Wednesday, June 28, 2017

KESKIVIIKKO 28.06.2017

KESKIVIIKKO 28.06.2017
• VASTAUKSENA maailmalla levitettyihin tietoihin, että presidentti Trump olisi vetäytymässä pois Lähi-Idän rauhanponnisteluista, Valkoisen Talon tiedottaja Heather Nauert kertoi lehdistölle tiistaina, että presidentti Trump on tehnyt Lähi-Idän rauhan yhdeksi keskeisistä, kiireisistä kysymyksistään. Hän lisäsi, että tiedot, joiden mukaan PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lähti tapaamistilaisuudesta Jared Kushnetin kanssa tuohtuneena, olivat vääriä, mutta että jotkut keskustelut ja tapaamiset olivat hieman vaikeimpia kuin toiset.

Palestiinalaislähteet kertoivat heprealiselle ja arabimedialle, etteivät keskustelut olleet menneet hyvin, ja että Abbas oli syyttänyt USA:n neuvottelijoita Israelia suosivasta kannasta. Toiseksi Abbas oli kieltäytynyt hyväksymästä heidän vaatimuksiaan, että Ramallah lopettaa palkkojen maksamisen joillekin tuomituille terroristeille ja heidän perheilleen.
Kushner ja USA:n Israelin lähettiläs Jason Greenblatt tapasivat Abbasin Ramallahissa keskiviikkona.
Valkoisen Talon tiedottaja Nauert totesi lehdistötilaisuudessa tiistaina, että Trump tiedostaa keskustelujen olevan vaikeita ja että jotkut niistä ovat vaikeampia ja jopa haastavampia kuin toiset. Trump painottaa sitä, että keskustelujen saamiseksi kunnolla käyntiin molempien osapuolten tulee joustaa voidaksemme päästä ymmärrykseen lopullisesta sopimuksesta.

Arabimedian raporttien mukaan amerikkalaiset vesittivät ensimmäisen vaatimuksensa palkkojen maksusta terroristeille kokonaan esittäen, että maksut lopetettaisiin 600:lle tuomioitaan vankiloissa kärsivälle terroristille tai heidän perheilleen, kuten Israelin radio raportoi. Abbas kutsuu maksujen suorittamista sosiaaliseksi velvollisuudekseen syyttäen, että Israel käyttää tätä verukkeena välttääkseen keskustelut PA:n kanssa. "He esiintyivät kuin Netanyahun neuvonantajina eikä puolueettomina kriisin selvittelijöinä" kuten PA:n edustaja kertoi Haaretzille. "Me sanoimme amerikkalaisille, että setlementit johtavat epätoivoon ja terroriin, koska ne poistavat toivomme palestiinalaisille elää
omassa maassaan " arabilähde kertoi. "Me emme elättele ruusuisia toiveita näistä neuvotteluista, joten miksi me maksaisimme kovan hinnan lopettamalla maksut?"
Abbas vaati trilateral komitean kutsumista kokoon keskustelemaan näistä kysymyksistä, kuten Wyeriver sopimuksessa vuodelta 1998 vaaditaan.

Amerikkalaiset lähteet kertoivat, että "palkkojen maksamisesta ja niiden aiheuttamasta kiihotuksesta keskusteltiin, mutta etteivät ne sumentaneet neuvotteluja. Keskustelujen tarkoituksena oli luodata sekä Israelin että PA:n lähtökohtia voidaksemme muotoilla keskustelujen raamit niiden jatkamiseksi", kuten Vakoisen Talon tiedottaja selvitteli.
Korkea PA:n virkailija kertoi anonyymisti - koska hänellä ei ollut oikeutta kertoa, mitä suljetiussa neuvotteluissa keskusteltiin - ettei Kushnerin tapaamista edeltävä keskustelu Greenblattin kanssa mennyt myöskään hyvin. PA vaati siinä, että Israelin tulee lopettaa kaikki toiminta "setlementeissä". PA:n delegaatio matkustaa Washingtoniin ensi kuun aikana keskustelujen jatkamiseksi. http://www.timesofisrael.com/us-not-pulling-out-in-any-way-from-mideast-peace-efforts-says-official/

