Sunday, March 26, 2017

SUNNUNTAI 26.03.2017

SUNNUNTAI 26.03.2017
01.Sunnuntain vastainen yö oli tavallista kylmempi, tai sitten palelin vuoteessa ihan muista syistä johtuen. Onhan minun cardial-operaation jälkeinen palautumiseni pahasti kesken ja minulle syötetään kaikenlaisia pillereitä uhkauksella, ettei yhtään saa jättää pois ilman vakavia seurauksia, joten nekin voivat olla syynä kylmän tunteeseen. Ennusteen mukaan alin lämpötila oli viime yönä 12 lämpöastetta, joten ei sen pitäisi olla syynä.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -20; Tiberias 12 -24; Suolameri 16 -27; Eilat 16 -27 +C-astetta. Tänään on kirkasta, siitä lähtien puolipilvistä. Lämpötila nousee siten, että keskiviikon lukemat ovat 13 -24 astetta.
02.MIKVEH-polulla Jerusalemissa matkailijoita kehotetaan seuraamaan pääkaupungin muinaisten pyhiinvaeltajien rosoista polkua. Äskettäin kansalle avattu arkeologinen puisto kuljettaa matkailijaa useiden pääkaupungin 200 rituaalialtaan kautta, joita vierailijat käyttivät toisen Temppelin aikana Jerusalemissa.
Mooseksen kirjassa kehotetaan: "Kolme kertaa vuodessa sinun miesväkesi tulee astua Herran Jumalasi kasvojen eteen paikassa, jonka Hän valitsee, happamattoman leivän juhlana, viikkojuhlana ja lehtimajanjuhlana. (5.Ms.16:16)
Olettaen, että kehotus jokaisen miehen (miesväkesi) tarkoittaa koko perhettä, tämä Mooseksen kirjan kohta kehottaa juutalaisia tekemään pyhiinvaellusmatkan keskeiseen palvontapaikkaan kolme kertaa vuodessa. Rabbi Benyamin Lau sanoo puhuessaan Bible study 929.org.il websivulla, ettei tämä tapaaminen ollut vain, että sinä voisit nähdä Jumalan, vaan että Hän näkisi sinut.
Miten tulisi valmistautua sellaiseen tärkeään tilanteeseen, joka epäilemättä tulisi olemaan merkittävin tilaisuus elämässäsi?

Kuten Aviva ja Shmuel Bar-Amin kirjoittamassa ja ToI:n julkiasemassa artikkelissa todetaan, juutalaisille annettujen käskyjen noudattaminen oli toisen Temppelin aikana Israelissa elintapa. Pyhiinvaeltajat tungeksivat Jerusalemiin massoittain koko muinaisesta maailmasta. He kulkivat hiekkaisia ja rosoisia polkuja jalan tai aasin ja hevosen selässä, jotkut kamelilla ratsastaen. Jokaisessa kylässä matkaseurueeseen liittyi uusia pyhiinvaeltajia matkalla Jerusalemiin, joka saattoi kestää viikkokausia. Matkan vaikeudet kuitenkin unohtuivat heidän lähestyessään Jerusalemia, jonka rakennukset ja Temppeli alkoivat ilmestyä näköpiiriin. Kiihkosta innostuneina he tiesivät pian liittyvänsä Pyhän Kaupungin kiihkeään elämänrytmiin, jonka voi kokea vain Jerusalemissa, ja palvoakseen Herraansa juuri siten, kuin Hän oli määrännyt.
Kuten artikkelissa muistutetaan, he eivät voineet nousta Pyhälle Vuorelle uhraamaan peseytymättä ensin viikkojen pölystä, liasta ja hiestä, mikä suoritettiin Shiloan lammikon kirkkaassa ja virtaavassa vedessä Davidin kaupungissa, mutta sekään ei vielä riittänyt.
Heidän tuli ennen astumistaan Herransa kasvojen eteen puhdistautua mieleltään ja sielultaan rituaalikylvyssä, jota kutsutaan nimellä mikveh. Sen vuoksi Israelin alueelta on löydetty 700 muinaisen mikven kylpyallasta, niistä 200 Jerusalemissa ja 50 lähellä Temppelivuorta. Useimmat niistä ovat lähellä Vuoren etelämuuria täynnä vuosituhansia vanhoja antiikkikalleuksia, jotka ovat avoinna vierailijoille tullessaan vanhaan Jerusalemiin Davidson keskuksen arkeologisessa puistossa.
Pari viikkoa sitten Antiikkiasioitten hallitus avasi vierailijoille erityisen mikveh-polun, jonka IAA australialaisen lahjoittajan Kevin Bermeisterin runsaalla tuella kunnosti selkeästi merkityin opastein, jotka ohjaavat vierailijoita kymmenien muinaisilla paikoillaan sijaitsevien mikveh-altaiden kautta, joissa pyhiin-vaeltajat puhdistautuivat ennen nousemistaan Pyhälle Vuorelle. http://www.timesofisrael.com/on-the-mikveh-trail-follow-the-rugged-path-of-jerusalems-ancient-pilgrims/
Olkoon tämä terveellisenä muistutuksena niille, jotka näkevät juutalaisuuden vain rituaaleina ja perinnäisoppeina. Profeetat Moseksesta lähtien muistuttivat toistuvasti sydämen ympäri-leikkaamisen tärkeyttä, eli mielenmuutosta elämässä.

