Friday, June 16, 2017

PERJANTAI 16,06.,2017

PERJANTAI 16.06.2017
01. AAMUN uutisartikkelit ovat masentavia, jopa hälyttäviä, miten maailman ja Lähi-Idän tilanne voi eskaloitua entisestään. Diplomaatit ja valtioitten johtajat kiertävät maailmaa ja neuvotteluja käydään monella taholla, mutta tuloksia on vähän. Käydään ensin lyhyesti läpi tärkeimpiä ja tarkennetaan jatkossa.

02. Lontoossa järjestettiin online tiedustelu vuosittaisen Al-Quds Israelin vastaisen marssin peruuttamiseksi, joka on tarkoitus marssia Lontoon kaduilla sunnuntaina.
Yli 15 000 kansalaista allekirjoitti peruutuspyynnön.
Al-Quds päivä on vuosittainen tapahtuma, joka järjestettiin Iranin edesmenneen ylimmän kaitsijan Ruholla Khomeinin vaatimuksesta 1979 Israelin tuhoamiseksi. Marssi on herättänyt vastalauseita, sillä aiemmissa marsseissa osanottajat heiluttivat terrorijärjestöjen kuten Hamas ja Hizbullah lippuja.
Anomus Al-Quds marssiin peruuttamiseksi teki Israel-myönteinen BDS-liikkeen vastainen järjestö "North West Israelin Ystävät", ja se osoitettiin Lontoon muslimipormestarille Sadiq Khanille. Siinä todetaan, että aiemmat marssit terrorijärjestöjen tukemiseksi ovat aiheuttaneet ahdistusta maan juutalaisille.
Englannin juutalaisten suojelemiseen keskittynyt Yhteisöjen Turvallisuussäätiön tiedottaja Mark Gardner pitää "erityisen häiritsevänä nähdä Hizbullahin kannattajien avoimesti marssivan mieltään osoittaen Lontoon kaduilla, kuten myös puutteen lain toteutumiseksi koskien Hizbullah-lippujen ja plakaattien avointa esittelemistä tapahtuman yhteydessä antisemiittisen terrori-järjestön tukemiseksi". Sekaannus johtuu osittain siitä, että Englannin hallitus tuomitsee Hizbullahin terrorismin, mutta samalla hyväksyy sen poliittisena järjestönä, jolla on omia kansanedustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä hallituksessa. http://www.jpost.com/Diaspora/15000-plus-sign-petition-against-anti-Israel-rally-in-London-497039

03. UUTISARTIKKELIT kertoivat eilen, että Samarian alueneuvosto aikoo jättää välittömän vastalauseen ID F:n suunnitelmille suostua luovuttamaan maata Kalkiliyan kaupungin laajentamiseksi Israelin täyden hallinnan alaiselle ns. C-alueelle 14 000 asuntoyksikön rakentamiseksi kaupungin laajenemistarpeita varten. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan sanoi kuulleensa suunnitelmasta sattumalta vieraillessaan Siviilihallinnon toimistossa. Hän sanoi tuohtuneena: "Tämä kaksinaamainen peli ei voi jatkua, Hallitus ei voi kertoa aamulla tekevänsä kaikkensa juutalaisyhteisöjen tukemiseksi ilmoittaen samalla rakentamis-rajoituksista, ja illalla ilmoittaa suostuneensa palestiinalais-kaupungin laajentumisesta C-alueelle". Hän arvioi pääministerin menettäneen järkensä. Puolustusministeri Liberman puolusti päätöstä todeten 8000 asuntoyksikön hyväksymisen tänä vuonna, enemmän kuin koskaan, mutta jätti mainitsematta, että päätös koskee vain 34 juutalaiskylää jättäen 96 ilman rakennuslupia. Pääministerin kanslia vahvisti tiedon TV-2:selle torstai-iltana. Ympäristöministeri Zeev Elkin kirjoitti Bibille, ettei Kalandiyan laajentumista ole hyväksytty turvallisuuskabinetissa.

ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed Tibi (Joint list) kertoi armeijan radiossa torstai-iltana, että Israel on ilmoittanut PA:lle, että 5 arabikaupunkia – jotka ovat A-alueella PA:n täyden hallinnan alaisina – voivat laajentaa alueitaan rajojensa ulkopuolelle C-alueelle. Nämä kaupungit ovat Ramallah, Hebron, Tulkarem, Jenin ja Kalkliya.
Artikkelissa todetaan, että päätös alueluovutuksista on sopu-soinnussa USA:n suunnitelmien kanssa Palestiinan ongelman ratkaisemiseksi laajemman Lähi-Itää koskevan rauhansopimuksen kanssa, jota käytännössä hoitaa Trumpin nimittämä sovittelija Jason Greenblatt. Hän saapuu Israeliin uudelleen lähiaikoina. Hän edustaa kantaa, että suotuisan ilmapiirin kehittämiseksi Israelin tulee tehdä selviä myönnytyksiä, mutta PA:n myönnytykset olisivat lähinnä kosmeettisia, kuten lupaus lopettaa palkkojen maksaminen murhista tuomittujen tai operaatiossa surmansa saaneen terroristin omaisille ja kiihotuksen lopettaminen.
Sunni-arabimaat voisivat sallia israelilaisten matkustajakoneitten ylilennot matkoillaan Kauko Itään. Kaukaisempana tavoitteena on diplomaattisuhteitten solmiminen sunni-arabimaitten kanssa sekä suhteitten normalisoiminen. Arabimaitten kasvattaminen Israelille suosiollisiksi vuosikymmenien vihankylvön jälkeen ei onnistu hetkessä, se vaatii vuosikymmenien työn. Artikkelissa myös väitetään, että Israelin turvallisuuskabinetti teki maan luovuttamiseksi PA:lle C-alueelta ennen Trumpin Israelin vierailua, mutta että päätös pidettiin salaisena.

Israelin tulevaisuudesta huolestuneet kansanedustajat ja ministerit – joita varmaan on myös vasemmistossa – ovat ilmoittaneet hämmästyksensä kabinetin päätöksistä. Oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi Jewish Home puheenjohtajan tukemana, että hän äänesti esitystä vastaan lokakuussa 2016. Puolustusministeri Avigdor Liberman varoitti, että Jewish Home vaatimukset koskien juutalaiskyliä Juudeassa ja Samariassa ovat kasvaneet liian suuriksi. Hänen varoituksensa sisältyy uhka Netanyahun hallituksen kaatumisesta ja Labourin nousemisesta maana johtoon, kuten kävi 1992, jolloin oikeistolainen Tehya-puolue avusti Shamirin hallituksen kaatamisessa, mikä nosti uuden hallituksen johtoon Yitzhak Rabinin, joka pakotettiin alle-kirjoittamaan tuhoiset ns. Oslon sopimukset 1993 Vakoisen Talon ruusutarhassa Bill Clintonin valvonnassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Five-Palestinians-cities-to-expand-into-Area-C-497032

Raporteissa spekuloidaan, aivan kuten Rabin muistetaan Oslon sopimuksista, tullaanko Netanyahu muistamaan Palestiinan valtion perustamisesta? Hän on toistanut kannattavansa kahden valtion periaatetta ja Palestiinalle itsehallintoa, mutta ei täysin itsenäisenä, mikä tuskin tyydyttää sunniarabien ja USA:n tahtoa.

04. Israelin arabikansanedustaja Aida Touma-Sliman (Joint List) puhuu yhdessä Israelin entisen ulkoministerin Shlomo Ben Aminin kanssa YK:n forumissa "50 vuotta kestäneen miehityksen huomioimiseksi". PA:n YK:n lähetystön YK:n tiloissa järjestämässä konferenssissa kokoontuvat paneelit käsittelevät aiheita kuten: "Miehityksen jälkeen. Tie kohti Palestiinan itsenäisyyttä ja oikeudenmukaista rauhaa", "50 vuotta kestäneen miehityksen kustannukset ja seuraukset"; "Gazan kaista, oleellinen osa
Palestiinan valtiota". Konferenssin aika on 29. -30. 06.
Konferenssiin osallistuvat B´Tzelemin johtaja Hagai El-Ad, Jewish Coice for Peace johtaja Rebekka Vilkomerson, sekä PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat. Konferenssiin osallistuu YK:n virkailijoita, diplomaatteja ja tutkijoita, kuten artikkelissa todetaan.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon toteaa: "On häpeällistä, että Israelin Knessetin jäsen väärinkäyttää asemaansa ja osallistuu palestiinalaisten kanssa haavoittaakseen Israelia ja YK:ta". Yhtä vähän on hyväksyttävää, että entinen ulkoministeri osallistuu tällaiseen Israelin laillisuuden kieltävään konferenssiin. http://www.jpost.com/Diaspora/Arab-MK-ex-minister-to-speak-at-event-marking-50-years-of-occupation-497028

