Sunday, April 02, 2017

SUNNUNTAI 02.04.2017

SUNNUNTAI 02.04.2017
01.TÄNÄÄN on Jerusalemin alueella viileää, lämpömittarin osoitin noussee enimmillään 15 asteen tienoille, ja sateet voivat yllättää paikallisina. Yölämpötila on sekin alhainen, 9 asteen tienoille. Puolipilvisyys jatkuu huomenna, mutta tiistaista lähtien taivaan-kansi selkenee ja lämpötilat nousevat huomattavasti siten, että tiistain lukemat ovat 10 -24 astetta ja keskiviikkona peräti 16 -29 astetta. Kevättä kohti ollaan menossa.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 09 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -26 +C-astetta. Kesävaatteet on hyvä pakata mukaan Israeliin, mutta varautuminen myös illan viileyteen on viisasta, ettei saa köhää. http://www.ims.gov.il/IMS/All_tahazit/,
02.Niinhän siinä sitten kävi, kuten ennustettiin, ettei Netanyahu tule kestämään arabien yhdistyneen paineen alla, joka selvästi heijastuu myös presidentti Donald Trumpin hallituksen vieläkin keskeneräisessä Lähi-Idän ja Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin ratkaisusuunnitelmissa. Israelin hallitus menetti kultaisen tilaisuuden "takoa silloin, kun rauta on vielä valkohehkussa", eli hyödyntää Trumpin hallituksen suunnitelmien kehittymistä. Netanyahu omaksui asenteen: odotetaan ja katsotaan, mutta arabijohtajat ovat yksi toisensa jälkeen tungeksineet Valkoisessa Talossa informoiden ulko-politiikan alueilla vielä noviisin asemassa olevaa presidenttiä arabien vaatimuksista ja vaaroista, mitä niiden jättäminen huomiotta tulisivat vaikuttamaan USA:n ja arabien välisiin suhteisiin, kuten myös rauhanprosessin elvyttämiseen, mitä Trump on toistanut pitävänsä toimikautensa ykköstehtävänä. Hän ei ole kainostellut julkisesti julkistaa hyvää tahtoaan juutalaiseen valtioon, mutta hän on realisti, joka huomioi myös ja ehkä ennen kaikkea kokonaisvaikutuksia.
Tältä pohjalta on ymmärrettävä Valkoisen Talon toistuvat varoitukset rakentamisen hillitsemisen tarpeesta Juudean ja Samaria rakentamisessa. Toinen kysymys on se, mikä vaikutus Obaman nimittämällä kahdella hallituksensa jäsenellä on Trumpin halitukseen, jossa he vielä toiminevat neuvonantajina.  
PÄÄMINISTERI Netayahu taktikoi rakentamisrajoitusten julkistamisessa. Hän ilmoitti lehdistölle turvallisuuskabinetin yksimielisestä päätöksestä rakentaa Amonasta karkotetuille uuden kaupungin Shiloan lähelle, mutta hän informoi lehdistöä "tuntuvista rakentamisrajoituksista" niin myöhään, ettei se ehtinyt perjantaiaamun lehtiin.
Perjantaiaamuna pian 01,20 jälkeen Netanyahu informoi lehdistön edustajia rajoituspäätöksestä tyydyttääkseen USA:n hallituksen varoituksia ja toiveita. Tämä merkitsee, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa saa ulottaa rakentamistaan kuntarajojensa ulkopuolelle, ja kaikki asumattomille kukkuloille rakennetut etäyhteisöt ovat laittomia.

Netanyahu hallituksen ministerit ovat puolustaneet "Israelin omaksumaa uutta politiikkaa", joka suuresti poikkeaa Obaman ajan täydellisestä kaiken setlementtitoiminnan lopettamisesta. Tosiasiaksi jää kuitenkin se, että Netanyahun hallitus myöntää PA/PLO:n arabien vaatimukset, joiden mukaan koko Juudea ja Samaria ovat arabien maata, jota Israel miehittää laittomasti.
Joku yksittäinen Likud-ministeri voi ilmaista oman henkilö-kohtaisen mielipiteensä, ettei Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa - kuten kaikkialla Luvatussa Maassa - perustu USA:n hallituksen päätöksiin, vaan Israelin Jumalan lupauksiin Abrahamille runsaat 3000 vuotta sitten. Tämä ei kuitenkaan ole nähtävissä pääministerin lausunnoissa, jotka ovat luonteeltaan enemmän business-sopimuksia, joilla pyritään huomioimaan kummankin osapuolen vaatimukset ja edut.
Pääministeri Netanyahu taputtelee itseään selkään todeten, ettei mikään hallitus ennen häntä ole tehnyt niin paljon kuin hänen johtamansa juutalaisyhteisöjen hyväksi Juudeassa ja Samariassa. Tämä voinee olla totta, jos sitä vertaa Obaman avoimen vihamieliseen asenteeseen kaikkea toimintaa vastaan juutalaisten yhteisöissä noilla "kiistanalaisilla alueilla". Taistelu Netayahu hallituksen sisällä on kuitenkin vasta alkamassa, eikä kukaan voine ennustaa, miten Jewish Home ja Likudin eri tavoin ajattelevat ministerit pakotetaan pääministerin kannalle. Tyytymätöntä murinaa alkaa on esiintyä eri tahoilla. http://www.timesofisrael.com/though-politically-challenging-new-settlement-curb-likely-a-win-win-for-netanyahu/

