Sunday, April 30, 2017

Sunnuntai 29-04.2017

SUNNUNTAI 30.04.2017
01.Nouseva aurinko väritti koko itäisen taivaan kannen punaiseksi, ja se myös värjäsi ilman vaaleanpunaiseen hämyyn. Lieneekö tämä enteellistä paria seuraavaa päivää ajatellen, sillä tänä iltana auringon laskiessa alkaa kaatuneitten muistopäivä, ja heti sen perään maanantai-iltana Israelin itsenäisyyspäivä. Monet ovat kyselleet, miksi suru ja ilo ovat laitetut niin lähelle toisiaan? Israelin historiassa se on kuitenkin ollut leimaa antava piirre. Aamulla on suru, mutta illalla jo ilo.

Israelin Jumala Jahve lupasi Abrahamista lähtien kanaanilaisten kasojen asuman maan hänelle ja hänen jälkeläisilleen ikuiseksi perintöosaksi, mutta päästyään vapautumaan Egyptin työorjuudesta ja samoiltuaan 40 vuotta Arabian niemimaalla, juutalainen kansa sai lopulta ylittää Jordanjoen aloittaakseen luvatun maan omistamisen. Mutta ei sitä annettu heille hopealautaselta, kyllä he joutuivat taistelemaan jokaisesta maapalasta. Se maa kuului kuitenkin nyt heille, eikä tarvinnut työskennellä pakon alla vierasta hallitsijaa palvellen. Heidän tuli muistaa taistelujen ja voittojen aikana, että Jahven antama lupaus karkottaa kansat heidän edellään vaati heille annettujen käskyjen tarkkaa noudattamista, kuten vähäisen Ain kaupungin valtaus kouriintuntuvasti osoitti.

Israelin Jumalan Jahven palauttaessa juutalaista kansaa pakana-kansojen erämaasta takaisin heille luvattuun maahansa, he ovat joutuneet taistelemaan maahan tunkeutuneita vieraita arabikansoja ja beduiineja vastaan, jotka väittävät omistavana maan, vaikka vuosisatoja kestäneen heitteillejätön vuoksi maa autioitui piikkipensaita kasvavaksi joutomaaksi, "jonne jouduttiin menemään keihäs ja jousi kädessä", kuten profeetat ilmoittivat.  
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 17 -33; Suolameri 24 -35; Eilat 23 -34 +C-astetta. Tänään ja huomenna on kuumaa ja kuivaa, tiistaina lämpötila hieman romahtaa lukemiin 17 -24 +C-astetta. Pilvisyys lisääntyy tiistaina, mutta taivas selkiytyy uudelleen keskiviikkona.
02.Israelin valtion täyttäessä tiistaina 69 vuotta, maan väkiluku on rekisterikeskuksen laskelmien mukaan 8 680 000 kansalaista. Kasvua edellisvuodesta on 1,9 %, mukana 174 000 vauvaa.
Vuoden aikana syntyi 174 000 lasta, 44 000 ihmistä kuoli ja maahan saapui 30 000 uutta siirtolaista. Nykyisen syntyvyyden jatkuessa Israelin väkiluku saavuttaa v. 2048 15.2 miljoonan rajan.
Israelin modernin valtion syntyhetkellä v. 1948 maassa asui vain n. 806 000 asukasta, heistä vähän yli 520 000 juutalaista, eli 6 % maailman juutalaisten lukumäärästä 11,5 miljoonaa.  
Nykyään juutalaisten lukumäärä maailmassa on arvioiden mukaan 14.4 miljoonaa, joista 43 % on rekisteröitynyt Israelin kansalaisiksi. Vuonna 1948 kansalaisten arvioitu elinikä naisilla oli 67.6 ja miehillä 64.9 vuotta, vuoden 2015 lopussa se oli naisilla 84.5 ja miehillä 80.9 vuotta.
Juutalaisten lukumäärä on 6 484 000, eli 74.4 % väestöstä. Arabien lukumäärä on 1.8 miljoonaa eli 20.8 %. Muita kuin arabikristittyjä ja toisia etnisiä ryhmiä edustavien lukumäärä oli 399 000, eli 4.4 % väestöstä.  Israelin juutalaisväestöstä 75 % on syntynyt Israelissa, lähes puolet heistä toisen sukupolven kansalaisia. 1948 juutalaisista vain 35 % oli syntynyt maassa.

