Wednesday, June 07, 2017

KESKIVIIKKO 07.06.2017

KESKIVIIKKO 07.06.2017
01. Tarpeeksi on tarpeeksi (enough is enough) sanoi Englannin pää-ministeri Thereza May Lontoon sillalla tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa 7 siviiliä kuoli ja 48 haavoittui. Totesin heti otsikon luettuani, että se oli turhan miedosti sanottu, koska se sisältää ajatuksen, että viattomien siviilien murhaaminen määrättyyn rajaan saakka on hyväksyttävissä, kunhan vain ei ylitetä kohtuuden rajoja.
Aamun JP:ssä erään artikkelin otsikko totesi. "Tarpeeksi on tarpeeksi ei ole tarpeeksi" (enough is enough is not enough).
Vuosikymmenet tai – sadat rauhassa asuneiden läntisten demokratioiden näyttää olevan vaikea tunnustaa tosiasiat, että ajat ovat muuttuneet, eikä maailma ole enää sama kuin aiemmin. Länsimaita vastaan on hyökätty, julistamaton sota on aloitettu niitä vastaan. Rauhanajan inhimilliset säännöt ja sopimukset eivät ole enää voimassa, sodat noudattavat omia sääntöjään, joilla pyritään kuitenkin säilyttämään edes jonkinasteinen inhimillisyys ja heikossa asemassa olevien suojeleminen.

Mutta miten toimia, jos vastapuoli ei noudata mitään sääntöjä tai kansainvälisesti hyväksyttyjä sopimuksia? Radikaali terrorismi, jota presidentti Trump kutsui Riyadissa islamilaiseksi terrorismiksi, on kääntänyt kansainväliset sopimukset ylösalaisin: Se hyökkää juuri niitä kansanosia, naisia, lapsia, poikkeavia, vastaan, jotka eivät pysty puolustautumaan; joita tulisi suojella sodan keskellä.
Israelin lasten ollessa pakomatkalla Egyptin työorjuudesta amalekilaiset hyökkäsivät erämaassa kansanjoukkojen jäljessä matkaavia heikkoja, vanhuksia ja sairaita vastaan, joka oli yksi syy siihen, että Israelin Jumala Jahwe antoi käskyn israelilaisille tuhota heidät täydellisesti maan päältä, mitä he eivät noudattaneet.

USA:n presidentti Trump sanoo, että IS:n harjoittaman terrorismin lopettamiseksi IS on tuhottava kokonaan, hävitettävä täysin maan pinnalta. Tämä on kuitenkin globaali ongelma, sillä IS:n ideologia on levinnyt kulkutaudin tavoin kaikkialle maailmassa. Teologit kiistelkööt siitä onko se luonteeltaan uskonnollinen vai maallinen, mutta useimmat terroristit huutavat murhaavansa Allahinsa nimessä, jonka pyhä kirja Koraani vaatii antamaan toisuskoisille kaksi vaihtoehtoa: käänny tai kuole. Hyökkäysten erityiskohteiksi on otettu kristityt ja etenkin juutalaiset, joiden surmaaminen on välttämätön muslimien messiaan, mahdin tulemiseksi.
Manchesterin konserttitaloon hyökännyt terroristi Salman Abedin tunnusti kuuluvansa IS:n (ei Israelin valtion, kuten sunnuntain raportissa väärin totesin) joukkoihin. Lontoon sillalla murhannut terroristi huusi; Tämä on Allahin hyväksi.
Muslimien terrorijärjestöjen kohteena on Jerusalemin valloittaminen, sillä sinne he haluavat perustaa uuden maailmanlaajuisen kalifaattinsa pääkaupungin. Mekka on sunni-muslimien pyhin kaupunki, jonka myös shiiat hyväksyvät, mutta Jerusalemilla on kokonaan toisen tasoinen imago henki-maailmassa.

USA:n presidentti Trump ja Lontoon pormestari Sadiq Khan ovat joutuneet outoon sanaharkkaan Lontoon terrori-iskujen johdosta. Khan kehotti lontoolaisia pidättymään peloista seuratessaan poliisin sekä liikenne-esteiden lisääntymistä kaduille.
Trump twiittasi sunnuntaina vastauksena Khanin kommenttiin, ettei Khanin tule vähätellä Lontoon terrori-iskuja. Trump lisäsi kritiikkiään maanantaina todeten, että Khanin pateettinen vähättely terrorismista vaatii nopeaa uudelleen harkintaa, sillä sitä on vaikea kaupitella maailman medialle (MSM)

Sadiq Khan kuuluu oppositiopuolueeseen, hän on ensimmäinen muslimipormestari länsimaisessa maailmassa. Hän on suosittu harkitsevan ja arvokkaan käyttäytymisensä vuoksi. Pääministeri Thereza May puolustaa Khania sanoen, että hän toimii hyvin.
Khan antoi sunnuntaina Reutersille pitkän kirjoituksen terrori-iskuista Lontoossa ja mitä toimia kaupunki ottaa niiden johdosta. Hän ei ole vielä vastannut Trumpin viimeiseen viestiin
Khan kehottaa Mayn hallitusta peruuttamaan Trumpin syksyksi suunnitellun vierailun, todeten, että hänellä on muita kiireitä. Vieraillessaan syyskuussa 2016 Chicagossa hän tuki Hillary Clintonin vaalintaa presidentiksi. Hän vastustaa Trumpin laatimaa matkustus-kieltoa joistakin muslimimaista todeten, että se
nostattaa muslimien äärijärjestöjen iskuja Yhdysvalloissa. Khan sanoo, että poliisin läsnäolo ja valmistautuminen hyökkäyksiin kuuluu elämään suuressa kaupungissa kehottaen ihmisiä varomaan. http://www.jpost.com/American-Politics/Trump-accuses-Muslim-London-mayor-of-pathetic-excuse-over-attack-statement-494921

02. ISRAELISSA tilanne tiivistyy entisestään kiinnostuksen kohteen keskittyessä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen. Pääministeri Netanyahu palasi Afrikan matkaltaan alkaen uudelleen ottaa poliittiset ohjakset käsiinsä kotimaassa. Hän tapasi Afrikassa useita läntisen Afrikan maiden johtajia pyrkien solmimaan uusia suhteita ja lämmittelemään entisiä. Hänen viestinsä heille oli: Ystävyys ja yhteistoiminta edellyttää vastavuoroisuutta. Hän kritisoi laimeasti Afrikan maiden automaattista äänestämistä Israelin vastustajien ja vihollisten mukana – vaikka se voisi tuodakin määrättyjä taloudellisia etuja, mitä länsimaissa kutsutaan lahjonnaksi, mutta voi olla muualla osa liiketoimintaa.

Puhuessaan Knessetin kuuden päivän sodan 50-vuotisjuhlassa tiistaina Netanyahu lupasi, ettei hän aiheuttaisi tragediaa yhdellekään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisössä asuvalle kansalaiselle. Tämä on osa hänen kampanjaansa oikeistojohtajien kokoamiseksi taakseen tulevaa käyttöä varten.
Bibin lausunnon voidaan tarkoittavan sitä, että rauhankeskustelut ovat tulossa ja Israelin tulee valmistautua suuriin myönnytyksiin.
Hän on jo vihjaillut C-alueitten määrättyjen osien luovuttamiseksi PA:n valvontaan B-alueiksi, jonne he voivat rakentaa. Ne ovat hyvän tahdon osoituksia, jotka PA hylkäsi suoralta kädeltä liian vaatimattomina. Käenpojalla on aina nälkä.

Netaznyahu vihjaili puheessaan, että Israelin ongelmana on 50 vuotta jatkunut formula, joka on muotoutunut osaksi rauhan-keskusteluja, ja katsoo Trumpin omaksuneen saman kannan.
"Meillä on edelleen tämä ongelma, jopa USA:n uuden hallituksen otettua vallan kahvan Yhdysvalloissa".
Kuten artikkelissa todetaan, monen israelilaisen toiveet pikaisesta
muutoksesta USA:n Lähi-Idän politiikassa eivät ole toteutuneet heidän odotustensa ja aikataulunsa mukaisesti.
USA:n lähetystö on edelleen Tel Avivissa ja sen muutto siirtyi tulevaisuuteen. Sen sijaan Trump vakuuttaa paneutuvansa tarmokkaasti Lähi-Idän ongelmiin, joista Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhantunnustelut ovat osa. Trump solmi 110 miljardin USD asesopimuksen Saudi Arabian kanssa, joka aiheuttaa huolestuneisuutta turvallisuusvirkailijoissa.
"Samalla kun haluamme saada sopimuksen aikaan PA/PLO:n arabien kanssa, tulemme suojelemaan Juudean ja Samarian asuttamisprojektia ja vahvistamaan sitä", Bibi lupaili. "Keskusteluissa maailman johtajien kanssa – sen ohessa, että PA/PLO:n tulee tunnustaa juutalaiseksi valtioksi – selitin heille, että jokaisella on oikeus asua omassa kodissaan, eikä ketään saa karkottaa omasta talostaan". Hän vihjailee tällä mahdollisuuteen, että tulevassa rauhansopimuksessa juutalaisasukkaitten sallitaan jäädä asumaan koteihinsa PA:n hallitsemilla alueilla. Bibi lienee unohtanut Abbasin vakuutuksen, ettei yhtään juutalaista saa jäädä asumaan Palestiinan valtiossa.
Bibi selittää, ettei kysymys ole maa-alueista, vaan sitä, että Israelin valtio tunnustetaan juutalaiseksi valtioksi. Hän vakuuttaa, että työtä on vielä paljon tehtävä sen uppoamiseksi johtajien kalloihin, mutta että merkkejä on asenteen muutoksista. Hän myös lupaili, että päinvastaisista lausunnoista huolimatta pientä rakentamista suurten yhteisöblokkien rajojen ulkopuolelle sallitaan johtuen maaston muodoista. "Tämä antaa meille toimintavapauden".
Palautuen 67-sotaan Bibi muistutti taas kerran, ettei Israel miehittänyt Juudean ja Samarian alueita, vaan vapautti ne Jordanian miehityksestä, minkä vain Englanti ja Pakistaan tunnustivat kuuluviksi Jordanialle. "Emme me hyökänneet itsenäiseen maahan ottaaksemme sen hallintaamme, emme me ottaneet mitään vierasta maata – tämä on meidän maamme".http://www.timesofisrael.com/pm-to-right-wing-leaders-no-settler-will-be-uprooted-in-peace-deal/,

03. UUTISIA LYHYESTI
• Trump sanoo, että hänen Lähi-Idän vierailunsa sai aikaan kriisin Persianlahdella, joka koskee Qataria. Twiitti-sivun
viestissään Trump sanoi ymmärtävänsä Qatarin naapuri-maiden Saudi Arabian, Bahraimin, UAE:n ja Egyptin katkaistessa diplomaattisuhteensa sen kanssa. Hän sanoo viitanneensa Qatariin vakuuttaen arabijohtajille Riyadissa, ettei radikaaleja ideologisia johtajia tule rahoittaa. Edellä mainitut 4 arabimaata ovat ystävällisissä suhteissa USA:n kanssa, ja niiden antama diplomaattinen tuki Qatarille sai USA:n epämukavaan asemaan. Tämä haitta korjautui osaksi maanantaina, mutta kriisi jatkuu.
Qatar tukee avoimesti Iranin vaikutuksen laajentumista. Sen alueella on 10 000 USA:n sotilasta ja suuri sotilastukikohta sijaitsee siellä. Lentoyhtiöt peruuttivat lentonsa Qatariin, ja rajojen sulkeminen tyhjensi kauppojen hyllyt.
Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sanoi tiistaina, että Kuwait tarjoutui välittämään kiistassa.
Qatarin emiiri Sheikki Tamim bin Hamad Al-Thani sai viestin Kuwaitin johtajalta Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Sabah, jossa hän pyysi Qatarin emiiriä siirtämään maanantai-illaksi suunniteltua puhettaan antaakseen aikaa sovitteluille.
Filippiinit ilmoitti peruuttavansa kansalaistensa 200 000 Qatarissa työskentelevien sopimukset toistaiseksi. Saudi Arabiassa, Qatarissa ja Bahrainissa työskentelee yhteensä miljoona Filippiinien kansalaista.
Jemenin kv. tunnustettu hallitus katkaisi maanantaina suhteensa Qatariin. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson pyysi osapuolia sopimaan keskinäiset erimielisyytensä.
Saudi Arabia kuten Egypti syyttävät Qatarian Muslimiveljes-kunnan ja Al-Qaidan tukemisesta, jotka uhkaavat kummankin maan turvallisuutta ja tasapainoa.
Dohasta ja Dubaista suunnitellut lentovuorot Eurooppaan tullevat kulkemaan toistaiseksi Iranin ja Turkin kautta. http://www.timesofisrael.com/trump-says-his-middle-east-visit-prompted-qatar-crisis/
• Qatar on ollut Hamasin suurin rahoittaja Gazassa, mikä nyt kriisin syventyessä on joutumassa vaikeuksiin. Saadakseen ulkomaiden tukea ja rahoitusta Hamas pyrkii kaikin tavoin suurentelemaan gazalaisten kärsimyksiä saarron alla.
Tämä tarkoittaa, että gazalaisten elinolot kurjistuvat entisestään. Gazan kauppasaarto on kansainvälinen, sen tarkoituksena on estää Hamasin aseistautuminen. Egypti valvoo omaa rajaansa Siinailta, ja Israel valvoo omaansa. Hamasin 10 vuoden kuristuspolitiikan seurauksena Gazassa on puutetta sähköstä, vedestä ja työpaikoista. Nuorista 60 % on työttömänä tuhansien odottaessa harvinaista tilaisuutta päästä saartotoimien läpi ulkomaille. Gallupin mukaan puolet kansasta on halukas muuttamaan pois Gazasta, mutta Hamasin kannatus on edelleen 30 %. Gazan asukasmäärä on luotettavien tilastojen puuttuessa epävarma, mutta lienee 1,8 miljoonaa.
Poliittisesti Gazaa hallitseva Hamas on irrottautunut Fatahista ja PA/PLO:n valvonnasta. Hamas ei tunnusta Israelin olemassa oloa, vaan haluaa sen tuhoamista. YK:n mukaan Gaza tulee elinkelvottomaksi muutaman vuosi-kymmenen kuluessa juomakelpoisen veden loppuessa ja suolaantuessa, eikä viemärivesiä puhdisteta. Ne lasketaan Välimereen, josta ne kulkeutuvat Israelin hiekkarannoille. Hamasin tiedottaja Salah Barhaweel sanoo, ettei alistuminen PA:n valvontaan tule kysymykseen, eikä muutosta saada aikaan niin kauan, kuin 82-vuotias Abbas on vallassa Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/after-decade-of-hamas-rule-gaza-short-on-freedom-jobs-power/
• Juudean ja Samarian siviilihallinnon suunnittelun alakomitea hyväksyi 1.asteen, jota kutsutaan nimellä deposit-plan, jolla laillistetaan 102 asuntoyksikön rakentaminen Amonasta karkotetuille 42 ja uusille perheille. Se on ensimmäinen uusi juutalaisyhteisö 25 vuoteen, vaikka Bibi väittää, ettei Juudeassa ja Samariassa ole rakennus-rajoituksia. 2 kuukauden aikana päätöksestä on mahdollisuus valittaa.
Tämä on kuitenkin yksi aste prosessissa, joka voi peruuntua kokonaankin. Hallitus ei osaa suunnitella tulevaisuutta. Gush Katifin pakolaisista 2005 osa on edelleen ilman asuntoa ja toimeentuloa. Komitea hyväksyi 255 asunto-yksikön rakentamisen Kerem Reim Ofran lähelle. http://www.timesofisrael.com/plans-for-new-amona-settlement-advanced/
• Oikeusministeri Ayelet Shaked ilmoitti tiistaina, että kaikissa hallituksen lakialoitteissa tulee olla maininta sen soveltamisesta myös Juudeassa ja Samariassa. Tämä voi tarkoittaa, että hallitustasolla valmistellaan esitystä, jolla Juudea ja Samaria liitetään osaksi Israelin valtiota. Vireillä olevan lakiesityksen mukaan Juudean ja Samarian juutalaisilla on oikeus ostaa maata arabeilta. Jordanian lain mukaan se on kuolemantuomion uhalla kielletty. http://www.timesofisrael.com/in-step-toward-annexation-ministers-demand-new-laws-include-settlements/
• Entinen IDF:n komentaja Benny Gantz varoittaa, että keskinäinen taistelu Israelin sisällä kuluttaa maan puolustus-kykyä. Haifa U-gallup kertoo, että kansallinen vastustuskyky osoittaa kansalaisten isänmaallisuuden. Gantz varoittaa, että sisäiset taistelut kuluttavat sitä. http://www.timesofisrael.com/ex-army-chief-warns-infighting-is-wearing-away-israels-defenses/
• Gazalainen mies sai surmansa yrittäessään rikkoa turvallisuusaitaa raja-alueella sotilaitten avattua tulen häntä kohti varoitusten jälkeen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-say-gaza-man-shot-dead-by-idf-in-southern-strip/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley saapuu Israeliin tänään 3 päivän vierailulle. Matkalla hän kävi kertomassa YK:n ihmisoikeusneuvostolle, että ellei se lopeta Israelin musta-maalaamista, USA vetäytyy pois sen työskentelystä. USA maksaa suurimman osan sen kuluista. YK:n ja sen alaisten instituutioiden toiminta on osoitus demokratian pimeästä puolesta, joka pahimmillaan on enemmistön ylivaltaa vähemmistön yli, joka ei saa ääntään kuuluviin. Se antaa myös otollisen tilaisuuden korruptioon ja äänten ostamiseen, eli suomeksi lahjontaan. http://www.timesofisrael.com/us-to-quit-human-rights-council-if-it-wont-reform-haley-indicates/
• Tuoreen raportin mukaan 7 ihmistä kuoli ja 4 otettiin panttivangeiksi aseistettujen miesten tukeutuessa Iranin parlamenttirakennuksen ja Ruholla Khomeinein mausoleumiin Teheranissa. Hyökkääjät sanovat olevansa IS:n kannattajia. Valtion media sanoi, että ainakin kaksi itsemurhaiskua tehtiin hyökkäyksen aikana. Yksi turvallisuus-vartija sai surmansa tulitaistelussa hyökkääjien kanssa parlamenttitalon käytävissä useiden haavoittuessa. Hyökkääjiä oli 3, kahdella heistä Kalashnikov, yhdellä pistooli. – Tiedot hyökkäyksestä Khomeinin mausoleumiin ovat vielä hajanaisia, mutta niihin osallistui neljä hyökkääjää, yksi heistä nainen. Kuolonuhreja on myös siellä. http://www.timesofisrael.com/one-dead-hostages-taken-during-attack-on-iranian-parliament/
• 8 kuukauden häkkyröinnin jälkeen 9 000 Etiopian juutalaisilla on toiveita päästä lopulta Luvattuun Maahan. Ensimmäiset 72 maahanmuuttajaa lennätetään tänään, kaksi muuta tässä kuussa. http://www.timesofisrael.com/after-8-month-hiatus-ethiopian-immigrants-land-in-israel/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN'
Jerusalem 20 -30; Tiberias 22 -39; Suolameri 29 -39: Eilat 27 -40 +C-astetta. Sää pysyy helteisenä sapattiin asti, jolloin ilma viilenee hieman.

Post a Comment