Arabiehti Al-Hayat kertoi palestiinalaislähteeseen viitaten, että Kusner ja Greenblatt kritisoivat PA:n johtoa siitä, ettei se ollut tuominnut perjantaina Damaskosportilla tapahtunutta terrori-iskua, jossa 3 PA:n arabia Samariasta murhasivat 23-vuotiaan naispoliisin saaden itse surmansa poliisien luodeista. He myös kritisoivat sitä, että Abbas kieltäytyy tapaamasta USA:n Israelin lähettilästä David Friedman. Aiempien tietojen mukaan presidentti Trump tulee harkitsemaan jatkotoimia ja neuvottelujen raameja saatuaan neuvotteluraportit Kushnerilta ja Greenblattilta, mutta ei harkinne niiden keskeyttämistä. http://www.timesofisrael.com/palestinians-say-ending-terrorist-stipends-not-a-precondition-to-talks/

• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Harley vakuutti puhuessaan tiistaina
Kongressin alahuoneen valtion ja ulkomailla suoritettavien
Operaatioitten hyväksymisen alakomitean istunnossa, että hän tulee estämään PA:n virkailijan valitsemisen mihin tahansa johtavaan asemaan YK:ssa, koska USA ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota. Kongressin alakomitean jäsenet halusivat kuulla Haleyn mieli-piteen YK:n esitettyä PA:n entisen pääministerin Salam Fayyadin nimittämistä YK:n lähettilääksi Libyaan.
Israelin lähettiläs Washingtoniin Ron Dermer kutsui Fayyadia rauhankumppaniksi.
Kongressin jäsen David Price (D-NC) esitti kysymyksen erään juutalaisen mukaan: "Oliko Mr. Fayyad estetty pelkästään kansallisuutensa vuoksi? Olisiko kukka hyvänsä palestiinalainen estetty? Kuten teidät, YK:n viran haltija ei edusta valtiota".
Haley selitti tähän tapaan: "Fayyad on hyvin ansioitunut virkaan, ja hän on hyvä ja arvostettu henkilö. Päätös perustui tosiasiaan, ettei USA tunnusta Palestiinan valtiota ja sellaisena hänet esitettiin; siksi me vastustimme hänen nimittämistään. Koska me emme tunnusta Palestiinan valtiota, halusimme myös huomauttaa, ettemme voi vain istua paikoillaan ja seurata palestiinalaisen nimittämistä, ennen kuin USA muuttaa kantansa tässä kysymyksessä".
Salam Fayyad toimi PA:n pääministerinä 2007 -2013. ja myös kahdesti PA:n talousministerinä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres halusi nimittää Fayyadin YK:n lähettilääksi Libyaan saksalaisen Martin Koblerin sijaan, joka hoiti virkaa marraskuusta 2015 lähtien. PA ei ole YK:n täysjäsen, vain tarkkailijan asemassa. Israel ilmoitti hyväksyvänsä USA:n edustajan kannan, vaikka tunnustaa Fayyadin ansiot Maailmanpankin ja PA:n virkailijana.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon antoi tunnustusta "uuden ajanjakson alkamisesta YK:ssa" vain kuukausi Donald Trumpin USA:n presidentin virkaan nimittämisestä. Trump kritisoi YK:n toimintaa ja lupasi, että asiat tulevat muuttumaan hänen virka-kautenaan. Haley myös kritisoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa UNSC-2334, jolla Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Gazassa sekä Jerusalemin itäosassa julistetaan laittomiksi ja niissä asuvat juutalaiset lainsuojattomiksi. Haley pyrkii saamaan uuden päätöslauselman, jolla UNSC-2334 mitätöidään, sekä lopettamaan Israelin vastaisuuden YK:ssa. http://www.timesofisrael.com/haley-promises-to-block-any-appointment-of-palestinian-to-senior-un-post/

• UUTISIA LYHYESTI
• Opetusministeri, Jewish Home puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo olevansa osittain pettynyt, ettei Trumpin valinta USA:n presidentiksi ole saanut aikaan rakennus-buumia Juudeassa ja Samariassa, kuten odotettiin. Bennettin johtamalla ortodoksi-kansallisella puolueella on 8 Knessetin paikkaa ja merkittävä asema Netanyahun hallitus-koaliittiossa. Trump on esittänyt Netanhahulle toivomuksen, että Israelin tulee hillitä rakentamista hänen pyrkiessään aktivoimaan lamaantuneen rauhanprosessin. Bennett kritisoi Trumpin esitystä todeten: "Ikävä kyllä meidän nähdäksemme hän on tavallaan luisumassa alas samaa epäonnistunutta polkua pitkin, jota hänen edeltäjänsä kulkivat. Siksi olemme pettyneitä". Bennett kannatti lämpimästi Trumpin valintaa sanoen uuden ajan-jakson alkaneen: "Palestiinan valtion aika on päättynyt". Myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat ovat todenneet innostuksensa uudesta sallivasta ajasta olleen ennenaikaista, ja ovat käärimässä takaisin liioiteltuja toiveitaan. Trump ei ole lunastanut lupauksiaan myöskään USA:n lähetystön muuttamiseksi Jerusalemiin. Hänen lupauksensa "lopullisesta sopimuksesta" on sekin toteutumatta. Trumpin toiveen mukaisesti Netanyahun hallitus on omaksunut kannan, jonka mukaan rakentamista Juudeassa ja Samariassa sallitaan vain suurten blokkien sisällä, tai jos maastonmuodot niin vaativat, lähellä rajaa. Israelissa on syvä epäluottamus Netanyahun lupauksiin. Hän lupasi 5 vuotta sitten rakentaa 300 asuntoyksikköä Beit Eliin Amonasta ja muualta kodeistaan karkotetuille juutalaisille. Sen toteutuminen on edelleen epävarmaa, vaikka maatyöt on rakennuskohteessa raporttien mukaan aloitettu. http://www.timesofisrael.com/bennett-disappointed-by-trumps-settlement-policies/
• Maailman keskittyessä omiin kriiseihinsä ja katastrofin odotuksiinsa Israelissa päivän uutinen on hallituksen tekemä päätös purkaa aiemmin hyväksytty ja eri järjestöjenkin omaksuma päätös Länsimuurin edustalla olevan tasanteen käyttöoikeudesta rukoustilaisuuksiinsa. Etenkin vasemmistoa edustavat syyttävät, että Netanyahu pokkasi turhan syvään ortodoksi- ja haredijuutalaisten puoleen. Sopimuksen mukaan tasanteelle olisi muodostettu sektori, joka olisi palvellut tasapuolisesti eri uskonnollisia juutalaisryhmiä, ns. equalitarian platform. Ortodoksijuutalaiset eivät hyväksyneet sopimusta vaan vaativat sen peruuttamista, mihin Netanyahu suostui.
Maailman ja etenkin USA:n juutalaisjärjestöt ovat esittäneet kauhunsa sopimuksen peruuttamisesta, koska he katsovat sen eristävän Israelin ja ulkomailla asuvat juutalaiset toisistaan. Jewish Agencyn johtaja Nathan Sharansky oli erityisen haavoittunut tästä ja peruutti sovitun tapaamisen Netanyahun kanssa.
Sopimukseen liittyy juutalaisuuteen kääntymis-sopimus, joka koskee entisen NL:n alueilta muuttanutta n. 450 000 asukasta, jotka eivät ole halachan mukaan juutalaisia eivätkä siten nauti kaikkia kansalaisten oikeuksia. Se koskee erityisesti heidän lapsiaan ja heidän elämänsä järjestämistä.
Hallituksen uuden päätöksen mukaan kääntymisen hyväksyminen kuuluu Jerusalemin rabbinaatille, jota ortodoksit hallitsevat, ja vastustavat käännyttämistä. Kansalliseen uskonnollis-ryhmittymiin kuuluvat rabbit ovat pyrkineet vaikuttamaan Bennettiin ja oikeusministeri Shakediin uuden modifioidun sopimusluonnoksen hyväksymistä vastaan, koska sen mukaan NL:n alueilta muuttaneet kansalaiset hyväksyttäisiin juutalaisiksi. Rabbit sanovat, että se avaa ovet massiiviselle seka-avioliitolle.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Marathon-efforts-under-way-to-modify-conversion-bill-and-contain-Kotel-damage-498118, http://www.jpost.com/Israel-News/Head-of-US-Reform-Movement-rejects-new-Western-Wall-negotiations-with-PM-497977,
• USA:n Israelin lähettiläs David Friedman väisti ensimmäisessä julkisessa puheessaan Jerusalemissa tiistaina puuttumisen vielä kapaloissaan kieriskelevään rauhanprosessiin, vaan keskittyi sen sijaan juutalaisten kykenemättömyyteen elää sovussa keskenään. Viitatessaan juutalaiseen painostusryhmään JStreet hän sanoi, että he ovat pahempia kuin kapot, juutalaiset, jotka tekivät likaiset työt juutalaisia vastaan natsivallan aikana.
"Me voitamme sotamme vihollisia vastaan, mutta kysymys on: Voimmeko me säilyä hengissä toisiltamme?". Hän tunnusti olevansa yhtä syyllinen kuin kuka tahansa antauduttuani kiihkoilevaan jakaantumiseen, mikä on epäonneksi hajottanut määrättyyn määrään asti juutalaisen yhteisön sekä USA:ssa että Israelissa. Mutta sen on loputtava". Hän vakuutti toimivansa tasapuolisesti kaikkea juutalaiskansaa kohtaan ryhmästään tai poliittisesta kannastaan riippumatta yhtä arvokkaasti ja kunnioittavasti, minkä kaikki ovat ansainneet. "Toivon kaikkien tekevän samoin., Meidän tulee kääntää uusi sivu".
Friedman puhui B´nai Brith maailman keskuksessa palkintojen jakotilaisuudessa koskien diaspora kysymysten erinomaista käsittelyä journalismissa.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/David-Friedman-Can-Jews-survive-themselves-498120
http://www.timesofisrael.com/israels-consulates-in-the-us-gird-for-protests-over-western-wall/,

