Friday, April 28, 2017

PERJANTAI 28.04.2017

PERJANTAI 28.04.2017
01.USA:n presidentti Donald Trump tekee virallisen vierailun Israeliin 22. -24. 05.2017. Vierailun järjestelyt ovat vielä suunnittelu-vaiheessa, mutta vierailun toteutuminen näyttää tällä hetkellä varmalta. Se lienee tarkoituksellisesti ajoitettu 2 päivää ennen Israelin juhlapäivää, jota vietetään Jerusalemin yhdistämisen 50.- vuotispäivän kunniaksi.
Israelissa odotetaan jännityksellä, mitä presidentti Trump tuo tullessaan. Hänen odotetaan tunnustavan Jerusalemin Israelin pysyväksi pääkaupungiksi, mitä USA:n presidentit ovat siirtäneet vuodesta toiseen, kuten myös USA:n lähetystön muuton Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin. USA:n ulkoministeriö on järjestelmällisesti torjunut kaikki pyynnöt Jerusalemin aseman tunnustamiseksi ja YK:n omaksuman kannan hylkäämiseksi, jonka mukaan Jerusalem on kiistanalaista aluetta, jota oli tarkoitus hallita YK:n Pahan Neuvon Vuorella sijaitsevalta hallinto-keskuksesta käsin. Tämä ei koskaan toteutunut, mutta Jerusalemin asema Israelin pääkaupunkina on ollut epäselvä.
USA:n ulkoministeriön omaksuman kannan mukaisesti presidentit ovat Trumpin aikakauteen saakka käyttäneet veto-oikeuttaan estääkseen USA:n kongressin vuonna 1995 tekemän päätöksen USA:n lähetystön muuttamiseksi Israelin pääkaupunkiin.

TORSTAINA kongressin jäsen Ron DeSantis (R-Fl) ennusti, että presidentti Trump ilmoittaa lähetystön uuden sijainnin Israelin vierailunsa yhteydessä. DeSantis vieraili alkuvuodesta Israelissa tutkien potentiaalisia alueita lähetystön rakentamiseksi.
Reutersin journalisti kysymykseen asiasta presidentti Trump vastasi kierrellen: "Kysykää minulta uudelleen kuukauden päästä". Hänen vaalipuheissaan lupaamansa muutto ei ilmeisesti ole yhtä yksinkertainen, kuin miltä se näytti.
Trump esitti samalla kantansa, että hän haluaa rauhaa Israelin ja PA/HAMAS:in arabien välille. "Ei ole mitään syytä, miksi rauha ei ole toteutunut Israelin ja palestiinalaisten välillä – ei niin mitään". Hän on presidenttinä toistanut vaalipuheissaan antamaansa lupausta, että hän työskentelee sopimuksen solmimiseksi lisäten, että rauha tulee olemaan lopullinen sopimus. (ultimate deal).  
Presidentti Trumpin vaalipuheissaan lupaama lähetystön muutto Jerusalemiin on sekin joutunut uuteen harkintaan, mihin ovat vaikuttaneet hänen keskustelunsa arabimaiden edustajien kanssa, joista Jordanian kuninkaan Abdullah II:n varoitukset väkivaltaisista mielenosoituksista ovat merkittävimmät. Trump totesi kansallisen rukousaamiaisen yhteydessä haluavansa toteuttaa muuton, mutta ettei hän tee sitä välittömästi.
Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäosa mukaan lukien nykyinen Jordania kuuluivat Balfourin julistuksen mukaan, jonka Kansainliitto vahvisti, ja antoi samalla Englannille mandaatin sen toteuttamiseksi, sekä tunnusti samalla Jordanian alueen jäämisen juutalaisten kotimaan ulkopuolelle Englannin suojeluvaltiona nimellä Transjordania, jonka Englannin kouluttama ja johtama muukalaislegioona miehitti Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat 1948 itsenäisyyssodan aikana, pyrkien 19 miehitysvuoden aikana tuhoamaan kaikki juutalaiset perinteet alueilla. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian vaatimukset niihin.

IDF vapautti nuo alueet 1967 puolustussodassa, kuten myös Gazan kaistan Egyptiltä sekä Golanin ylängön Syyrialta.  
Solmiessaan rauhansopimuksen 1994 Israelin kanssa Jordania luopui samalla kaikista oikeuksistaan Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosiin, mutta säilytti suojeluoikeuden niissä sijaitseviin muslimien pyhiin paikkoihin, myös Temppelivuorella.
Trumpin Israelin vierailu tapahtuu viikkoa ennen päivämäärää, jolloin Trumpilla on oikeus (waiver) siirtää lähetystön muuttopäivää kuudella kuukaudella edeltäjiensä tapaan.

Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi ja USA:n lähetystön muutto sinne nähdään suurelta osin symbolisina, mutta Israelille ne merkitsevät vuosikymmeniä kestänen epäselvän tilanteen selkiyttämistä sekä kansallisen itsetunnon nostamista, vaikka käytännössä Jerusalem on tunnustettu Israelin pääkaupungiksi, vain sen virallistaminen puuttuu. Arabimaat ovat oman kansainvälisen politiikkansa vuoksi vastustaneet nykyisen tilanteen muuttamista. 
Presidentti Trumpin nimittämä ja kongressin hyväksymä David Friedman haluaa toimia Jerusalemissa. Hän aloittanee kesällä.
Friedman esittänee lähettilään valtakirjansa 15.05.2017. http://www.timesofisrael.com/trump-ask-me-in-month-about-moving-embassy-to-jerusalem/

02.Jerusalemin kaupunki aikoo esittää pääkaupungin yhdistämisen kunniaksi presidentti Trumpin vierailun aikana 25 000 uuden asuntoyksikön rakennussuunnitelmat, osa niistä Jerusalemin itäosissa. Suunnitelma on laadittu kuukausia sitten, mutta kansain-välisen painostuksen vuoksi jäädytettiin toistaiseksi.

Talonrakennusministeriö aikoo julkistaa suunnitelman Jerusalem-päivänä, joka on pääkaupungin yhdistämispäivä. Suunnitelman
25 000 asuntoyksiköstä 15 000 sijaitsee ns. vihreän linjan itäpuolella.
TV-2 raportoi torstaina, että suunnitelma julkistetaan presidentti Trumpin Israelin vierailun aikana.
Talonrakennusministeri Yoav Gallant (Kulanu) on neuvotellut suunnitelmasta kaupungin virkailijoitten kanssa. Suunnitelman toteuttaminen maksaa arvioiden mukaan 4 miljardia NIS (1.1 miljardia USD). Osia suunnitelmasta esitettiin TV-10 ohjelmassa aiemmin viikolla.
15 000 asuntoyksikköä rakennetaan Jerusalemin itäosiin. Atarotin lentokentän alue, jonka käyttöä ei ole päätetty, saa 10 000 asuntoa, ne markkinoidaan pääosin ultra-ortodoksi perheille.
2 000 asuntoyksikköä rakennetaan Givat HaMatos tyhjälle kukkulalle Betlehemin lähelle.
3 000 asuntoyksikköä rakennetaan ultraortodoksien asumaan Ramat Shlomo lähiöön pääkaupungin pohjoispuolella.  
Varapresidentti Joe Bidenin vierailun aikana julkistettu lähiön lisärakentaminen aiheutti diplomaattisen kriisin maitten välille.
1 000 asuntoa rakennetaan lähelle Malhan kanjonia; 2 000 Amonaan ja Ramat Raheliin; 7 000 Ein Keremiin ja muihin lähiöihin Jerusalemin länsiosissa.
Ilmapiiri Israelin ja USA:n johdon välillä on joka tapauksessa muuttunut perusteellisesti Barack Obaman ajoista.
 Tuoreessa muistissa on vielä ulkoministeri Hillary Clintonin pitämä 45 minuutin saarna Netanyahulle Bidenin vierailun jälkeen, joka suoritettiin huutamalla antamatta Bibille suun vuoroa. Se oli ylivallan osoitus vasallimaan johtajalle, mistä jäi kaikille paha maku suuhun.  http://www.timesofisrael.com/israel-said-pushing-for-massive-east-jerusalem-expansion-as-trump-visits/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        IDF ampui Patriot ohjuksella alas Syyriasta lähetetyn miehittämättömän pienkoneen, drone, Golanin kukkuloilla. IDF:n tiedotteen mukaan koneen lentoa seurattiin kaiken aikaa sen lentäessä Israelin puolelle Golania. IDF vakuuttaa, ettei se tule sallimaan ilma-alueensa loukkauksia eikä myöskään rajojensa ylittämistä soluttautumiseksi Israeliin. Drone oli tutkimusten mukaan Syyrian armeijan lähettämä. http://www.timesofisrael.com/patriot-missile-intercepts-drone-over-golan-heights/
·        Israel pyrkii kaikin tavoin estämään UNESCO:n uuden päätöslauselman syntymisen, jossa taas kerran kielletään juutalaisten historialliset ja uskonnolliset siteen Jerusalemiin, maansa pääkaupunkiin. Israel pyrkii saamaan länsimaat vastustamaan sitä. Ennakkotietojen mukaan päätöslauselman teksti kiistää juutalaisten oikeudet mihinkään osaan Jerusalemia. Äänestys tapahtuu tiistaina. http://www.timesofisrael.com/israel-scrambles-to-prevent-eu-arab-consensus-resolution-at-unesco/
·        Terroriuhrin Erez Orbachin äiti vaatii ihmisoikeusjärjestön jäsenelle myönnetyn vuoden viisumin peruuttamista. Arabin ajama kuorma-auto surmasi Orbachin Jerusalemissa. http://www.timesofisrael.com/terror-victims-mother-to-court-withdraw-visa-of-human-rights-staffer/
·        Asianajaja Muhammed Abad tuomittiin 7.5 vuodeksi vankilaan toimittuaan Hamasin agenttina Israelissa. Hänet tuomittiin yhteyksien pitämisestä maan vihollisiin ja sen turvallisuuden vaarantamisesta. Hän aikoo valittaa tuomiosta.  http://www.timesofisrael.com/lawyer-jailed-for-7-5-years-for-serving-as-hamas-agent/
·        Muslimien hallitsemassa Indonesiassa vähäinen juutalais-väestö pyrkii pitämään päätään pensaassa. He harjoittavat uskontonsa vaatimia rituaaleja salaisesti maassa, jossa uskontoon perustuva toisinajattelevien suvaitsemattomuus on nousussa. He itse katsovat kuuluvansa oleellisesti muuhun osaan väestöä vaaran merkeistä välittämättä. http://www.timesofisrael.com/in-muslim-indonesia-tiny-jewish-community-keeps-its-head-down/
·        Äärilaidan muslimisaarnaaja (cleric, vaikka islamissa ei ole pappisvirkaa) tuomitsee oikeusministerin nimittämän ensimmäisen naispuolisen sharia-tuomarin. Pohjoista Islamilaisen Liikkeen lohkoa edustava johtaja sheikki Kamal Khatib sanoi, ettei Islam salli naisten valitsemisen Qadiksi, sharia-tuomariksi. Oikeusministeri Aielet Shakedin asettama komitea valitsi Hana Khatibin virkaan yksimielisesti. Israelin arabikansanedustajat pitävät nimitystä historiallisena. Sharia-oikeus käsittelee Israelissa henkilökohtaisia asioita muslimiyhteisössä koskien avioliittoa, avioeroa, käännytystä, perimysasioita sekä perheväkivaltaa. Muslimiliikkeen eteläisen haaran johtaja ylistää nais-tuomarin valintaa toivottaen hänelle menestystä. http://www.timesofisrael.com/hardline-muslim-clerics-slam-appointment-of-first-female-sharia-judge/
·        Presidentti Trump varoittaa, että Pohjois-Korean kanssa syntynyt erimeilisyys voi kehittyä hyvin suureksi ongelmaksi. USA:n laivaston korkea komentaja tunnustaa, ettei hän ole aiemmin nähnyt yhtä vaarallista tilannetta, ja toivoo presidentti Trumpin löytävän Kiinan kanssa diplomaattisen ratkaisun tähän konfliktiin. http://www.timesofisrael.com/major-major-conflict-with-north-korea-possible-trump-says/
·        Israelin tiedusteluministeri Israel Katz kehottaa Yhdysvaltoja toimimaan yhdessä Venäjän kanssa varmistaakseen, ettei Iran saa rakentaa tukikohtaansa Israelin pohjoisrajan tuntumaan, mitä Israel ei tule sallimaan. Tähän sisältyy uhkaus, että IDF voi, jos on välttämätöntä, estää sen asevoimin, mikä voisi aloittaa sodan Israelin ja Iranin välillä. Tämä tulisi moninkertaistamaan Irakin ja Syyrian ongelmat, joita koaliittion jäsenmaat pyrkivät yhdessä ratkomaan. Katz matkusti Yhdysvaltoihin keskustelemaan näistä ongelmista. http://www.timesofisrael.com/israels-intelligence-minister-urges-us-to-team-up-with-russia-against-iran/
·        Juutalainen Kori johtajavaaleissa nykyinen puheenjohtaja Naftali Bennett sai 80 3 %:n kannatuksen. Bennett katsoo tämän rohkaisevan häntä taistelemaan Israelin yhtenäisyyden ja turvallisuuden puolesta seuraaviin vaaleihin saakka, joissa valitaan maan johtaja, hän uskoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228753
·        Syyrian presidentti Bashar Assad sanoo, että Syyrian ostaa Venäjän uudenaikaisimman ohjustorjuntajärjestelmän. Se on tarpeen estämään Israelin ja USA:n hyökkäykset Syyriaa vastaan, hän selittää. Koululasten mielenosoitusmarssista alkanut väkivalta-aalto, joka on kehittynyt kansainväliseksi konfliktiksi, on vaatinut ainakin 320 000 siviiliuhria, eikä sen loppua ole näköpiirissä maan hajottua ja jouduttua kilpailevien sotilasjoukkojen väliseksi taistelutantereeksi. Miljoonia siviilejä on joutunut sisäiseen- tai maanpakoon. Hävitetyn maan jälleenrakentaminen tulee maksamaan ainakin 300 miljardia USD (275 miljardia Euroa). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228747
·        Tiedustelulähteet Syyriassa sanovat, että IAF teki ainakin viisi ilmaiskua Damaskoksen lentokentän lähelle varastoituja ammuksia ja ohjuksia vastaan, jotka olivat matkalla Hizbullahille Libanoniin. Sotilas- ja siviilikoneet kuljettavat päivittäin niitä Damaskoksen lentokentälle. http://www.news.com.au/world/middle-east/an-air-strike-hits-near-damascus-international-airport-in-syria/news-story/88b6d54c65aec4f46f4b71e172958250,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 16 -31; Suolameri 23 -32, Eilat 22 -33 +C-astetta. L
ämpötila tulee pysymään 26 -30 asteen lukemissa lähipäivien aikana. Ilma on hyvin kuuma ja kuiva.Post a Comment