54.3 % väestöstä ovat 19 -64 ikävuosien välillä; yli 65-vuotiaita oli 11.1 %; alle 18-vuotiaita oli 34.6 %. Vuoden 2015 lopussa yli 90-vuotiaita oli maassa 45 000 kansalaista.
44 % kansalaisista katsoo olevansa sekulaareja; 24 % ovat traditionaalisia mutta ei uskonnollisia; 12 % traditionaalisia uskovia; 11 % ovat uskonnollisia; ultraortodokseja on 9 %.
Ei-juutalaisesta väestöstä 52 % oavat uskonnollisia; 21 % sekulaareja; 23 ei kovin uskonnollisia; 4 % uskonnollisia.
Jerusalem on maan suurin kaupunki 865 700 asukkaallaan; pienin yhteisö on Neve Zohar etelässä, siinä asuu 71 kansalaista.


03.POHJOIS-KOREA uhoaa jatkavansa testejään sekä ydinaseilla että ballistisilla (mannertenvälisillä) ohjuksillaan kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.
Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman antoi hävyttömän häpeämättömän lausunnon kutsuen Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong Unia nimellä mielipuoli (madman), mikä sai sen johdon uhkaamaan Israelia armottomalla, tuhat-kertaisella rangaistuksella, eikä tämä ole ainoa uhkaus juutalaisvaltiota vastaan. Libermanin olisi syytä purkaa mielipahaansa pienessä miesporukassa, eikä laukoa sitä kaiken maailman ruodittavaksi. Pohjoiskorea toimii läheisessä yhteisymmärryksessä Iranin kanssa, sekä ydinpommin että ohjusten rakentamisessa, mikä antaa sen uhkauksille selvää kantavuutta.

USA:n presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina julkaistussa TV-haastattelussa uskovansa, että Kiinan presidentti tulee painostamaan PohjoisKoreaa sekä ohjus- että ydinasetestien vuoksi. CBS:n ohjelmassa "Face the Nation" Trump sanoi olevansa onneton, jos PohjoisKorea tekee ydinkokeita, mutta arvioi, ettei Kiinan presidentti Xi Jinping myöskään ole mielissään niistä. Vastauksena kysymykseen "tarkoittaako tämä sotilasoperaatiota", Trump vastasi: "En tiedä, tarkoitan: katsotaan".

LAUANTAINA PohjoisKorean suorittama ohjustesti epäonnistui.
Se oli jo kolmas kuukauden sisällä, mutta se osoittaa kuitenkin maansa johtajan Kim Jong Unin itsepäisyyttä Washingtonin selkeistä varoituksista huolimatta sen lentotukialuksen harjoitellessa operaatioitaan lähellä sen aluevesiä. Tämä viimeinen ohjus lensi pari minuuttia ja räjähti sen sirpaleitten pudotessa Tyyneen Valtamereen. Jotkut raportit esittävät, että USA sabotoi ohjuksen ohjauskeskuksen tietokoneohjelman.
EteläKorean analyytikko Moon Seong Mook sanoi, että ohjuksen epäonnistunutkin lento antoi tärkeitä tietoja sen ampujille. Ohjus ammuttiin jyrkälle radalle, ettei se lentäisi liian kauas. Ohjuksen moottorin lisäksi testattiin ohjuksen eri vaiheiden irtoamista.