03.NORJAN ulkoministeri Borge Brende varoitti lauantaina puhuessaan Oslossa ennen lähtöään vierailulle Lähi-Itään, kuten AP raportoi, että kahden valtion periaate on kovan painostuksen alaisena ratkaisumallina Lähi-Idän konfliktissa. Hän lisäsi todeten, että kestävä palestiinalaisten talous ja toimivien instituutioiden perustaminen ovat välttämättömiä edellytyksiä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
Ulkoministeri Brende tapasi Mahmoud Abbasin lauantaina ja sunnuntaina hän tapaa pääministeri Netanyahun.

Euroopan maat, joista viimeiseksi Ranska, ovat toistaneet omaa formulaansa, jonka mukaan vain kahden valtion periaate tuo rauhantilan Lähi-Itään. Niiden lausunnoissa ei ollenkaan kiinnitetä huomiota Israelin turvallisuusvaatimuksiin.
Ne eivät halua tunnustaa, etteivät Lähi-Idän maat ole kuten Skandinavian maat, joiden rajat ovat lähes symboliset ja valvomattomat. EU haluaa keskustella Israelin kanssa saadakseen paremman tuntuman Trumpin politiikkaan Lähi-Idässä, koska ne pitävät Ttumpin Israelille ystävällistä politiikkaa epämääräisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227593,

04.OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog (Zionist Union) ennusti puhuessaan Beershevassa, että hallituksen sisällä muhivan tyytymättömyyden vuoksi Israelissa pidetään uudet vaalit vuoden sisällä.
"Jännitys hallituksen sisällä on suunnaton, ja pääministeri on menettänyt ministeriensä luottamuksen, joka on perussyy. Uskon tulevan vuoden aikana pidettäviin uusiin vaaleihin."
Hän lisäsi, että pääministerin Kiinan vierailun aikana maassa muodostettiin uusi koaliittio. "Se alkoi Kahlonin vastaisena hyökkäyksenä. Kuka hyvänsä, joka näki Moshe Kahlonin kasvot ja kuuli hänen äänensä tapauksen jälkeen, ymmärsi, että jopa Moshe on saanut tarpeekseen".
Herzog sanoi, että "uusi koaliittio on muodostettu, että se on voimissaan ja kasvaa odottaen vain sopivaa tilaisuutta, joka voi tulla aivan lähitulevaisuudessa". Hän väitti Netanyahun hallituksen olevan hajoamassa ennustaen sen kaatuvan pian.
Hän ilmoitti äskettäin perustaneensa Sionistisen keskustan, jonka kimpussa hän nyt työskentelee. "Tämä keskustaan lukeutuva rationaalinen blokki tulee korvaamaan Netanyahun, joko vaalien jälkeen tai nykyisen Knessetin päätöksellä", hän kuvaili. "Odottamaton Israelin politiikassa on paljon yleisempi kuin odotettu".  Herzog vaihtoi ajatuksia sisäministeri Arie Derin (Shas) kanssa twitter-sivullaan kehottaen Deriä liittymään hänen perustamaansa koaliittioon.
Sionistisella Unionilla on nyt 24 edustajaa Knessetissä, mutta gallupit lupaavat sille vain 8 -12, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227590

05."Israelin loma-ajat ovat kaikkein luultavampia aikoja terrori-iskuille maassa" totesi Merhav David alueen poliisikomentaja Doron Turgeman sunnuntaina viitatessaan sunnuntaiaamun puukotuksiin Jerusalemin vanhassa kaupungissa sapattina.  Puhuessaan Galilei Zahav-radiossa hän totesi vuosikausia kestäneiden kokemusten osoittavan jännityksen kohoavan arkaluonteisina aikoina, mikä johtaa terroristien haluun iskuihin.

Hän lisäsi, että poliisit ovat sitä varten, että kansa voisi juhlia suuria juhliaan turvallisesti. Shabak-poliisiyksikön komentaja Nadav Argaman totesi 20.03.17: "Viime päivinä kokemamme rauhantila on petollinen, väärä rauha. Hamas ja Islamic Jihad työskentelevät kaiken aikaa maailmanlaajuisesti suorittaakseen terrori-iskuja Israelin sisällä." Hän lisäsi, että lähestyessämme pääsiäisaikaa, on ilman muuta selvää, että etenkin Hamas pyrkii kiihdyttämään tilannetta otolliseksi terrori-iskuille. Poliisin tehtävänä on pyrkiä estämään ne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227600

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Israelin arabikansanedustajat Ahmed Tibi ja Hanan Zoabi vakuuttavat, että "kiihotus miehitystä vastaan on oikeutemme". Tibin mukaan on oikein myrkyttää heidän lastensa mielet vihalla, Zoabi kutsuu sitä velvollisuudeksi. He esittivät mielipiteensä konferenssissa, jonka tarkoituksena on esittää protesti Israelin syytöksille kiihotuksesta PA:n opetusjärjestelmässä. He edustavat Israelin arabikansanedustajia (Joint Arablist). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227598
·        Viisi entistä Libanonin presidenttiä ja pääministeriä julkistivat vastalauseensa Iranin puuttumisesta Libanonin politiikkaan Hizbullahin kautta. He lähettivät laatimansa kirjelmän arabiliiton kokoukseen viime viikolla Jordaniassa ilmaisten tyytymättömyytensä Hizbullahin toimiin Libanonin eteläosissa sekä Iranin sekaantumiseen Libanonin asioihin. He myös vaativat, että Israelin tulee luovuttaa Libanonille miehittämänsä Libanonin alueet, vaikka rajalinja on YK:n vahvistama. Libanon syyttää, että Israel on ulottanut kaasukenttänsä Välimerellä Libanonille kuuluvalle merialueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227597
·        Hamas uhkaa Israelia "jumalallisella kostolla" väittäen Mossadin teloittaneen heidän komentajansa Mazen Faqhan 24.03. He ovat aloittaneet potentiaalisten yhteis-toimintamiesten jahtaamisen Gazassa ja Israelin arabeja Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227592,
·        Irakilaiset joukot sanovat, että ISIS-joukkojen apulaisjohtaja Ayad al-Jumail sai surmansa ilmaiskussa lähellä Syyrian rajaa Al-Qaim alueella perjantaina. Hän oli luultavasti IS:n komentajan "Kaliifi" Abu Bakr al Al-Qaim-Bagdadi varakomentaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227591
·        Entinen brittikomentaja eversti Richard Kemp sanoo, että Englannin tulisi harkita paluuoikeus kansalaisilleen, jotka ovat liittyneet ISIS joukkoihin. Hän kehottaa maita, joilla on yhteylsiä Libanoniin ja Iraniin keskittyvän enemmän Teheranin johtamaan Hizbullahiin, joka uhkaa toistuvasti ohjusiskuilla Israelia vastaan. Se olisi parempi vaihtoehto kuin odottaa uuden sodan syttymistä. Hizbullah on hajottanut ohjuksensa ja aseensa siviilikoteihin pitkin Libanonia, mikä tekee niistä sotilaallisia kohteita. IDF on ilmoittanut, että sodan syttyessä IDF ei tule varomaan siviilejä, minkä johdosta uhriluvut tulevat olemaan suuret. http://www.jpost.com/Middle-East/Col-Kemp-International-community-ignoring-Hezbollah-threat-to-Israel-485788
·        Kurdien asuttamat alueet Lähi-Idässä ovat hajaantuneet Irakiin, Turkkiin, Syyriaan ja Iraniin – jotkut jopa Venäjälle. Kurdistanin itäinen osa, Rojhelat, kuten he kutsuvat sitä, on heidän asuinalueensa Iranissa. Kurdikevään uuden vuoden juhlien aikana Iranin demokraattinen kurdistan puolue (PDKI) kehotti kurdeja kaikkialla Iranissa juhlimaan uuta vuotta, mikä sai suosiollisen vastaanoton. Joissakin osiossa Irania kääntyivät selvästi Iranin mullah-hallitusta vastaan. Kurdien peshmerga-sotilaat saavuttivat maailman ihailun heidän urheasta taistelustaan IS:n joukkoja vastaan saaden voittoja siinä, missä Irakin ja Syyrian sotilaat pakenivat peloissaan, joskus ilman taistelua. Iranin hallitus on kauhistunut heidän potentiaalisesta kääntymisestä hallitusta vastaan Iranissa. http://www.jpost.com/Middle-East/Is-the-Iranian-regime-facing-a-Kurdish-uprising-485798
·        Betlehemissä juostiin maratonia vapaan liikkumisen puolesta myös Juudeassa ja Samariassa. IDF valvoo liikkumista siellä voidakseen estää terroristien pääsyn Israelin puolelle, mitä tuetaan turva-aidalle. Ennen PLO:n ja Fatahin terroristien siirtymistä Israeliin israelilaiset liikkuivat arabikylissä suorittaen ostoksiaan ja sopien palveluista. Oslon sopimusten myötä israelilaisten vierailut arabikylissä on hengenvaarallista, ja se on kielletty kokonaan. Se on todellista apartheidia, jonka PA/PLO:n arabit ovat itse vetäneet yllensä. Betlehemin maratonin voitti EteläAfrikasta tullut juoksija Steenkamp. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Thousands-run-for-freedom-of-movement-in-Bethlehem-marathon-485802,
·        Singaporen imaami pyytää julkisesti anteeksi suutalais-vastaisia kommenttejaan. Hän halvensi puheissaan sekä juutalaisia että kristittyjä, mikä aiheutti Poliisin aloittamat tutkimukset.Imaami Naila Mohammad Abdul Jameel, 47, esitti anteeksi-pyyntonsä suljetussa istunnossa kaikille vähemmistö-uskonnoille maassa. http://www.jewishpress.com/news/religion/singapore-imam-apologizes-for-anti-jewish-comment/2017/04/02/,No comments: