Wednesday, April 19, 2017

KESKIVIIKKO 19.04.2017

KESKIVIIKKO 19.04.2017
01.AURINKO paistaa ihanasti jo aamutuimaan pilvettömältä taivaalta, mikä ennustaa helteistä päivää. Mustarastas oli sekin uskaltautunut aivan sisäänkäyntimme läheiselle sähkölangalle heläytellen siinä jotain tuntematonta teemaansa, jonka huomasin tarkoittavan varoitusta kaverille, joka oli asioillaan alapihan pensaissa. Kaveri lensi pian pois asioiltaan saaden toisenkin mukaansa. Lämpömittari näytti 13 lämpöastetta, mutta viileältä se vielä tuntui. Lämpötiloissa tapahtuu nopea nousu hellelukemiin siten, että sapatiksi eli lauantaiksi ennustetaan hyvän kuumaa ja kuivaa säätä lukemin 21 -32 astetta. Kyllä siinä lämmössä alkaa jääkylmäksi väitetyn suomalaisenkin sydän sulaa.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -24, Tiberias 14 -28; Suolameri 21 -31; Eilat 20 -33 +C-astetta.
Kuten taisin mainita edellä, lauantaiksi ennustetaan kovaa hellettä koko maassa, Suolamerellä korkeimmillaan 40 (104 F) ja Eilatissa 39 (102 F) +C-astetta.
Genessaretin järvellä hukkui viikon alussa kolme nuorta miestä, joiden ruumiit löydettiin tehostettujen etsintöjen kautta. Järvellä syntyy helteisen päivän jälkeen myrskyisiä tuulia vuorilta tulevien ilmamassojen tulviessa järvelle täyttääkseen tyhjiön, joka syntyy kuumien ilmakerrosten noustua ylös. Genessaretin järven pinnan korkeus nousi vuorokaudessa 0.5 sm ja on nyt 212.96 m Välimeren pinnan alapuolella.
02.PULITZER palkinnon Amerikassa voittanut kirjailija Ron Suskind, joka tuli kuuluisaksi USA:n presidenttejä kuvaavista kirjoistaan, on viimeisinä vuosinaan alkanut jakaa lukijoilleen henkilö-kohtaisia, sydäntä sykähdyttäviä muistojaan. Vuonna 2014 Wall Street Journalin entinen reportteri Suskind kertoi autistisesta pojastaan Owen Suskinista, joka oli 20-vuotias Suskinin perheen – mukaan lukien Ron, hänen vaimonsa Cornelia ja poikansa Walter – alkaessa käyttää Disneiyn piirrettyjä elokuvia saadakseen henkisen yhteyden autistiseen poikaansa, joka oli lakannut puhumasta 3-vuoden ikäisenä. Owen katseli lapsuudestaan asti mielellään piirrettyjä Disney-elokuvia. Ron kertoo kirjassaan etsineensä, olisiko juutalaisia aiheita käsitteleviä elokuvia, joita voitaisiin käyttää Owenin tapauksessa? Yksi sellainen oli suuri suosikki: "An American Tail", jonka Universal julkisti 1986. Se kertoo piirretyssä elokuvassa – paksulla venäläisellä korostuksella – Venäjältä Amerikkaan muuttaneesta hiirestä, joka uskoi kaupunkien katujen olevan tehty juustosta. Owenin mieltä kiinnosti erityisesti tämä kertomus juutalaisesta hiirestä, joka perheestään erotettuna vaelteli 1980-luvun New Yorkin hiekkaisia katuja, joissa ei ollut tietoakaan juustosta.
Ron Suskin kehitteli myöhemmin perheen kesken elokuvia, joihin Owen otettiin mukaan näyttelijänä. Osa niistä laadittiin piirroselokuvina, joiden Ron kertoo voivan aiheuttaa myös tuskallisia muistoja, kuten tilanne, jossa hän vaimonsa kanssa saivat kuulla diagnosin, jonka mukaan heidän poikansa Owen oli autistinen.

