Friday, June 09, 2017

PERJANTAI 09.06.2017

PERJANTAI 09.06.2017
01. NÄIN tämä viikko alkaa olla pientä yhteenvetoa myöten paketissa. Kaikenlaista on tapahtunut viikon aikana, ja paljon avoimia kysymyksiä jää odottamaan seuraavaa viikkoa. Jokunen esimerkki:

02. Englannissa käytiin parlamenttivaalit, joissa ovensuukyselyjen mukaan pääministeri Thereza May voi menettää enemmistön säilyttäen kuitenkin johtoaseman Labourin yllättäessä ennusteet.
USA:n oikeusministeriö pidätti kaksi Hizbullahin jäsentä miestä, jotka suunnittelivat iskuja amerikkalaisia ja israelilaisia vastaan Yhdysvalloissa ja Panamassa. Yksi pidätettiin Bronxissa, toinen New Yorkissa. Heidän tarkoituksenaan oli tukea "Hizbullahin islamilaista Jihad-järjestöä". He saivat aseita ja koulutusta pommin tekemiseksi Libanonissa toimivalta järjestöltä. http://www.timesofisrael.com/us-busts-hezbollah-plot-to-attack-israelis-in-new-york-panama/,

03. Presidentti Trumpin erottama FBI:n entinen johtaja James Comey antoi todistaja-lausuntonsa USA:n senaatin valintakomitealle torstaina. Hän kertoi senaattoreille laatineensa muistion välittömästi kaikista Trumpin kanssa käymistään keskusteluista, jotka olivat henkilökohtaisia ja joita ei tallennettu videolle eikä ääninauhalle, osa oli puheluita. Niistä kuvastuu syvä epäluottamus FBI:n ja Trumpin välillä. Toiseksi niiden uskottavuus vastaa Trumpin antama kuvaa keskusteluista, koska todistajia ei ollut. Demokraatit tulevat varmasti käyttämään Comeyn lausuntoa pyrkimyksissään Trumpin hallituksen kaatamiseksi.
Comey myönsi, ettei Trump painostanut häntä lopettamaan Venäjä suhteiden tutkimuksia, mutta pyysi sitä Flynnin suhteen. Comey sanoo kärsivänsä sisäistä tuskaa erottamisestaan, ja sanoo Trumpin esittämiä verukkeita ja syitä pelkiksi valheiksi.
"Ne olivat valheita, selvästi ja yksinkertaisesti. Olen syvästi pahoillani, että FBI joutui kuulemaan niitä". Hän painotti laatineensa muistiot keskusteluista pelätessään Trumpin valehtelevan keskustelujen luonteesta, painottaen sanaa välittömästi eliminoidakseen muistivirheet. Hän sanoi uskoneensa, että jonain päivänä hän voisi tarvita niitä sekä itsensä että FBI:n suojelemiseksi.
Loppulausunnossaan hän sanoi pyrkineensä estämään erityis-tutkimusneuvoston perustamisen luovuttamalla muistion kopion hänen ystävälleen sen vuotamiseksi julkisuuteen.
"Arvioni mukaan oli tarpeen saada se kansan tietoisuuteen" Comey puolusti toimiaan erottamisen jälkeen.
Republikaanien Kansalliskomitea ja Valkoinen Talon muut kumppanit työskentelevät kuumeisesti eliminoidakseen Comeyn lausunnon aiheuttaman tuhon. Ne pyrkivät kyseenalaistamaan Comeyn uskottavuuden muistioista huomioimatta sitä, että ne on asetettava Trumpin lausuntoa vastaan. Comey vakuutti Trumpille toistamiseen, ettei Trump ollut henkilökohtaisesti tutkimusten kohteena Venäjä-suhteittensa vuoksi.
Presidentti Trumpin uskotaan kiistävän Comeyn lausunnossaan esittämät syytökset, että hän vaati "rehellistä luotettavuutta" ja että hän pyysi Comeyta lopettamaan Flynnin tutkimukset. Trump perustaa puolustuksensa siihen, ettei mitään nauhoja ole olemassa keskusteluista.
Comeyn lausunto herätti kysymyksiä myös Demokraattisten senaattorien parissa, miksei hän sanonut suoraan Trumpille, että pyyntö Flynnin tutkimusten lopettamiseksi on väärin. Comey puolustautui todeten olleensa siinä määrin hämmentynyt kysymyksestä, ettei hän pystynyt vakuuttamaan sen olevan vastoin moraalisia ja eettisiä arvoja.
Camey myös vahvisti uskovansa, että FBI:n aloittamat tutkimukset Trumpin Venäjä suhteista olivat syynä erottamiseen, vaikka tässä on selvä ristiriita: "Koska olen nähnyt hänen itsensä sanovan niin".
http://www.timesofisrael.com/in-high-profile-hearing-comey-says-trump-administration-lied-about-firing/