05. LÄHI-IDÄSSÄ kiehuu kaksi painekattilaa, jotka ilman pikaista hoitoa ja valvontaa voivat räjähtää kasvoille.
Saudi Arabian johtamat ja muutamien sunni-arabimaiden tukemat Qatarin saartotoimet jatkuvat edelleen Qatarin emiirin osoittaessa itsepäisyyttä ja itsenäistä ajatteluaan Iranin tukemana, eikä suostua piirittäjien vaatimuksiin terrorijärjestöjen tukemisesta sekä Iranin vaikutusvallan katkaisemiseen. Iran on toimittanut Qatariin ruokatarpeita, etteivät kauppojen hyllyt tyhjene.
USA on tässä tahtojen välisessä kiistassa pahassa välikädessä. Qatarissa sijaitsee USA:n Lähi-Idän alueen yksi tärkeimmistä lento-tukikohdista ja sillä on maassa 10 000 sotilasta.
Osoittaakseen suhteiden jatkuvan erimielisyyksistä huolimatta USA suostui toimittamaan Qatariin aseita 12 miljardin USD arvosta. Sillä saa jo melkoisen määrän F15 koneita.

KOTOISEMPI ongelmakeitto kuohuu aivan nenämme edessä. Israel on lopultakin ilmoittanut Gazan kaistaa hallitsevalle Hamasille, ettei se toimita enää sähkövirtaa sinne ilman maksua, kuten se on tehnyt ties kuinka monen vuoden aikana. Raporttien mukaan PA esitti vaatimuksen sähkötoimituksen vähentämiseksi. Mikä lienee PA:n lopullinen veruke, mutta Abbas pelkää Hamasin voivan aktivoida toimintansa myös Juudean ja Samarian alueilla.
Israelin, PA:n ja Hamasin lisäksi tähän keitokseen on osallistunut Egypti, joka säännöstelee Siinain ja Gazan välistä rajalinjaa siltä osin, kuin siihen pystyy, koska satojen rajalinjan ali kulkevien tunnelien valvontaa on vaikea järjestää.
Egypti lupaa aloittaa sähköntoimitukset Gazaan, jos Hamas suostuu sille asetettuihin vaatimuksiin.
Hamas uhkaa, että elleivät toimitukset ala pikaisesti, sota voi alkaa koska vain. Hamas ei halua sotaa – ei vielä, vaikka sen 27 000 miehen hyvin koulutettu ja aseistettu armeija onkin valmis.
Israel puolestaan ilmoittaa, ettei sekään halua sotaa, mutta että jos Hamas sen aloittaa, IDF tulee kaatamaan Hamasin hallinnon. Sekä pää- että puolustusministeri vakuuttavat, ettei Israel halua Gazan kaistaa valvontaansa.
Israelin turvallisuuskabinetti teki päätöksen sunnuntaina sähkön toimitusten puolittamiseksi ja on valmis vähentämään niitä edelleen. Viranomaiset toteavat, että Hamasilla on varoja ostaa polttoainetta sähkölaitokseensa, jo se lopettaisi aseitten hankkimisen ja kokoamisen, sekä tunnelien kaivamisen.
Työttömyys ja yleinen köyhyys estävät ihmisiä hankkimasta generaattoreita koteihinsa. Pahiten sähkövirran puuttuminen ja oikullisuus vahingoittavat terveydenhoitoa ja sairaaloiden toimia. Analyytikot laskeskelevat, mitä sähkön toimitukset maksavat ja vertaavat sitä sodasta aiheutuviin kuluihin, ja suosittavat sittenkin suostumaan sähkön toimitusten jatkamiseen, vaikka se on väärin.
http://www.timesofisrael.com/1637848-2/,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Sveitsi ilmoittaa tiukentavansa maassa toimivien NGO-järjestöjen rahoittamista. Uuden lain mukaan rahoitus estetään järjestöiltä, jotka harjoittavat antisemitismiä, ja Israelia boikotoivilta BDS järjestöiltä. http://www.timesofisrael.com/switzerland-vows-to-tighten-oversight-of-funding-to-palestinian-groups/
• PA sulkee ne uutiskanavat, jotka tukevat Abbasin kanssa kilpailevia ehdokkaita. Päätös koskee etenkin Hamasia sekä Mohammed Dahlania. http://www.timesofisrael.com/pa-reportedly-blocks-news-sites-affiliated-with-hamas-dahlan/
• YK:n alainen instituutti, nimeltään talous-ja sosiaalikomitea Asian länsiosia varten, valmistelee lauselman julkistamista, jonka mukaan Israelin turvallisuusjoukot pahoinpitelevät palestiinalaisia, harjoittavat kidutusta ja puskaoikeutta. http://www.timesofisrael.com/un-agency-that-issued-apartheid-israel-report-now-alleges-torture-killings/
• USA:n senaatti äänesti 98 -2 vahvistaa Iranin vastaisia sanktioita. Perusteina käytetään ballististen ohjusten testejä sekä muita sopimuksen rikkomisia. http://www.timesofisrael.com/us-senate-overwhelmingly-passes-bill-to-strengthen-iran-sanctions/
• USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ilmoitti aiemmin, että PA lopettaa palkkojen maksamisen terroristien omaisille, mutta joutui nyt vesittämään lausuntonsa kongressille todeten, että keskustelut käyvät kuumina asian ympärillä. http://www.timesofisrael.com/tillerson-waters-down-statement-pa-changed-policy-of-terror-payments/
• Venäjä ilmoittaa, että sen joukot ovat surmanneet IS:n itsensä kalifiksi nimittämän Abu Bakr al-Bagdadin myöhään toukokuussa lähellä sen pääkaupunkia Raqqaa. Hänet on ilmoitettu useasti aiemminkin joko haavoittuneeksi tai kuolleeksi, mutta hän on ilmestynyt uudelleen julkisuuteen. Hän yleensä kaihtaa julkisia esiintymisiä. http://www.timesofisrael.com/russian-army-says-it-may-have-killed-islamic-state-chief/
• YK syyttää Yhdysvaltoja, että sen tekemissä tai tukemissa ilmaiskuissa kuolee suhteettomasti siviilejä. Raqqassa raportoidaan 300 ihmisen kuolemasta, mutta lukumäärä voi olla pahasti alimitoitettu. http://www.timesofisrael.com/un-slams-staggering-loss-of-civilian-life-in-us-backed-syria-airstrikes/
• USA lähettää 4 000 sotilasta lisää Afganistaniin. Pentagon sanoo, ettei mitään päätöstä ole tehty asiassa. Presidentti Trump valtuutti Jim Mattisin päättämään joukkojen määrästä Afganistanissa. USA pelkää ISIS:n lisäävän hyökkäyksiään Afganistanissa, mistä on todisteita. http://www.timesofisrael.com/about-4000-more-us-troops-to-be-sent-to-afghanistan

• 500 israelilaista sotilasta osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin Kyproksen vuorilla yhdessä 100 Kyproksen sotilaan kanssa. http://www.timesofisrael.com/500-israeli-soldiers-fight-mock-war-in-cyprus-mountains/
• Hebronin palestiinalainen pormestari Tayseer Abu Sneineh ei tunne mitään tunnonvaivoja osallistumisestaan hyökkäykseen 1980, jossa kuoli 6 juutalaista uudisasukasta. Hän vakuuttaa haluavansa nyt rauhaa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-mayor-in-hebron-brushes-off-his-violent-past/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30, Tiberias 22 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -39 +C-astetta. Helteinen sää jatkuu, maanantaina lämpötila nousee.
Post a Comment