Friday, March 31, 2017

PERJANTAI 31.03.2017

PERJANTAI 31.03.2017
01.MUSTARASTAS lauleli taas joka aamuisen riemullisen sävelensä, joka ylittää moninkertaisesti kaikkien muitten luritukset ja raakkumiset. Se saa mielen iloiseksi ja unohtamaan omat murheensa ikään kuin sillä ei niitä olisikaan.
Tänään on vielä 20 astetta iltapäivällä, mutta huomisesta lähtien lämpötila alenee selvästi 15 asteen tienoille. Taivas on puolittain pilvien peitossa ja lauantaina ja sunnuntaina voi tulla paikallisia sateita, jotka loppuvat maanantaina pilvien poistuessa taivaalta.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -20; Tiberias 15 -26; Suolameri 20 -28; Eilat 18 -30 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lämpötila heittelee lämpimästä viileään ja sateitakin voi tulla paikallisina. 
02.ARABILIITON kokouksessa Jordaniassa annettiin presidentti Trumpille lähes uhkavaatimuksen muotoinen ohje keskittyä ensin Israelin ja PA/PLO/HAMAS:in välisen rauhansopimuksen runnomiseen ensisijaisena tehtävänä. Lausunnossa ei kuitenkaan puututtu Israelin potentiaalisiin rajoihin, mikä voi olla jonkinasteinen pettymys Abbasille, joka muistaa joka ikiseen lausuntoonsa lisätä maininnan 1967 olemattomista rajoista.
Arabiliitto lisäsi tavanomaisiin lausuntoihinsa lauseen, jonka tulisi herättää Jerusalemin muurien vartijat, ja tämä koskee Jerusalemia, joka lausunnossa esitetään "kokonaan muslimikaupunkina, mikä UNESCO:n tulisi huomioida tulevissa lausunnoissaan". Tämä siitä huolimatta, että arabien sanotaan lieventäneen kovaa kantaansa, jolla ne ovat kiistäneet juutalaisten siteet Temppelivuoreen ja länsimuuriin syyttäen Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227, 497

Kuten ToI toteaa artikkelissaan, arabimaat ovat löytäneet yhteisen teeman, jonka ympärille asettua, ja se on rauhanprosessin elvyttäminen uudelleen Saudi Arabien v. 2002 laatiman sopimus-luonnoksen pohjalta mahdollisin lisäyksin ja muutoksin, jotka arabiliiton edustajat tullevat esittelemään presidentti Trumpille. Saudikuningas Salman ja Egyptin presidentti el-Sissi ovat haudanneet sotakirveensä Iranin vallan kasvun pelossa.
Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanselvittäjä Jason Greenblatt osallistui arabiliiton kokoukseen, kuten myös EU:n ulkopolitiikan johto, mikä painottaa niiden huolen Lähi-Idän tulevaisuudesta.
USA ei ole kiirehtinyt esittelemään omaa kantaansa tai omia vaateitaan edellisen hallituksen tapaan, vaan toimii hienovaraisesti julkisuuden ulkopuolella.
Israel ja Trumpin hallitus neuvottelevat edelleen tavasta, millä Juudean ja Samarian rakentamista jatketaan. Pääministeri Netanyahun kanta on edelleen tuntematon, mutta hän toistuvasti vihjaa kannattavansa kahden valtion periaatetta. Tällä hetkellä on tuntu, että Israel suostuu tilapäiseen rakennuskieltoon suurten juutalaisblokkien ulkopuolella, mutta Amonan uuden kaupungin rakentaminen Shiloan ja Elin lähelle saanee rakennusluvan.
