Friday, April 07, 2017

PERJANTAI 07.04.2017

PERJANTAI 07.04.2017
01.USA>n presidentti Donald Trump antoi henkilökohtaisesti komennon iskeä ohjuksillaan Syyrian hallituksen Al-Shayrat lentokentälle lähellä Homsia kostoksi siitä, että Syyrian ilmavoimat olivat - kuten merkit viittaavat – tehneet kemiallisin asein tehtyjä ilmaiskuja Khan Sheikhoun kaupunkiin surmaten ainakin 86 siviiliä, heidän joukossaan 26 lasta.
USA:n Välimerellä sijaitsevilta sota-aluksilta USS Ross ja USS Porter ammuttiin 59 Tomahawk risteilyohjusta 8.45 pm. itäistä aikaa torstaina Al Shairat kentälle, josta ilmaiskut tehtiin.  
USA:n sotilasviranomaiset kertoivat NBC:n välittämien uutisten mukaan, että iskut suoritettiin Al-Shayrat kentällä olevia hävittäjiä, infrastruktuuria ja laitteita vastaan vähentääkseen Syyrian ilmavoimien kykyä suorittaa uusia kemiallisin asein suoritettuja iskuja. Syyrian ilmoituksen mukaan USA:n ohjusiskut aiheuttivat menetyksiä kentän henkilökunnalle kertomatta tarkemmin yksityiskohdista.
Venäjän armeijaa oli informoitu iskuista. USA varoi tarkoin iskemästä venäläisiin kohteisiin kentällä tai sen lähellä,

VENÄJÄN apulaislähettiläs YK:ssa Vladimir Safronkov totesi torstaina, että USA:n suorittamat sotilaallisilla iskut syyrialaisiin kohteisiin tiistaina Khan Sheikhoun kaupunkiin tehtyjen ilma-iskujen seurauksena tulisivat aiheuttamaan negatiivisia seurauksia. "Meidän tulee harkita negatiivisia seurauksia, ja kaikki vastuu suoritetuista sotilaallisista toimista tulee lepäämään niiden hartioilla, jotka aiheuttavat sellaisia ikäviä ja traagisia toimia".
Hän lisäsi, että nämä negatiiviset seuraukset tultaisiin näkemään Irakissa ja Libyassa.
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson totesi lausunnossaan, että Venäjän on osoittanut olevansa joko osallinen iskuihin, tai osoittautunut kykenemättömäksi hoitamaan v. 2013 sopimuksen toteuttamista, jonka tarkoitus oli hävittää kemialliset aseet Syyriasta. "Venäjä lupasi antaa takuun, ettei näitä aseita olisi enää Syyriassa. Tämä ilmaisee selvästi, että presidentti (Trump) on halukas suorittamaan päättäväisiä toimia, jos siihen on aihetta. En halua mitenkään vihjata muutokseen politiikassamme tai asenteeseen sotilaallisissa toimissamme Syyriassa tänään.  Mitään muutosta tässä suhteessa ei ole tapahtunut. Käsittääkseni tämä osoittaa, että presidentti Trump on halukas toimimaan, kun hallitukset ja vastuuhenkilöt ylittävät punaisen linjan, rikkoen tekemiään sopimuksia, ylittäen rajat inhottavimmalla tavalla".
Syyrian hallitusta pidetään vastuullisena siitä, mitä Syyriassa tapahtuu, vaikka se ei suoraan olisikaan osallistunut siihen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel syytti Syyrian hallitusta sotarikoksista ilmeisestä osallisuudestaan kemiallisin asein tehtyihin ilmaiskuihin Syyriassa.
Senaattori Marco Rubio twiittasi sivullaan torstai-iltana: "Totisesti, paha ei jää rankaisematta, mutta vanhurskaitten jälkeläiset pelastuvat". (SNL 11:21) http://www.wnd.com/2017/04/response-to-syrian-gas-attack-on-drawing-board/, http://www.timesofisrael.com/us-launches-surprise-strike-on-syrian-regime-airfield/