03.Hamasin sotilaallisen siiven izza al-dín al-Qassam johtajiin kuuluvan Mazen Faqhan teloitus perjantaiyönä sai IDF:n eteläisen komennuskunnan julistamaan lauantaina yleisen hälytystilan Gazan lähettyvillä toimiville IDF:n sotilasyksiköille.
Mazen Faqha kuului niiden 1024 vapautettaviksi määrättyjen terroristien joukkoon, jotka vaihdettiin Hamasin kanssa sovitussa vaihtokaupassa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin 3 vuotta kestäneestä vankeudesta. Faqhan uusi tehtävä Hamasin palveluksessa oli terrori-iskujen suunnittelu ja toteutus Juudeassa, Samariassa ja Israelissa.
IDF ei ole vielä ilmoittanut suorittaneensa teloitusta, mutta Hamasin johtajat ovat syyttäneet teloituksesta Israelia. Faqhan hautaustilaisuudessa lauantaina iltapäivällä, johon osallistui massoittain ihmisiä Gazassa, kansa vaati kostoa.
38-vuotias Faqha teloitettiin ammattilaisen toimesta äänen vaimentajalla varustetulla pistoolilla kotinsa ulkopuolella Tel Havan lähiössä Gazan kaupungissa.. Hänen isänsä, joka asuu Länsirannalla, kertoi Hamasin TV-uutistoimistolle, että Israelin tiedustelu-upseerit olivat ainakin 3 kertaa varoittaneet perhettä, että sen poika on vaarassa tulla teloitetuksi terrorisminsa vuoksi.

Hamasin uuden komentajan Yahya Sinwarin varakomentaja Khalil al-Haya lupasi, että teloitus tullaan kostamaan. "Jos vihollinen kuvittelee, että tämä teloitus muuttaa voimatasapainon, sen tulisi tiedostaa, että Hamas pystyy vastaamaan samalla mitalla".
Al-Haya totesi perjantaina, että vain Israel hyötyy Faqhan teloituksesta, ja että teloitustapa viittaa Mossadiin.
Mazen Faqha syntyi Tubasin kaupungissa Samariassa, jossa hänet pidätettiin 2002 epäiltynä itsemurhaiskujen suunnittelusta toisen intifadan aikana. Hänet tuomittiin vankeuteen, mutta vapautettiin 2011 Gilad Shalitin vaihtokaupassa ja karkotettiin Gazaan, jossa hän yhdessä Abdel al-Rahman Ghanimatin kanssa perusti "Länsiranta-osaston" Hamasiin Gazassa. Sen jäsenet olivat asuneet aiemmin Länsirannalla. Heidän tehtävänsä oli vahvistaa Hamasin infra-struktuuria Länsirannalla, mukaan lukien itsemurhaiskut. Heidän kauttaan lähetettiin varoja Gazasta Hamasin soluille Hebronissa, Tulkarmissa, Qalqiliyassa ja muualla. Israelin tiedustelun mukaan Faqhan ja Ghanimatin sormenjäljet olivat nähtävissä useissa aiotuissa tai onnistuneissa terrori-iskuissa joita heidän johtamansa solut suorittivat Israelissa. Faqha liikkui ja matkusteli ilman henkivartijaa Gazassa kuvitellen olevansa turvassa IDF:n teloitusuhkasta välittämättä.
Kovista uhkauksista huolimatta Hamas ei ole valmis uuteen sotaan Israelin kanssa ja pyrkii löytämään formulan sen estämiseksi.

