Sunday, March 19, 2017

SUNNUNTAI 19.03.2017

SUNNUNTAI 19.03.2017
01.Pääministeri Benyamin Netanyahu aloittaa tänään laajan kauppa-valtuuskunnan kanssa matkansa Kiinaan. Hänen koneensa starttasi aikaisin sunnuntaiaamuna kolmen päivän viralliselle vierailulle Kiinaan, jonka aikana juhlitaan 26 vuotta solmittujen diplomaattisten siteiden solmimista Kiinan ja Israelin välille. Kiinan presidentti Xi Jinping tarjoaa Netanyahulle virallisen lounaan, ja hän tapaa myös Kiinan parlamentin puheenjohtajan Zhang Dejiangin, pääministeri Li Keqiangin ja hänen varamiehensä Liu Yandongin. Kiina arvostaa suuresti ulkoisia muotoja ja eleitä.  Presidentti Xi haluaa osoittaa, miten merkittävinä hän pitää Kiinan ja Israelin välisiä diplomaattisia ja kaupallisia suhteita.

Kuten seuraamassani ToI:n artikkelissa todetaan, Netanyahun päällimmäinen kiinnostus kohdistuu kuitenkin maitten välisen kaupan kehittämiseen ja vapaakauppasuhteitten solmimiseen. Hän otti mukaansa useita ministereitä sekä laajimman liike-elämää edustavan valtuuskunnan.
Pääministeri Netanyahu totesi Ben Gurionin lentokentälle kokoontuneille journalisteille, että Israel on nyt korkeassa kurssissa maailmalla, kuten viimeaikaiset viralliset vierailut Washingtoniin, Moskovaan ja moniin muihin maihin osoittavat. Hän käytti aikaansa puhuen myös peruuttamastaan suunnitelmasta uuden yleisen uutistoimiston perustamisesta, mistä hän oli sopinut talousministeri Moshe Kahlonin kanssa.
Tämä oli yllättävä veto ja käänne hänen suhtautumisessaan, mikä voi johtaa uusiin vaaleihin
Netanyahu muistutti, että hallitussopimus antaa Likudille ja sen 30 kansanedustajalle oikeuden päättää tiedonvälityksestä tarvitsematta sopia jokaisesta yksityiskohdasta pienpuolueitten kanssa. Hän kieltäytyi spekuloimasta vaalien mahdollisuudesta. Netanyahun edellinen virallinen vierailu tapahtui 2013, jolloin myös puhuttiin suhteitten kehittämisestä, ja silloin 8 miljardin USD suuruisen kaupan arvon nostamisesta. Kiina on nykyisin Israelin suurin kauppakumppani 11 miljardin USD vuosittaisella volyymilla. Hän odottaa voivansa avata uusia markkinoita Kiinassa. Hän muistutti, että suurin korporaatio Kiinassa useimmiten tarkoittaa suurinta maailmassa, tai että se on tulossa siksi. Delegaatiossa on mukana 90 eri liike-elämän alueita edustavia liikemiehiä, jotka tarjoavat ja etsivät uusia kiinalaisia suhteita. http://www.timesofisrael.com/eyes-on-boosting-trade-pm-heads-to-beijing-as-coalition-crisis-simmers/

02.Vaikka Netanyahu kieltäytyi keskustelemasta uusien vaalien mahdollisuudesta, talousministeri Moshe Kahlon otti yhteyttä oppositiojohtajaan Yitzhak Herzogiin keskustellen hänen kanssaan epäluottamuslauseen esittämisestä hallitukselle. Netanyahun kerrotaan todenneen, että Likud voi joko menestyä tai hävitä vaaleissa, mutta että Kahlonin Kulanu-puolue voi vain menettää. Hän kertoi Likudin ministereille lauantaina: Olemme menossa uusiin vaaleihin, mikä lakaisee Kulanun pois Knessetistä. http://www.timesofisrael.com/as-early-election-talk-swells-pm-digs-in-against-new-broadcaster/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-reneges-on-deal-for-new-state-broadcaster-prompts-election-talk/,

03.PÄÄMINISTERI Netanyahu selitti perjantaina ennen sapatin alkamista, että aiemmin perjantaiaamuna useisiin kohteisiin tehdyt ilmaiskut Syyriaan alueelle olivat tarkoitetut estämään kehittyneitten aseitten toimittaminen Hizbullahille Libanoniin, ja että Israel tulee tarvittaessa iskemään uudelleen.