ToI:n artikkelissa ennustetaan, että presidentti Trump voi Greenbalttiin vihjailujen mukaisesti esittää uuden suunnitelmansa ratkaisemattomana pidetyn yhtälön ratkaisemiseksi, joka voisi saada aikaan rauhantahtoa laajemmallakin Lähi-Idässä, mikä ei välttämättä olisi Israelin toiveitten mukainen. http://www.timesofisrael.com/arab-leaders-send-a-message-to-trump-palestine-first/, http://www.timesofisrael.com/israel-says-it-will-curb-settlement-expansion-to-satisfy-trump/,

03.Hallitus hyväksyi esityksen 245 eekkerin (980 dunam) suuruisen maa-alueen julistamiseksi valtion maaksi Samariassa. Juudean ja Samarian siviilihallitus aloitti valmistelut alueitten omistuksen vahvistamiseksi lähellä Eliä.
Samanaikaisesti annettiin lupa 2000 asuntoyksikön suunnittelun aloittamiseksi, mikä oli jäädytetty aiemmin.
Hallituksen turvallisuuskabinetti sai torstai-iltana pääministerin kanslian laatiman raportin pääministerin ja Trumpin hallituksen neuvottelijoitten välillä käydyistä neuvotteluista, joissa pyritään löytämään formula rakentamisen ohjaamiseksi Juudeassa ja Samariassa, mikä koskee vain juutalaisia, ei arabeja.
Knessetissä toimivan painostusryhmän johtajahenkilöt Yoav Kisch (Likud) ja Bezalal Smotrich (Jewish Home) kehottivat pääministeriä ja turvallisuuskabinetin jäseniä vastustamaan kaikkia rakentamisen rajoituksia, mitä Trumpin hallitus voisi esittää. Shmotrich kirjoitti lausunnossaan hallitukselle, että rakennuskielto on laiton eikä siihen pidä missään tapauksessa suostua, edes tilapäisesti.
Trumpin hallituksen Amonan rakentamista koskevassa lausunnossa todetaan, että vaikka olevat setlementit eivät ole rauhan esteinä, niiden jatkuva laajentaminen eivät rakenna rauhaa. Amonan karkotetuille aiottujen 2000 asunnon rakennusluvat myönnettiin ennen kuin Trump ehti tutustua siihen, eikä hän halua estää sitä.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n lähettiläs YK:ssä Nikki Haley totesi torstaina, ettei Trumpin hallitus ole enää keskittynyt presidentti Bashar Assadin poistamiseen Syyrian johdosta sisällissodan lopettamiseksi siellä. Se ei ole meidän kiireisimpiä tehtäviä hän sanoi. Hän seuraa tässä Tumpin nimittämän USA:n ulkoministeri Rex Tillersonin aiemmin esittämää tunnustusta, että Syyrian kansalla on oikeus valita oma presidenttinsä. Hän tunnustaa siten poliittisen ratkaisun mahdollisuutta, ja kenen kanssa he voivat työskennellä.
Haley lisäsi, että USA tulee keskittymään Iranin vaikutusvallan pienentämiseen Syyriassa, ei Assadin poistamiseen, vaikka hän lieneekin este sopimuksen syntymiseksi, mutta USA haluaa toimia yhteistyössä toisten pelaajien kanssa, mukaan lukien Turkki, pitkän aikajakson ratkaisun löytämiseksi. http://www.timesofisrael.com/us-envoy-to-un-removing-assad-not-our-priority/
·        Israel syyttää Christian World Vision työntekijän Mohammad al-Halabin välittäneen miljoonia USD terrorijärjestö Hamasille Gazassa. Israelin asettama tuomari tarjoaa Halabille sopimusratkaisua, koska hänet tultaneen joka tapauksessa tuomitsemaan.
ABC-uutistoimiston Australiassa keskiviikkona julkistaman raportin mukaan Beersheban alueoikeuden tuomari Nasser Abu Tahan kehotti häntä suostumaan sopimusratkaisuun. Shin betin kokoamien tietojen mukaan al-Halabi esitti tekaistuja humanitäärisiä projekteja saadakseen varoja hänen palkkaamaltaan kansainväliseltä järjestöltä, mitkä hän ohjasi Hamasin tileille.