04.VIIME viikolla internetissä liikkui useita huhuja, joiden mukaan Trumpin Lähi-Idän erityisneuvottelija Jason Greenblatt olisi vaatinut Israelia lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan suurten blokkien ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. Israelin diplomaatti, joka seurasi keskusteluja läheltä, kielsi tietojen toden-peräisyyden. Nyt uutisartikkelit kertovat, että Israelin neuvottelijat, joita johtaa Netanyahun kansliapäällikkö, olisi valmis rakennuskieltoon saadakseen luvan rakentaa Netanyahun lupaaman uuden kaupungin Amonasta karkotetuille asukkaille. Neljäpäivää kestäneiden tiiviitteen keskustelujen jälkeen mediaa informoitiin, ettei sopimusta ole löydetty.

TV-2 raportoi torstaina päättyneitten korkeantason keskustelujen jälkeen perustaen New York Timesin julkaisemaan artikkeliin, että Israelin odotetaan suostuvan Trumpin hallituksen esittämiin vaatimuksiin rakentamisen rajoittamisesta, mutta että rakentamisen volyymi ja sen sijoitus ovat vielä auki, eikä Washington sitä vaadikaan tässä vaiheessa, kuten The New York Times raportoi, NYT:n raportointi on osoittautunut epäilyttäväksi sen aiemman avoimen Trumpin vastaisuuden vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-to-agree-to-construction-limits-in-exchange-for-new-amona-report/

05.Kolme ihmistä kuoli ja kolme lasta haavoittui kolmessa erillisessä ampumis- Ja puukotustilanteessa.
Poliisi tutkii useita väkivaltaisuuksia, joita tapahtui lauantain aikana Nasaretissa, Tel Avivissa ja Jisr a-Zarkassa. Poliisin mukaan mikään niistä ei liittynyt terrorismiin.
Kaksi miestä, 33-ja 34-vuotiaat, saivat surmansa ilmeisesti ohi ajavasta autosta ammutuista luodeista lauantai-iltana
He istuivat kodin ulkopuolella ilmeisesti nauttien illan viileydestä Bir el-Amurin lähiössä murhaajan ajaessa talon ohi.
Poliisin antamien tietojen mukaan kysymys oli kahden kilpailevan rikollisryhmän välisestä kiistasta. Uhrit vietiin paikalliseen sairaalaan, jossa heidät todettiin kuolleiksi.

Tel Avivissa 37-vuotiaan kodittoman miehen ruumis löydettiin Levinskykadulla kaupungin eteläosassa lauantai-iltana. Hänet löydettiin paikoitusalueelta, hän ei hengittänyt eikä hänen pulssinsa toiminut löydettäessä. Hänet julistettiin kuolleeksi. Hänen on poliisin arvion mukaan murhattu, sillä hänen reidestään löydettiin puukonhaava.

Lauantai-iltana kolme lasta haavoittui ohi ajavasta autosta ammutuista luodeista Jisr a-Zurkassa. Poliisi ei osannut sanoa, kuka luodit ampui ja miksi lapsia kohti. http://www.timesofisrael.com/three-dead-three-children-wounded-in-spate-of-shootings/

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Puolassa 20 hengen ryhmä Puolan, Valkovenäjän ja Saksan kansalaista teurastivat lampaan ja riisuttuaan itsensä alastomiksi lukitsivat itsensä ketjuilla toisiinsa Auschwitzin kuolemanleirin sisäänkäynnin edessä, jonka yläpuolella on kyltti Arbeit macht frei (työ vapauttaa). He ovat iältään 20 -27 vuoden ikäisiä. He ripustivat portin yläpuolelle valkoisen lakanan, johon oli kirjoitettu "love". He olivat kutsuneet paikalle lennokin videoimaan tapahtuman. Leirin vartijat ympäröivät heidät välittömästi ja kutsuivat paikalle poliisin, joka pidätti heidät. 11 vastaan on esitetty oikeustoimet. Poliisi ei ole kertonut, mikä oli heidän motiivinsa, mutta jotain kieroontunutta siihen sisältyy. http://www.timesofisrael.com/poland-charges-11-over-bizarre-auschwitz-stunt/
·        Jerusalemin pormestari Nir Barkat tapasi Washingtonin Vakoisessa Talossa perjantaina Trumpin nimittämän Lähi-Idän neuvottelijan Jason Greenblattin. Jerusalemin kanslian ilmoituksen mukaan hei keskustelivat Jerusalemin asemasta ja varmaan myös Temppelivuoresta. Sopimusta Israelin ja USA:n hallituksen välisissä neuvotteluissa ei saatu syntymään 4 päivää kestäneiden keskustelujen aikana. Sivusta seuraten näyttää ilmeiseltä, että lähestytään tilannetta, joka vallitsi Obaman aikana, eli Netanyahu asettaa rakennuskiellon juutalaisten rakentamiselle suurten blokkien ulkopuolella. Suomeksi sanottuja se tarkoittaa, että Netanyahu on menettänyt otollisen tilaisuuden määritellä Israelin haluaman ratkaisun. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-mayor-trumps-peace-envoy-meet-in-white-house/
·        Ihmisoikeustarkkailu kehottaa Jordaniaa estämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin vierailun maassa tällä viikolla, tai vangitsemaan hänet ihmisoikeusrikoksista ja kansan-murhasta syytettynä Darfurissa. Haagin ICC odottaa häntä voidakseen syyttää häntä oikeuden edessä. http://www.timesofisrael.com/rights-group-urges-jordan-to-bar-or-arrest-sudans-bashir/
·        Kaksi ei juutalaista miestä ovat yiddish-teatterin kaksi tähteä. Caraid O´Brien ja Shane Baker kääntävät ja sovittavat yiddishinkielisiä tarinoita teatteriin. http://www.timesofisrael.com/these-two-non-jews-are-stars-of-yiddish-theater/
·        Bashar Assadin hallitus uhkaa ampua Scud-ohjuksia Israeliin kostoksi sen ilmaiskuista Syyrian alueella. Raportin mukaan puoli tonnia räjähteitä sisältäviä Scudeja ammuttaisiin IDF:n asemia vastaan, toisten suunnitellessa iskuja Haifan satama-alueelle, jossa on vaarallisia kemikaaleja sisältäviä siiloja. http://www.timesofisrael.com/syria-threatens-to-fire-scud-missiles-at-israel-report/
·        Korkeimman oikeuden presidentti Miriman Naor haluaisi seuraajansa nimitettävän mahdollisimman pian. Hän on joutunut voimakkaan kritiikin kohteeksi ja tuntenee maan palavan jalkojensa alla, mutta Ayelet Shaked ei kiirehdi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227266
·        Egyptin viimeiset juutalaiset pyrkivät säilyttämään perintönsä edelleen elossa, mutta paikallinen juutalais-yhteisö teeskentelee, ettei sitä koskaan ollutkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227264
·        Debkafile kertoo artikkelissaan, että ISIS kääntää huomionsa seuraavaan kohteeseen, Libanoniin. USA pudotti helikoptereista kurdeja ja arabitaistelijoita ISIS:n linnoituksen Raqqan länsipuolelle tukkiakseen sen viimeisen henkireiän ulkomaailmaan. Se tarkoittaa uutta veristä kautta paljon kärsineelle Libanonin kansalle. http://www.debka.com/article/25982/ISIS-U-Turns-West-to-Lebanon-as-Next-Target
·        Hamas sulki Israelin vastaisen rajansa kokonaan toistaiseksi ilman määräaikaa estäen arabien liikenteen molempiin suuntiin. http://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/hamas/hamas-closes-israeli-border-until-further-notice-over-terrorists-assassination/2017/03/26/
·        Altoklubi, ensimmäinen laatuaan vammaisille, avattiin tarkoituksenaan avustaa USA:n 57 miljoonaa kehitysvammaista ja heidän perheitään saamaan kulutustarvikkeita samasta paikasta. Idean taustalla olevat veljekset Mosge Gaon, hänen poikansa Erez ja Erezin setä ovat innostuneet aloitteestaan ja uskovat sen menestyvän. http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Tech/Alto-The-Israeli-startup-aiming-to-help-Americans-with-disabilities-485205Post a Comment