Friday, April 21, 2017

PERJANTAI 21.04.2017

PERJANTAI 21.04.2017
01.PERJANTAIAAMUN konsertti pihametsikössä ei tainnut mennä ihan nuottien mukaan, sillä, joku pikku tiitiäinen luritteli omaa tunnussäveltään "titu-titu" siinä määrin, ettei mustarastas löytänyt omaa teemaansa, mitä vielä pahoin sotkivat musta-variksen karkeaääniset rääkäisyt, vaikka kaiketi silläkin on elämisen oikeus pesäpuussaan siinä missä muissakin.
Ennusteen lupaama 17 asteen lämpö ei sekään tuntunut kovin lämpimältä, mutta muuten ihan hyvä alku sapatin aatoksi. Puhelin yhteyksien korjaajan vain piti tulla juuri tänään ja katkaisi internet-yhteydet, mikä vaikeuttaa raportin laatimista.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 18 -35; Suolameri 24 -38; Eilat 24 -38 +C-astetta. Tänään ja huomenna on aurinkoista, hyvin kuumaa ja kuivaa. Sunnuntaina taivaankansi saa osittaisen pilvipeitteen, ja ilman lämpötilat romahtavat oleellisesti.
02.JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick tarkastelee kolumnissaan otsikolla "Turkey and Trump´s unpredictability" (Turkki ja Trumpin arvaamattomuus) USA:n presidentti Trumpin hallituksen politiikkaa etenkin Iranin ja Turkin kysymyksissä. Hän aloittaa tarkastelunsa viitaten Michael Antonin, yhden Trumpin läheisimmistä neuvonantajista, toteamukseen, että hallituksen ulkopolitiikan keskeisin ominaisuus ja arvaamattomuus. Glick myöntää, että lyhyellä tähtäyksellä tämä voi olla suurikin etu, sillä pitäessään viholliset arvailemassa, se antaa ainakin jossain määrin hallitukselle liikkumatilaa vihamielisiä toimia vastaan.
Toisaalta epätietoisuus presidentin aikeista nopeasti vaihtuvissa ulkopoliittisissa tilanteissa hämmentää pahoin liittolaismaiden päätöksentekoa. Tämän johdosta ne eivät voi tietää, voiko Trumpin päätöksiin luottaa USA:n ja sen liittolaisten suojaamiseksi tarvittavien toimien toteuttamiseksi.

Esimerkiksi Glick ottaa Trumpin hallituksen toimet koskien Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta, jonka tarkoituksena on tarkoin valvoa Iranin ydinaseen suunnittelua ja rakentamista. Tiistaina USA:n ulkoministeriö informoi kongressia, että Iran noudattaa sopimusehtoja, ja että sanktioita voidaan siten lieventää.
Toisaalta USA:n ulkoministeri Rex Tillerson kertoi TV-kameroiden edessä keskiviikkona, että USA:n hallitus aikoo tutkia uudelleen Iranin politiikkansa vakuuttaen, ettei Trump aio jättää ongelmaa seuraajalleen. Hän kävi läpi useita Iranin tekemiä uhkauksia Yhdysvaltoja ja sen liittolaismaita vastaan todeten, että Iranin kanssa solmittu sopimus on katastrofi.
Tämä herättää kiusallisia kysymyksiä, mikä on Trumpin hallituksen omaksuma ulkopolitiikka?

TOISEKSI Glick tarkastelee Turkin tilannetta.
Kuten tunnettua, Turkissa suoritettiin sunnuntaina neuvoa-antavat vaalit (referendum), jossa kysyttiin kansan mielipidettä
hylätä lopullisesti demokratia ja siirtyä yksinvaltaiseen, presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtamaan hallinto-malliin. Turkin kansa äänesti 16. huhtikuuta 51.4 %:n enemmistöllä luovuttaa vallan presidentti Erdoganille, jonka päämääränä on muodostaa Turkista islamin sharia-lakia noudattava valtio. Hän on muslimina toistanut, ettei ole eroa maltillisen ja radikaalin islamin välillä: "Islam on islam", kuten hän yksilöi näkökantansa. Tämä voi sopia tilanteeseen Turkissa, mutta länsimaissa ero pyritään näkemään, olkoon oikein tai väärin.
Erdoganin Turkissa islam on kaiken kattava maailmankatsomus, jossa länsimaissa yleinen näkemys uskonnosta yksityisasiana, on mahdoton. Varmistaakseen kansan tuen Erdogan resitoi Istanbulin pormestarina v. 1997 poliittisessa tilaisuudessa säettä: "Moskeijat ovat kasarmejamme, kupolit kypäriämme, minareetit pistimiämme ja uskolliset ovat sotilaamme". Länsimaissa tämä katsottiin hyväksyttäväksi, sillä "runo on vain runo". Glick kuitenkin näkee tässä Erdoganin kätketyn ohjelman sekularistisen hallituksen korvaamiseksi totalitäärisellä islamilaisella. Erdogan käytti hyväkseen länsimaiden, myös USA:n lapsellista hyvä-uskoisuutta, alkaen Bushista ja päätyen Obamaan ja Trumpiin. USA:n presidentti Trump otti maanantaina puhelun Erdoganille Turkkiin onnitellen häntä vaalivoitosta. Lähiviikkojen aikana presidentti Erdogan tekee virallisen valtio-vierailun Yhdysvaltoihin ja Washingtoniin.
Glick esittää artikkelissaan Trumpille ja hänen hallitukselleen muutamia kiusallisia kysymyksiä.
·        Onko Trump tietoinen, että Erdogan on menettänyt uskonsa länsimaihin ja niiden antamaan tukeen?
·        Onko Trump tietoinen, että Turkki on nyt suurin terrorismin tukija maailmassa? Turkki on ollut Hamasin tärkein tukija. Turkki on toiminut IS:n joukkojen rekrytointikeskuksena. ISIS joukkojen öljy markkinoitiin maailmalle Turkin kautta, ja sen haavoittuneita hoidettiin Turkin sairaaloissa. Turkki toimi Iranin talouden väliportaana sanktioiden aikana.
·        Onko Trump tietoinen, että Turkki vainoaa maansa kurdeja, jotka USA on vuosien jahkailujen jälkeen tunnustanut ainoina sotilasyksiköinä, jotka ovat kulkeneet voitosta voittoon taistellessaan ISIS:n joukkoja vastaan?
·        Onko Trump tietoinen, että Erdogan on - pyrkiessään vaimentamaan vastustajansa - pidättänyt yli 100 000 toisin ajattelijaa, journalisteja, liikemiehiä, tuomareita, kenraaleja ja opettajia heittäen heidät vankeuteen, osa heistä USA:n uskollisimpia tukijoita.
·        Onko Trump tietoinen, että Erdogania tukeva media Turkissa kehottaa häntä kehittämään ydinaseita, ja lopettamaan Turkin toimet ISIS joukkoja vastaan?
GLICK arvioi, että ehkäpä Trump on tietoinen kaikista näistä, mutta hän odottaa aikaansa, tai ehkä se oli hänen ainoa optionsa. Turkki on kuitenkin edelleen USA:n liittolainen ja NATO:n jäsen, jonka lentoasemat ovat tärkeitä USA:n ja sen liittolaisten operaatioille Syyriassa. Ehkä Trumpin hallituksen tarkoituksena on voittaa aikaa uskoessaan voivansa muuttaa kehityksen suuntaa tulevaisuudessa, sillä hänen tärkein ja kiireisin tehtävänsä on nostaa USA:n ryvettynyt ulkoasu, mutta toistaiseksi epätietoisuus tulee jatkumaan. "USA first". http://www.jpost.com/Opinion/Column-One-Turkey-and-Trumps-unpredictability-488525
03.VAIN muutama päivä sen jälkeen, kun Trump ilmoitti Iranin noudattaneen solmimaansa kv. ydinsopimusta. Presidentti Donald Trump kritisoi torstaina Iranin hallitusta, ettei se ole noudattanut sopimuksen "henkeä", ja "ettei sitä olisi pitänyt solmia". Hän ei kuitenkaan vihjannut, että USA:n tulisi mitätöidä se.
"He eivät ole noudattaneet sopimuksen henkeä, sen voin kertoa teille". Hän ei myöskään yksilöinyt, missä kohdin Iran olisi laimin-lyönyt velvollisuutensa.
Trumpin hallituksen laatimassa lausunnossa kongressille todetaan, että USA yhtyy IAEA;n antamaan havaintoon, että ainakin teknisesti Iran näyttää noudattavan sopimusehtoja, mikä antaa mahdollisuuden lieventää Iranin vastaisia sanktioita.

Italian pääministeri Paolo Gentilonin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Trump vakuutti, että USA
·        USA tukee vahvaa Eurooppaa, mutta hän ei yksilöinyt, tarkoittaako hän sillä EU:ta vai itsenäisiä valtioita.
·        Trump ei halua USA:n joukkoja Libyaan siellä edelleen vallitsevan sekasorron rauhoittamiseksi.
·        Trump ennusti olevan mahdollista, että hän voi pian solmia kongressin kanssa sopimuksen sekä terveydenhuoltoa että lakien rahoittamiseksi estääkseen hallituksen sulkemisen.
Trump ei ole toistaiseksi halukas kokonaan romuttamaan Iranin kanssa solmittua kv. sopimusta, vaikka hän onkin kritisoinut Irania terrorismin kiihottamisesta Lähi-Idässä. Hän ei varsinaisesti käsitellyt Ranskassa pidettäviä vaaleja, mutta ne toimivat mittarina, mihin suuntaan kehitys Euroopassa kulkee Hollannin vaalien osoittaessa nykyisen tilanteen jatkumista. Euroopan valtiot ovat hukkumassa muslimisiirtolaisten hyökyaaltojen alle, mikä on pakko hoitaa tavalla tai toisella, eikä aika ole niille suopea. Trump osoitti kiitollisuutensa Kiinalle, joka suostui toimimaan yhdessä USA:n kanssa Pohjois-Korean aiheuttaman uhkan poistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/trump-raps-iran-for-violating-spirit-of-nuclear-deal/
04.UUTISIA LYHYESTI
·        USA tuomitsee Pariisin Champs-Elyseellä torstaina
tuliasein tehdyn hyökkäyksen poliisin partioautoa vastaan, jossa yksi poliisi kuoli ja 2 haavoittui. Ampuja, joka tunnistettiin 39-vuotiaaksi Karim Cheurfiksi, kuoli poliisin tulessa paikalla, mutta toinen hyökkäykseen osallistunut pakeni autollaan. Poliisi tunnusti teon pienen jahkailun jälkeen terrorismiksi. Ampuja Cheurfi on ennestään tunnettu rikollinen. Hän asui Pariisin länsiosan pienessä kaupunginosassa. Poliisi teki perjantain vastaisen yön aikana ratsian surmansa saaneen terroristin kotiin. Asukkaat olivat hämmästyneitä poliisin piiritettyä rauhallisena tunnetun lähiön. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-paris-terror-attack-as-cops-raid-suspects-home/, http://www.timesofisrael.com/us-condemns-paris-terror-attack-as-cops-raid-suspects-home/,
·        Saksassa viime viikolla Borussia Dortmundin jalkapallo-joukkueen bussia tehdyn pommihyökkäyksen teki perjantaina pidätetty 28-vuotias Saksan venäläinen. Iskussa haavoittui yksi Dortmundin pelaaja ja poliisi. Joukkue oli matkalla Champions Leaque otteluun AS Monaco joukkuetta vastaan. Hyökkääjällä oli talousvaikeuksia. http://www.timesofisrael.com/suspect-arrested-for-dortmund-bus-blasts-terror-ruled-out/
·        Kaksi syöpää sairastavaa arabinaista pidätettiin Shin Betin saamien vihjeiden perusteella. He yrittivät salakuljettaa räjähteitä Gazasta Israeliin. Heille oli myönnetty pääsyluvat syöpähoitoa varten. Räjähteet oli lähettänyt Hamas, ja virkailijat uskovat, että naiset valittiin toimimaan kuriireina. Räjähteet oli tarkoitus käyttää hyökkäyksiin Israelissa. Poliisi vapautti Basema Atallahin, 55, mutta hänen sisarensa jää pidätetyksi syytettynä salakuljetuksesta. Poliisin suojiin jääneen sisaren puoliso Ragheb Atallah sanoi vaimonsa käyneen Israelissa 10 kertaa saamassa hoitoa, eikä koskaan ollut mitään vaikeuksia. Hän epäili, että joku antoi naisille suljetut pullot pyytäen heitä kuljettamaan ne potilaalle. Hän väittää, etteivät naiset tienneet, mitä pulloissa oli.  http://www.timesofisrael.com/gaza-cancer-patient-caught-with-explosives-freed-from-israeli-custody/
·        Korkea Hamasin johtaja Mahoud al-Zahar vakuutti torstaina, että terroriryhmä tulee jatkamaan tunnelien kaivamista huolimatta siitä, että PA pienentää heidän palkkojaan. "Taistelujoukkojemme tunnelit ovat siunattuja, koska siellä marttyyriemme (shaheed) veri on uhrattu. PA:n suorittama palkkojen pienentäminen ei pysäytä tietämme maalla tai maahan sen alla kohti Al-Aksa moskeijaa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228381.
·        Juudean ja Samarian siviilihallinto poisti EU:n rahoittaman ja pystyttämän laittoman setlementin E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, ties monennenko kerran. Miten EU-maat sallivat, että sen virkailijat ottavat lain omiin käsiinsä ja niiden verorahoilla rahoittavat laittomia siirtokuntia Israelin valtion omistamalle maalle? Eikö EU:n sisällä ole mitään virkamiesten valvontaelintä? http://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/israel-dismantles-illegal-eu-funded-arab-encampment/2017/04/19/
·        USA:n puolustusministeri James Mattis, "mad dog" saapui tänään viralliselle 2-päivän vierailulle Israeliin käytyään ensin Saudi Arabiassa ja Egyptissä. Hän on ensimmäinen Trumpin hallituksen ministeri maassa. Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman oli ottamassa hänet vastaan Ben Gurionilla. Todettuaan, ettei Israel ole asemassa, jossa se voisi opastaa Yhdysvaltoja, hän kuitenkin esitti toiveen, että Iranin vastaisia sanktioita kovennetaan. Israelista Mattis lentää Qatariin, jossa on USA:n armeijan Lähi-Idän operaatioiden päämaja Al-Udeid lentotuki-kohdassa. Seuraava vierailukohde on Camp Lemonnier Djibourtissa, josta USA:n koneet lentävät iskukohteisiinsa Somaliassa ja Jemenissä.Post a Comment