Sunday, June 18, 2017

SUNNUNTAI 18.06.2017

SUNNUNTAI 18.06.2017
01. AAMUN tunnelma on aurinkoinen ja kirkas, mikä ennustaa helteistä päivää. Lämpömittari osoitti jo aamutuimaan lämpöä 22 astetta, jonka iltapäivään mennessä ennustetaan nousevan 30 asteen kieppeille, ja jatkuvan seuraavien lähipäivien aikana vain nousten edelleen.
Sapattipäivä kului normaaliin tapaan. Kuten asiaan kuuluu, jos jonkin on määrä särkyä, se tapahtuu juuri ennen sapatin alkaessa tai sen aikana, jolloin korjaaminen on mahdotonta. Tyttäremme Michalin asunnossa oli vesiputki hajonnut tai irronnut, minkä johdosta keittiön lattia oli veden vallassa. Se aiheutti oikosulun ja katkoksen sähkön jakelussa, mutta onneksi ne saatiin toimimaan ilman ponnisteluja. Tietokoneet olivat myös lopettaneet toimintansa, mutta sain oman koneeni päälle sunnuntaiaamuna ja voin aloittaa raportin laatimisen, mutta linkit lakkoilevat edelleen.

02. PA:n terroristit olivat myös suunnitelleet oman ohjelma-numeronsa perjantai-iltana aloittaen sen n. 07.00 aikaan sapatin alkamisen jälkeen. Kolme arabia olivat varustautuneet puukoilla ja oma-tekoisella automaattiaseella. He aloittivat hyökkäyksensä 23-vuotiasta naisupseeria vääpeli Hadas Malkaa vastaan, joka ei ehtinyt vetää asettaan esille ennen kuin vaipui maahan kuolettavasti haavoittuneena. Paikalla olleet toiset upseerit aloittivat tulituksen hyökkääjiä vastaan surmaten heidät, mutta 2 muuta upseeria haavoittuivat myös.
Hyökkääjät olivat tulleet paikalle PA:n valvomilta alueilta
Länsirannalta.

ISIS ilmoitti tehneensä hyökkäyksen perjantai-iltana Jerusalemin Damaskosportilla varoittaen, että se oli vasta ensimmäinen eikä viimeinen. Terrorijärjestön Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri ilmoitti lauantaina PA:n arabiuutistoimistolle SAFA, ettei ISIS ollut hyökkäyksen takana. Tiedottajan antaman väitteen mukaan hyökkäyksen suorittivat 2 PFLP:n miestä ja yksi Hamasin jäsen. Hamas sanoi alun perin tukevansa hyökkäystä, mutta ei esittänyt olleensa sen takana. Perjantai-iltana tunteja hyökkäyksen jälkeen Hamas ilmoitti tiedotteessaan, että hyökkäys osoittaa kansan vallankumouksen jatkuvan miehittäjää vastaan, ja että puukko- intifada jatkuu kunnes täysi itsenäisyys on saavutettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231168

Kaikkien rakastama vääpeli Hadas Malka asetettiin haudan lepoon aikaisin sunnuntaiaamuna tuhansien ihmisten osoittaessa osanottonsa hänen muistoaan kohtaan. Hänet haudattiin sotilashautausmaalle Ashdodiin tilaisuudessa, johon osallistuivat omaisten ja ystävien lisäksi armeijan ja poliisin upseereita, hallituksen ministereitä sekä poliitikkoja ja muita.
Hadas Malkan veli Guy totesi antamassaan eulogiassa: "Sinulle oli niin useita unelmia. Me halusimme nähdä sinut chuppassa, morsiamelle rakennetun katoksen alla" kuten uutistoimisto WALLA raportoi. "Nouse ylös Hadassi. Sano, että se oli vain unta. Katala terroristi särki kaikki meidän unelmamme. Emme koskaan unohda sinua sankasi sisaremme, joka puolustit Jerusalemia".