02.USA informoi myös Israelin armeijaa ohjusiskuista Syyriaan ennen niiden suorittamista yön aikana. IDF sanoi lausunnossaan tukevansa USA:n päätöstä ohjusiskuista Al-Shayrat lentokentälle, josta kemiallisin asein tehdyt ilmaiskut tehtiin. USA ja muut länsimaat syyttävät Syyrian armeijaa ilmaiskuista, mutta Syyrian hallitus kieltää käyttäneensä kemiallisia aseita.
Pääministeri Benyamin Netanyahu julkaisi lausuntonsa 3 tuntia USA:n risteilyohjuksin Al-Shayrat lentokentälle suoritettujen iskujen jälkeen.
"Presidentti Trump lähetti sekä sanoin että toimin voimallisen ja selkeän sanoman tänään, ettei kemiallisten aseitten leviämistä ja käyttämistä tulla sietämään" todetaan pääministerin kanslian julkistamassa lausunnossa. Netanyahu sanoo täysin tukevansa presidentti Trumpin päätöstä ja toivoo, että "tämän viestin merkitys Assadin hallituksen kauhistuttavien toimien johdosta tulee vaikuttamaan – ei vain Damaskoksessa – vaan myös Teheranissa ja Pyongyangissa ja muualla".   
Presidentti Reuven Rivlin totesi lausunnossaan, että USA:n päätös oli sopiva vastaus käsittämättömään raakuuteen, sekä esimerkki koko maailmalle".
Israelin oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoi USA:n vastauksen tulleen oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Hän sanoi tweet-sivullaan, että iskut olivat tärkeä viesti Damaskoksen teurastajalle. Joukko israelilaisia virkailijoita ilmaisivat tuomionsa kemiallisin asein tehdyistä hyökkäyksistä vaatien kansainvälisiä toimia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-praises-message-of-resolve-in-us-strike-on-syria/

USA:n kongressin jäsenet ovat pyytäneet, ettei Trump muuttaisi USA:n politiikkaa Syyriasta ilman syvempää harkintaa. He vetoavat selviin järkisyihin, että Assadin käsky kemiallisten aseitten käyttämiseen YK:n ja kansainvälisen koaliittion valvonnassa tuntuu järjettömältä, ellei sen taustalla ole mielenvikaisuus. Assadin hallituksen valvomaton poistaminen voisi aiheuttaa entistä pahemman sekasorron ja pahimmassa tapauksessa Iranin otteen lujittumisen Syyriassa ja Irakissa.
Toisaalta Venäjän syrjiminen tuntuu tällä hetkellä vaaralliselta, ja epäjohdonmukaiselta, sillä Venäjällä on vahvat intressit puolustaa rakentamiaan tukikohtia ja merisatamia Syyriassa, eikä se halua Libyassa kokemiensa menetysten toistuvan.
Yhä useammat tarkkailijat varoittavat sotilaallisesta yhteen törmäyksestä USA:n ja Venäjän välillä aikana, jolloin USA:lla on vaaralisia kehitysnäkymiä Kiinan ja PohjoisKorean kanssa.

