Wednesday, May 17, 2017

KESKIVIIKKO 17.05.2017

KESKIVIIKKO 17.05.2017
01. PRESIDENTTI Trumpin Israelin vierailun ympärille on kehittynyt kokonainen huhujen ja tietojen, arvailujen ja olettamusten upottava suo, jonka kuivattamiseen Trump sanoi vaalipuheissaan keskittyvänsä. Ongelmaksi näyttää muodostuneen hänen nimittämänsä hallituksen ministerit ja avustajat, jotka antavat ristiriitaisia tietoja ja lausuntoja ilman valtuutusta.
Viimeisimmät ristiriitaisuudet koskevat Jerusalemin Temppeli-vuorta ja sen Länsimuuria. Kaksi Trumpin korkeaa virkailijaa vakuuttivat vierailua valmistelevan tiimin israelilaisille jäsenille, ettei Länsimuuri kuulu Jerusalemiin eikä pääministeri Netanyahulle siten ole mitään oikeutta vaatia, että hän liittyisi Trumpin delegaatioon, joka vierailee Länsimuurilla vierailun aikana. Valkoinen Talo sanoi tiedotteessaan, etteivät heidän lausuntonsa ole Trumpin vahvistamia.
Trumpin nimittämä Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster kieltäytyi antamasta suoraa vastausta kysymykseen, vaan kiemurteli ja väisti toistamiseen journalistien esittämän kysymyksen toteamalla, että se edellyttää poliittista päätöstä, jota ei ilmeisesti ole tehty. Jerusalem on kuin kuuma peruna, jota ei voi pitää käsissään polttamatta sormiaan. Toinen arka aihe oli Trumpin väitetyt salaisten tietojen vuotaminen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville ja Sergei Kislyakille näiden Trumpin tapaamisen yhteydessä. Siitä enemmän jatkossa.
McMaster kertoi samalla presidentti Trumpin vierailuohjelmasta Jerusalemissa ja Betlehemissä. Ensimmäisenä päivänä tiistaina Trump tapaa presidentti Reuven Rivlinin, laskee seppeleen Yad Vashem holokaust-museossa ja tutustuu museoon. Seuraavana on tapaaminen pääministeri Benyamin Netanyahun ja hänen Sara vaimonsa kanssa. Aiemmin ohjelmassa ollut käynti Masadan rauniokummulla Kuolleenmeren länsirannalla lienee putoamassa pois, joko helteen tai liikenneongelmien vuoksi. Helikopterin laskeutuminen kummulle on kielletty sen raunioille aiheuttamien vahinkojen vuoksi.
Keskiviikkona Trump tapaa PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Betlehemissä, jonka yhteydessä hän vakuuttaa hallituksensa intoa löytää ratkaisu osapuolten väliseen konfliktiin. Hän kehottanee PA/PLO:n johtajia ottamaan välttämättömät askeleet, jotka johtavat rauhaan. Palattuaan Jerusalemiin Trump käy Pyhän Haudan Kirkolla, jossa suoritettu pari vuotta kestäneet mutta äskettäin valmistuneet kunnostustyöt.
Sen jälkeen Trump vierailee Länsimuurilla esittäen omat rukouksensa Israelin Pyhälle ja totutun tavan mukaan työntänee rukousaiheensa sisältävän paperinpalan kiviharkkojen rakoon. McMaster vahvisti, ettei yksikään Israelin johtajista ole mukana Trumpin seurueessa muurilla.
Israel karkotti Jordanian arabilegioonan joukot Jerusalemista 1967 puolustussodan aikana. Kenraali Motta Gur antoi tunteiden värittämän lausunnon radioon: Temppelivuori on käsissämme. Puolustusministeri Moshe Dayan luovutti "jättiläisten pelossa" Temppelivuoren päivä-rutiinin valvonnan Jordaniassa sijaitsevalle wagf muslimisäätiölle, mikä on aiheuttanut loputtomia ongelmia wagfin virkailijoitten kanssa. Temppelivuoren turvallisuus-järjestelyt ja omistusoikeuden Israel sälytti kuitenkin itsellään, minkä wagf pyrkii kiistämään.