Vääpeli Hadas Malka osallistui sotilaspartioon, kun se joutui hyökkäyksen kohteeksi Sultan Suleiman kadulla lähellä Damaskos-porttia. Hadas taisteli useita sekunteja hyökkääjiä vastaan yrittäen vetää asettaan esiin, mutta saatuaan useita puukoniskuja yläruumiiseensa hän kaatui maahan. Hänet kiidätettiin kriittisessä kunnossa Hadassah sairaalaan Scopus-vuorella, mutta leikkauksesta huolimatta hänen pelastamisekseen hän menehtyi haavoihinsa. Poliisipartio, jossa hän oli mukana, oli hetkeä aiemmin torjunut PA:n terroristien veitsin ja automaattiaseella aseistettujen terroristien hyökkäykset Zedekian luolan läheisyydessä Damaskosportin luona.
Kaikki kolme hyökkääjää saivat surmansa tulitaistelussa poliisien kanssa Jerusalemin vanhan kaupungin Damaskoskortin lähellä. Neljä muuta henkilöä haavoittuivat hyökkäyksen aikana, 2 heistä poliiseja. Poliisikomentaja Roni Alsheich ylisti Hadas Malkan iloa ja ihmisystävällistä elämää: "Sinä rakastit jokaista. Sinä pysyttelit erossa juoruilusta ja pahan puhumisesta toisista. Sinä olit taistelija, joka rakastit ihmisiä".
Hadas Malka asui Givat Ezerin moshavissa Israelin keskiosassa. Häntä jäivät suremaan tuhansien ystävien ja osanottajien lisäksi
hänen vanhempansa, kaksi sisarta ja kaksi veljeä.
http://www.timesofisrael.com/thousands-mourn-slain-border-cop-at-midnight-funeral/
Damaskosportilla terroristien suorittamaa hyökkäystä käsittelevissä artikkeleissa puhutaan ristiin rajapoliisin partiosta, johon Hasa Malka osallistui, mutta hän oli ilmeisesti IDF:n vääpeli. Hän palveli aiemmin laivastossa, mutta anoi ja sai siirron hyökkäys-joukkoihin. Hän osallistui poliisipartioihin.

03. ISRAELIN turvallisuusjoukot tekivät joukolla ratsian lauantaina Samariassa Deir Abu Mashgalin arabikylään Ramallahin lähellä. Jerusalemin Damaskosportin luona tapahtuneeseen hyökkäykseen osallistuneet 3 arabia olivat kotoisin tästä kylästä.
Armeijan tiedotteen mukaan armeija saarsi kylän tilapäisesti voidakseen aloittaa kotitarkastukset terroristien kodeissa. Sotilaat tekivät valmisteluja heidän kotitalojensa tuhoamiseksi, mistä on tullut IDF:n käytäntö raakojen terrori-iskujen jälkeen.
Sotilaat pidättivät yhden epäiltynä osallisuudesta perjantai-illan terrorihyökkäykseen.
IDF tiedotti, että turvallisuusjoukkojen suorittaessa tutkimuksiaan pari sataa kylän asukasta aloittivat mellakan kivittäen joukkoja petrolipommein ja kivin. Sotilaat vastasivat siihen ei-tappavin mellakkavarustein, mutta käyttivät myös kovia patruunoita tähdäten ihmisten alaruumiiseen ja jalkoihin. Kukaan turvallisuus-joukoista ei haavoittunut mellakan aikana.
IDF:n tiedotteen mukaan terroristit olivat suunnitelleet hyökkäystä ainakin kahden kuukauden ajan.
Yksi hyökkääjistä, Asama Ahmed Atta. 19, tweettasi sivullaan 13.04.: "Olemme täällä vain käymässä. Maailma on meidän, me vain kuljemme siellä ja jätämme kaiken jälkeemme. Allah haluaa käyttää elämäämme johonkin hyvään, jonka kanssa me tapaamme hänet". Kaksi muuta terroristia, Adel Ankush 18 ja Braa Salah, 19, vastasivat hänelle: "Amen, Allah, amen".
Shin Betin mukaan kaikki kolme olivat osallistuneet kansan terrori-toimintaan joutuen pidätetyiksi, Julkaisujen perusteella heidän tarkoituksensa oli etsiä kuolemaa.
IDF painottaa tiedotteessaan, ettei ratsian ja kylän sulkemisen
tarkoituksena ollut harjoittaa joukkorangaistusta sen asukkaille, vaan se tehtiin pelkästään operatiivisista ja turvallisuussyistä. Terrorihyökkäyksen jälkeen kylän asukkaat usein suorittavat kostoiskuja kuolleiden tai haavoittuneiden kostoksi, minkä IDF halusi eliminoida etukäteen.
Arabikylän asukkaitten pitämällä FB:n sivulla julkaistiin kolmen terroristin kuvat perjantaiyönä ylistäen heitä: "Ylistys ja ikuinen elämä hurskaille marttyyreillemme". Useita tukiviestejä julkaistiin myös läheisistä arabikylistä.

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon kehotti lauantaina YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan hyökkäyksen välittömästi. Hän viittasi PA:n maksamiin palkkoihin terroristien omaisille todeten, että ne rohkaisevat kavaliin hyökkäyksiin, kuten perjantai-illan hyökkäys osoittaa, jossa kuoli nuori rajapoliisi ja neljä muuta haavoittui. "Perjantai-illan perättäisissä hyökkäyksessä näimme 3 arabin automaattikiväärillä ja veitsillä aseistautuneina iskevän kahteen kohteeseen ennen kuin heidät eliminoitiin". Rajapoliisin partio meni tutkimaan kuulemaansa ammuskelua Damaskosportin lähelle, kun yksi kolmesta arabista hyökkäsi Hadas Malkan kimppuun puukottaen häntä useita kertoja yläruumiisen. Partion toiset jäsenet avasivat tulen hyökkääjiä kohti havaittuaan, mitä oli tapahtumassa.

IDF tutkii sekä ISIS:n että Hamasin antamaa tiedotetta hyökkäyksen suorittamisesta, mutta sanoo, ettei sillä ole todisteita ISIS:n hyökkäyksistä Israelissa. IS:n kärsimät takaiskut ja maa-alueitten menetykset Irakissa ja Syyriassa voivat kuitenkin antaa sille motiivin siirtää toimintansa muihin maihin. Se antoi äskettäin kehotuksen ISIS-joukoille iskeä kaikkialla maailmassa, etenkin USA:ssa ja Euroopassa. Egyptissä tehdyt hyökkäykset voivat siirtyä Libyaan ja muihin Afrikan maihin, mutta Jordania ja Israel ovat aina sen listassa korkealla. ISIS haluaa marssia Jerusalemiin, josta tulisi uuden kalifaatin pääkaupunki. http://www.timesofisrael.com/riots-break-out-as-army-raids-west-bank-homes-of-jerusalem-terrorists/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Pääministeri Netanyahu vaatii kansainvälisiä johtajia ja PA:ta tuomitsemaan perjantai-illan terrorihyökkäyksen, jossa 23-vuotias rajapoliisi sai surmansa ja 4 haavoittui, ja myös 3 terroristia saivat surmansa tulitaistelussa. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi lausunnossaan, että "Israel jatkaa taisteluaan julmaa palestiinalaisten terrorismia sekä sitä ruokkivaa kiihotusta vastaan". Hän sanoi, että "PA:n raaka hiljaisuus ja kieltäytyminen tuomita terrorismi, samalla kuvaten Israelin poliisienn surmanneen kolme viatonta palestiinalaista osoittaa, ettei meillä ole rauhankumppania, jonka kanssa neuvotella". YK:n erityis-koordinaattori Lähi-Idässä Nickolay Mladenov sanoi, terrori-hyökkäykset tulee kaikkien tuomita. Tämä on kiero tapa vetäytyä myönnytyksen ja antautumismentaaliteetin viitan suojaan uskaltamatta reilusti tuomita PA:n terrorin. http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Netanyahu-PAinternational-leaders-must-condemn-attack-497134
• BBC joutui vastalauseiden vuoksi pyytämään anteeksi ja julkaisemaan uuden otsikoinnin raportille, jonka se muotoili siten, että lukijat saavan kuvan tapahtumasta, jossa "Kolme palestiinalaista surmattiin kuolettavan puukotuksen jälkeen". BBC:n sunnuntain raportissa se myöntää kohdistaneensa huomionsa kolmen palestiinalaisen surmaamiseen eikä israelilaiseen kuolonuhriin.
"Me tunnustamme, ettei alkuperäinen otsikko kuvaillut asianmukaisesti tapahtumien luonnetta ja muutimme sen. Vaikka meillä ei ollut tarkoitusta antaa lukijoille väärää kuvaa, me pahoittelemme aiheuttamaamme vahinkoa". http://www.timesofisrael.com/bbc-regrets-headline-that-victimized-jerusalem-attackers/
• IDF luovutti lauantaina Avraham Avera Mengistun omaisille videon vuodelta 2014, jossa nähdään hänet hetkeä ennen kapuamistaan Gazan turvallisuusaidan yli. Hänen uskotaan olleen siitä lähtien Hamasin panttivankina. Perheen antaman tiedon mukaan Etiopiasta Israeliin muuttanut 30-vuotias Israelin kansalainen on henkisesti tasapainoton.
Perhe sai nähdä videon hänen loikkauksestaan Gazaan 07.09.2014, mutta perhe pyysi videon kopiota tammikuussa tänä vuonna, minkä IDF:n komentaja Gadi Eisenlot hyväksyi. IDF sanoo, että se työskentelee jatkuvasti Gazaan laittomasti loikanneen ja siellä vangittuina olevan 3 Israelin kansalaisen vapauttamiseksi, sekä 2 IDF:n sotilaan jäännösten palauttamiseksi hautaamista varten. http://www.timesofisrael.com/family-of-man-held-in-gaza-gets-video-of-him-crossing-the-border/
• Ajaessaan vuonna 1932 ukrainalaisen maaseudun kautta juutalaiskanadalainen journalisti Rhea Clyman pysähtyi eräässä kylässä pyytäen saada ostaa maitoa ja munia. Keskustelu oli vaikeaa kieliongelman vuoksi, mutta kyläläisten lopulta ymmärtäessä hänen tarkoituksensa yksi heistä meni pois ja palatessaan toi mukanaan 14-vuotiaan sairaan pojan, joka vaivalloisesti ryömi hänen lähelleen. "Meillä ei ole leipää, kaikki näkevät nälkää. Lapset syövät ruohoa, he ryömivät eläinten tapaan kontillaan".
Tehdäkseen kantansa täysin selväksi maalaisäiti alkoi poistaa vaatteita lastensa yltä. "Hän riisui heidät yhden toisensa jälkeen osoitellen heidän pöhöttyneitä vatsojaan, heidän tikkumaisia jalkojaan, kuljettaen kättään alas ja ylös heidän kidutettuja, epämuodostuneita pieniä ruumiitaan", kuten Clyman muistelee artikkelissaan, joka julkaistiin Toronto Telegram-uutislehdessä, silloin Kanadan suurimpia.

Tarina lienee suurimmaksi osaksi unohdettu, mutta ukrainalainen professori Kanadassa on alkanut kirjoittaa elämäkertaa Clymanistä, ensimmäistä pelottomasta reportterista. "Matkustaessaan Neuvostoliittoon hyvin optimistisesti odotti, ettei siellä olisi työttömyyttä, että miehen ja naiset olisivat tasa-arvoisia", sanoo Jaroslav Balan Ukrainatutkimusten Instituutista Kanadassa Albertan yliopistosta. "Mutta hän tuli hyvin pian näkemään, että se oli uskomattoman yksinvaltainen valtio – miten köyhiä ihmiset olivat ja kuinka vaikeaa heidän elämänsä oli".
Clyman syntyi Puolassa 1904, silloin osassa Venäjän imperiumia. Perhe muutti Kanadaan hänen ollessaan 2-vuotias. Hän jäi raitiovaunun alle ja menetti toisen jalkansa. Elämä oli sen jälkeen kulkua sairaalasta sairaalaan. Tästä huolimatta hän matkusti yksin Neuvostoliittoon 24-vuotiaana pyrkien elättämään itseään freelance ulkomaan-kirjeenvaihtajana. 1928 Clyman nousi pois junasta Moskovassa osaten muutamia Venäjän sanoja. Hän vietti tuntikausia asemalla, kunnes eräs tuntematon ohjasi hänet hotelliin. Siellä hän sai vuoteen nukkuen amerikkalaisen journalistin kylpyammeessa. Hän asui NL:ssa neljä vuotta.