03.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -18; Tiberias 15 -25; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -30 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen lähipäivien aikana, mutta sateita ei ole ennusteissa. Lämpötila nousee vähän.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Venäjä ja Iran syyttävät Yhdysvaltoja kv. lain rikkomisesta iskiessään syyrialaiselle lentokentälle. Saudi Arabia onnittelee Trumpia rohkeasta päätöksestä. Venäjän presidentti Putin syyttää USA:ta hyökkäyksestä itsenäistä valtiota vastaan kv. normien vastaisesti.
Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi perjantaina, ettei Assadin hallituksen valvonnassa ole kemiallisia aseita. Hän valitti, että USA:n yksipuoliset toimet aiheuttavat melkoista tuhoa Venäjän ja USA:n välisiin suhteisiin, jotka ovat ennestään valitettavan huonot.
Iranin ulkoministeriön tiedottaja yhtyi Venäjän esittämään syytökseen vaarallisesta kansainvälisten lakien rikkomisesta. Hän sanoi Iranin olevan yksi eniten kemiallisten aseitten käyttämisen vuoksi kärsineistä maista Irakin kanssa käydyn sodan aikana 1980-luvulla. Hän varoitti, että USA:n toimet tukevat terroristeja Syyriassa ja sanoi tilanteen monimutkaistuneen entisestään. http://www.timesofisrael.com/assad-allies-russia-iran-blast-us-strike-on-syria-airbase/
·        ToI kertoo Raphael Ahranin artikkelissa, että hallituksen viikko sitten ilmoittama rakentamisrajoitus Juudeassa ja Samariassa antaa mahdollisuuden rakentaa kymmeniä tuhansia uusia asuntoyksiköitä. Nuo epätarkasti formuloidut ohjeet sallivat ylittää nykyiset normit, mutta hallituksen täytyy joka tapauksessa virallisesti vahvistaa ne. Artikkelista ei selviä, että rakentaminen on kuitenkin rajoitettu suurten juutalaisyhteísöjen kuntarajojen sisäpuolella. Ilman lupaa asumattomille kukkuloille rakennettavat etä-yhteisöt ovat edelleen laittomia. http://www.timesofisrael.com/billed-as-self-restraint-netanyahus-settlement-curb-actually-allows-for-massive-building/
·        Presidentti Trumpin strategiseksi avustajaksi nimittämä Stephen Bannon ei tule toimeen virkaveljensä Jared Kushnerin kanssa, vaan heillä on Daily Beast raportin mukaan toistuvia sanaharkkoja, usein kasvoista kasvoihin. Artikkelin mukaan nämä Trumpin läheiset neuvonantajat kuuluvat eri leiriin Valkoisessa Talossa, jossa eräs virkailija sanoi Bannonin kutsuneen Kushneria globalistiksi ja käenpojaksi (cuck) jota termiä käytetään sosiaalisessa mediassa altright järjestön jäsenistä. Mikäli muistan oikein, Trump antoi kenkää Bannonille muutama päivä sitten. Jared Kushner on sentään Trumpin vävypoika, eikä tällainen käytös ole hyväksyttyä eikä sopivaa. http://www.timesofisrael.com/bannon-said-to-call-kushner-a-cuck-and-globalist-as-tensions-between-them-escalate/
·        Ensimmäisessä mielipidetiedustelussa 53 vuoteen kysytään USA:n suhtautumisesta juutalaisiin. Ihmisoikeusjärjestö halusi tietää, katsovatko kansalaiset presidenttinsä elättelevän antisemiittisiä tunteita. 1 kolmesta vastanneesta uskoi, että Trump on henkilökohtaisesti anti-semitisti. Tiedustelu tehtiin tammi/helmikuun aikana 2017. 33 % uskoi Trumpin hautovan sisällään antisemiittisiä mielikuvia, mutta 50 % oli eri mieltä. http://www.timesofisrael.com/new-adl-poll-33-of-americans-think-trumps-an-anti-semite/
·        Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat Hamasin eilen toimeenpanemat 3 ihmisen teloittamisen hirttämällä syyttäen heitä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Human Rihgts Watch vaatii Hamasia luopumaan tällaisesta barbaarisesta rangaistusmuodosta väitetyistä yhteyksistä Israelin poliisin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227887
·        Israelin Aerospace Industries solmi lähes 2 miljardin USD arvoisen sopimuksen intialaisten urakoitsijoitten kanssa, mukaan lukien 1.6 miljardin puolustussopimus, joka on suurin  Israelin historiassa, kertoi Daily Globes torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227878Post a Comment