Perjantaiaamuna tehdyt ilmaiskut saivat aikaan torjuntaohjusten ampumisen IAF:n koneita vastaan, mihin IDF vastasi ampumalla omia Arrow torjuntaohjuksiaan. Tämä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen Arrown käyttämysestä. Syyria ilmoitti ampuneensa alas yhden IAF:n koneen lähellä Palmyran kaupunkia, jonka sen joukot olivat vapauttaneet ISIS-joukkojen miehityksestä. IAF kieltää menettäneensä yhtään konetta iskujen aikana. IDF:n tiedottaja Peter Lerner sanoi, etteivät koneet kärsineet vaurioita missään vaiheessa todeten, että Syyrian hallitus on esittänyt aiemminkin katteettomia väitteitä. Netanyahun antaman "lausunnon mukaan Israel selvittää aina kehittyneitten aseitten kuljettamisen Hizbullahille, ja tiedustelutietoihin perustuen iskee aina, kun se on operatiivisesti edullista. "Olemme lujasti päättäneet toimia saamiemme tietojen perusteella, minkä jokaisen tulee tiedostaa, jokaisen naapurimme", hän vakuutti. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-syria-raids-targeted-advanced-hezbollah-arms/

04.Israel tarttui lopulta kovin käsin nopeasti kehittyviin muutoksiin, joita tapahtuu Israelin pohjoisrajan takana. IAF:n koneitten perjantaiaamuna tekemät ilmaiskut Pohjois-Syyriassa sijaitsevaa T-4 lentoasemaa vastaan osoittavat, että tilanne oli kehittymässä Israelille vaaralliseen suuntaan. Ne aiheuttivat myös väitteen, että iskemällä Syyriaan valvomaan lentoasemaan Israel osoitti tukevansa hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

Debkafilen (DF) julkaiseman artikkelin mukaan tilanteen kehitys Syyrian eteläosassa on osa Hizbullahin ja sen tukijan Iranin suunnitelmia pysyvän tukikohdan perustamiseksi lähelle Israelin pohjoisrajaa, josta käsin se voi aloittaa toimet Israelin Golanin miehittämiseksi. Hizbullah antoi harvinaisen lausunnon IAF:n ilmaiskuja seuraavana päivänä tunnustaen menettäneen sotilas-komentajan Badee Hamiyehin taistelussa lähellä Quneitran kaupunkia Israelin Golanilla. Tieto sellaisesta taistelusta oli ensimmäinen, eikä sitä ole julkistettu muualla.

DF kertoo edelleen, että Bibi ja IDF tiedustelupäällikkö Hertzi Halevi esittivät Moskovan vierailun aikana presidentti Putinille kartan, jonka avulla he pyrkivät osoittamaan Hizbulahin joukkojen siirrot pohjoisesta Syyrian armeijan Zabadanin tukikohdasta etelään Syyrian Golanille ja Hermonille, pudistaen matkan aikana 30 kapinallisten kylää Hermonin rinteiltä.
Netanyahu oli toivonut Venäjän pitävän kiinni sopimuksestaan, estää Hizbullahia rakentamaan tukikohtiaan lähelle Israelin rajaa.
Putin ei kuunnellut vieraittensa toiveita, vaan päinvastoin antoi käskyn Venäjän komentajille Syyriassa sallia Hizbullahin jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista, ja kehottaa syyrialaisia kapinallisia Hermonin ja Golanin alueilla antautumaan shia-joukoille. Täten Hizbullah saa jatkaa suunnitelmansa toteuttamista.
DF:n sotilasasiantuntijat kuvaavat T-4 lentotukikohtaa Palmyran lähellä Syyriassa Iranin tärkeimmäksi terminaaliksi, jonne iranilaiset koneet laskeutuvat päivittäin tuoden sotamateriaalia omille joukoilleen, kuten myös Syyrian armeijalle ja Hizbullahille.
Tämän kehityksen johdosta Netanyahu julkisti lausuntonsa, jossa hän vakuutti Israelin tekevän kaikkensa estääkseen Iranin ja Hizbullahin etenemisen sen pohjoisrajansa taakse. Venäläisiä hyökkäys-helikoptereita oli sijoitettu T-4 tukikohtaan estämään IAF:n ilmaiskut, mikä kuitenkin osoittautui virheelliseksi toivoksi.  