04. PERSIANLHDELLA viikon alussa alkanut kriisi Qatarin ja sen arabinaapurien välillä jatkuu edelleen kuumana.
Tiistaina Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir antoi Qatarille uhkavaatimuksen sanoen, että Qatarin tulee 24 tunnin kuluessa lopettaa terrorijärjestöjen kuten Qatarissa toimivien terrori-järjestöjen Hamasin ja Muslimiveljeskunnan tukeminen, sekä kehotti Gulfmaita katkaisemaan suhteensa Qatarin kanssa pakottaakseen sen muuttamaan harjoittamaansa politiikkaa.
Saudi Arabia julkisti yhdessä liittolaistensa kanssa, joilla on suhteita Qatarin kanssa, listan henkilöistä ja järjestöistä, joiden ne sanovat olevan yhteyksissä Qatariin terrorilinkkiensä vuoksi.
Listassa on 59 henkilön ja 12 järjestön nimet, niiden mukana Muslimiveljeskunnan johtaja Yousef al-Qaradawi, mutta ei yhdenkään Hamasin tai sen kanssa yhteisön johtajaa.

"Lista on kohdistettu Qatariin sen epäilyttävän agendan vuoksi, joka viittaa sen politiikan kaksinaisuuteen" sanotaan Saudi Arabian, UAE:n, Egyptin ja Bahrainin lausunnossa perjantai-aamuna. "Se osoittaa, että Qatar ilmoittaa taistelevansa terrorismia vastaan, mutta samalla antaa terrorijärjestöjen toimia vapaasti alueellaan". Listaan kuuluvat Sa´d Al-Ka´bi ja Abd Al-Latif on määritelty USA:n aiemmassa julkaisussa kansainvälisiksi terrori-järjestöiksi, joita vastaan Qatar on jo aloittanut toiminnan. Monet listassa esiintyvät henkilöt ja järjestöt toimivat Qatarissa, Egyptissä, Bahrainissa ja Libyassa.
Katkaistessaan diplomaattisuhteensa Qatarin kanssa Riyad syytti Dohaa Iraniin suhteissa olevien järjestöjen tukemisesta. Näitä ovat Muslimi8veljeskunta, Daesh, Islamin valtio ja Al-Qaida. Toisaalta Saudi Arabiaa syytetään ääriryhmien tukemisesta, etenkin syyskuun 11.09.2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen New Yorkissa. USA:n julkaiseman tiedotteen mukaan Qatar jatkaa painostuksesta huolimatta terrorijärjestöjen ja – ryhmien rahoittamista kuten Al-Nusrah Front Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-allies-issue-qatar-linked-terror-blacklist/,

05. PUOLUSTUSMINISTERTI Avigdor Liberman sanoo, että sopimus tai järjestelyt – kuten hän sitä nimittää – PA/PLO:n arabien kanssa on lähempänä saavuttaa kuin koskaan ennen. Hän ei halunnut mennä järjestelyjen yksityiskohtiin, mutta totesi, että kaikki johtuu Trumpin saapumisesta näyttämölle, mikä on saanut aikaan uuden ajattelutavan arabimaissa, ettei Israel ole rauhan esteena vaan sen avain.
Liberman uskoo, että jos joku tuo Knessetiin sopimusluonnoksen, jonka kaikki "maltilliset arabimaat" ovat hyväksyneet, se saa suuren enemmistön. Se tulisi sisältämään arabimaiden lähetystöjen avaamisen Jerusalemissa, kauppasuhteet ja suorat lennot. Hän lupaa palata asiaan seuraavassa haastattelussa, ehkä jo ensi viikolla Times of Israel tapahtuman yhteydessä.

