Wednesday, March 29, 2017

KESKIVIIKKO 29.03.2017

KESKIVIIKKO 29.03.2017
01."Jokaisen, joka sanoo, ettet voi tehdä mitään YK:ssa, tulee tiedostaa, että kaupungissa on uusi sheriffi", totesi USA:n YK:n uusi lähettiläs Nikki Haley AIPAC:n konferenssissa Washingtonissa pitämässään puheessa maanantaina raikuvien suosionosoitusten saattelemina.
Sanojensa vakuudeksi Haley sanoi ennen sitä: "En ole mennyt YK:n istuntoihin (edustamaan Yhdysvaltoja) leikkiäkseni siellä. Israelia runtelevat päivät ovat ohi" hän totesi lisäten: "Pidän jaloissani korkeakantaisia kenkiä, en muodin vuoksi, vaan siksi, että jos näen jotain väärää, me potkaisemme heitä joka ikisen kerran".

NIkki Haley kertoi ensimmäisestä kokemuksestaan YK:ssa kutsuen sitä nimellä "bizarre", eriskummallinen, kuunnellessaan lähettilään toisensa jälkeen syyttävän vain Israelia – etenkin huomioiden, että Lähi-Idässä on niin monta kriisiä ja uhkausta, joita tulisi käsitellä. "Kuulin edeltä käsin sanotuksi, miten paha se on, mutta vasta kuultuasi ja nähtyäsi on vaikea edes tajuta, miten naurettavaa se kaikki on" hän kuvaili kokemustaan.

Haley antoi täyslaidallisen Barack Obaman junailemasta ydinsopimuksesta Iranin kanssa todeten: "Minun vaikeaa ja kauhistuttavaa ymmärtää, että se hyväksyttiin". UNSC:n päätös-lauselmasta 2334 v, 2016 Haley totesi: "Sen hyväksymisen mahdollisti Obaman hallituksen kieltäytyminen käyttää veto-oikeuttaan. Koko maa tunsi potkun sisuksissaan. Olimme juuri tehneet jotakin, mikä osoitti USA:n heikoimmillaan koskaan. Koskaan emme ole jääneet ilman ystäviemme tukea, eikä meillä ole suurempaa ystävää kuin Israel. Nähdessään sen tapahtuvan, se ei tuntunut vain hämmentävältä, vaan se haavoitti" hän totesi jatkaen: "Nykyisin kukaan YK:ssa ei uskalla puhua siitä minulle. Halusin heidän tiedostavan, ettei se tule koskaan toistumaan". http://www.timesofisrael.com/nikki-haley-personable-serious-and-the-undisputed-star-of-aipacs-conference/
NIKKI HALEY on todella tervetullut poikkeus Obaman ajan vihamielisyyden jälkeen, mikä myrkytti maitten väliset lämpimät suhteet aivan Obaman presidenttikauden alusta lähtien.
Hänen toimiaan tarkastellessa tulee mieleen, että hänet voitaisiin lähes merkitä maansa petturiksi, mitä USA:ssa ei kukaan ole uskaltanut lausua ääneen pidätetyksi joutumisen pelossa. Eikä Obama liene uutislähteiden mukaan suinkaan vetäytynyt vain lueskelemaan kaltaistensa presidenttien elämäkertoja ja laatimaan muistelmiaan vaimonsa Michellen tapaan miljoona-korvauksia vastaan, vaan hän on perustanut eräänlaisen varjohallituksen vain parin mailin päässä Valoisesta Talosta sijaitsevaan kartanokompleksiin, josta käsin hän johtaa presidentti Trumpin vastaista kampanjaa, kuten artikkeleissa kerrotaan.
Hän on kutsunut entisen läheisimmän henkiystävänsä ja neuvonantajansa Valerie Jarrettin kartanoonsa, joka kertoi aikoinaan, että hän keskusteli Obaman kanssa kaikista hänen päätöksistään ennen niiden julkaisemista todeten, ja että kiistettyään ensin hänen argumenttinsa Obama lopulta päätyi kokonaan hänen kannalleen.  

