Friday, May 12, 2017

PERJANTAI 12.05.2017

PERJANTAI 12.07.2017
01. PRESIDENTTI Donald Trumpin Israelin vierailu 21. -23. toukokuuta on kiihdyttänyt sekä vierailukohteiden valmisteluja että poliittisella lohkolla ennusteita siitä, mitä Trump lopulta tulee esittämään etukäteen lupaamiensa rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Kukaan ei - ehkä Trump mukaan lukien – tiedä, mikä on hänen kuningasajatuksensa, mitä hän tulee pohtimaan ja viimeistelemään kuninkaalle valmistetussa vuoteessaan King David hotellissa. Trump on liikemaailmassa tottunut nopeisiin päätöksiin, joista hän vastaa itse, ja hänen oletetaan soveltavan totuttua tapaansa myös politiikassa.
Jerusalem Post otsikoi aamun etusivun ykkösuutisensa suurin kirjaimin: "Abbas on päättänyt allekirjoittaa rauhansopimuksen Israelin kanssa presidentti Trumpin ohjauksessa". Artikkelin on laatinut JP:n päätoimittaja Yaacov Katz lisäten: Trump suunnittelee aloittavansa uuden keskustelujen kierroksen vierailunsa aikana.
Kaikella kunnioituksella, päätoimittajallakin on oikeus mieli-piteeseensä. Haluaisin kuitenkin varoittaa, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on luvannut maat ja mannut silloin, kun se sopii hänen politiikkaansa länsimaiden kosiskelemiseksi, jotka nielevät hänen lipevät sanansa kakistelematta ilman kritiikkiä. Puhuessaan omalle kansalleen arabiaksi hän kuitenkin esittää asiat päinvastoin.

Ronald Pääministeri Netanyahu on järkyttynyt ja vihoissaan Israelin ystävänä tunnetun miljardöörin Ronald Lauderin tarjottua päivällisen Abbasille ennen tämän tapaamista presidentti Trumpin kanssa, ja sen yhteydessä opastaneen Abbasia, miten Trumpille täytyy puhua. Lauder toimii WJC:n presidenttinä ja on luultavasti yksi Trumpin luotetuimmista neuvonantajista, joka kehuu tunteneensa Trumpin 50-vuoden ajalta. Hän lienee ohittanut jopa miljardööri Sheldon Adelsonin Trumpin suosiossa ja vaikutus-vallassa. Lauder on jo kauan ajanut Israelin ja PA/HAMAS välisen konfliktin sovittelemista kehottaen myös Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisiä käyttämään vaikutusvaltaansa asian
edistämiseksi. Hän kertoi journalisteille avoimesti tapaamisestaan Abbasin kanssa puuttumatta keskustelujen yksityiskohtiin.
Netanyahu sanoo, etteivät ihmiset ymmärrä, miten suuri vaikutus-valta Lauderilla on Trumpiin, ja aavistelee pahinta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-has-decided-to-sign-peace-deal-with-Israel-490530

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Venäjän "tsaarin", presidentti Vladimir Putinin Sochin lomakeskuksessa torstaina. He keskustelivat Israelin ja palestiinalaisten välisistä rauhankeskusteluista. Abbas totesi, ettei pysyvää rauhaa osapuolten välille voida saavuttaa ilman Venäjän osallisuutta.
"On mahdotonta selvittää Palestiinan ongelmaa ilman Venäjän merkittävää osallistumista rauhanprosessiin" Abbas sanoi TASS:in raportin mukaan. Hän myös ilmaisi halukkuutensa koska vain osallistua Putinin tarjoamaan trilateraali kokoukseen Netanyahun kanssa koska vain. Myös Netanyahu on aiemmin ilmoittanut suostuvansa siihen ilman ennakkoehtoja.

Putin painotti palestiinalaisten ja Venäjän välisiä lujia siteitä. "lähihistoriassa suhteemme ovat pysyneet lämpiminä perustuen luottamukseen" Putin sanoi TASS:n mukaan. "Vuosien ajan olemme pyrkineet ratkomaan yhden modernin maailman avain-kysymyksistä, mikä koskee Lähi-Itää, joten keskustelua riittää". Aiemmin torstaina he osallistuivat videokonferenssiin Venäjän rahoittaman kuusikerroksisen talous- ja kulttuurikeskuksen
vihkimistilaisuuteen Betlehemissä. Keskuksessa on teatteri, kokoustila, karate ja judosalit, kahvila sekä ulosvuokrattavia toimistotiloja, kuten PA:n virallinen uutistoimisto WAFA kertoi.