• Knessetin puhemies, aikoinaan Siperiaan karkotettu toisin-ajattelija Juli Edelstein, nautti varmaan sydämensä pohjasta saatuaan kutsun puhua Venäjän parlamentin ylähuoneen istunnossa, sitä voisi kutsua voitolliseksi asioitten kääntymiseksi päälaelleen. "En villeimmissä unelmissakaan uskonut koskaan voivani päästä tähän tilanteeseen", hän kertoi lainlaatijoille hepreaksi, kielellä,
jonka opettaminen oli syy siihen, miksi hänet karkotettiin kolmeksi vuodeksi pakkotyöhön Siperiaan. Shalon aleihem, hän tervehti 15 minuuttia kestävän puheensa alussa, jaettuna puoliksi heprean ja venäjän kielen välillä. Hän kutsui islamilaista terrorismia 21. vuosisadan natsismiksi, joka edustaa esikuvansa tavoin absoluuttista pahaa. Viitaten Venäjän voittoon natsismista hän pyysi Venäjää taistelemaan islamilaista terroria vastaan. Viitaten Venäjän ja USA:n armeijoitten tapaamiseen Elbejoella 1945 hän sanoi: Tuo tapaaminen täytyy uusiutua. Hän pyysi Venäjän parlamentaarikkoja luomaan keskinäisen kunnioituksen ilmapiirin eri kansojen välille. "Vuosien ajan sanomia on tullut Jerusalemista, juutalaisen kansan ikuisesta pääkaupungista, oikeudesta ja sodasta pahaa vastaan. Tänäänkin Jerusalem johtaa terrorismin vastaista taistelua, emmekä herpaannu, kunnes sota on voitettu ja rauha saavutettu". Hän hahmotteli turvallisuusuhkat, joita vastaan Israel joutuu taistelemaan: Hizbullah pohjoisessa ja Hamas etelässä. Hizbullahin takana uhkaa Iran, joka haluaa alueellista ylivaltaa ja levittää vihan ideologiaansa ihmis-kunnalle uhaten kaikkia maailman kansoja. Hän pyrki irrottautumaan ajasta, jolloin Venäjä epäröimättä tuki arabimaita kuuden päivän sodan aikana katkaisten diplomaattisuhteet Israelin kanssa. "Siitä lähtien" hän sanoi venäjäksi, "Israelin ylistäminen, katsottiin myyräntyöksi NL:a vastaan, kaikki juutalaista kulttuuria koskevat asiat heprean kielellä ja etenkin muutto Israeliin, kaikki nämä antoivat perusteen rangaistustoimiin. Onneksi molemmille kansoille nämä ajat ovat takanapäin" hän totesi. http://www.timesofisrael.com/knesset-speaker-decades-after-siberia-stint-addresses-russian-parliament/
• 7 arabia sai surmansa tiellä no 60 minibussin ja bussin yhteentörmäyksessä. Uhrien joukossa oli 4 alaikäistä. Lääkintämiesten kertoman mukaan onnettomuuteen osallistuivat panssaroitu bussi, minibussi ja arabin ajama auto. Bussin kuljettaja 50-vuotias mies, haavoittui myös onnettomuudessa, mutta bussi oli onneksi tyhjä. http://www.timesofisrael.com/6-palestinians-dead-in-west-bank-bus-minibus-collision/
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -32, Tiberias 23 -38; Suolameri 27 -40; Eilat 26 -42 +C-astetta. Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu l¨hipäåivien aikana.

Post a Comment