·        Asianajaja David Friedman vannoi virkavalansa saatuaan kongressin vahvistuksen USA:n lähettilääksi Israeliin. Juutalaista sukua oleva Friedman on vakaa Israel-ystävä, joka haluaa toimia Jerusalemissa, jonne USA:n lähetystö tultaneen siirtämään Tel Avivista. Vannomistilaisuutta johti varapresidentti Mike Pence, jossa oli mukana Israelin lähettiläs USA:ssa Ron Dermer. Senaatti hyväksyi Friedmanin nimityksen äänin 52 -48, lähes puoluerajoja seuraten. Hän siirtynee hoitamaan virkaansa kesällä tänä vuonna. Hänen isänsä oli ortodoksirabbi, hän kannattaa lämpimästi Israelia ja Juudean ja Samarian rakentamista, ja vastustaa Palestiinan valtion perustamista. Hän sanoo suuresti arvostavansa ulko-ministeri Rex Tillersonin johtajuutta.  http://www.timesofisrael.com/david-friedman-sworn-in-as-trumps-us-ambassador-to-israel/
·        USA:n keskuskomennuskunnan komentaja Lähi-Idässä kenraali Joseph Votel totesi kongressille pitämässään puheessa, että Teheranin tasapainoa järkyttävä toiminta alueella muodostaa suurimman uhkatekijän pitkällä tähtäyksellä. Hän kehotti seuraamaan tilaisuutta, jolloin se voidaan poistaa joko sotilaallisin tai muilla keinoin, joihin kuuluvat toimet Iranin asettaminen vastuuseen toimistaan. Arabiliiton kokouksessa Jordaniassa arabijohtajat tuomitsivat ulkoisen puuttumisen heidän asioihinsa, jolla he epäsuorasti viittasivat Iraniin. Iran puolestaan kiisti syytökset ja sanoi arabien demonisoivan Irania todellisen vihollisensa Israelin asemesta. http://www.timesofisrael.com/top-us-general-calls-for-use-of-military-means-to-disrupt-iran/
·        Egypti, Jordania ja PA pyrkivät koordinoimaan asemansa ennen vierailujaan Valkoisessa Talossa Washingtonissa.
PA/PLO:n vuodesta 2006 lähtien ilman kansansa mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas tapasi sekä Egyptin presidentti el-Sissin että Jordanian monarkin Abdullah II:n Ramallahissa pyrkien koordinoimaan valitsemansa aseman Lähi-Idän rauhanponnisteluihin. Presidentti El-Sissi tapaa Trumpin Washingtonissa huhtikuun 3. päivänä, ja Abdullah pian sen jälkeen, mutta päivämäärä on vielä harkinnassa. PA/PLO:n ulkoministeriö ilmoitti seuraavansa tarkoin Sissin ja Abdullahin vierailuja ja suunnittelevan oman politiikkansa sen mukaan. Abbas ei katsellut hyvällä Jordanian ja Egyptin johtajien salaista tapaamista Aqabassa viime vuonna, jonka oli järjestänyt USA informoimatta Abbasia.  http://www.timesofisrael.com/egypt-jordan-pa-look-to-
coordinate-stances-ahead-of-white-house-visits,
/
Pakistan salli ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin 
kansalaisen rekisteröityvän juutalaisena. Pakistanin
Brittien kristillisen järjestön puheenjohtaja Wilson Chowdry
Vei juutalaisesta äidistä syntyneen Faisal Benkaldin
tapauksen Pakistanin korkeaan komissioon Lontoossa. Hänet
rekisteröitiin Fishel Benkaldin nimellä musli
mista  
juutalaisuuteen kääntyneenä juutalaisena.
Pakistan-allows-one-citizen-to-register-as-a-Jew-485692,
Jewish Press raportoi, että rajoitettu rakennuskielto on
vahvistettu Juudeaan ja Samariaan.
http://www.jewishpress.com/news/us-news/its-final-
settlements-partially-defrosted-amona-2-
approved/2017/03/31/,Post a Comment