Friday, February 03, 2017

PERJANTAI 03.02.2017

PERJANTAI 03.02.2017
01.PERJANTAIAAMUN uutiset koskettelevat pääosin kolmea asiaa: USA:n hallituksen suhdetta Iranin päivän selviin allekirjoittamansa kansainvälisen sopimuksen rikkomuksiin, jotka kieltävät Irania suorittamasta ballististen ohjusten testejä; Trumpin hallituksen suhtautumista Israelin rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, sekä sen politiikkaa rauhanprosessista Israelin ja PA/PLO:n välillä. Nämä kysymykset vaativat tarkempaa selvitystä, mutta katsotaan ensin lähipäivien säätilanne.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 01 -10; Tiberias 03 -15; Suolameri 09 -17; Eilat 06 -18 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön, huomenna puolittain ja sunnuntaina ja maanantaina pilvetön.
Lämpötila lämpenee jonkin verran; sunnuntain lukemat ovat 06 -14 +C-astetta. Kaliforniassa ovat jatkuneet ennätystiheät lumisateet, ylittäen 177 % keskitason määrät. Asukkaat ovat kuitenkin epätietoisia, onko vuosia kestänyt kuivuus taittunut, eivätkä osaa asennoitua tilanteeseen. http://www.mercurynews.com/2017/02/01/sierra-nevada-snowpack-is-biggest-in-22-years-and-more-is-on-the-way/
Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan radioaktiivinen materiaali leviää pohjoisella pallonpuoliskolla – sen joukossa merkittävä osa plutoniumia – nousten mittausten mukaan ennätyslukemiin. http://enenews.com/video-us-states-hit-with-extremely-large-peaks-of-fukushima-radioactive-material-significant-amount-of-plutonium-released-for-months-radioactivity-from-plant-measured-gl?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ENENews+%28Energy+News%29,
02.USA:n presidentti sanoi ärtyneen tuntuisesti, ettei mitään ole jätetty pois pöydältä käsitellessään Iranin uhmakkaita sopimuksen rikkomuksia ilmoittaessaan jo toisesta ballistisen keskimatkan ohjuksen testistä pari päivää edellisen testin jälkeen, mikä on vastoin Iranin allekirjoittamaa sopimusta.
Trump antoi lausuntonsa useiden kongressin republikaanisenaattorien, heidän joukossaan alahuoneen puhemies Paul Rayan, vaatien uusien Iranin vastaisten sanktioitten asettamista, kuten Rayan sanoi torstaina. "Meidän tulee koventaa Iranin vastaista politiikkaamme" hän totesi. "Edellinen hallitus noudatti liian myöntyvästä politiikkaa, mikä on antanut Iranille aiheen aktivoida politiikkaansa määrään, mitä se ei olisi tehnyt ilman sitä".  

TRUMP sanoi torstaina asettaneensa Iranin virallisesti tarkkailun alaiseksi (put on notice) laukaistessaan ballistisia ohjuksia.  
Senaatin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Bob Corker sanoi Reutersille torstaina. Että USA voi tehdä paljon sellaista, mitä se ei aiemmin voinut tehdä Iranin pyrkimysten estämiseksi. Komitea on vasta aloittelemassa Irania koskevien lakialoitteiden muotoilemista". Senaattori Lindsay Graham sanoi omana mielipiteenään, ettei USA:n tulisi vain tuomita Iranin ilmeiset sopimusrikkomukset, vaan on saatava kansainvälisesti hyväksytyt sanktiot Iranin jatkuvien rikkomusten johdosta.

Tammikuun 28. päivänä Iranin sanotaan kokeilleen 4 000 km:n ballistista ohjusta, jolla on ydinkärkimahdollisuus. Torstaina saksalainen lehti Die Welt kertoi Iranin laukaisseen kotitekoisen risteilyohjuksen samoilla ominaisuuksilla. Tämä ohjus nimeltään Soumar lensi ensilennollaan 600 km:n matkan, mutta sen kantomatka on 3 000 km.  Raportissa kerrotaan, että venäläisvalmisteisen KH-55 risteilyohjuksen paranneltu versio pystytään ampumaan Iranista israelilaisiin kohteisiin. Se voidaan ampua pinta-aluksista, lentokoneesta ja sukellusveneistä.

Edellä' mainittuja ohjuksia ei sisältynyt YK:n turvallisuusneuvoston Irania koskevaan päätöslauselmaan UNSC 2231, joka hyväksyttiin pian sen jälkeen, kun Iranin ydinteollisuutta koskeva kansainvälinen sopimus allekirjoitettiin heinäkuussa 2015.

Presidentti Trump lupasi vaalipuheissaan mitätöidä Iranin kanssa tehdyn sopimuksen ja pakottaa Iran uusiin neuvotteluihin. Puhelinkeskustelussaan Saudi Arabian kuningas Salmanin kanssa hän lupasi toimia aktiivisesti risti-riitaisen sopimuksen poistamiseksi ja neuvotella uusi sen tilalle.  
Pääministeri Netanyahu lisäsi oman Iranin räikeitä sopimusrikkomuksia tuomitsevan lausuntonsa vaatien sopimuksen uusimista. Netanyahun ja Trumpin välinen tapaaminen toteutunee 15. helmikuuta, mutta Bibi matkustaa ensin Englantiin hioakseen keskusteluaiheitaan ennen Washingtonin tapaamista. http://www.timesofisrael.com/trump-nothing-off-the-table-in-response-to-iran-missile-test/

03.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun julkistamat uusien asuntoyksiköiden rakentaminen Juudeaan ja Samariaan näyttää herättäneen pientä närää Valkoisen Talon vasta muotoilun asteella olevassa hallituksessa.
Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer totesi torstaina julkistamassaan lausunnossa: "Samalla kun uskomme, etteivät Israelin rakentamat setlementit ole tauhan esteenä, toteamme, etteivät Israelin rakentamat uudet setlementit, tai olevien laajennukset rajojensa ulkopuolelle, ole toivottavia".

Tämä voidaan katsoa ystävälliseksi näpäykseksi Netanyahulle, että hän rientää uudessa tilanteessa kehityksen edelle, mikä rajoittaa Trumpin hallituksen toimintavapautta sen vielä muotoillessa Israelin ja Lähi-Idän politiikkaansa.
Toinen kysymys, josta Trump on kehottanut panemaan jäitä hattuun, on USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Jerusalemiin, mistä Trump ilmoitti hallituksensa aloittavan tarvittavat tutkimukset ennen päätöksen tekoa.

On odotettavissa, ettei Netanyahun ja Trumpin tapaaminen 15.02. ole välttämättä pelkästään kahden hyvän ystävän tapaaminen, vaan siinä käsitellään syvällisesti Lähi-Idän kysymystä, jonka hoidon Trump uskoi vävynsä Jared Kushnerin käsiin.
Jared Kushner pyrkii elämässään noudattamaan juutalaisen uskonsa periaatteita, ja on syytä olettaa, että hän tuntee Tanachin kirjoitukset, joissa käsitellään juutalaisen kansan oikeutta Luvattuun Maahan ja Jerusalemiin.
Netanyahu julkisti parin viikon sisällä usean tuhannen uuden asuntoyksikön rakentamissuunnitelmista Juudeaan ja Samariaan.

Amonasta karkotetuille juutalaisille hän lupasi, että Israel rakentaa uuden 1000 asuntoyksikön yhteisön, jonne he voivat muuttaa. Israelin hitaan päätöksenteon ja byrokratian kankeuden tuntien voi olettaa, että asunnot voivat olla muutto-kunnossa aikaisintaan 3 -4 vuoden kuluttua. Osa Kush Katifista v. 2005 karkotetuista perheistä ovat edelleen ilman asuntoa. Perheitä hajosi ja lapset menivät katujengeihin heidän elämänuskonsa romahdettua. Pääministerin vakuuttelut tuntevansa Amonasta karkotettujen tuskan eivät vakuuta, enempää kuin pyrkimykset lahjoa heidän menetyksensä turhilla lupauksilla uusista asunnoista, mitkä tuskin lieventävät heidän sydänsuruaan.
USA:n uusi ulkoministeri Rex Tillerson (Maanmuokkaajanpoika) soitti torstaina Netanyahulle ennen Kauko Idän matkaansa, mutta heidän keskusteluistaan ei ole annettu lausuntoa tai tietoja, mistä he keskustelivat.  
USA:n Israeliin nimitetty lähettiläs David Friedman toivoo voivansa toimia asema-paikassaan Jerusalemissa, mutta sekään ei näytä toteutuvan aivan käden käänteessä. Pääministeri Netanyahun oletetaan kuitenkin voivan nyt keskustella Trumpin ja hänen hallituksensa ministerien kanssa ystävälisessä hengessä, mikä on täydellinen vastakohta Obaman vihamieliselle ja Hillary Clintonin ylenkatseelle Netanyahuun, kun muistaa Hillaryn 45 minuuttia kestäneen läksytyksen pääministerille Hillaryn toimiessa ulkoministerinä. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-new-israeli-settlements-may-not-be-helpful/

PA/PLO:n johto on esittänyt vaateen YK:lle, että sen tulee toimia Israelin ilmoittamien rakennussuunnitelmien johdosta. YK:n uusi pääsihteeri Antonio Guterrez sanoi muutamia päivä sitten, ettei hänellä ole minkäänlaisia epäilyksiä, etteivätkö juutalaisten 1. ja 11. Temppeli sijainneet Temppelivuorella, ja etteivätkö Israelin siteet siihen ja Jerusalemiin olisi historiallinen tosiasia. Tämä tietenkin herätti suuren huudon Ramallahista, että YK:n pääsihteerin tulee toimia tasapuolisesti vaikka vastoin historiallisia tosiasioita, jos se on tarpeen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-demand-un-action-over-israeli-approval-of-settlement-homes/,

04.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n kotimaan turvallisuuskomitean republikaanien puheenjohtaja senaattori Ron Johnson esitti kokouksessa raportin, jossa vertaillaan USA:n suunnitteleman muurin ja Israelin etelärajalleen rakentaman turva-aidan välistä suhdetta todeten, että Israelin rakentama turva-aita on hinnaltaan halvempi ja toimii tehokkaammin.
Johnson vieraili Israelissa viime joulukuussa tutustuen matkansa aikana Israelin rakentamiin turva-aitoihin Siinain rajalla, Gazan rajalle sekä Juudeassa ja Samariassa rakennettuihin.
Johnson otaksuu, että Trumpin hallituksen olisi hyödyllistä tutustua Israelin saamiin kokemuksiin turva-aidoista.
USA:n ja Meksikon välille suunniteltu aita on linnuntietä 654 mailia pitkä, joka maastoon sovitettuja venyy 2000:en mailiin. Toinen ongelma on, että USA:n raja-alue on osin vaikeaa maastoa ja välimatkat sinne pitkät, mikä vaikeuttaa kustannusten vertailua Israelin lyhyisiin etäisyyksiin. http://www.timesofisrael.com/senate-report-compares-israeli-us-mexico-barriers/
·        PA:n arabinainen pidätettiin Geva Benyamin (Adam) juutalaisyhteisön portilla olevassa tarkastuspisteessä hänen rysäytettyään autonsa poliisiautoa ja porttia vastaan. Kaksi poliisia ja yksi siviili haavoittuivat suhteellisen lievästi, mutta heidät vietiin sairaalaan hoidattamaan haavojaan, saatuaan ensiavun paikalla. Myös autoa ohjanneelle arabinaiselle annettiin ensiapua ja häntä kuulusteltiin paikalla. Hän tunnusti ajaneensa poliisiautoon tarkoituksellisesti. Videonauhassa nähdään kahden poliisiauton ajavan portista sisään ja sen perässä arabi-naisen ajama auto, joka ensin tuhosi vartiokopin ikkunat ja sen jälkeen ajoi poliisiauton perään ja kylän porttiin. http://www.timesofisrael.com/3-hurt-in-suspected-west-bank-car-ramming-attack/
·        Amonan ilman rakennuslupaa pystytetyn 42 perheen kodit tyhjennettiin poliisin 3000 vahvuisten erikoisjoukkojen toimesta suhteellisen rauhallisesti. Kylän synagogaan linnoittautuneet pari sataa nuorta aktivistia olivat heidän rabbinsa myötävaikutuksella päättäneet vastustaa viimeiseen asti karkotuksia. Koska he eivät uskoneet poliisin pyyntöjä tulla ulos rauhallisesti, poliisit rikkoivat synagogan ikkunat levittäen lasinsirpaleita lattialla istuvien niskaan ja tunkeutuen väkisten sisälle. Siitä alkoivat poliisien väkivaltaiset otteet. Nuoria hakattiin kartuilla ja nyrkein sekä tuoleilla haavoittaen heitä. Nuoret olivat myös varanneet teräsputkia tai puukarttuja, joilla vahingoitettiin useita poliiseja.
Taistelu oli kuitenkin täysin yksipuolinen ja sen lopputulos selvä. Nuoret aktivistit retuutettiin neljän kantajan voimin bussiin, mutta osa heistä pääsi karkuun särkien bussin ikkunoita. Poliisit juoksivat muutamia kiinni, mutta osa meni menojaan. Bussiin teljetyt aktivistit vietiin läheiseen Ofran juutalaisyhteisöön torstaina iltapäivällä. Poliisin laskelmien mukaan Amonan kukkulalle oli kokoontunut noin 1000 aktivistia ja ulkopuolista.
Lähellä sijaitsevan arabikylän asukkaat seurasivat suurella mielenkiinnolla pahanilkisesti osoitellen, miten juutalaiset karkottavat toisiaan kodeistaan nostattaen heidän intoaan hyökkäyksiin juutalaisia vastaan.
Koko tämä kammottava näytelmä sai alkunsa pääministerin ja puolustus-ministerin kyvyttömyydestä löytää asukkaita tyydyttävä ratkaisu. Israelin radion uutisissa kerrottiin aamulla, että Yesh Din oli yhdessä lähellä sijaitsevan arabikylän kanssa sopinut haasteen jättämisestä korkeimpaan oikeuteen, joka määräsi juutalaiset karkotettaviksi helmikuun 7. päivään mennessä, hyläten heidän anomuksensa karkotuksen siirtämisestä 48 tunnin ajaksi. Eräs NGO-järjestö totesi, että karkotus oli laiton, koska se tehtiin KO:n päätöksen vastaisesti liian aikaisin.
·        Israelin oikeus tuomitsi torstaina PA:n arabin Gazasta 9 vuodeksi vankeuteen hänen hakkeroituaan IDF:n ohjaajattomia pienkoneita, drones, Islamic Jihadin toimesta. 23-vuotiasta arabia syytetään myös vakoilusta käsittelijänsä hyväksi BeerShevan piirioikeudessa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224344
·        Israelin ATK-tutkija menestyi kilpailussa Japanissa voittaen ensimmäisen palkinnon cryptografiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224341
·        Tel Avivissa 1 500 kansalaista osoitti mieltään tyytymättömänä pääministeri Netanyahun hallintoon vaatien hänen eroaan. Pääministeriä vastaan on nostettu syytökset korruptiosta kahdessa eri tapauksessa. Jos häntä vastaan esitetään virallinen oikeudenkäynti, hänen johtamansa koaliittio hajonnee, mikä johtanee uusiin vaaleihin. Yesh Atidin puheenjohtajasta Yair Lapidista voidaan leipoa uusi pääministeri. Labour-puolue romahtaisi ennusteiden mukaan, sillä on nyt 24 edustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt, se saisi vain 8 kansanedustajaa.  http://www.timesofisrael.com/1500-protesters-call-for-pms-resignation-in-tel-aviv-rally/

Post a Comment