ETELÄKOREAN ulkoministeriön lausunnossa laukaus tuomittiin ilmeisenä loukkauksena UNSC:n päätöslauselmia vastaan ja sen hallituksen hyökkäävästä ja vastuuttomasta asenteesta. Ministeriön lausunnossa varoitetaan PohjoisKorean hallitusta
jatkamasta tuhoon johtavaa kansainvälisen mielipiteen hylkäämistään, ja lopettamaan leikkimästä tulella koko maailman silmien edessä.
Egyptissä vierailulla ollut paavi Francis I varoitti, että suuri osa inhimillistä maailmaa ja sen kulttuuria.  tullaan tuhoamaan, jos jännitys Korean niemimaalla saa jatkua. Hän kehotti uudistettua YK:ta ottamaan johdon neuvoteltaessa hyväksyttävän päätöslauselman. Hän varoitti katastrofaalisista seurauksista, ellei maailma pysty estämään jännityksen kohoamista. Hän lensi sunnuntaiaamuna Kairosta takaisin Roomaan.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Presidentti Trump esitti lauantaina Filippiinien presidentille Rodrigo Dutertelle "ystävällisen puhelinkeskustelun" aikana kutsun vierailla Yhdysvalloissa. Heidän keskustelunsa pääaiheena oli PohjoisKorean aiheuttama uhka sen toistuvien ohjus- ja ydinasetestien vuoksi. Valkoisen Talon julkaisemassa tiedotteessa todetaan: "Se oli hyvin ystävällinen keskustelu, jonka aikana kaksi johtajaa keskustelivat Kaakkois-Aasian kansojen liittoutuman (ASEAN) huolesta alueellisesta turvallisuudesta, mukaan lukien PohjoisKorean aiheuttama uhka". Siinä todetaan edelleen, että he keskustelivat Filippiinien hallituksen kovasta taistelusta vapauttaakseen maan huumeista, vitsauksesta, joka vaikuttaa moniin maihin maailmassa.
Presidentti Dutertea on syytetty brutaaleista otteista huumeiden salakuljettajia vastaan, mikä sai Barack Obaman polttamaan päreensä hänen kansaan kutsuen häntä nimellä "Son of the Bitch". Amnesty International arvioi, että Duterte on voinut syyllistyä rikokseen inhimillisyyttä vastaan. Reuterin äskettäin julkistaman arvion mukaan lähes 9 000 ihmistä on kuollut operaatioissa. Israel vie aseita Filippiiniin, ja harkitsee Duterten Israelin vierailua. http://www.timesofisrael.com/trump-invites-philippines-president-to-us-in-friendly-call/
·        Arabimedia raportoi Sky News in Arabic Syyrian opposition havainnoista, joiden mukaan IAF>n helikoptereita nähtiin lähellä Quneitraa tapahtuneitten räjähdysten aikana. Syyrian armeijan lähteet kiistävät raportin. Sky News raportin mukaan ilmaiskut tehtiin Syyrian armeijan yksiköitä vastaan. Räjähdyksissä ei ole raportoitu mahdollisista uhreista, eikä Israelin hallitus kommentoi asiaa. http://www.timesofisrael.com/arab-media-reports-israeli-strike-on-syrian-army-near-border/
·        Rooman paavi Francis I toisti aiemmin antamansa lausunnon, jossa hän vertaa pakolaisleirejä natsien keskitys-leireihin, välittämättä juutalaisryhmien pyynnöistä olla käyttämättä näin ristiriitaisia vertauksia. Vastauksena saksalaisen reportterin kysymykseen, tekikö hän ehkä sanallisen lipsauksen väittäessään tuota, paavi sanoi, että joissakin kokoamisleireissä muuttajat on aidattu ilman mahdollisuutta päästä pois. Toiset muistuttavat keskitys-leirejä, paavi toisti. Amerikan juutalaiskomitea AJC kritisoi terävästi paavin lausuntoa kehottaen häntä valitsemaan terminologiansa tarkemmin. http://www.timesofisrael.com/pope-repeats-refugee-concentration-camps-remarks/