Muutamia tunteja Palmyran T-4 ilmaiskun jälkeen Venäjän ulkoministeriö kutsui Israelin Moskovan lähettilään Cary Korenin antamaan selityksen. Sitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan apulais-ulkoministeri Mikhali Bogdanov ilmoitti vakavasti Israelin lähettiläälle, ettei Venäjä tule sietämään Israelin uusia ilmaiskuja tukikohtia vastaan, joihin on sijoitettu venäläisiä joukkoja.
Kuten DF raportoi, ehkä tämä antoi Israelin suunnittelijoille ajan-kohtaisen tuntuman siitä, mitä täysimittainen sota tulee merkitsemään, kun pieneen Israelin maahan ammutaan tuhansittain ohjuksia sekä pohjoisesta, idästä, lännestä että etelästä. Se voi vahvistaa ennaltaehkäisevän iskun optiota. http://www.debka.com/article/25972/Hizballah%E2%80%99s-trust-in-Russia-%E2%80%93-strategic-dilemma-for-Israel

05.Times of Israel kertoo julkaisemassaan Avi Issacharoffin laatimassa artikkelissa, että Islamin Valtion poistuminen näyttämöltä Syyriassa  asettaa kulissit uuteen järjestykseen seuraavaa näytelmää varten Iranin kehittymiseksi supervallaksi.
Artikkelissa todetaan edelleen, että valtio nimeltä Syyria on kaivettu loppuun, ja Teheran ja sen alaiset liittolaiset ovat nousseet asemaan, jossa ne voivat hyötyä enemmän kuin muut näyttelijät.
Artikkelissa viitataan kuusi vuotta sitten UNHCR:n johtajan lausuntoon, jonka mukaan Syyriassa on kehittymässä suurin ihmisen aiheuttama katastrofi toisen maailmansodan jälkeen. Tiedot Kazakhstanin pääkaupungissa Astanassa pidetystä konferenssista antoivat toivoa valoisammasta tulevaisuudesta.
Syyrian sodan siirtyessä keskiviikkona seitsemänteen vuoteensa, Venäjän johtamassa Astanan konferenssissa päätettiin asettaa erityistiimi valvomaan aselevon säilymistä. Tiimin jäseniksi valittiin Turkki, Venäjä ja Iran.
Konferenssin venäläisen johtajan Alexander Lavrentievin mukaan osanottajat lupasivat toimittaa kartat, joissa osoitettaisiin terroriryhmien – kuten Islamilainen Valtio, ja Jabhat Fateh al-Sham (Nusra Front) - tämänhetkinen sijainti. Toiveet pikaisesta rauhoittumisesta taistelurintamilla saivat kuitenkin tylyn lopun, kun Damaskoksesta tiedotettiin kahdesta verisestä pommi-iskusta – yksi Damaskoksen oikeuskompleksin edustalla, toinen läheisessä ravintolassa – joissa sai yhteensä surmansa yli 25 henkilöä.

Se oli sunnimuslimien antama kouriintuntuva muistutus, ettei ollut mahdollista palata 6 vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen, josta ei todellakaan ole paljon jäljellä.  Lähes puoli miljoonaa ihmistä on surmattu ja tuntematon määrä haavoittunut. Viisi miljoonaa ihmistä ovat paenneet kodeistaan, liittyen joko karkotettujen tai siirtolaisten joukkoon, mikä tarkoittaa sitä, että viides osa 22 miljoonan asukkaan valtiosta on poistunut kotiseuduiltaan epävarmoihin olosuhteisiin. Maan infrastruktuuri on raunioina, ja kodeissaan vielä asuvat ihmiset kärsivät toistuvista voimavirran katkoksista, veden ja ruuan sekä hyväksyttävän lääkintähoidon puutteesta.
Astanan konferenssi osoitti konkreettisesti, ettei Syyria ole enää syyrialaisten hallinnassa, vaan ulkoiset mahtitekijät ja intressi-ryhmät laativat yhdessä Syyrian tulevaa karttaa. Alaviittien hallitsemaa, pääosin maan rannikko-aluetta, kutsutaan presidentti Bashar Assadin mukaan Assadistaniksi, koska niillä asuvat sunnit muodostavat 70 % väestöstä. Loppuosan maasta jakavat maltilliset Assadin hallintoa vastustavat kapinalliset, Islamin Valtio ja Al-Nusra Front ja muut pienryhmät, sekä kurdit ja Turkki.
 Israel on huolellisesti pyrkinyt pysymään sivussa taisteluista, mutta Iranin vallan nousun myötä ja Venäjän aseitten ansiosta Hizbullahin rooli on vahvistunut. Se muistuttaa toistuvasti, että sillä on tarpeeksi voimavaroja ja aseita iskeä Israeliin niin halutessaan, mitä se pitää tärkeimpänä tavoitteenaan. Syyrian taisteluissa se on saanut runsaasti sotakokemusta, ja Iranin liittolaisena se on saanut kehittynyttä aseistusta ja ohjuksia sekä Iranista että Venäjältä.  http://www.timesofisrael.com/islamic-states-wane-sets-the-stage-for-regional-superpower-iran/