Piirretyt elokuvat voivat tuskallisten muistojen ohella kuvata läpimurtoa, kuten tilanne, jossa Owen mursi puhumattomuutensa lausuen ensimmäiset sanat lähes 20 vuoteen "Juicer voice" (juutalainen ääni) viitaten Ursulan, roistomaisen merenneidon, laulaman säkeeseen: "It wont cost you much, just your voice"(ei se vaadi sinulta paljon, vain äänesi). Ron kertoo, että se oli valtava elämys heille, samankaltainen, jonka täysin sokea ja kuuromykkä Helen Keller koki veden kautta saatuaan ensimmäisen kontaktin toiseen ihmiseen. Ron kertoo, että siitä ihmeestä alkoi prosessi, joka ei ollut välitön puheen palautuminen. Artikkelissa kerrotaan laajemmin elokuvista, joissa perheen jäsenet - Owen mukaan luettuna - näyttelivät, ja niiden saamasta suosiosta katsojien parissa. http://www.timesofisrael.com/documentary-animates-autistic-boy-who-found-his-voice-through-disney/
Edellinen kertomus toi mieleeni tilanteen, jossa Moses sai Israelin Jumalalta kehotuksen mennä takaisin Faraon hoviin vapauttamaan työorjuuteen alistetun kansansa. Moses puolusteli, että "hänellä oli hidas puhe ja kankea kieli". Voimme ymmärtää, ettei 40 vuotta Midianin erämaassa lampaita paimentavalla miehellä ollut juuri puhe-kumppania, minkä johdosta hänessä oli alkanut erokoitumis prosessi. Puhekyky on opeteltava, ei se ole syntymälahja, ja siksi se voi myös taantua ja jopa unohtua. Olen havainnut saman prosessin omassa elämässäni kuulon huonontuessa vaiheeseen, jossa on vaikea seurata ihmisten keskustelua, Siitä voi alkaa vaarallinen syrjäytyminen, jota on vaikea korjata edes kehittyneitten teknisten laitteiden avulla.

03.ISRAELISSA median suurin uutinen on Fatahin aseellisen siiven Tanzimin johtajan ja Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin perustajan Marwin Barghoutin kirjoittama ja jonkun journalistin stilisoima op-ed artikkeli Barghoutista palestiinalaisena parlamentaarikkona ja kansanjohtajana, mutta syrjäyttäen täysin hänen toimintansa terroristi-johtajana, joka tuomittiin Israelissa viidestä toteen näytetystä murhasta ja useasta murhan yrityksestä viideksi vuodeksi vankeuteen + 40 vuotta. Syyttäjä vaati tuomioita myös 21 muusta murhasta, joita ei voitu näyttää toteen.
Artikkeli julkaistiin tarkoituksellisesti New York Times lehden sunnuntain numerossa, koska Israel ei voinut vastata siihen välittömästi sunnuntai-iltana alkaneen erityissapatin vuoksi.
Barghouti kirjoitti op-ed artikkelissaan kirjoittaneensa sen puolustaakseen maanantaina aloittamaansa massa-syömälakkoa ilman päättymispäivää Israelin turvallisuus-vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien parissa, johon liittyi 1 187 vankia, mutta luku voi kasvaa epävarmojen liittyessä siihen. Marwan Barghouti tuomittiin siviilioikeudessa v. 2002. Kuten Avi Issacharoff kertoo artikkelissaan, lakon alkamispäivä 17.04. ei ollut sattumoisin valittu, sillä se on PA:n julistama vankien päivä.
Tällä haluttiin kosiskella epävarmoja turvallisuusvankeja.
Lakko ei kuitenkin huolella suunniteltu ja toteutettu poliittinen toimi, jolla Barghouti haluaa nostaa osakkeitaan PA:n ja HAMAS:in arabien keskuudessa. Gallupit lupaavat Barghoutille voittoa sekä Abbasia että HAMAS-johtajaa Ismael Haniyheiä vastaan, mikä vaalit pidettäisiin nyt.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmous Abbas on tehnyt kaikkensa eristääkseen Barghoutin vallan käytäviltä, mutta hänellä on vaikutusvaltaisia ystäviä, joiden kautta toimia.
Barghoutin tukijat kiistävät, että lakko olisi poliittinen, sillä neuvottelut vankien olojen parantamiseksi vankilan hallituksen ja vankien kanssa aloitettiin puoli vuotta sitten, mutta se on liian läpinäkyvä veruke todellisen syyn peitoksi.
Nälkälakkolaiset vaativat yleisiä puhelimia turvallisuus-osastoihin, toista vierailuaikaa kussakin kuussa ja akateemista opiskeluohjelmaa turvallisuusvangeille. Kaikki nämä vaatimukset hyväksytään sekä PA/HAMAS:in että kansan parissa ja ulkomailla kohtuullisina. Artikkelin mukaan HAMASIN vangit pysyttelevät toistaiseksi lakon ulkopuolella, koska he eivät halua tukea Barghoutia. http://www.timesofisrael.com/marwan-barghoutis-great-gamble/.

04.NEW YORK TIMES tunnetaan vuosien varrella kiivaana Israelin vastustajana ja kriitikkona. Monet katsovat nyt julkaistun artikkelin ilman korjaavia kommentteja tai taustatietojen julkaisemista Barghoutista rapauttavan entisestäänkin epäluotettavaa kuvaa lehden uutisoinnissa.

NEW YORK TIMES:n ilman kritiikkiä julkaisema artikkeli on herättänyt kiihtyneen vastalauseiden myrskyn Israelin viranomaisissa. Pääministeri Netanyahu totesi, että Barghoutin kuvaaminen poliitikkona on samaa kuin Syyrian presidentti Assadin kuvaaminen jalkojen hoitajana, vaikka tosiasiassa Assad opiskeli silmälääkäriksi. Myös muut poliitikot Israelissa kritisoivat kovin sanoin lehden julkaisua. Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapid sanoi op-ed kirjoituksessaan NYT-lehden tahallisesti johtaneen lukijoitaan harhaan kertomatta MB:n pimeästä puolesta.

PA:n arabien keskuudessa lukuisat näkevät MB:n poliittisen valtapelin heikosti peitellyssä syömälakossa, jonka pää-tarkoituksena on lähettää viesti etenkin Fatahin johtajalle ja Abbasille, jotka estivät MB:n uskollisten osallistumisen Fatahin keskuskomitean istuntoon, eivätkä antaneet MB:lle hänen odottamaansa asemaa PA:n apulaisjohtajana. http://www.timesofisrael.com/watchdog-editor-admits-new-york-times-crime-over-barghouti-op-ed/http://www.jpost.com/Opinion/No-Barghouti-option-488265,

05.Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan vaatii tutkimusten suorittamista NYT:n sunnuntaina julkaisemasta artikkelista. Hän haluaa turvallisuus-virkailijoitten selvittävän, miten MB:n artikkeli muilutettiin ulos turvallisuusvankilasta. Vankilaviranomaiset ovat jo tehneet muutoksia vankiloitten sisällä siirtäen vankeja eri osastoihin. MB siirrettiin eristettyyn selliin toiseen vankilaan. Vangeille myönnettyjä etuisuuksia tultaneen vähentämään, ja asianajajien vierailut poistetaan toistaiseksi.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Joint-List-MK-wants-to-visit-Palestinian-terrorists-again-488219

06.UUTSIA LYHYESTI

·        USA:n puolustusministeri James Mattis lensi vierailulle ensin Saudi Arabiaan ja sieltä Egyptiin, jossa hän saa presidentti Fateh el-Sissin raportin tilanteesta Siinailla. Egypti on pyrkinyt tuhoamaan sinne linnoittautuneet IS:n joukot, mutta ne taistelevat sinnikkäästi vastaan hyökkäillen
armeijan joukkojen asemia ja saattueita vastaan. USA luvannee Sisille Tomahawk risteilyohjuksia iskuissa IS;n tukikohtia vastaan Siinaille. Egyptistä Mattis lentää Israeliin. Tämä on mielenkiintoinen vierailu, sillä hänet tunnetaan kovasta Israelin vastaisesta kritiikistään todeten, että Israelin vuoksi USA:n sotilaita kuolee Irakissa ja Syyriassa. Kysyttäessä Israelin pääkaupunkia hän totesi: Tietääkseni Tel Aviv. Caroline B Glick kirjoittaa kolumnissaan Mattisin vierailusta ja Fatahin tautologiasta, Mattis kannattaa Fatahin johtaman valtion perustamista alueille, joissa Israelilla on Oslon sopimusten mukaan täysi siviili- ja turvallisuusvalvonta, eli ns. C-alueille. Glick kehottaa Mattisia tutustumaan perusteellisemmin Israelin geologiaan ja poliittiseen asemaan, kuten myös sen sotilaalliseen valmiuteen. Glick näyttää pelkäävän, että Mattis voi nähdä MB:n tulevan arabivaltion johtajana Israelin rajojen sisällä. MB:n aloittama syömälakko voi olla virittämässä vääriä kuvitelmia hänen todellisesta päämäärästään. Mattisin tulee saada tietää, että satoja israelilaisia kuoli MB:n johtamien tai innostamien terrori-iskujen kautta. http://www.jpost.com/Opinion/Our-world-Gen-Mattis-and-the-Fatah-tautology-488262
·        Trumpin vastainen juutalainen ehdokas Jon Ossoff, demokraatti, voitti 17 kilpailijaansa, mutta ei saanut heistä suoraa selkävoittoa valittaessa Georgian edustajaa USA:n kongressiin. Hän tapaa republikaanien ehdokkaan Karen Handelin kesäkuun 20. päivä, jolloin valitaan edustaja Tom Pricen tilalle joka erosi tultuaan nimitetyksi Trumpin hallituksen terveysministeriksi. http://www.timesofisrael.com/anti-trump-jewish-candidate-heads-to-runoff-in-georgia/,
·        Trumpin hallituksen havaintojen mukaan Iran noudattaa ydinsopimuksen asettamia ehtoja. Valkoinen Talo informoi kongressia asiasta
vähentää Iranin vastaisia sanktioita. Trump kuitenkin kehotti kansallista turvallisuusneuvostoa arvioimaan ja tutkimaan Joint Comprehensive Plan on Action (JCPOA) kanssa, ovatko Iranin vastaisten sanktioitten heikentäminen vastoin USA:n kansallisia turvallisuusintressejä. Informaatio, että Iran noudattaa sopimusehtoja, tulee lähettää kongressille 90 päivän välein. Trumpin kanta näyttää muuttuneen presidenttinä. Hän luottaa YK:n asettaman IAEA:n lausuntoihin Iranista. Trump kuitenkin syyttää Irania terrorismin ja Israelin vastaisten ryhmien tukemisesta. http://www.timesofisrael.com/trump-administration-says-iran-complying-with-nuclear-deal/
·        IS ilmoittaa lähettäneensä hyökkääjät, jotka iskivät Egyptin poliisin valvonta-asemaa vastaan lähellä Saint Catherinin luostaria Siinain eteläosassa tiistaina. Yksi poliisi sai surmansa ja 4 haavoittui iskussa. Myös hyökkääjiä haavoittui laukausten vaihdossa, jonka jälkeen IS:n joukot poistuivat paikalta. Hyökkäys on merkittävä luostaria vastaan, sillä se on turistien suosima matkakohde lomakeskuksista. Paavi Francis I vierailee Egyptissä ensi viikolla. Luostari perustettiin 6. vuosisadalla. IS sanoo keskittyvänsä kristittyjä vastaan Egyptissä jouduttuaan puolustuskannalle Irakissa ja Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-claims-attack-on-egypt-police-checkpoint/
·        PA/PLO:n puheenjohtaja M Abbas sanoo tukevansa turvallisuusvankien aloittamaa syömälakkoa ja kehottaa maailmaa "pelastamaan syömälakossa olevat" todeten, että Israelin tulee huomioida humanitääriset vaatimukset. Hän ei maininnut lakon aloittajan nimeä, joka haluaa hänen paikkansa.  http://www.timesofisrael.com/abbas-world-must-intervene-to-save-hunger-striking-prisoners/
·        Lähi-Idässä tpoimi9van kristillisen lähetysjärjestön johtaja pastori Paul Ciniraj kertoo epätavallisesta tapauksesta, jossa ryhmä kristittyjä joutui Islamin jihadistien hyökkäyksen kohteeksi. He uskovat olevansa kuoleman omat, kun metsästä tuli leijona ja hyökkäsi jihadistien kimppuun purren yhtä heistä niskaan. Jihadistien yrittäessä häätää leijonaa pois, metsästä hyökkäsi 2 muuta leijonaa, jotka karkottivat kauhistuneet jihadistit pois. Alueella ei tiedetä olevan leijonia. Toisessa tapauksessa 14-vuotias tyttö joutui tuntemattomassa valtiossa Afrikassa muslimien käsiin, jotka seksuaalisesti pahoinpitelivät häntä siksi, että hän kääntyi kristityksi. Sairaalan vietynä 2 lääkäriä totesivat tytön kuolleeksi, mutta vähän ajan kuluttua tyttö nousi ylös vuoteesta ja käveli kotiinsa. Hän kertoi sielunsa nousseen taivaaseen, jossa Jeesus ilmestyi hänelle parantaen hänet täydellisesti sanoen, ettei Hän voi toimia vastoin hänen puolestaan esitettyjä rukouksia.
Pastori Paul Ciniraj jakaa Raamattuja Lähi-Idässä ja perustaa kotikirkkoja sodan tuhoamille alueille. Tuhansia muslimeja kääntyy salaa kristinuskoon, hän kertoo Assembly of Loving God Church toiminnasta. http://www.wnd.com/2017/04/miracle-this-time-the-lions-saved-the-christians/
Post a Comment