Wednesday, June 14, 2017

KESKIVIIKKO 14.06.2017

KESKIVIIKKO 14.06.2017
01. FATAH jatkaa ja syventää kiistaansa Hamasin kanssa, jota käydään gazalaisten elämän ja terveydenhoidon kustannuksella. Aiempien tietojen mukaan PA esitti vaatimuksen Israelille, että se pienentää Gazaan toimittamansa sähkön määrää 40 %. Uuden uutisen mukaan Physicians for Human Rights (PHRI) raportoi terveys-ministeriöltä saamansa tiedon mukaan "kolmannes välttämättömistä lääkkeistä ja yli 270 leikkaussalissa ja kiireellisissä tapauksissa käytettäviä käyttövälineitä ei enää voida saada terveysministeriön varastoista ja Gazan sairaaloista.
PHRI-järjestön mukaan puute johtuu siitä, että PA on poistanut varoja, joita tarvitaan terveysoperaatioissa ja lääkintävälineissä. Järjestön antamien tietojen mukaan PA on pienentänyt aiemman 4 miljoonan USD kuukausimaksut 500 000:en USD. Normaalisti operaatioita suoritetaan 13 hallituksen sairaalassa ja 54:ssä tärkeimmällä terveyskilinikalla.

Haaretz raportoi huhtikuussa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin luotettavan neuvonantajan todenneen, että varojen vähentämisen tarkoituksena saada Hamas luovuttamaan edes osittain Gazan kaistan valvontaa PA:lle.
"Ilemme tietoisia, että tämä kuulostaa julmalta, mutta lopultakin 10 vuotta kestäneen eron ja Hamasin hallinnan jälkeen meidän tulee päättää, annammeko sen jatkaa kaiken valvontaa Gazassa, vai saako PA sen uudelleen hallintaansa" hän spekuloi.

Israelin hallitus päätti sunnuntaina suostua PA:n vaatimukseen Gazaan toimittamansa sähkön määrää tuntuvasti. Päätös nosti selvästi jännitystä Hamasin kanssa, joka varoitti päätöksen voivan aiheuttaa väkivallan alkamisen.
Israelin viranomiaset yhtyvät PA:n esittämään verukkeeseen, että Hamasilla olisi tarpeeksi varoja puutteiden hoitamiseksi, jos se lopettaisi aseiden valmistamisen ja valmistautumisen sotaan.
Israelin hallituksen päätöksen mukaan Gazan arviolta 1.8 miljoonalle kansalaiselle annettava sähkövirta katkaistaan 45 -60 minuutin ajaksi päivässä nykyisen 4 -6 tunnin aikana, jolloin sähkövirtaa toimitetaan Israelista. Sähkökatkokset koskevat erityisen pahoin sairaaloita, joiden hätätilan generaattoreilla ei ole polttoainetta käyttöä varten. Terveysministeriön valvomien sairaaloiden hätätilanteen generaattorit tarvitsevat 430 000 litraa polttoainetta kuukaudessa, 450 000 USD hinnalla.
PHRI:n tilastojen mukaan useimmat syöpäpotilaat eivät voi saada kunnollista hoitoa lääkkeiden ja välineitten puutteen vuoksi. Pahiten kriisi koskee 321 potilasta, jotka kärsivät kroonisista keuhkosairauksista, kuten cystic fibrosis, useimmat heistä lapsia, jotka eivät saa tarvitsemiaan pillereitä ja vitamiineja. Myöskään hengityskoneet eivät toimi toistuvien sähkökatkosten vuoksi.

PHRI vierittää osan syytöksistä Israelin hartioille todeten, että Israel voisi osallistua lääkkeitten ja välineitten toimittamiseen sekä vähentää tiukkoja saartotoimia humanitäärisen avustuksen pääsemiseksi Gazan kaistalle. Tämä koskee myös Egyptiä, joka valvoo oman Gazan vastaisen rajansa yli kulkevaa liikennettä. http://www.timesofisrael.com/with-gaza-ailing-pa-accused-of-slashing-medical-aid-by-nearly-90/

