Sunday, April 09, 2017

SUNNUNTAI 09.04.2017

SUNNUNTAI 09.04.2017
01.MITTARISSAMME oli aamulla kymmenisen lämpöastetta, ennusteen mukaan 11, joten oikeilla jäljillä ollaan. Taivaan kansi oli puolittain pilvien peitossa kuten koko ennusteajan, mutta lämpötiloissa tapahtunee selvä hyppäys ylöspäin.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -19; Tiberias 15 -24; Suolameri 19 -26; Eilat 19 -32 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, huomisesta alkaen lämpötila alkaa nousta hellelukemiin siten, että keskiviikon lukemat ovat 18 -30. Ilma on ennusteen hyvin kuiva ja kuuma.
02.USA:n Välimerellä olevista kahdesta sota-aluksesta syyrialaiselle Shayrat lentokentälle ampumien 59 Tomahawk risteilyohjuksen jälkipyykkiä käydään laajalla rintamalla.
Ensimmäisenä reaktiona on Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoitus, että ohjushyökkäys itsenäistä valtiota vastaan, jonka kanssa USA ei ole sodassa, vahingoittaa pahoin Venäjän ja USA:n välisiä suhteita. Venäjä ja Iran tukevat Syyrian hallitusta.

Maailman johtajat ovat suurelta osin antaneet tunnustusta USA:n presidentti Donald Trumpin päätökselle korjata edeltäjänsä päätös olla hyökkäämättä tilaisuuden saatuaan vastauksena Syyrian presidentti Assadin omaksumaan tapaan käyttää kemiallisia aseita hyökkäyksissä kapinallisia joukkoja vastaan.

Israelin, Englannin, Ranskan, Saksan, Ukrainan, Puolan, Saudi Arabian, Jordanian, Australian ja Kanadan johtajat ylistivät USA:n tekemiä ohjusiskuja sanoen niiden olleen oikeutettuja suhteessa Syyrian suorittamaan epätavallisen epäinhimilliseen sotarikokseen Khan Sheikhoutin kaupunkia vastaan. USA:n perjantaiaamuna suorittamat ohjusiskut tehtiin samalle lentokentälle, josta kemialliset hyökkäykset tehtiin Idlibin provinssissa. Ilmaiskuissa Khan Sheikhoun kaupunkiin sai surmansa 74 siviiliä, heistä kymmeniä lapsia, 550 haavoittui.
USA:n ulkoministeri Rex Tillersonin aiemmin tälle viikolle suunniteltu Moskovan vierailu toteutunee kaikesta huolimatta, vaikka Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kritisoi USA:n motiiveja iskeä maata vastaan, joka sotii terrorismia vastaan. "Tämä hyödyttää ainoastaan ääriaineksia ja muodostaa uusia uhkakuvia alueelliselle ja globaalille turvallisuudelle" hän sanoi.
Ulkoministeri Tillerson sanoi puolustuksekseen, että iskut kohdistettiin valittuihin kohteisiin lentoasemalla - mukaan lukien 20 syyrialaista hävittäjää – mutta jättäen kiitoradat koskematta. Syyrialla on 5 muuta lentotukikohtaa, jotka ovat täysin kunnossa. Pentagon lisäsi varoneensa, etteivät ohjukset vahingossa iskeneet kentällä varastoituihin aseistettuihin sariinieriin.
USA:n puolustus- ja tiedustelu-upseerit sanovat tutkivansa, olivatko kentän ulkopuolelle sijoitetut Venäjän erikoisjoukot osallistuneet ilmaiskuihin.
Tillerson sanoi, että USA:n tulevat toimet suunnitellaan tilanteen kehityksen mukaan.

Venäjän ja Iranin sotilasjohtajat lupasivat lauantaina jatkaa taistelua terroristeja vastaan. Kenraali Valery Gerasimov ja kenraalimajuri Mohammad Begheri keskustelivat puhelimessa tuomiten "Amerikan suorittaman operaation Syyrian lentokenttää vastaan, joka on hyökkäys itsenäistä valtiota vastaan" IRNA kertoi. Lauantaina suoritettu ilmaisku samaan kaupunkiin surmasi naisen, kuten Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi. Raportissa ei sanottu, olivatko koneet Venäjän vai Syyrian. http://www.timesofisrael.com/assad-allies-vow-to-keep-battling-terrorism-in-syria/

03.Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n insinöörijoukot työskentelevät kellon ympäri rakentaessaan suurta uutta lento-tukikohtaa Syyrian pohjoisosaan suoritettuaan ensin loppuun neljän muun lentokentän laajennukset Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa. Tämä tulee samaan aikaan, kun kongressin jäsenet ja poliitikot Washingtonissa arvailevat, oliko hyökkäys Shayratin lentokenttää vastaan alkuna sarjalla uusia hyökkäyksiä. DF kertoo edelleen, että USA haluaa siirtää Turkin Incirlikin tukikohdan Syyriaan rakennettavalle Tabqa lentokentälle, joka on vain 40 lm Islamin Valtion pääkaupungista Raqqasta.
Incirlikin lentoasema Turkissa on ollut USA:n armeijan käytössä vuodesta 2002 lähtien.
Tabqan lentoasema tulee palvelemaan joukkojen kokoamis-paikkana yhteistoimintajoukoille USA:sta, Kurdishtanista ja Saudi Arabiasta niiden valmistellessa yhteistä suurta operaatiota Raqqaa vastaan. Kun Tabqan kenttä on valmis, sen kapasiteetti tulee DF:n mukaan olemaan kaksinkertainen verrattuna Venäjän lentokoneiden ja helikopterien määrään alueella. USA:n Air Mobiliti Command pudotti laskuvarjoilla Tabqan alueelle kurdien ja arabien joukkoja, jotka vapauttivat alueen ISIS-joukkojen vallasta.  
Saksa on USA:n tavoin vetämässä joukkonsa ja varusteensa pois Turkista välien huonontuessa presidentti Recep Tayyip Erdoganin itsevaltaisten päämäärien johdosta. http://www.debka.com/article/26004/US-Air-Force-to-quit-Incirlik-move-to-Syria-base

04.Israelin hallituksen toimien koordinaattori territorioissa (COGAT) varoittaa, että nopeasti kasvava humanitäärinen kriisi uhkaa Gazan kaistaa. Armeijan antamien tietojen mukaan 96 % vedestä on Hamasin valvomalla Gazan kaistalla juomakelvotonta.
COGAT on ottanut yhteyttä kansainvälisiin avustusjärjestöihin pyytäen niiltä avustuksia ja projektiensa aikaistamista tilanteen pelastamiseksi kriisiltä, kertoi Armeijan Radio sunnuntaina.

Viime viikolla COGAT johtaja kenraalimajuri Yoav Mordechai lähetti kirjelmän kansainvälisille järjestöille Israelissa sekä ulkoministeriölle. Hän varoittaa kirjelmässään, että kaistan pohjavesivaranto on turmeltu vuosittaisella liiallisella pumppauksella, ja että arvioitu 96 % juomavedestä siellä on juomakelvotonta.
Tämä on toinen Mordechain lähettämä kirjelmä 6 kuukaudessa. YK:n paikallisedustaja Nickolay Mladenov esitti syvän huolestumisensa nousevasta jännityksestä Palestiinan territorioissa ja kehotti Hamasia PA:n hallitusta ottamaan vastuun Gazan kaistasta.

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Kymmenet tuhannet vihaiset kansalaiset osoittivat mieltään Gazan kaupungissa lauantaina palkkojen leikkauksia vastaan. PA teki keskiviikkona päätöksen, jolla hallituksen virkailijoiden palkkoja Gazassa leikataan 30 %. Mielenosoittavat vaativat hallituksen erottamista. Osa heistä ilmoitti myös aloittavansa syömälakon. Pääministeri Rami Hamdasllah puolusti leikkauksia selittäen, että ne johtuvat kansainvälisten avustusten pienenemisestä. http://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-protest-in-gaza-against-pa-salary-cuts/
·        Israel varoittaa Hamasia Gazassa, että polttoaine-toimitukset Israelista lopetetaan, ellei Hamas maksa laskujaan valittaen samalla, että kansa siinä kärsii.
PA on samoin jättänyt laskunsa maksamatta luottaen siihen, että kansainväliset järjestöt pakottavat Israelin toimittamaan sähköä, polttoainetta ja muista tarvikkelta. Israelin sähköyhtiö IEC tekivät syyskuun puolivälissä sopimuksen, jonka mukaa PA maksaa lähes 2 miljardin (530 USD) laskuaan ilmeisesti vähitellen tai toimitukset lopetetaan. Sähkökatkoksia on havaittu Betlehemissä ja Jerikossa johtuen maksujen viivästymisestä. http://www.timesofisrael.com/israel-warns-hamas-fuel-supply-will-halt-if-bills-go-unpaid/,
·        Tel Avivissa nainen katosi jäljettömiin hänen poikansa mystisen kuoleman jälkeen. Nyt Tel Avivissa rakennus-työmaalta löydetty naisen ruumis on kadonneen naisen. http://www.timesofisrael.com/body-found-in-tel-aviv-police-suspect-its-missing-woman/
·        Norjan poliisi neutraloi räjähtävän esineen Oslon keskustassa. Poliisi pidätti epäillyn. Poliisi ei halua kertoa yksityiskohtia enempää pommista kuin pidättämästään henkilöstä. Pommi löydettiin maanalaisen sisäänkäynnin läheltä. Poliisi teki ratsioita ravintoloihin ja baareihin, mutta ei halua kertoa enempää. . http://www.timesofisrael.com/norway-police-neutralize-bomb-outside-oslo-subway-station/
·        Ruotsissa kuormurimurhaajan tapaus on herättänyt vihaa ja herättänyt keskustelua siirtolaisuudesta ja Ruotsin harjoittamasta avointen ovien politiikasta. Poliisi pidätti epäillyn, 30-vuotiaan miehen, joka on kotoisin Uzbekistanista. Hänet oli pidätetty aiemmin, mutta vapautettiin poliisin luokiteltua hänet rajatapaukseksi. Iskussa kuoli 4 ja 15 haavoittui ihmistä Tukholman keskustassa.  http://www.timesofisrael.com/truck-attack-angers-swedes-raises-questions-about-immigration/
·        Hizbullahin sotilaallisen siiven johtaja Mustafa Badreddine tuli avanneeksi suutaan väärässä paikassa väärään aikaan, sillä hän arvosteli Iranin päämääriä muodostaa shia-muslimien kuunsirppi, johon kuuluisi Syyrian pohjoisosa. Hän sai surmansa mystisessä räjähdyksessä Damaskoksen lentokentällä, josta syytettiin Israelia. Hän oli Hassan Nasrallahin kakkosmies, joka valittiin Imad Mugniyehin tilalle hänen saatua surmansa teloituksessa. Viime kuussa Al-Arabiya raportoi, että Badreddinen teloituksesta sopivat Nasrallah ja Iranin vallankumouskaartin johtaja Qassem Soleiman. Israelin esikuntapäällikkö Gadi Eisenkott vahvisti lehden raportin todeksi. http://www.timesofisrael.com/fatal-dissent-when-a-hezbollah-commander-argued-with-iran/
·        Israel voi joutui muuttamaan asennoitumistaan Venäjän presidentti Putinin suhteen USA:n Syyriaan tekemän ohjusiskun seurauksena. Putin antoi jokin aika sitten Bibille selvät nuotit joiden mukaan Syyriassa toimitaan. Israelin johtajiston ehkä turhan innokas iskun tukeminen ei ole voinut jäädä Kremliltä huomioimatta, ja tämän pelätään voivan vaikuttaa Venäjän hillitsevään vaikutukseen Hizbullahin ja Iranin suhteen. http://www.timesofisrael.com/israel-may-be-heading-for-a-harder-time-with-russia-in-syria/
Post a Comment