·        Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked valittaa, että Israel menetti kultaisen tilaisuuden presidentti Trumpin luvattua vaalipuheissaan USA:n Israelin lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin. "Israel menetti suuren tilaisuuden" hän sanoo. "Israel ei osannut hyödyntää USA:n hallituksen alkuperäistä avoimuutta ajatella alueellisesta diplomatiasta laatikon ulkopuolella". Hän viittaa Trumpin hallituksen 100 ensimmäisen päivän saavutuksiin, joista tämä olisi muodostanut erinomaisen näytön. Shaked myöntää, että Trump voi vielä toteuttaa tuon lupauksensa, mutta että hän on nyt hillittömän kovan painostuksen alaisena arabimaitten, mutta myös vasemmiston taholta. http://www.timesofisrael.com/shaked-failure-to-secure-us-embassy-move-a-great-missed-opportunity/
·        PA:n 12.vuotta ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas tavannee USA:n presidentti Trumpin Washingtonissa 03.05.2017. PA:n tiimi lensi hyvissä ajoin Washingtoniin valmistelemaan tapaamista ja taivuttamaan Trumpin hallitusta huomioimaan Abbasin esittämät tärkeät vaatimukset. Ennen matkaa Abbas on tehnyt pesäeroa Gazaa hallitsevaan Hamasiin, jota USA pitää terrori-järjestönä. PA:n siviiliasioiden ministeri Hussein al-Sheikh ilmoitti virallisesti torstaina COGAT, Juudean ja Samarian siviilihallinnon, johtajalle kenraalimajuri Yoav Mordechaille, että toukokuun alusta lähtien PA lakkaa maksamasta Israelin toimittamaa sähköä Gazaan. Gazan oma sähkölaitos lopetti toimintansa viikko sitten polttoaineen loputtua. Israel on tässä todella vasaran ja alasimen välissä. Jos se suostuu maksamaan sähkölaskut, se on poissa omilta kuluttajilta, jos se ei maksa, sähkön toimittamisen lopettaminen lopullisesti voi nostattaa Gazan uuteen sotaan Israelia vastaan, eikä sekään ole ilmaista. Onko Israelilla moraalisia velvoitteita arabeja vastaan, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen? http://www.timesofisrael.com/eyeing-his-trip-to-trump-abbas-takes-on-hamas-reins-in-hunger-strike-protests/
·        Abbas vannoo, että PA tulee jatkamaan stipendien ja kuukausipalkkojen maksamista Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien kuten myös surmansa saaneiden omaisille, sekä jatkaa tapahtumien puistojen ja katujen nimeämistä heidän mukaansa. Israel sulkee Juudeaan ja Samariaan johtavan liikenteen itsenäisyyspäivän ajaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228812
·        Poliisi pidätti 17 mielenosoittamisen epäilyistä Jerusalemin itäosissa. Oikeus määräsi Temppelivuorella pidätetyt juutalaiset vapautettaviksi ennen itsenäisyyspäivää. http://www.timesofisrael.com/police-arrest-17-from-east-jerusalem-on-suspicion-of-rioting/,
·        Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud al-Zahat syyttää, että Abbas syyllistyy rikokseen inhimillisyyttä vastaan kieltäytyesään maksamasta Gazan käyttämän sähkön. Israel aloitti jokin aika sitten käytännön, jonka mukaan se kokoaa Israelissa työskentelevien maksamista veroista vaaditut 11 miljoonaa NIS kuukaudessa Gazan sähkön maksamiseksi. Nyt Abbas kieltää tämän, koska se oma talous keikkuu jatkuvasti vararikon uhan alla. http://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/palestinian-authority/hamas-co-founder-abbas-committing-crimes-against-humanity/2017/04/30/
·        USA lähettää merijalkaväkeä Syyriaan taistelemaan ja samalla suojelemaan kurdisotilaita Tutkin iskuilta pelkästään sillä, että ovat mukana. Turkki ei voi iskeä joukkoihin, joissa on amerikkalaisia sotilaita.  http://www.debka.com/article/26034/US-Marines-in-Syria-to-defend-Kurds-against-TurkeyPost a Comment