06.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n Valkoinen Talo vahvistii turvallisuustoimiaan erään autoilijan lähestyessä rakennusta ja ilmoitettua, että hänellä oli pommi autossaan. Yksi henkilö pidätettiin, mutta ei ole tiedossa, löydettiinkö autosta räjähteitä. Presidentti Trump ei ollut lauantaina tapahtuman aikana Valkoisessa Talossa, vaan vietti perheensä kanssa viikonlopun Palm Beachin limanviettokohteessa. http://www.timesofisrael.com/white-house-security-upgraded-amid-car-bomb-threat/
·        PohjoisKorean valtion media ilmoitti sunnuntaina, että se oli testannut uutta rakettimoottoria, joka presidentti Kim Jong Unin mukaan on vallankumouksellinen. Kim oli seuraamassa lauantaina tehtyä testiä, jonka tarkoituksena oli vahvistaa uuden moottorin nousuvoima sekä sen luotettavuus ja valvontajärjestelmä ja rakenteellinen turvallisuus. Kim kehuu testiä historialliseksi. http://www.timesofisrael.com/north-korea-tests-newly-developed-high-thrust-rocket-engine/
·        Egyptin presidentti Abdel Fattah el-.Sisi tekee virallisen vierailun Washingtoniin huhtikuussa pyrkien löytämään yhteistyökumppanin presidentti Donald Trumpissa, mitä hän turhaan odotti presidentti Obamalta. Trump kutsuu entistä kenraalia hämmästyttäväksi mieheksi. http://www.timesofisrael.com/egyptian-president-to-make-first-white-house-visit-in-april/
·        PA:n media ilmoittaa, että PA/PLO:n ilman mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas vierailee Valkoisessa Talossa huhtikuun puolivälissä. http://www.timesofisrael.com/abbas-said-invited-to-white-house-mid-april/,
·        Saksan liittokanslerin Angelika Merkelin ja USA:n presidentti Donald Trumpin tapaaminen Washingtonissa ei tainnut sujua aivan odotusten mukaisesti, vaikka Trump twiittasi Floridasta, että tapaaminen oli mahtava. Trump kätteli Merkeliä tämän tullessa Valkoiseen Taloon, mutta puoli tuntia kestäneen lehdistötilaisuuden aikana havaittiin ilmapiirin viileys. Merkel esitti jossain vaiheessa kättelyä, mutta Trump joko ei havainnut sitä tai ei halunnut huomioida sitä. Trump syyttää Saksaa, ettei se ole suorittanut maksuosuuttaan NATO:n kustannuksista. Toiseksi Trump vastustaa ehdottomasti Merkelin siirto-laispolitiikkaa. http://www.timesofisrael.com/trump-says-germany-owes-vast-sums-to-nato/
·        Orlyn lentokentällä Pariisissa naissotilaan aseen ottanut mieshenkilö, joka tunnistettiin nimellä Ziyed Ben Belgacem, ammuttiin kuoliaaksi, Hän oli sanonut haluavansa kuolla marttyyrina. http://www.timesofisrael.com/paris-airport-attacker-said-he-was-ready-to-die-for-allah/
·        Presidentti Reuven Rivlin matkustaa Vietnamiin, mikä on harvinaista, että maan korkeimmat johtajat ovat samaan aikaan poissa maasta. Rivlin sanoo haluavansa edistää maitten välistä teknologian, terveydenhoidon ja opetusalan vaihtoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/226899,
07.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 15 -24; Eilat 12 -23 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä ja lämpötila suhteellisen viileänä, mutta noussee keskiviikkona. Sateitten mahdollisuus on syytä huomioida, joskin paikallisina.


No comments: