Friday, February 17, 2017

PERJANTAI 17.02.2017

PERJANTAI 17.02.2017
01.ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahun ja USA:n presidentti Donald J Trumpin väliset neuvottelut, jotka olivat luonteeltaan vain kahden samalla tavoin ajattelevan miehen välisiä keskusteluja, olivat tuloksiltaan pettymys. Ei heidän todellakaan odotettu pystyvän yhdessä keskustelutilanteessa ratkaisemaan Lähi-Idän tai edes Israelin ja PA:n arabien välisiä ongelmia, joita on usean vuoden ajan ja monien miesten voimin pyritty selvittelemään, mutta odotettiin sentään selviä suuntaviivoja, mihin suuntaan ollaan menossa.

PÄÄMINISTERIN odotettiin selvittävän isännälleen, mikä on Israelin kanta Juudean ja Samarian sekä Gazan suhteen, mitä Israelin kansa haluaa ja mihin se ei voi missään tapauksessa suostua. Hänen odotettiin selvittävän Juudeassa ja Samariassa sijaitsevien juutalaisille pyhien paikkojen merkitystä, mikä tulee huomioida päätöksiä tehtäessä. "Kaksi valtiota tai yksi, samantekevää, voin elää kumman tahansa kanssa" Trump totesi, eikä Netanyahu esittänyt mitään vastalausetta. Päinvastoin, hän heitti kuin taka-ajatuksena, ettei Juudeaa ja Samariaa liitetä Israeliin; huomio, jonka hän olisi voinut jättää sanomatta.

Pääministerin odotettiin selvittävän Israelin suhtautumista Jerusalemin asemaan, onko se Israelin pääkaupunki ja jos on, miksi USA itsepäisesti pitää lähetystöään Tel Avivissa? Temppelivuoren asemasta ja muinaisen Temppelin paikasta ei mainittu sanaakaan, ikään kuin ne olisivat sivulauseen kysymys. Juutalaisille ne eivät ole sitä. Vuosisatojen ajan eläessään diasporassa, hajaannuksessa kansojen erämaassa, juutalaiset tervehtivät erotessaan toisistaan sanoilla: "Ensi vuonna Jerusalemissa. Rakentakoon HaShem sen meidän eläessämme". Jerusalemia rakennetaan ja laajennetaan nyt kauas muinaisten kuntarajojen ulkopuolelle USA:n vastustuksesta huolimatta.
Pääkaupungin asema on kuitenkin edelleen vahvistamatta. Virallisesti Jerusalem on edelleen YK:n valvoma kiistanalainen kaupunki, jota YK hallitsee Pahan Neuvovuorelta käsin. USA:n hallitukset ovat johdonmukaisesti noudattaneet tätä periaatetta pyrkien rajoittamaan sen rakentamista poliittisesti vaihtelevien virtausten mukaisesti, vaikka Israelin poliittinen ja hallinnollinen johto sekä parlamentti toimivat siellä.
(Hes2:1 -4; Jes49: 18 -28; Ob11)
Jerusalem on myös juutalaisen uskonnon ehdoton keskus. Tel Aviv, jossa USA:n lähetystö sijaitsee, on maailman homokeskus. Kansan parissa elää - ja on elänyt hajaannuksessa asuessaan - voimakkaana tunto Temppelivuoren pyhyydestä. (Ps137:5)
Sinne Israelin matkustavat juutalaiset pyrkivät aina nousemaan, ja sinne pyrkii Israelin kansa nousemaan nykyisinkin hallituksen asettamista rajoituksista huolimatta. Jerusalemin ja Temppeli-vuoren kysymystä ei voi haudata sivulauseeseen, tai jättää niiden aseman määrittämistä pakanakansojen ratkaisujen varaan.
(Jes62; Sak12:2-3; 13:1 -2))

NÄISTÄ kysymyksistä olisi odottanut kansanjohtajien keskustelevan ja tuovan esiin jotain tilannetta selventävää.
Pääministeri Netanyahun olemuksessa ilmeni poissaoleva tunne, jota hän pyrki peittelemään leveällä hymyllään. Häntä ja hänen vaimoaan vastaan toistuvasti nostetut syytökset ovat ilmeisesti vaikuttaneet hänen henkiseen tasapainoonsa ja vireyteensä syvemmin, kuin mitä hän haluaa näyttää.

02.Maailman johtajat toivovat saavansa selvitystä USA:n ulkomaan politiikasta tänään perjantaina alkavan Mynchenin turvallisuus-konferenssin aikana. Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman edustaa Israelia; Iranin ulkoministeri Javad Zarif on myös mukana.

USA:n hallituksen edustajina mukana ovat varapresidentti Mike Pence, puolustusministeri Jim Mattis sekä kotimaan turvallisuus-ministeri John Kelly. Vuosittainen kansainvälinen konferenssi tarjoaa valtion päämiehille ja diplomaateille avoimen ja epävirallisen tilaisuuden tavata liittolaistensa ja vastustajiensa edustajia vapaamielisessä ilmapiirissä. Käsiteltävien kysymysten määrä asettaa kuitenkin rajoituksia rentoon oleskeluun.

Konferenssiin odotettavien vieraiden joukosta mainitaan Saksan liittokansleri Angelika Merkel; YK:n pääsihteeri Antonío Guterres, Euroopan neuvoston presidentti Donalfd Tusk ja NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg, yhteensä yli 30 valtionpäämiestä ja hallituksen johtajaa, sekä 80 ulko- ja puolustusministeriä.

Presidentti Trumpin viime kuussa antama lausunto NATO:sta obsoliittisena ja kyvyttömänä suoriutumaan sille annetusta tehtävästään puolustaa läntistä maailmaa, sai hälytyskellot soimaan. Trumpin kerrotaan sittemmin täydentäneen lausuntoaan todeten tunnustavansa sotilasliiton periaatteellisen merkityksen. Hän kuitenkin sanoi odottavansa jäsenmaiden suorittavan kullekin määrätyn osuuden puolustusmenoista, mitä NATO-johtajatkin ovat painottaneet vuodesta toiseen.

USA:n puolustusministeri Mattis vakuutti Brysselissä NATO:n 27 jäsen-maan puolustus-ministereille keskiviikkona, että presidentti Trump tukee vahvasti NATO:a ja sanoi Stoltenbergille, että NATO pysyy olennaisena peruskalliona Yhdysvalloille. Hän kuitenkin painotti jäsenmaiden osuusmaksujensa suorittamista vuoden loppuun mennessä välttääkseen riskin, että USA voi pienentää puolustustukeaan. '
Konferenssin organisoija Wolfgang Ischinger totesi, että muiden asioitten rinnalla Trumpin antama tunnustus Britannian eroamisesta EU:sta, hänen hallituksensa väitetyt suhteet Venäjän kanssa, NATO, EU, vapaakauppa, ihmisoikeudet, Iranin ydinsopimus, suhteet Kiinan kanssa sekä Syyrian konflikti ovat nostattaneet suuren joukon kysymysmerkkejä. Ischinger kertoi, että osanottajat ovat asettaneet suuria odotuksia varapresidentti Pencen lauantaina pitämään puheeseen, jossa hänen odotetaan selvittävän tai ainakin koskettelevan noita kysymyksiä.

ANGELIKA Merkel, jonka näkemykset poikkeavat oleellisesti Trumpin esittämistä, puhunee myös konferenssissa lauantaina.

Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov, Kiinan ulkoministeri Wanf Yi, Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif , Irakin pääministeri Haider al-Abadi ja Afganistanin presidentti Ashrat Ghani ovat myös  tarvittaessa tavoitettavissa.

Konferenssiohjelman siivellä Saksa, Venäjä, Ukraina ja Ranska, jota kutsutaan nimellä Normandia-ryhmä, keskustelevat konfliktista Ukrainan itäosissa.
Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelman vaarallisuudesta ja kiireellisyydestä kertoi Etelä-Korean ulkoministeri Yun Byung lehtimiehille, minkä hän toivoo voivansa esittää konferenssissa. Muita kysymyksiä ovat USA:n esittämät väitteet Venäjän tekemistä aserajoitus-sopimuksen rikkomuksista asentaessaan ydinkärjillä varustettuja risteilyohjuksia aluksiinsa ja hävittäjiinsä.  

USA:n kongressin yli 12 edustajan delegaatioon kuuluu myös useita Trumpin Venäjä-suhteitten kriitikoita, heidän joukossaan aktiivinen senaattori John McCain. http://www.timesofisrael.com/world-leaders-hoping-for-clarity-on-us-policy-at-munich-security-meet/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi USA:n median edustajille torstaina ennen kotimatkaansa, että tapaaminen presidentti Trumpin kanssa oli hyvin, hyvin lämmin. Hän vakuutti aiemmin esittämäänsä tosiasian, etteivät "setlementit" ole se kiperin ongelma pyrittäessä solmimaan rauhaa PA/PLO/HAMAS arabien kanssa. Hän sanoi sopineensa varapresidentti Mike Pencin kanssa kehittää mekanismi ongelmien koordinoimiseksi. Bibi painotti MSNBC haastattelussa Trumpin pyytäneen "hieman hillitsemään" vauhtia "setlementtien" toiminnassa, mutta hän selitti: "Todellinen ydinongelma palestiinalaisten kanssa ei ole "setlementtien" toiminnassa, toi niiden lukumäärässä, vaan arabien pysyvä ja ehdoton kieltäytyminen tunnustaa juutalaisvaltio minkäänlaisilla rajoilla. Tämä on iskostettu ihmisten mieleen, ja se
muodostaa todellisen ongelman, jonka selvittämiseksi me (USA:n ja Israelin hallitukset) olemme muodostaneet mekanismin. Sen päämääränä on myös koordinoida molempien asennoituminen setlementtien rakentamiseen siten, etteivät intressit törmää toistuvasti toisiinsa".  
Hän kieltäytyi vertaamasta Obaman ja Trumpin hallitusta sanoen, ettei hän halua antaa arvosanoja presidenteistä.  Sen sijaan Bibi vakuutti toistamiseen lämmintä ja hyväksyvää ilmapiiriä, jonka hän tunsi tavatessaan vanhan ystävänsä Donald Trumpin, sekä vakuutti, että Israelin kansa tuntee samaa syvää myötätuntoa USA:n kansaan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-settlements-an-issue-not-the-issue-in-conflict/
·        Presidentti Trumpin nimittämä Israelin suurlähettiläs Daniel Friedman joutui pahaan pyöritykseen kongressin kuulusteluissa torstaina. Hän pyysi anteeksi aiempaa lausuntoaan, jossa hän vertasi JStreet tukijoita pahemmiksi kuin "kapot", juutalaiset, jotka toimivat natsien pidättämien juutalaisten vartijoina. Hän sanoi vastoin aiempia lausuntojaan, että kahden valtion ratkaisu olisi ihanteellinen Juudean ja Samarian arabeille.
Liberaali-juutalaiset sekä USA:n aiemmat Israelin lähettiläät ovat kiivaimmin vastustaneet Friedmanin valintaa väittäen, että hänen "setlementeille" antamansa tuki tekee hänet sopimattomaksi korkeaan virkaan Yhdysvaltain edustajana Israelissa. Eräs juutalaisaktivisti huusi: "Et sinä edusta meitä etkä tule koskaan sitä tekemään" hän huuteli shofariin (oinaan sarveen) puhaltaen ennen kuin hänet ohjattiin ulos tilaisuudesta. Aiemmin aktivistit olivat tuoneet paikalle Palestiinan lippuja huudellen" Me olimme siellä, me olemme ja tulemme aina oleman Palestiinassa". Friedman puolusti aiempaa 2 valtion periaatteen vastustamistaan todeten, etteivät palestiinalaiset ole koskaan luopuneet väkivallasta, eivätkä tunnustaneet juutalaisten valtiota. http://www.timesofisrael.com/trumps-israel-envoy-pick-heckled-expresses-remorse-at-confirmation-hearing/
·        Valkoinen Talo tunnustaa, ettei se pystynyt sopimaan Bibin
kanssa juutalaisyhteisöjen toiminnan rajoittamisesta, mutta yrittää saada sen aikaan.
Tarkkailijat ovet todenneet Trumpin epävarman suhtautumisen johtuvan pelkästään siitä, ettei hän ole vielä muodostanut omaa politiikkaansa vuosikymmenien ajan jatkuneeseen ongelmaan. Toiset sanovat suoraan, että Israelin tulee opettaa Trumpia, ennen kuin joku toinen tekee sen tavalla, joka ei miellytä Israelia. Netanyahun täytyy kuitenkin huomioida hallituksensa pysyminen vallassa, ennen kuin hän ottaa liian kovan asenteen.  http://www.timesofisrael.com/trump-netanyahu-to-continue-discussions-on-israeli-settlements/
·        Ensimmäinen oire Bibin uudesta suhtautumisesta Trumpin tapaamisen seurauksista on se, että hän vihjaa peruuttavansa uuden kaupungin rakentamisen Amonasta karkotetuille juutalaisille. Opetusministeri Naftali Bennett otti perjantaina yhteyttä Netanyahuun muistuttaen häntä, ettei annettuja lupauksia voi noin vain peruuttaa. Myös oikeusministeri Ayelet Shaked muistutti Bibiä, että lupauksista on pidettävä kiinni. Bibi näyttää hyökkäävän heikoimman kimppuun, joka ei pysty lyömään takaisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225182
·        PLO:n edustaja, Jasser Arafatin serkku, Nasser al-Kidwa, joka edelleen väittää, että Israel myrkytti Arafatin, sanoo -presidentti Donald Trumpin keskiviikkona esittämästä mielipiteestä, että kahden valtion vaihtoehdolle on olemassa toinen, jota hän tulee myös tutkimaan - että se toinen vaihtoehto on tuskallinen verenvuodatus. Kidwa sanoi Ramallahissa pitämässään lehdistö-tilaisuudessa torstaina, että Trumpin lausunto merkitsee rauhanprosessin täydellistä hylkäämistä.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/plo-warns-alternative-to-2-state-solution-is-painful-bloodshed/2017/02/16/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 02 -08; Tiberias 04 -14; Suolameri 10 -16; Eilat 09 -15 +C-astetta. Sateet näyttävät loppuneen tänään, taivas kirkastuu kokonaan tai osittain ja lämpötila nousee selvästi. Mutta tuuli on voimakas.
·        Juutalaiset arvostetaan Yhdysvalloissa suositummaksi uskonnoksi, mutta myös muitten uskontojen hyväksyminen on korkea. Islamin ääriainesten tekemät väkivaltaisuudet nostattavat vihaa sen edustajia vastaan, mikä näkyy Trumpin toiminnoissa. http://www.timesofisrael.com/pew-jews-are-best-liked-religious-group-in-america-2/


Post a Comment