Hän vakuutti pääministeri Netanyahun toimivan tarmokkaasti sellaisen sopimuksen tai järjestelyn saamiseksi arabien kanssa. Hän myös vihjaa, että se voisi olla erillään Israelin ja PA/PLO:n välisestä sopimuksesta. Libermanin mukaan Valkoinen Talo on laatimassa sellaista sopimusta yhdessä Israelin kanssa.
Lähi-Itään on muodostumassa sunni-arabien ja USA:n välinen liittoutuma, johon Gulfmaat voivat liittyä yhteisessä pyrkimyksessään Iranin kasvavan hegemonian rajoittamiseksi. http://www.timesofisrael.com/liberman-we-are-closer-than-ever-to-deal-with-palestinians/

Edelliseen liittyen voidaan kertoa, että Saksan ja Yhdysvaltain suhteiden viilenemisen vuoksi, Saksa on alkanut etsiä uusia liittolaisia, mutta ehdokkaita ei ole monta. Lähinnä kysymykseen tulisivat Venäjä, ja kauempana idässä Kiina, Vietnam ja Pohjois-Korea. Ehkä Brasilia voisi myös tulla kysymykseen.
Saksan päämääränä on luoda Euroopan yhteinen armeija, mutta sellaisen toteutuminen vie aikaa ja runsaasti varoja, joita Euroopan mailla ei ole.

06. UUTISIA LYHYESTI
• Iranin parlamenttitaloon Teheranissa ja Ruholla Khomeinin mausoleumiin keskiviikkona hyökänneillä terroristeilla oli suhteita Islamin valtioon. Viiden miehen muodostama solu oli vieraillut Mosulissa ja Raqqassa ennen saapumistaan Iraniin elokuussa 2016. Iskussa kuoli ainakin 17 siviiliä ja haavoittui yli 50. Iranin ilmoituksen mukaan kaikki terroristit ammuttiin tulitaisteluissa tai he kuolivat itsemurhaiskussa. Tiedusteluministeriön tiedotteen mukaan terroristit "liittyivät IS:n joukkoihin osallistuen sen suorittamiin rikoksiin Mosulissa ja Raqqassa". IS:n korkea komentaja Abu Aishan tarkoituksena oli suorittaa terrori-iskuja muslimien pyhissä kaupungeissa. Hän tuli Iraniin toisten terroristien mukana 2016. Hän sai surmansa, ja solu pakotettiin muuttamaan pois Iranista, tiedotteessa sanotaan.
Iran torjui Trumpin surun valittelut iskun uhreille inhottavana, koska siinä todettiin Iranin saaneen mitä se oli kylvänyt. Trump sanoi USA:n valittavan ja rukoilevan uhrien omaisten puolesta. Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif sanoi USA:n liittolaisten (etenkin Saudi Arabian) tukeneen terroristeja. http://www.timesofisrael.com/iran-tehran-attackers-had-been-to-is-bastions-mosul-raqqa/
• Englannin pääministeri Thereza May kuulutti maahan uudet vaalit uhkapelissään, jossa voiton piti olla etukäteen selvän, mutta terrori-iskut maassa, harjoitettu politiikka ja Mayn epävarma käyttäytyminen aiheuttivat Labourpuolueen yllättävän nousun, mikä vei konservatiivien enemmistön parlamentissa. Labourjohtaja Corbyn vaati pääministeriä tunnustamaan tappionsa ja eroamaan. Pääministeriä varoitettiin vaalien kutsumisesta huhtikuussa pian Brexit referendumin jälkeen. Sitä pidettiin silloin ovelana siirtona, koska konservatiivit olivat gallup-tutkimusten suosikkeja. http://www.timesofisrael.com/theresa-may-the-steady-leader-who-gambled-and-lost/
• Tänään marssitaan Tel Avisissa vuosittaisen LGBTO:n järjestämän häpeämarssin tahtiin. Tänä vuonna keskitytään bi-seksuaaliseen trendiin. Arviolta 200 000 ihmisen uskotaan osallistuvan marssiin, mukana kymmeniä tuhansia ulkomailta tulleita tänne maailman homojen valkoiseen pääkaupunkiin. Marssi alkaa iltapäivällä seuraten hiekkarantojen viereisiä päällystettyjä katuja. Marssin aikana voi varustautua näkemään hyvinkin rohkeita esityksiä kaupungin nuorten osoittaessa vapaa-mielisyyttään. Viranomaiset ovat huolissaan tapahtuman turvallisuudesta, sillä väkivalta näyttää liittyvän marsseihin kaikkialla, missä niitä on järjestetty. Satoja poliiseja valvoo marssia ja poliisi kehottaa kansalaisia jättämään terävät aseet ja raketit kotiin. Polkupyöräilijöitä ja kotieläimiä (kisoja ja koiria) ei suvaita marssialueilla. Rutiinin-omaisia tarkastuksia tullaan suorittamaan yksityisille - oli siihen aihetta tai ei. http://www.timesofisrael.com/security-tight-as-lgbtq-community-set-to-march-at-tel-aviv-pride-parade/
• Israel aloittaa teräksisten esteiden asentamisen koko Gazan vastaiselle rajalleen tunnelien kaivamisen estämiseksi. Samalla se valmistautuu Hamasin häirintäyrityksiin, vaikka Hamas sanoo, ettei se 27 000 koulutetusta armeijastaan huolimatta ole valmis sotaan. Rakentaminen kestää vuoden ja se maksaa 3 miljardia NIS. - USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley käväisi henkilökohtaiesti tutustumassa yhteen Hamasin kaivamaan tunneliin Israelin puolella. Hän kävi yksityisluonteisella vierailulla Länsimuurilla, ja häntä on kierrätetty eri paikoissa, myös helokopterilla, voidakseen antaa hänelle mahdollisimman ehjän kuvan maan geografiasta ja pienuudesta. Hän vieraili Gazan rajan pinnassa olevissa kaupungeissa ja kibbutsissa kuunnellen asukkaitten kertomuksia asumisesta jatkuvan uhan ja pelon alla. http://www.timesofisrael.com/israel-said-set-to-start-work-on-barrier-against-gaza-tunnels/ http://www.timesofisrael.com/nikki-haley-says-it-was-a-blessing-to-visit-western-wall/
• Israelin kulttuuriministeri Miri Regev on vaikean moraalisen ja taiteellisen vapauden taitekohdassa. Hän ei ole vielä antanut kieltoa alastomuudesta, mutta taidenäyttelyjä ja konferensseja järjestävät pelkäävät jo Regevin uhkausten vaikuttavan taiteilijoihin ja heidän ilmaisuvapauteensa. Ennen vuosittaista Israel Festivaalia Regev ilmoitti vastustavansa täysin alastomana pidettyjä tanssiesityksiä, joita kaksi on ehdolla. "Esiintyminen täysin alastomana, olkoon vaikka taiteen varjolla, on vastoin ja vahingollinen Israelin kansan perinteisille perusarvoille ja Israelille juutalaisena ja demokraattisena maana, haavoittaen suurimman kansanosan tunteina" Regev sanoi kirjeessään festivaalin pääsihteerille Eyal Sherille. Sher sanoo, ettei hän muuta suunnitelmiaan ja uskoo suuren yleisön voivan ratkaista, millaista taidetta ne haluavat. Hän ei huomioi, että kansan moraalisia ja eettisiä arvoja loukkaavien alastomien tanssiesitysten vuoksi vahinko on jo päässyt tapahtumaan, eikä sitä voi enää millään korjata. Mistähän johtunee, että pakanuuteen kuuluva alastomuus liitetään aina vapaamielisyyteen ja edistykseen, vaikka se osoittaa takaperoista kehitystä?
http://www.timesofisrael.com/the-culture-minister-doesnt-want-nudity-in-art-shows-but-creators-are-defiant/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -33; Tiberias 23 -39; Suolameri 28 -40; Eilat 27 -44 +C-astetta. Sää on hyvin kuuma ja kuiva tanaan, lauantaina lämpötila laskee 17 -28 lukemiin Jerusalemissa ja jatkuen samansuuntaisena lähipäivien aikana.

Post a Comment