02. ISRAEL neuvottelee sekä Egyptin että EU:n kanssa humanitäärisen kriisin kehittymisen estämiseksi, joka voi johtaa yleiseen väkivalta-aaltoon Gazassa, kertovat raportit keskiviikkona.
HAARETZ Israeli daily kertoo israelilaisiin tietoihin perustuen, että neuvottelut Kairon kanssa on aloitettu, kuten myös EU-maiden kanssa ratkaisun löytämiseksi polttoaine-ongelmaan Gazan kaistalla.
Pääministeri Netanyahu haluaa pysytellä poissa kuvioista väittäen, että tilanteen kehittymisessä on kysymys Hamasin ja PA:n välisestä sisäisestä kiistasta. Hän julkisti lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun hallitus oli päättänyt suostua PA:n vaatimukseen sähkön toimittamisen vähentämiseksi Gazan kaistalle.
Egypti puolestaan ilmoittaa, että se on valmis hellittämään osaksi rajavalvontaa Gazan rajalla ja lupaa aloittaa sähkötoimitukset Gazaan, jos Hamas luovuttaa Egyptille sen haluavat 17 gazalaista miestä, joita Egypti syyttää terrorismista Egyptin alueella.
Lontoossa ilmestyvän arabiankielisen päivälehden Asharg al-Awsat mukaan Egypti vaatii Hamasilta tarkempaa suojelua rajalla, aseitten salakuljetuksen lopettamista Siinaille sekä tietoja Gazassa toimivien terrorijärjestöjen liikkeistä tunnelien kautta Siinaista Gazaan ja takaisin.
http://www.timesofisrael.com/israel-said-to-be-in-talks-with-egypt-eu-in-bid-to-head-off-gaza-electricity-crisis/,

03. PÄÄMINISTERI kiistää tiedot, joiden mukaan Israel haluaa tilanteen kärjistymistä Gazan raja-alueella. "Ei meillä ole mitään kiinnostusta tilanteen kiihottamiseksi Hamasin kanssa" hän sanoi osallistuessaan Beer Yakovissa suuren rakennusprojektin aloitus-tilanteessa Israelin keksiosassa. "Hamas vaatii, että PA maksaa heidän tarvitsemansa sähkön, ja PA kieltäytyy maksamasta" Netanyahu sanoi todeten, että kiista on Hamasin ja PA:n välinen. Hamas lisäsi löylyä kiukaalle varoittaen, että kriisin jatkuminen voi johtaa sotaan Israelin ja Hamasin välillä.
"Miehittäjän (Israelin) päätös vähentää sähkötoimituksia Gazaan PA:n vaatimuksesta on katastrofaalinen ja vaarallinen" sanoi Hamasin tiedottaja Abdel Latif al-Qanua maanantaina. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-israel-not-seeking-escalation-over-gaza-electricity-crisis/

PUOLUSTUSMINISTERI Avigdor Liberman vakuuttaa estävänsä saaren rakentamiseksi Gazan rannikon edustalle. Tämä siitä huolimatta, että useat avainministerit puoltavat hanketta.
Liberman selitti, että saari, jota Israel ei tulisi valvomaan, aiheuttaa todellisen turvallisuusriskin. Saarelle on suunniteltu satama, lentokenttä ja hotelli, sekä siltayhteys rannikolle. Suunnitelman keinotekoisen saaren rakentamiseksi esitti liikenneministeri Yisrael Katz. Saari olisi 1320 eekkeriä (532 hehtaaria) ja tulisi maksamaan n. 5 miljardia USD. Myös vedenpuhdistuslaitos ja sähkölaitos ovat suunnitelmassa. Israel voisi hoitaa turvallisuuden saaren ympärillä, mutta saaren sisällä valvontaa hoitaisivat kv. poliisivoimat.

04. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson sanoo, että PA on hänen tietojensa mukaan muuttanut kantaansa eikä maksa enää terroristien palkkoja.


"He ovat muuttaneet politiikkaansa ja aikovat lopettaa maksut niiden perheille, jotka ovat tehneet murhia tai harjoittaneet väkivaltaa toisia ihmisiä vastaan" Tillerson sanoi.
"Me olemme olleet hyvin selkeitä heidän kanssaan, ettemme hyväksy tätä käytäntöä (palkkojen maksamista terroristeille)".

Presidentti Donald Trump tapasi Abbasin Washingtonissa ja sen jälkeen Israel-matkansa yhteydessä Betlehemissä, jossa hän syytti Abbasia valehtelemisesta edellisessä tapaamisessa, minkä johdosta Abbas oli kuin uitettu koira.
Senaattori Lindsey Graham (R-s.CA) esitti ns. Taylor Force Act, joka estää rahoituksen PA:lle, jos se jatkaa palkan maksamista terrorisien perheille. Nimi tulee USA:n armeijan upseerista Taylor, jonka PA:n terroristi murhasi TA:n hiekkarannalla maaliskuussa 2016. PA on maksanut terroristien perheille 4 miljardia NIS (1.12 miljardia USD) viimeisen 4 vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/tillerson-pa-has-changed-policy-on-paying-terrorists-families/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Neo-natsiksi tunnustutunut 21-vuotias Brandon Russell vapautettiin 200 000 USD takuumaksua vastaan tuomarin päätellessä, ettei hän ollut vaaraksi yhteiskunnalle. Hänen asunnostaan Floridassa löydettiin pomminteko tarpeita. Hänen hyökkäyskohteitaan olivat ydinlaitokset, voimalinjat, synagogat ja yksityishenkilöt. Hänet voidaan vapauttaa oikeuden päätöksen nojalla. http://www.timesofisrael.com/neo-nazi-who-allegedly-planned-to-target-synagogues-not-a-threat-says-judge/
• Kuka pelkää George Sorosia? kyselee ToI:n artikkeli. Hänen tiedetään rahoittaneen ainakin Eurooppaan suuntauneen maahanmuuttaja-aallon, tukeneen taloudellisesti vallankaappausyrityksen Makedoniassa ja sponsoroineen poliittisia protesteja Unkarissa. Tämä Unkarista toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltioihin muuttanut ja siellä liiketoimillaan rikastunut filantrooppi ajaa uutta maailman-järjestystä, jossa maailma yhdistettäisiin suureksi kokonaisuudeksi ilman kansallisia rajoja tai etnisiä tunto-merkkejä, ja maailman luonnonvarat olisivat NWO:n tíukassa valvonnassa tasapuolisuuden toteuttamiseksi. Ihminen olisi osa koneistoa, eikä elämää olisi sen ulkopuolella. Soros toimi yhteistyössä Saksan natsien kanssa. Forbesin mukaan hän on maailman 29.. rikkain mies. Hänen Open Society Foundatons (OSF) haluaa multikulttuurisen maailman. Puola myönsi hänelle korkeimman kunniamerkin, mutta nyt kutsuu häntä valtion viholliseksi, jota haluaa tuhota maan itsenäisyyden. – Puola on yksi harvoista EU-maista, joka ei ota vastaan matuja, eikä sen alueella ole tapahtunut terroritekoja. http://www.timesofisrael.com/whos-afraid-of-george-soros/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley jatkaa Trumpin lupaamaa ja kuuluttamaa myrkyllisen suon kuivattamista omalla sarallaan. Hän esitti uhkauksen USA:n eroamisesta UNHRC:n toiminnasta ja rahoittamisesta, ellei se muuta Israelia yksipuolisesti tuomitsemaa politiikkaansa. Haley tuomitsi tiistaina viimeisen UNHRC:n raportin epäreiluna valitessaan Israelin yksipuolisesti syytöstensä kohteeksi. Hän sanoi, että UNHRC:n suorastaan lapsellisen yksi-puoliset syytökset haavoittavat eniten sen omaa uskottavuutta saaden sen yleiseksi naurunaiheeksi.
. http://www.timesofisrael.com/haley-slams-un-human-
rights-report-for-singling-out-israel/,
• Pääministeri Netanyahun tapa vaatia ystävämailta vastavuoroisuutta on kriitikkojen mielestä yksipuolinen, sillä se voittaa ystäviä kotona, eikä vakuuta ketään ulkopuolista. Tämä syytös on poliittisesti värittynyt ja väärä, sillä monet Afrikan maat ovat alkaneet nähdä Israelin antaman teknisen ja ihmisystävällisen politiikan tuottavan tuloksia. http://www.timesofisrael.com/browbeating-friend-and-foe-netanyahu-tries-out-an-undiplomatic-foreign-policy/
