taisteluita Israelia vastaan.
Viimeinen sota käytiin 2006, joka kesti 34 vuorokautta. Sodassa sai surmansa 1 200 libanonilaista ja 160 israelilaista, useimmat sotilaita.

Hizbullah uhkaa Israelia, että seuraava sota tulisi olemaan erotäin tuhoisa Israelille. Hizbullah on koonnut arviolta 150 000 ohjusta ja rakettia, joita se on laukaisualustoineen varastoinut asuin-rakennuksiin, niiden kellareihin ja katoille sekä puutarhoihin. Vuoden 2006 sodan päättäneen tulitaukosopimuksen mukaan YK:n perustamien UNIFIL valvontajoukkojen tarkoituksena ja velvollisuutena oli estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen, mitä se ei ole pystynyt estämään, eikä YK näe mitään.

Hizbullah on rakentanut korkeita valvonta torneja sekä Libanonin ja Israelin että myös Syyrian ja Israelin välisen turva-aidan läheisyyteen väittäen niitä tarvittavan ympäristön suojelua varten. Israel on valittanut niistä YK:lle mutta ilman tulosta. UNIFIL-sotilaat pyrkivät tarkastamaan erästä valvontatornia, jonka tangossa liehui "Green Without Borders" NGO-järjestön lippu, mutta heitä ei päästetty torniin. Hizbullahin toiminta on vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka päätti 2006 sodan. Sopimus lienee huonoin koskaan tehty.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon esitti vastalauseen YK:lle, mutta sen tiedottaja Eri Kaneko sanoi YK:n hylänneen vastalauseen todeten, että "Vihreät ilman rajoja" järjestö on istuttanut puita alueelle, eikä ole havainnut ilman lupaa toimivia aseistettuja joukkoja alueella eikä siten perustetta valitukselle. IDF:n tiedustelukomentaja kenraali Hertzl Halevi julkaisi samana päivänä videon ja kuvia kyseessä olevasta valvontatornista, jolla ei liene mitään yhteyttä puitten istuttamisen kanssa.

Aiemmin viikolla IAF:n komentaja kenraalimajuri Amir Eshel esitti keskiviikkona varoituksen, että IAF:n voima on kasvanut 2006 sodasta lähtien siten, että se pystyy 49 -60 tunnissa tekemään saman, minkä se teki 34 päivän sodan aikana. "Potentiaalinen voimamme on sanoin kuvaamaton, aivan toisenlainen, kuin mitä olemme nähneet aiemmin, ja paljon suurempi, kuin mitä ihmiset arvioivat" Eshel selitti. Hän esitti yleisen varoituksen, että omien kylien ja kaupunkien palaessa yllättävän ohjusiskun jälkeen ei ole aikaa kysellä kv. oikeutta kehottaen Hizbullahin aseitten lähellä asuvia siviilejä pakenemaan henkensä kaupalla sodan syttyessä. IAF:n vastaiskut onnistuvat, jos koneet pääsevät ilmaan, koska lentokentät ovat Hizbullahin ensisijaisia iskukohteita. Tämä nostaa väistämättä esiin kysymyksen ennaltaehkäisevistä iskuista.
http://www.timesofisrael.com/hezbollah-chief-thousands-of-fighters-will-respond-if-israel-attacks/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Punjabissa Pakistanissa öljyrekka kääntyi kolarin jälkeen ympäri ja syttyi tuleen. Paikalle kerääntyi satoja ihmisiä pyrkien kokoamaan astioihinsa maantielle juoksevaa öljyä, mutta 123 + ihmistä' paloi tuntemattomiksi öljyn syttyessä palamaan. Punjabin alueen pelastuspalvelun johtaja Rizwan Naseer sanoi, että kuolonuhrien lisäksi ainakin 76 ihmistä on haavoittunut vaikeista palo-vammoista. Tapaturman syystä ei ole varmuutta, mutta rekka ajoi kolarin ja kuljettajan menetettyä sen hallinnan se alkoi heittelehtiä ja kääntyi lopulta ympäri. Rekka oli matkalla Karachista Lahoreen, Punjabin provinssin pääkaupunkiin. Silminnäkijät kertoivat, että onnettomuusalueella oli 30 moottoripyörää ruumiiden seassa, ja 8 muuta autoa tuhoutui. Artikkelin mukaan Pakistanissa sattuu tuhoisia tieonnettomuuksia usein, mikä johtuu teitten huonosta kunnosta, ajoneuvojen huollon puutteellisuudesta sekä kuljettajien holtittomasta ajotyylistä.
http://www.timesofisrael.com/over-100-killed-in-pakistan-highway-blaze-after-tanker-overturns/
• Jerusalem on ystävällisten maitten kautta, joilla on myös suhteita Iraniin, varoittanut Irania aseistamasta terrori-järjestöjä ja etenkin Hizbullahia, joka uhkaa Israelia. Iran on aiemmin lähettänyt ohjuksia maantiekuljetuksina, mutta IAF:n iskettyä niihin Iran on rakentanut Libanonin eteläosiin maan-alaisia asetehtaita ja verstaita, joissa kootaan pitkälle kehitettyjä ohjuksia ja muita asejärjestelmiä. Jerusalemin hallitus on antanut Iranille ystävämaitten kautta vakavan varoituksen, ettei se tule sallimaan Hizbullahin aseistamista. http://www.timesofisrael.com/amid-hezbollah-threats-israel-said-to-warn-iran-against-arming-group/
• Iranissa Al-Quds päivän marssin aikana perjantaina Iranin presidentti Hassan al-Rouhani joutui kansan ivahuutojen kohteeksi, ja hänet kiidätettiin nopeasti turvaan. Presidentti Rouhanilla on tiettävästi huonot ja pahenevat välit ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa. Kansa vertasi häntä Iranista karkotettuun presidenttiin Abolhassan Banisadriin. Al-Quds päivää vietettiin Iranissa pitkin maata iskulauseiden alla kuten: "Kuolema Israelle", jonka tuhoaminen on islamin maailman kiireisin tehtävä. Rouhani väitti puheessaan, että Israel on alueen suurin terrorismin tukija. http://www.timesofisrael.com/irans-president-rushed-away-from-anti-israel-rally-amid-taunts/
• Saudi Arabian turvallisuusjoukot tekivät ratsian Mekkassa pidättäen neljä miestä ja yhden naisen hyökkäyksen suunnittelemisesta Suurta Moskeijaa vastaan. Pian ratsian jälkeen he piirittivät 3-kerroksisen rakennuksen lähellä suurta moskeijaa, jonne piiloutunut mies aloitti tulituksen, mutta räjäytti pian pomminsa. Rakennus sortui räjähdyksen johdosta haavoittaen kuutta ulkomaista pyhiinvaeltajaa, terroristi sai myös surmansa. Poliisin mukaan solun tarkoituksena oli räjäyttää pommi Suuressa Moskeijassa saadakseen aikaan pakokauhun satojen tuhansien pyhiin-vaeltajien joukossa. Tämä olisi voinut aiheuttaa pahoja häiriöitä maan hallituksessa, joka on kuningas Salmanin päättämän perimysjärjestyksen muutoksen keskellä. Kruununperillinen prinssi Mohammed bin Nayef syrjäytettiin, ja hänen tilalleen nostettiin 31-vuotias Mohammed bin Salman, joka tulee johtamaan armeijaa ja maan talouselämää. Hänet tunnetaan nimellä "Mr. Everything", herra kaikki, hän on hyvin tarmokas ja toimii monilla aloilla usein vastoin perinteitä. Hän ohjasi maansa Jemenin sotaan ja hänen kätensä voivat olla Qatarin kriisin taustalla. Saudi Arabiassa toimii Al-Qaidan sekä IS:n alaisia ryhmiä, joita poliisi pyrkii hajottamaan.
http://www.timesofisrael.com/suicide-bomber-targeting-mecca-injures-six-pilgrims-police-say/
• Argentiinan entinen presidentti vasemmistolainen Cristina Kirchner suunnittelee paluuta politiikkaan. Häntä syytettiin juutalaisen syyttäjän Alberto Nissman murhasta päivää ennen kuin hänen oli määrä esitellä todisteita Kirchnerin Iran suhteista ja hänen osallisuudestaan AMIA juutalaiskeskuksen pommittamiseen Buenos Airesissa. 64-vuotias Kirchner peri vallan v. 2007 mieheltään Nestor Kirchneriltä, joka nosti vararikossa olevan maan uuteen kukoistukseen. Hän hyökkää internetissä presidentti Mauricio Macrin suunnittelemia budjettileikkauksia vastaan. Hän perusti uuden puolueen nimellä Citizen Union, jonka kautta hän uskoo voivansa päästä parlamenttiin ja välttää mahdollisen linnatuomion. http://www.timesofisrael.com/argentine-ex-president-kirchner-launches-political-comeback/
• Yesh Atid puolueen perustaja ja puheenjohtaja, entinen talousministeri Netanyahun hallituksessa, Yair Lapid, jolla on kova pyrkimys nousta "kalifiksi kalifin paikalle", eli kaataa Netanyahun hallitus ja päästä pääministeriksi, kiistää seireenien viettelykset eikä halua yhdistää voimaansa vasemmiston kanssa Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Hän sanoi TV-2 uutisissa, että jos Labour haluaa muodostaa suuren blokin, tehköön sen, mutta Yesh Atid ei kuulu vasemmistoon, eikä Isaac Herzogin suunnittelemaan blokkiin. Tämä oli hänen vastauksensa Herzogin pyyntöön Lapidille ja Kulanu-puolueen puheenjohtajalle, hallituksen talousministeri Moshe Kahlonille liittyä yhteen suuren blokin muodostamiseksi. Lapid sanoo vuonna 2014 Gazan kesäsodan aikana tulleensa vakuuttuneeksi, että hän on sopiva pääministeriksi, koska hallituksesta puuttua vahva-tahtoisia miehiä- jos heitä oli, heidät syrjäytettiin. Lapid syyttää Netanyahua häntä vastaan nostettuihin lahjus-epäilyihin, että ne ovat tarpeeksi vakavia eroamiseen.
Likudin kannatus on tuoreen gallupin mukaan 30, Yesh Atidin 22, ja osoittaa alenevaa trendiä. http://www.timesofisrael.com/rejecting-lefts-overtures-lapid-insists-yesh-atid-is-centrist/
• Yksi mies kuoli ja toinen haavoittui ulkoilmassa tapahtuneen tilaisuuden aikana syntyneen kärhämän vuoksi. Tilaisuus oli Elyakim risteyksen lähellä Karmelin vuorella lauantai-iltana. Magen David Adom oli viemässä 20-vuotiaan haavoittuneen miehen sairaalaan, kun he kohtasivat auton, jossa makasi 20-vuotias useaan kertaan puukotettu mies ilman pulssia. Elvytysyrityksistä huolimatta mies kuitenkin kuoli. http://www.timesofisrael.com/man-killed-another-injured-in-brawl-in-northern-israel/
• Chicagossa esitetty draama Atlantassa väärin perustein syytetyn juutalaisen miehen lynkkauksesta on edelleen kaupungissa tuhoisan ajankohtainen murhenäytelmä. Vaikka itse tapauksesta on kulunut vuosisata, sitä suositellaan jokaisen nähtäväksi. Musiikkidraama 1998 perustuu 20-luvun alussa verhoilijan Leo Frankin tuomioon ja lynkkaukseen. Frankia syytetään väärin 13-vuotiaan Mary Phaganin murhasta. Tyttö työskenteli Frankin alaisena National Pencil-tehtaassa, jossa Frank toimi hänen ohjaajanaan.
Frank on viaton, mutta kuvernööri John Slaton otti hänet maalitaulukseen ja syyttäjä Hugh Dorsey nautti voidessaan tuomita juutalaisen. Tyydyttääkseen antisemiittistä perustuslakia tuomio tulisi lisäämään uuden sulan heidän poliittiseen hattuunsa. Syyttäjä Dorson viettelee todistajat väärään valaan. Lopulta valamiehistö, kansa, poliitikot ja media ovat kaikki yhtä mieltä raa´asta antisemiittisestä henkilömurhasta. Oikeus iloitsee vahingoniloisena "hirtä juutalainen" huutojen mukana. http://www.timesofisrael.com/powerful-musical-recounts-atlanta-lynching-of-falsely-accused-jewish-man/
• Presidentti Trump voi kutsua suuren huippukokouksen yhdistääkseen arabimaat ääriaineksia vastaan. Hän suunnittelee tällaisen kokouksen kutsumista koolle saadakseen Lähi-Idän johtajat asiansa taakse. Esimerkkinä voisi olla Camp David kokous vuodelta 1978, joka johti rauhansopimukseen Egyptin ja Israelin välille. http://www.timesofisrael.com/trump-may-call-major-summit-to-unite-arabs-against-extremism/
• Energiaministeri Yuval Steinitz sanoo, että Israelin tulisi palauttaa täysin sähkön toimitukset Gazan kaistalle. Akuutti kriisi ohitettiin Egyptin suostuessa toimittamaan polttoöljyä Gazan ainoaan voimalaan. Steinitz sanoo, ettei kukaan Israelissa halua humanitääristä onnettomuutta Gazassa. Hän näkee Libermanin tavoin, että Mahmoud Abbas pyrkii käyttämään Israelia omien poliittisten näkyjensä toteutumiseksi välittämättä Gazan kansan kärsimyksistä. http://www.timesofisrael.com/energy-minister-israel-should-restore-full-power-supply-to-gaza/
• Abbasin ja Kushnerin tapaaminen ei mennyt Abbasin toivomalla tavalla. Abbas ei suostunut USA:n vaatimukseen palkan maksamisesta terroristeille, ei edes pahimmille heistä. Trump näyttääkin tajuavan, ettei PA/PLO:n nykyjohdon kanssa voi saada kunniallista rauhaa, ja siksi alkaa luopua tästä tiestä ja suunnitella uutta lähentymistä arabimaiden kanssa. PA:n johto väittää, ettei USA vaadi palkkojen maksamista terroristeille ennakkoehtona, mikä voi olla väärä huomio, sillä kongressi on vahvasti maksamista vastaan. Trump voi ilmoittaa, että yritykset rauhanprosessin elvyttämisestä loppuvat tähän. http://www.timesofisrael.com/palestinians-say-ending-terrorist-stipends-not-a-precondition-to-talks/
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 –31; Tiberias 25 -37; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40
+C-astetta. Helteinen sää jatkuu toistaiseksi.

Post a Comment