ABBAS tapasi aiemmin USA:n presidentti Trumpin Washingtonissa, vakuuttaen olevansa valmis yhteistyöhön Trumpin kanssa ja tapaamaan Netanyahun Trumpin valvonnassa. Puhuessaan Saksan presidentti Steinmeierin kanssa Ramallahissa hän ei maininnut ennakkoehdoista kuten setlementtitoiminnan jäädyttämisestä tai 1967 sotaa edeltävistä aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoina pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa.
Ehkä se oli muistilipsaus Abbasille, mutta Abbasin ulkomaan-asioitten neuvonantaja Nabil Shaat kieltäytyi kommentoimasta asiaa vain lisäten, että siitä sovitaan Trumpin johtamissa neuvotteluissa. Abbasin ulkomaiden kierros jatkuu. Hän matkustaa sunnuntaiksi Intiaan tavaten pääministeri Narenda Modin, joka oli vierailulla Israelissa Intian laivaston sota-alusten vieraillessa samaan aikaan Haifassa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Moscow-essential-to-resolving-conflict-490533

03. HIZBULLAH:n pääsihteeri Sayydet Hassan Nasrallah sanoo järjestönsä tyhjentäneen kaikki tukikohtansa Syyrian vastaisella rajalla ja ilmoitti, että rajan suojeleminen on nyt Libanonin armeijan velvollisuutena.
Nasrallah sanoi, että "Israel on paloissaan ja huolissaan mistä tahansa tulevasta konfliktista Hizbullahin kanssa, sillä se tietää, että se tulisi tapahtumaan miehitettyjen palestiinalaisalueiden sisällä", tarkoittaen tällä Israelin maata.
IAF:n äskettäiset ilmaiskut Hizbullahin kohteita vastaan Syyriassa ovat nostattaneet jännitystä Israelin ja Hizbullahin välillä.
Israel ilmoitti iskeneensä Hizbullahin asevarikkoon Damaskoksen lentokentän ulkopuolella ja tuhonneensa 100 ohjusta.
Aiemmin uutislähteet ovat kertoneet, että Hizbullahilla on
150 000 ohjusta sijoitettuina asuintaloihin eri puolille Libanonia. Osa ohjuksista on varustettu laser- tai GPS-ohjauksella niiden kantomatkan kattaessa lähes koko Israelin alueen. IDF ilmoitti jokin aika sitten, että sotatilanteessa kaikki ohjusten sijoituspaikat ovat potentiaalisia kohteita, ja että siviiliuhrimäärät tulevat olemaan suuret. Tämä tiedoksi UNHRC:lle.

NASRALLAH sanoi Syyrian konfliktin siirtyneen nyt uuteen vaiheeseen, mutta että tilaisuuteen taistelujen lopettamiseksi tulee tarttua. Venäjä ilmoitti äskettäin suunnitelmastaan neljän turvavyöhykkeen perustamisesta Syyriaan, mitä USA vielä tutkii todeten, että siihen sisältyy useita avoimia kysymyksiä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hezbollah-says-future-war-with-Israel-could-take-place-in-Israeli-territory-490494

04. UUTISIA LYHYESTI
• Venäjä ilmoitti tällä viikolla - hälventääkseen Israelin epäilyjä, että iranilaisia ja turkkilaisia sotilaita sijoitettaisiin Syyrian puoleiselle Golanille valvomaan Venäjän ehdottamaa de-escalation väkivallan vähentämis-alueita -, että venäläiset sotilaat tulevat valvomaan Israelin pohjoisrajan takana olevia alueita. Israelin kannalta yksi strategisesti arimpia alueita ovat Hermonin vuori ja alueet sen läheisyydessä, joissa Israelin, Libanonin ja Syyrian rajat leikkaavat. Suunnitelmaan kuuluu myös YK:n tarkkailijoiden (UNDOF) lisääminen, kuten Debkafile on jo aiemmin raportoinut. USA:n asevoimien pääesikuntien komentajien muodostaman konferenssin puheenjohtaja Joseph Dunford oli äskettäin vierailulla Israelissa keskustellen Syyrian tilanteesta ja muutoksista rajan takana IDF:n komentajan Gady Eisenkottin kanssa tiistaina 09.05. USA:n ja Venäjän diplomaatit ovat myös keskustelleet Israelin huolesta. Vaikka Israelin ja Turkin väliset diplomaattisuhteet ovat hiljalleen palautumassa normaalitasolle, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan laukoo ajoittaisia täyslaidallisia Israelin suhteen, joita ei voida sivuuttaa olankohautuksella. Viimeiseksi Erdogan kehotti "muslimeja sadoin tuhansin vierailemaan Jerusalemissa, jota ei voida luovuttaa Israelilla, joka haluaa juutalaistaa sen", kuten hän sanoi. Toinen arka alue Israelille on Yarmoukin alue lähellä Israelin ja Jordanian rajaa, jossa ISIS ja siihen liittoutunut Khaled bin al-Walid armeija toimivat. Jotkut ennustavat, että Erdogan tulee johtamaan muslimijoukkoja, jotka miehittävät Jerusalemin. http://www.debka.com/article/26047/Russian-monitors-for-Syrian-Golan---not-Iranians
• Hizbullah syyttää, että Israel lähetti Libanonin kansalaisille tuhansia puheluita ja tekstiviestejä, joissa pääsihteeri Hassan Nasrallahia syytetään varamiehensä Mustafa Badreddinen murhasta. Puheluita ja viestejä tulvi Libanoniin torstai-iltana Nasrallahin puheen aikana. Hizbullah syyttää Israelia ja Saudi Arabiaa psykologisen sodankäynnin aloittamisesta aiheuttaakseen hajaannusta Libanonin luottamuksessa vastarintaan hajaannuksen
aiheuttamiseksi. Monet puhelut ja tekstiviestit näyttävät tulleen Hizbullahin tiedostustoimistosta, kuten ynetnews raportoi. Nasrallah puhui televisioidussa ohjelmassa Badreddinen murhan vuosijuhlan muistotilaisuudessa. Israel ilmoitti aiemmin, että hänen omat miehensä murhasivat hänet. Saudi Arabian suorittama tutkimus toteaa, että hänet murhattiin Nasrallahin käskystä. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-blames-israel-as-lebanese-sent-thousands-of-anti-nasrallah-texts/
• Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoo lausunnossaan ennen presidentti Trumpin Israelin vierailua, että kaikkien maiden lähetystöjen tulee sijaita Jerusalemissa. "Jerusalem on Israelin kansan ikuinen pääkaupunki, ja siksi on sopivaa että kaikkien lähetystöjen, ennen kaikkea ystävämaamme Yhdysvaltain lähetystön, tulee muuttaa Jerusalemiin". Pääministeri puhui Likudin tilaisuudessa torstaina. Israelissa on pyritty hiljentämään välillä ylikuohuvaa tunnekuohua puhuttaessa Jerusalemista ja etenkin Temppelivuoresta. Tällä pyritään valmistelemaan Trumpin itsensä ilmoittamaa kantaansa Jerusalemin asemasta ja USA:n lähetystön muutosta Tel Avivista pääkaupunkiin. Tämä siksi, että kukaan ei varmuudella tiedä, mitä hän ilmoittaa. Hän otti Abbasin vastaan Valkoisessa Talossa lähes kuninkaallisin toivotuksin ja vakuutuksin ystävyydestä, ja monet arabijohtajat ovat vierailleet hänen luonaan pyrkien saamaan oman näkökantansa Trumpin tajuntaan. Hän on voinut presidentti Rooseveltin tavoin muuttaa mielensä arabimaiden painostuksen alla. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-all-foreign-embassies-chiefly-us-should-be-in-jerusalem/,
• Israelin vankilatoimen johtaja Orit Adato torjuu syömälakossa olevien terroristivankien syytökset huonosta kohtelusta ja monista puutteista elämässään. He lienevät unohtaneen, että he kärsivät ja heidän tulee tuntea nahoissaan kärsivänsä yhteiskunnan heille antamista tuomioista rikostensa vuoksi. Adato muistuttaa, että heidän olonsa ovat paremmat kuin lähes missään maassa viitaten
esimerkkeihin, joissa vangin elämä on pelastettu suorittamalla yhteiskunnan varoin suoritetulla kirurgisella operaatiolla. Lisäksi he voivat opiskella yliopistotutkintoihin saakka, mihin heillä ei olisi ollut varaa vapaina ollessaan. Puneisen Ristin edustaja sai luvan tutkia Marwin Barghouti hänen väitetyn terveytensä huononemisen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/we-saved-the-life-of-hamass-gaza-leader-says-israels-ex-prison-chief-dismissing-strikers-complaints/,
05. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 22 -35 +C-astetta. Kuiva ja helteinen sää jatkuu ennusteajan loppuun asti, eli maanantaihin saakka. Lämpötila nousee pääkaupungin alueella maanantaina lukemiin 20 -31, ollen sunnuntaina 23 -34 astetta.

Post a Comment