• 14-vuotias palestiinalaispoika pidätettiin Jerusalemissa hänen vedettyään veitsen esiin jouduttuaan sanaharkkaan ortodoksi-juutalaisten kanssa, Poliisi pidätti hänet. http://www.timesofisrael.com/palestinian-14-arrested-in-jerusalem-after-pulling-knife-in-spat-with-israelis/
• PA haluaa oikeuden päätöksellä pakottaa FIFA:n tekemään päätöksen, jolla juutalaisjoukkueet Juudeassa ja Samariassa suljettaisiin kansainvälisten jalkapallokilpailujen ulkopuolelle. Asiaa ajaa PA:n nimittämä olympiakomitean puheenjohtaja Jibtil Rajoub. Tämä vaatimus lähtee PA:n vaittämästä, että Juudea ja Samaria kuuluvat kokonaisuudessaan heille, mikä on karkea valhe. http://www.timesofisrael.com/palestinians-take-fifa-to-court-over-israeli-soccer-clubs/
• YK uudelleen! YK hakee työntekijöitä Jerusalemin kohteeseensa sanoilla. Jerusalem, Palestiina. Tämä on taas yksi YK:n harjoittamasta ja arabimielisten laatimasta Israelin oikeuden kieltämisestä elää yhtenä valtiona toisen joukossa. http://www.timesofisrael.com/un-ad-for-job-in-jerusalem-palestine-draws-fire/
• USA kielsi lennot useilta kymmeniltä F-35 koneilta lentäjien valitettua hapen puutteesta ohjaamossa. Israelilla on 5 F-35 konetta, mutta ei ole kieltänyt lentoja. Se kuitenkin seuraa tilanteen kehitystä. Israel tilasi kaikkiaan 50 F-35 konetta. http://www.timesofisrael.com/us-grounds-dozens-of-f-35-jets-over-oxygen-problem/,
• Lontoon muslimipormestari Sadiq Khan pyytää Israelilta neuvoja turvallisuuden lisäämiseksi julkisilla paikoilla. Hän sanoo kansliansa saaneen runsaasti monivuotiseen kokemukseen perustuvia ohjeita ja neuvoja israelilaisilta. http://jewishnews.timesofisrael.com/exclusive-sadiq-khan-sought-counter-terrorism-advice-from-israel-after-spate-of-uk-attacks/
• Trumpin nimittämä Lähi-Idän tauhan koordinoija Jason Greenplatt esitteli Israelin virkailijoille Trumpin esittämiä rauhansuunnitelmia. Niiden joukossa on seuraavia kohtia: Rakentamista tulee rajoittaa Juudeassa ja Samariassa; turvallisuus on kehitettävä yhteistyössä Jordanian ja Gulf-maiden kanssa; suhteiden normalisointi arabimaiden kanssa. Neuvottelujen tulisi alkaa syyskuussa huippu-kokouksella Washingtonissa, johon osallistuvat Trumpin lisäksi Netanyahu ja Abbas. Äkkiä katsoen suunnitelma on kuvitteellinen ja tuskin realinen. Israel tuskin suostuu Jordanian ja muiden arabimaiden valvomiin turvallisuus-järjestelyihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231014,
• Lontoon pilvenpiirtäjässä roihunut tulipalo haavoitti ainakin 50 kansalaista, jotka vietiin sairaalahoitoon. Palo alkoi yhden aikaan aamuyöstä keskiviikkona 27. kerroksessa. Rakennuksessa asuu ainakin 120 perhettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231019, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4601902/Huge-inferno-West-London-tower-block.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -35; Suolameri 27 -37; Eilat
25 -38. Säätila pysytellee samoissa lukemissa, ja säätieteilijät lienevät lentäneen viileämpiin maihin vilvoittelemaan.
Tuore raportti kertoo, että Ruotsin poliisi on lisännyt 8 uutta aluetta, joita poliisi kutsuu erityisen haavoittuviksi. Niissä hätäkuljetusten ja lain noudattamisen valvonta on entistäkin vaikeampaa. Vuonna 2015 Ruotsin poliisi listasi 53 aluetta maassa haavoittuviksi (vaarallisiksi), joissa rikosten korkea määrä ja köyhyys aiheuttavat poliisille haasteita. Nämä alueet voivat myös kätkeä väkivaltaista uskonnollista äärisuuntaa, eivätkä asukkaat edes uskalla raportoida rikoksista kosto-toimien pelossa. Kaupungit Boras, Gothenburg, Landskrona, Malmö, Uppsala ja Tukholma ovat listalla korkealla. https://www.rt.com/news/392009-eight-hoods-added-sweden-no-go-zone/

Post a Comment