02.Pääministeri Netanyahu ja talousministeri Moshe Kahlon tapasivat taas kerran voidakseen löytää yhteisen formulan, jolla maan virallinen uutisointi järjestettäisiin.
Keskustelut eivät vieläkään tuoneet toivottua tulosta, mutta uusien vaalien uhka näyttää siirtyneen tulevaisuuteen. Kaikki puolueet ovat ilmaisseet haluttomuutensa kaataa Netanyahun hallitus, niin vastenmielinen kuin sen toiminta lieneekin niille. Ministerit Kahlon ja sisäministeri Atyej Deri nähtiin keskustelevan keskenään, mutta ilmeisesti mikki ei ollut jäänyt auki, koska heidän keskusteluistaan ei tiedetä enempää.
Kolmannessa Bibin ja Kahlonin tapaamisessa oli mukana myös turismiministeri Yariv Levin kokeneitten virkailijoitten kanssa sekä pääministerin että talous-ja tietoliikenneministeriöistä.
Ainoa päätös, josta Bibi ja Kahlon pystyivät olemaan samaa mieltä, oli vakuutus, että keskusteluja jatketaan.

Sisäministeri Arie Deri twiittasi sivullaan kertoen tavanneensa oppositiojohtajan Isaac Herzogin tämän kansliapäällikön pojan Bar Mitva-tilaisuudessa todeten Herzogille, että maata uhkaavien haasteiden vuoksi Herzogin tulisi liittyä hallitukseen.
Herzog twiittasi takaisin: Shas-puolueen tulee liittyä hänen johtamaansa Sionistisen unionin muodistamaan hallitukseen, sillä se olisi ainoa oikea ratkaisu.
Netanyahu ja Kahlon osallistuivat samaan bar-mitzva tilaisuuteen, ja heidän nähtiin keskustelevan keskenään.  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-kahlon-meet-fail-to-end-broadcaster-spat/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        Englannin pääministeri Thereza May allekirjoitti tiistaina dokumentin, jolla aloitetaan virallisesti eroaminen EU:sta 44 vuotta kestäneen jäsenyyden jälkeen. Englannin parlamentti tulee lähettämään allekirjoitetun dokumentin erosta EU:n presidentille Donald Ruskille keskiviikkona. May sanoi puheessaan parlamentille toivovansa, "ettei Englantia luonnehdita EU:sta eron vuoksi, vaan sen päättäväisyyden mukaan seurausten onnistumiseksi. Olemme yksi suuri kansojen ja valtioitten unioni ylpeällä historialla ja valoisella tulevaisuudella". May totesi Downingstreetin julkaiseman puheen mukaan. Skotlannin parlamentti päätti pitää toisen referendumin, kansanäänestyksen, omasta "brexistään" EU:sta vastoin Mayn toiveita. Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon arvioi, että Skotlannin referendum voisi olla aikaisintaan keväällä 2019, mihin saakka Skotlanti voisi pysyä EU:n jäsenenä.
·        USA:n presidentti Donald Trump lähetti Lähi-Idän erityis-lähettiläänsä Jason Greenblattin Lähi-Itään, jossa hän jordanialaisessa lomahotellissa Suolameren rannalla tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Siellä pidetään tällä viikolla alkava arabiliiton kokous. Entinen Jasser Arafatin korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeinah kutsui tapaamista ideoitten vaihtamiseksi, kuten WAFA raportoi. Abbas valmistautuu matkustamaan Washingtoniin tavatakseen presidentti Trumpin lähiviikkojen aikana.
Greenblatt tapasin myös useita arabijohtajia Jordaniassa.
Ennen näitä keskusteluja Greenblatt oli tavannut EU:n politiikan johtajia ja etenkin sen johtavan poliitikon Federica Mogherinin. Keskusteluissa todettiin Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhankeskustelujen kiireellisyydestä, mikä on yhteinen haaste. http://www.timesofisrael.com/trumps-peace-envoy-back-in-region-for-fresh-talks/
·        Tuhansittain haredi-kansalaisia kokoontui eilen illalla Jerusalemin keskustaan osoittaakseen mieltään asepalvelua vastaan rabbien tuomitessa IDF:n palvelukseen astumis- kampanjan. Ultraortodoksien Geula kaupunginosassa lähellä pääkaupungin keskusbussiasemaa yhteisöjohtajat kutsuivat paikalle tulleita rabbeja esiin tuomitsemaan IDF:n kampanjan. Tilaisuus oli virallisesti laiton, mutta poliisi antoi sen jatkua puuttumatta sen kulkuun. Tilaisuus sujui ilman suuria häiriöitä tai väkivaltaisuuksia, suurimmaksi osaksi rabbi Shmuel Auerbacin järjestelykyvyn ansiosta. Hän johtaa Liettuasta muuttaneiden utraortodoksien neuvostoa Jerusalemissa. Mielenosoituksen käynnistyivät maanantaina poliisin pidätettyä Auerbachin seuraajan teini-ikäisen pojan tämän kieltäydyttyä asepalveluksesta. Hänet oli vapautettu sotilasvankilasta 9 päivää ennen pidätystä. Hänet oli pidätetty 100 muun ortodoksipojan kanssa yrityksistä häiritä Jerusalemin maratonia. http://www.timesofisrael.com/trumps-peace-envoy-back-in-region-for-fresh-talks/
·        Israel uudistaa diplomaattisuhteensa Nicaraguan kanssa, jotka katkesivat 2010 Mavi Marmara flotillan yrityksien vuoksi rikkoa kansainvälinen Gazan kauppasaarto. http://www.timesofisrael.com/israel-will-renew-diplomatic-ties-with-nicaragua/
·        Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif paljasti tiistaina, että Iran antaa Venäjän pommittajille luvan käyttää Iranin lentoasemia pommituslentoihin Syyriassa. Iranin ja Venäjän väliset suhteet ovat muuttumassa luonteeltaan yhä selvemmin sotilaalliseksi liitoksi, mikä huolestuttaa Israelia yhä pahemmin. http://www.timesofisrael.com/iranian-foreign-minister-russia-may-use-our-bases-to-hit-syria/
·        Hamas on hankkinut arsenaaliinsa lyhyen matkan raketteja, joilla on suuri räjähdekärki. IDF arvioi niiden voivan aiheuttaa suurta hämminkiä Gazan rajan pinnassa olevissa juutalaiskaupungeissa. Koririntama ilmoitti äskettäin valmistuvansa 250 000 asukkaan evakuoimiseen sodan syttyessä pohjoisessa ja etelässä. http://www.timesofisrael.com/hamas-reported-to-acquire-highly-explosive-short-range-rockets/
·        Entinen ke. Yoni Chetboun kertoo Arutz Shevalle, että ensimmäisen kerran AIPAC:n konferenssissa tunnustetaan, että kahden valtion periaate on kuollut ja sen mukana joittenkin toiveet uudesta arabivaltiosta Israelin valtion rajojen sisällä. Minkä Torah kieltää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227451,
·        Korkein oikeus ai anna lainlaatijoille lupaa nousta Temppelivuorelle, vaan haluaa jatkaa nykyistä käytäntöä, jossa pääministeri on ominut itselleen oikeuden päättää, ketkä saavat nousta, ketkä eivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227453,
04.LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -24; Tiberias 15 -26; Suolameri 21 -27; Eilat 21 -30 +C-astetta. Taivaankansi on puolipilvinen koko ennusteajan ajan, lämpötila nousee vielä asteen verran, mutta laskee perjantaista alkaen.


Post a Comment