Balan kertoo, että runsaasti länsimaisia journalisteja matkusti Neuvostoliittoon, mutta Clyman, joka opetteli kielen ja pääsi näkemään asioita sisältä päin, lähetti aivan toisenlaisia raportteja. Kerran Clyman pääsi matkustamaan Kerniin, lähellä NL:n vankileiriä. Hän tapsi vankien vaimoja, näki entisiä vankeja ja kertoi kotimaahansa, miten NL käytti poliittisia vankeja pakkotyössä puun kaadossa. Vankien oli asuttava kaupungissa vielä vapautumisensa jälkeenkin. Tämä oli tärkeä tieto Kanadan puutuotteiden viennissä, joka kilpaili Venäjän kanssa markkinoista Yhdistyneessä kuningas-kunnassa hinnoilla, joihin Kanadalla ei ollut varaa.
Clymanin suurin ansio on kuitenkin hänen raporttinsa Holodorosta, ihmisen aiheuttamasta nälänhädästä Ukrainassa 1932 -1933, joka vaati 4 miljoonan ukrainalaisen hengen. 1932 Clyman matkusti Ukrainan maaseudulla ihmetellen autioita ja tyhjiä kyliä. Asukkaat kerääntyivät hänen ympärilleen pyytäen häntä raportoimaan Kremlissä, että heiltä on viety kaikki vilja, karja on lahdattu, eikä mitään ole jäljellä, millä elää. He halusivat leipää. Heillä ei ole myytävänä maitoa ja munia. Clymanin tarina on liian pitkä kerrottavaksi tässä, mutta se on ainutlaatuinen ajasta, jolloin NL:n valta oli vielä huipussaan ja natsien valta ja juutalaisvainot olivat alkamassa Saksassa. http://www.timesofisrael.com/how-a-female-jewish-journalist-alerted-the-world-to-ukraines-silent-starvation/
• Heinäkuun 4.päivänä 53 000 äänestyskelpoista vasemmiston jäsentä äänestävät uudesta puheenjohtajasta puolueelle, jonka kansallinen kannatus on romahtanut siten, että gallupit – luotettavia tai eivät – ennustajat Labourille 10 -12 edustajaa Knessetiin nykyisen 24 asemesta. ToI toteaa otsikossaan, että vähän on rakkautta tarjolla johtajan nuijan voittaneelle. Puolueen piti haastaa Likud ja sen itseoikeutettu puheenjohtaja Netanyahu maan seuraavasta johtavan hallituspuolueen ja pääministerin paikasta, mutta nykyisten gallupien valossa sen aseman saa Yesh Atid ja sen vallannälkäinen puheenjohtaja Yair Lapid. Jos ensimmäinen äänestys ei anna 40 % äänistä kellekään, uudet vaalit pidetään 10 päivän sisällä. Nykyinen puheen-johtaja Yitzhak Herzog joutunee luovuttamaan kovan paineen alla, eikä Hatnuaan johtaja Tzipi Livni, joka toimii Herzogin kakkosjohtajana, ainakaan helpota valintaa – hänet tunnetaan puolueiden hajottajana, joka loikkii puolueesta toiseen. http://www.timesofisrael.com/little-love-lost-in-labor-in-race-for-dubious-privilege-of-leading-the-party/
• Pääministeri Benyamin Netanyahu syyttää PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahdoud Abbasia valehtelusta ylistäessään 23-vuotiaan naispolisin surmannutta ja neljää muuta haavoittanutta kolmea terroristia sankareiksi, joiden omaisille hän valmistelee palkkojen maksamista ja syyttää heidät ampuneita poliiseja sotarikoksista, jotka ilman syytä kylmäverisesti ampuivat kolme viatonta palestiinalaista. Abbasin johtama Fatah esitti virallisen syytöksen Israelin poliisille sen ampuessa kuoliaiksi kolme poliisipartiota vastaan hyökännyttä palestiinalaista. Abbas odottaa, että kansainvälinen yhteisö tuomitsee tämän törkeän sotarikoksen, kuten Fatahin ja PA:n johtajisto asian näkee. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-blasts-palestinian-lies-about-jerusalem-attack/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-slams-PA-after-Jerusalem-attack-No-limit-to-lies-brazenness-497165,
• JP:n artikkelin mukaan Netanyahu valmistelee Tzipi Livnin nimittämistä ulkoministeriksi. Tämä on kyllä kaiken huippu. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/PM-recently-offered-Livni-Foreign-Ministry-497144
• JP:n pääkirjoituksen mukaan UNESCO valmistautuu uuteen iskuun Israelia vastaan. Järjestö kokoontuu toinen heinä-kuuta Puolassa ja jatkaa keskustelujaan 10 päivän ajan. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Halye uhkaa hajottaa UNESCO:n ellei se muuta yksipuolista Israelin vastaisuuttaan. PA/PLO:n johto on valmistellut UNESCO:lle esityksen, jolla Hebron ja Patriarkkain mausoleumi nimitettäisiin Palestiinan valtion perinne-kohteeksi. Kuningas David hallitsi Juudeaa Hebronissa ennen valintaansa Israelin kuninkaaksi pääkaupunkinaan Jerusalem, jonka se valloitti jebusilaisilta. http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Post-Editorial-UNESCO-strikes-again-497115,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -30; Tiberias 24 -38; Suolameri 28 -38; Eilat 27 -41 +C-astetta. Huomenna ennustetaan asteen verran kuumempaa säätä.
Post a Comment