USA:n lähetystö Tel Avivissa asetti maanantaina websivulleen tiedotteen, jossa se toteaa: "Tervetuloa Israeliin, lähettiläs Friedman. Ensimmäinen toiminta – rukous Länsimuurilla".
USA:n suurlähettiläs David Friedman esitti valtakirjansa presidentti Reuven Rivlinille tiistaina, minkä jälkeen hän tapasi pääministeri Netanyahun, joka kiitteli häntä voimallisesta solidarisuuden osoittamisesta.
Rivlin totesi Friedmanille: "On aika, että koko maailma tunnustaa Jerusalemin Israelin valtion viralliseksi pääkaupungiksi "de facto" eikä vain "de jure". Sekä Rivlin että Netanyahu painottivat virallisesti tiistai-päivän tilaisuuksien aikana USA:n lähetystön Jerusalemiin muuttamisen tärkeyttä tunnustamisen merkkinä siitä, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki.
USA:n korkea virkailija kertoi TV2:n ohjelmassa, että lähetystö tullaan muuttamaan, mutta että se vie aikaa, eikä kiirehtiminen auta asiaa. McMaster totesi Valkoisen Talon infotilaisuudessa, ettei presidentti Trumpin vierailu Länsimuurilla ole poliittinen eikä uskonnollinen, vaan se liittyy Trumpin haluun osoittaa kunnioitusta kolmelle valtauskonnolle vierailemalla niiden syntymäalueilla Saudi Arabiassa, Israelissa ja Roomassa. Hänen puheensa Riyadissa 50 arabimaan johtajille tulee tarjoamaan heille suvaitsevuutta uskonnollisen kiihkon sijaan.
Roomassa Trump tapaa paavi Francis I:n, minkä jälkeen hän lentää Brysseliin NATO:n huippukokoukseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/McMasters-Sovereignty-over-Temple-Mount-complex-is-a-policy-decision-490923,

02. PRESIDENTTI Trumpin väitetty tiedusteluvuoto Venäjän ulkoministeri Sergey Lavronille ja Venäjän lähettiläälle Sergei Kislyakille näiden Valkoisen Talon soikeassa kamarissa viime viikolla tapahtuneen vierailun aikana vaarantaa entisten ja nykyisten virkailijoitten arvion mukaan Israelin asettamaa agenttia, joka toimii ISIS joukkojen sisällä. Artikkeli julkaistiin ensiksi Washington Timessa ja New York Timessa (NYT), josta se levisi toisiin lehtiin.

Kyseessä oleva agentti jäljitti ISIS:n laatimaa suunnitelmaa Yhdys-valtoihin matkalla olevan matkustajakoneen räjäyttämistä ilmassa sylimikroon (laptop) asennetulla pommilla, joka USA:n virkailijoiden mukaan pääsee turvallisuus-valvontakoneen läpi huomaamatta, kuten ABC raportoi. USA:n virkailijat katsoivat agentin antamat tiedot siinä määrin oikeiksi, että USA aloitti keskustelut sylimikrojen kieltämiseksi kaikissa Yhdysvaltoihin lentävissä koneissa. New York Times raportoi tiistaina, että Israel olisi ollut Trumpille annetun tiedustelutiedon takana, mikä ei tunnu uskottavalta. Toisen artikkelin mukaan sen olisi antanut Jordania. NYT tunnetaan Israelin vastaisuudestaan, kuten myös toimistaan Trumpin hallituksen saattamiseksi epäilyttäväksi, mikä oikeuttaa kysymään NYT:n raportoinnin uskottavuutta.

WEBSIVULLAAN Trump kirjoitti vastauksena huhuihin, että presidenttinä hänellä on oikeus päättää, mitä tietoja hän haluaa jakaa liittolais-maittensa kanssa, joilla on yhteinen päämäärä terrorismin ja ISIS joukkojen tuhoaminen.
"Toimin inhimillisistä ja lentoturvallisuussyistä sekä siksi, että haluan Venäjän suuresti nostavan terrorismin vastaista
taisteluaan". Trump selitti web-sivullaan. Hänen antamansa tiedote häiritsi hänen avustajiensa tiiviitä yrityksiä painaa asia villaisella maanantai-iltana raporttien kertoessa Trumpin ja Venäjän korkeiden virkailijoitten kanssa käydystä keskustelusta. http://www.jpost.com/Middle-East/US-officials-Trumps-intel-leak-endangered-life-of-spy-placed-inside-ISIS-by-Israel-490968

03. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley antoi kaksi merkittävää lausuntoa CBN News haastattelun aikana tiistaina. Kristillisen TV- ja radiolähetys-verkoston suorittamassa haastattelussa Haley antoi useita viitteitä, joista muutamat poikkeavat Trumpin hallituksen näkemyksistä.
"Länsimuuri on osa Israelia, ja tämä on - kuten aina olemme nähneet ja miten meidän tulisi asia esittää" Haley vahvisti. "En kuitenkaan ole täysin varma, mitä tapahtui asian yhteydessä. Olen tietoinen, että he pyrkivät selvittämään sen ja huolehtimaan sen toteutumisesta. Olemme aina katsoneet, että Länsimuuri on osa Israelia" Haley vakuutti.

Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer antoi kuitenkin hieman poikkeavan näkökulman. "Länsimuuri on ilmeisesti yksi juutalaisen uskon pyhimmistä kohteista. Ilman epäilystä se on Jerusalemissa" hän selitti journalisteille. "Se on kysymys, joka vaatii vakavaa harkintaa. Kysymystä tultaneen käsittelemään presidentin vierailun aikana tapaamiensa osapuolten kanssa. Uskoakseni tämä kysymys nousi esiin eilen tehtyjen kommenttien johdosta, jotka eivät edusta USA:n hallituksen kantaa".
Spicer puhui asiasta päivä sen jälkeen, kun kaksi USA:n virkailijaa pyrkivät vakuuttamaan israelilaisille, että Länsimuuri on osa Länsirantaa eikä siten kuulu Israelin alueeseen.
Trumpin niittämä neuvonantaja McMaster näyttää myös epäröivän, mitä hänen tulisi ajatella Jerusalemista ja USA:n lähetystön muuttamisesta Israelin pääkaupunkiin.
Trumpin hallituksen olisi korkea aika sopia yhteisestä kannasta näihin kysymyksiin, vielä ennen Trumpin Israelin vierailua.
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Nikki-Haley-the-Western-Wall-was-always-part-of-Israel-490967,

04. Ranskalais-juutalainen filosofi Bernard-Henri Levy, jolle Bar-ilan yliopisto ojentaa kunniatohtorin arvon tiistaina, kertoi JP:n haastattelussa maanantaina, että "israelilaisten, jotka ovat hyväksyneet Donald Trumpin presidentiksi, tulisi olla hyvin varovaisia".
Kysymykseen, onko Trumpin ja Netanyahun välinen ystävyys hyväksi Israelille pitkällä tähtäyksellä, Ley vastasi heti: "Ei".
Hän antoi haastattelunsa yliopiston aivotutkimuksen keskuksessa, jossa hän luennoi viimeisestä kirjastaan esiintyen tuntomerkiksi muotoutuneesti mustassa puolitakissa ja osittain avoimessa valkoisessa paidassa ilman solmiota vihjaten tuuheilla kulma-karvoillaan vastauksensa laadun journalistin kysymykseen.
Levy tunnusti, ettei Israel ole asemassa, jossa se voisi kieltäytyä toisten valtioitten ystävyydestä, mutta ettei Trumpin hyväksyminen ystäväksi anna aihetta onnellisuuteen. "Ei hänellä voi olla todellista rakkautta Israeliin, koska hän ei tunne sitä. Hän ei tunne juutalaisten historiaa ja kieltäytyy tuomitsemasta antisemitismin. Joten minkä arvoinen on tällainen ystävyys?". Trump kuitenkin antoi antisemitismin tuomitsevan lausunnon, mutta vasta helmikuussa havaittuaan joutuneensa kritiikin kohteeksi maassaan ilmenneiden juutalaisvastaisten ilmiöiden lisääntyessä puuttumatta niihin millään tavoin.
"Näiden oikeistolaisten ihmisten tulisi varoa, sillä se voi muuttua. Ystävyys ilman rakkautta ja rakkaus ilman juuria voi aina muuttua vastakohdakseen. Tämä on juutalaisen kansan tarina. Varokaa aina philo-semitismiä, ellei sillä ole kiinteitä juuria".

LEVYLLE annettiin tunnustusta maanantain tilaisuudessa hänen rohkeudestaan taistella inhimillisyyden puolesta vääryyttä vastaan ja filosofisen ajattelun omaperäisyyden puolesta, sekä kiihkeästä Israelin puolustamisestaan. Hän on kuitenkin ristiriitainen henkilö sekä kotimaassaan että ulkomailla. Viime viikolla vasemmistoa edustavat aktivistit sotkivat hänen kasvonsa Belgradissa hänen ollessaan tukemassa uutta filmiä Peshmerga", kurdien taistelusta
Islamin valtiota vastaan. Hän kritisoi Serbian hallitusta Jugoslavian taistelujen aikana. Hän kritisoi Ranskan hallituksen toimettomuutta Libyan ensimmäisen sisällissodan aikana. "Syyria on kuitenkin elämäni murheenkryyni. En ole pystynyt vakuuttamaan ihmisille, että se mitä tapahtuu Syyriassa, on inhottavaa, ja häpeä, ja että me kaikki olemme syyllisiä,se on elämäni epäonnistuminen". Hän näkee, että Bashar Assadin poistaminen on nyt paljon vaikeampaa kuin 3 vuotta sitten, jolloin ISIS ei ollut olemassa. "Se on itsensä toteuttanut profetia".
Emmanuel Macronin valitseminen Ranskan presidentiksi on Levyn mieleen, koska se on potentiaalinen alku uudelle trendille Euroopassa, vastakohtana populismin nousulle.
Levyn mielestä antisemitismi on hallinnassa, ja on väärin sen vuoksi mennä pakoon, tarkoittaen tällä osaksi juutalaisten massa-. muuttoa Israeliin. Sionismin vuoksi muuttavat ovat oikeassa.
"Ranska ilman juutalaisia ei ole Ranska" Levy toteaa Manuek Vallsia siteeraten.
http://www.jpost.com/Diaspora/Bernard-Henri-L%C3%A9vy-to-Post-Trump-has-no-real-love-for-Israel-490919,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Salaista tietovuotoa peläten Israelin tiedustelulähteet kehottavat harkitsemaan entistä tarkemmin, mitä voidaan jakaa USA:n kanssa. Koska tietoja vaihdetaan, olisi kuitenkin liikuttava varovaisesti, ettei USA tee samoin Israelille. http://www.timesofisrael.com/israeli-intelligence-source-we-must-reassess-what-info-we-share-with-us-report/http://www.timesofisrael.com/defense-minister-israel-us-security-ties-strong-as-ever/,
• Israelilainen, jota ToI kutsuu "setleriksi", ajoi autollaan tiellä no 60, kun PA:n arabit aloittivat hänen autonsa kivittämisen Silwadin kylän lähellä. Mies pysäytti autonsa ja ajoi pakenevia arabeja takaa haavoittaen yhtä heistä käsiaseellaan. Paikalle kutsuttu poliisi pidätti auton kuljettaja ja hänen kansaan autossa olleen henkilön, kuten myös arabin, joka vietiin sairaalaan ilman hengenvaaraa.
Toisessa tapauksessa tiellä 60 viime yönä 35-vuotias nainen haavoittui PA:n arabien heittämistä kivistä Al-Khader tienristeyksen lähellä. Ensi avun jälkeen nainen vietiin sairaalaan kasvoihin saamiensa haavojen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-settler-shoots-moderately-wounds-stone-throwing-palestinian/,
• Israelin turvallisuusjoukot pidättivät neljän PA:n arabin muodostaman terrorisolun Samarian pohjoisosassa. Arabit olivat tehneet lukemattomia putkipommeja ilotulitus-raketeista. He saivat rakettinsa laittomalta it-rakettien myyjältä. Kuulustekuissa saamiensa tietojen perusteella IDF pidätti viidennen miehen Tulkarmissa. Kotietsinnässä poliisi löysi 10 laatikollista pyroteknisiä aineita. Arabien uskotaan käyttäneen näitä putkipommejaan sotilaita vastaan viikkojen ajan.
http://www.timesofisrael.com/five-palestinians-arrested-for-making-pipe-bombs-out-of-fireworks/,
• Kevät on Tel Avivissa ja Jerusalemissa juhlien ja kaikenlaisten tilaisuuksien aikaa, joihin kuuluvat yölliset ruokaretket, hurmoksellinen party Jerusalemissa, kuten myös suunnittelu kaupunkiyhteisössä ja filosofia. http://www.timesofisrael.com/spring-time-is-festival-time-in-jerusalem-tel-aviv/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -29; Tiberias 22 -35; Suolameri 25 -37; Eilat 25 -39 +C.astetta. Taivas on puolipilvinen, lauantaina pilvisyys lisääntyy. Lämpötila alenee huomattavasti, pohjoisessa voi myös sataa vettä. Kinneretin vedenkorkeus nousee 1 sm, ollen nyt 212.96 m merenpinnan alapuolella.
Israel on mukana muutamien Lähi-Idän maiden kanssa suunnittelemassa oman hiukkaskiihdyttimen rakentamista alueelle. Mukana ovat Israelin lisäksi Iran, Kypros, Turkki, Pakistan, Jordania, Egypti ja PA. http://www.timesofisrael.com/open-sesame-at-middle-easts-cern-a-ray-of-light-for-regional-cooperation/,
No comments: