Wednesday, February 01, 2017

KESKIVIIKKO 01.02.2017

KESKIVIIKKO 01.02.2017
01.Koska meillä on muita menoja huomenna puolen päivän maissa, aloitan raportin laadinnan tänään tiistaina ja jatkan huomenna. 
Tänään sataa vettä, ja sateet jatkuvat ehkä myös huomenna. Taivas on enimmäkseen puolipilvinen ainakin seuraavat kaksi päivää, ehkä perjantaina taivas kirkastuu uudelleen, mutta sateet loppuvat toistaiseksi. Puolipilvisyys lisääntyy taas sapattina.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04-06; Tiberias 07 -15; Suolameri 11 -17; Eilat 10 -18 +C-astetta. Lämpötila painuu pääkaupungissa ensi yönä nollaan, mikä voi paikoin jäädyttää tienpinnat ja autojen tuulilasit. Kannattaa olla tavallistakin varovaisempi tien päällä, ettei auto luisu holtittomasti ojaan tai vastaantulijan kaistalle.

02.USA:n presidentti Trump taiteilee ensimmäistä viikkoaan allekirjoittaen hallinnollisia päätöksiään, jotka eivät kaikki ole kaikkien mieleen ja ovat aiheuttaneet myös mielenosoitus-marsseja. Presidentin vaalitaistelujen jälkeen Demokraattisen ja Republikaanisen puolueen välit ovat jatkuneet keskinäisen levottomuuden ja epäluulojen ilmapiirissä, mikä helposti vaikuttaa ilmapiiriin myös Republikaanisen puolueen sisällä. Tämä on erittäin vaarallista, sillä presidentti Trumpin pitäisi pystyä säilyttämään suotuisat työskentelysuhteet etenkin kongressin kanssa, jonka molemmat kamarit ovat republikaanien valvonnassa. Siellä on jo havaittavissa tyytymätöntä murinaa.
Trumpin hallituksen toimiin tyytymättömien määrä on ennätyskorkea, 51 %, kun hänen kannatuksensa määrä on 48 %. Luvut kuitenkin vaihtelevat nopeasti sen mukaan, miten presidentin hallinnolliset päätökset saavat lain voiman.

Trumpin päätös estää lentomatkustajien pääsy maahan seitsemästä muslimimaasta on ruuhkauttanut lentokentät USA:ssa matkustajien ihmetellessä, miten tästä jatketaan. Päätös tehtiin nopeasti. USA:n demokraattien nimittämä vt. oikeus-kansleri Sally Yates kehotti oikeusministeriön asianajajia pidättymään puolustamasta Trumpin päätöstä matkustuskiellosta. Trumpin johtama Valkoinen Talo antoi tiedotteen, jossa se totesi Yatesin toimineen oikeusministeriötä vastaan kieltäytymällä tukemasta matkustuskieltoa, jonka tarkoituksena on suojella Yhdysvaltoja. Yates erotettiin välittömästi, ja hänen paikalleen nimitettiin Dana Boente, asianajaja Virginiasta. Hän toimii virkaa tekevänä oikeuskanslerina, kunnes senaatti on vahvistanut senaattori Jeff Sessionsin nimityksen. Valkoisen talon tiedotteessa todetaan, että Yates toimi epäkorrektisti maan rajoja ja laitonta maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.
Yates puolustautui maanantaina todeten, ettei hän ollut varma Trumpin hallinnollisen päätöksen laillisuudesta.

Kolme Trumpin kansallisen turvallisuuden virkailijaa puolustus-ministeri James Mattis, Kotimaan turvallisuussihteeri John Kelly ja ulkoministeri Rex Tillerson valittivat, etteivät he olleet tietoisia matkustuskiellon sisällöstä, ennen sen allekirjoittamista.
Samaa valittivat jotkut kongressin jäsenet, jota sanoivat, että vastoin Trumpin lupausta kongressin puoluejohtajia ei ollut informoitu siten, kuten he olivat odottaneet. Amerikan levittivät diplomaatit laatimaansa tiedotetta, jossa he esittivät vasta-lauseensa tilapäisestä matkustus-kiellosta sekä USA:n siirtolaisuus-projektin keskeyttämisestä toistaiseksi.
Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer totesi Trumpin päätökseen kriittisesti suhtautuviin ironisesti: "Heidän tulee toteuttaa sitä tai erota viroistaan." Trumpin hallitus on pyrkinyt selittämään, ettei matkustuskielto ole tarkoitettu islamin vastaiseksi, vaan sillä pyritään estämään potentiaalisten terroristien pääsy maahan.
Presidentti Trumpin päätöksiä puolusti entinen alahuoneen puhemies ja epävirallinen neuvonantaja Newt Gingrich: "Mitään presidentin päätöksissään ei ollut uutta". Hän totesi, että Trumpin vaalipuheissaan lupaama muutos Washingtonin politiikassa voi merkitä joskus sitä, että asettaessaan kysymyksiä tärkeys-järjestykseen hän joutuu tekemään kiireellisiä päätöksiä laajan konsultoinnin asemesta. "Reformin toteuttaja joutuu tarttumaan tilaisuuteen sen tullessa".
Erotettuaan oikeuskanslerin Trump antoi kenkää myös USA:n sisäisen siirtolaisuuden johtajalle Daniel Ragsdalelille ilman selitystä nimittäen hänen tilalleen Thomas Homanin, joka tulee toteuttamaan Trumpin siirtolaisuus politiikkaa. http://www.timesofisrael.com/after-firing-acting-ag-trump-replaces-interim-us-immigration-chief/,
Alla olevassa linkissä esitellään Trumpin hallituksen, eli Valkoisen Talon sisäpiiri. http://www.timesofisrael.com/in-new-white-house-a-look-at-trumps-inner-circle/

03.PRESIDENTTI Trumpin vävypojan Jared Kushnerin isoäiti Rae Kushner nousi median otsikoihin "The Nation" julkistettua hänen todistuksensa natsivallan aikakauden pakolaisena, joka ei löytänyt paikkaa, minne paeta vainoojiensa kynsistä. "Kaikki ovet olivat suljettuja".
Rae Kushner syntyi 1923 Puolan kaupungissa Novogrudokissa, jota Neuvostoliitto miehitti ennen saksalaisia. Hän kuului juutalaiseen keskitason perheeseen, jossa oli 6 jäsentä. Sodan aikana natsit muuttivat Novogrudokin getoksi, jossa olosuhteet olivat surkeat natsien tunkeutuessa sinne niin halutessaan ja surmaten ihmisiä mielivaltaisesti. Rae Kushnerin perheestä vain 3 jäsentä säilyi hengissä: Rae Kushner, hänen isänsä ja yksi sisarista. Vaikka hänen isällään oli 8 jälkeläistä ja äidillä 3, Rae Kushnerille jäi vain 2 serkkua.

RAE Kushner pääsi pakenemaan getosta isänsä ja yhden sisarensa kanssa asuen 9 kuukautta metsässä. Sieltä he soluttautuivat moneen maahan: Tsekkoslovakiaan, Itävaltaan, Unkariin päätyen lopulta karkotettujen henkilöitten leirille Italiassa.
RAE Kushner, joka avioitui Unkarissa Bielskin partisaanin Josephin kanssa, joutui elämään miehensä, isänsä ja sisarensa kanssa leirissä 3.5 vuotta, ennen kuin heidän sukulaisensa USA:ssa auttoivat heitä saamaan viisumin Yhdysvaltoihin.
Yhdysvalloissa Rae Kushner sai miehensä kanssa 4 lasta, yksi heistä oli Jared Kushnertin isä Charles. Rae kuoli vuonna 2004. Alla olevassa linkissä kerrotaan Rae Kushnerin todistus ja elämästä getossa, metsäläisenä partisaanien kanssa sekä sen jälkeisistä olosuhteita ja kohtaloista. Hän sanoo perheensä säilymistä hengissä ihmeeksi haaveillessaan kaiken hävityksen, tuhon ja kuoleman keskellä joskus normaalista elämästä. Ehkäpä heidän selviytymisensä oli Israelin Jumalan tarkoitus nostaa perheen jälkeläinen Jared Kushner presidentti Trumpin läheiseksi neuvonantajaksi, jonka vastuulla on Israelin ja PA:n arabien välisten suhteitten selvitteleminen. Voiko vielä joku väittää, ettei Trumpin hallituksella ole tuntumaa pakolaisten ongelmaan?

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu sopi Valkoisen Talon kanssa vierailusta USA:ssa ja tapaamisesta presidentti Trumpin kanssa 15. helmikuuta. Trumpia odotettiin kovasti Israeliin ennen vaalikiertueen alkua, mutta hän ei löytänyt sopivaa ajankohtaa kiivaan ohjelmansa vuoksi. "Yhteytemme Lähi-Idän ainoan demokratian kanssa ovat elintärkeitä molempien maiden turvallisuudelle. Presidentti odottaa mielenkiinnolla keskustelua strategisen, teknologisen ja tiedustelun yhteistyön alueilla pääministerin kanssa" sanoi Valkoisen Talon lehdistösihteeri Sean Spicer maanantaina. Netanyahu vastasi siihen ilmaisten oman mielenkiintonsa tapaamisesta ystävällisen hallituksen ja presidentti Trumpin kanssa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-meet-trump-at-white-house-on-february-15/
·        Presidentti Trump sanoi, että tilaisuuden tullen hän muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin, mutta että kysymyksellä on kaksi puolta. Hän lupaa tehdä päätöksen asiassa pian sen jälkeen, kun asiaa on tutkittu. CBN:lle antamassaan haastattelussa hän totesi, että asiaa harkitaan ja tutkitaan tarkoin, ja viittasi monien presidenttien ennen häntä siirtäneen kongressin päätöksen toteuttamisen toistamisen tuonnemmaksi, mutta sanoi haluavansa tehdä sen joka tapauksessa
·        USA:n holokaustin muistopäivän tekstiosasta oli jätetty pois maininta juutalaisten tuhoamisesta, mikä aiheutti runsaasti ihmettelyä ja arvauksia, miksi näin. Trumpin tiedottaja selitti, ettei tarkoitus ollut väheksyä juutalaisten kärsimyksiä ja vääryyttä toisen maailmansodan aikana, mutta että natsien keskitysleireillä kärsi samoja kauheuksia monia muitakin kansoja ja ihmisryhmiä juutalaisten ohella. http://www.timesofisrael.com/holocaust-museum-resorts-to-explaining-holocaust/, http://www.timesofisrael.com/no-point-in-feud-with-trump-over-holocaust-statement-top-minister/,
·        Ulkoministeriön henkilöstöpäällikkö Yuval Rotem johtaa  ensimmäistä diplomaattivierailua Ankaraan kuusi vuotta Mavi Marmaran tragedian jälkeen keskustellakseen Turkin viran-omaisten kanssa ja tavatakseen Turkissa asuvaa juutalaista yhteisöä. http://www.timesofisrael.com/foreign-ministry-chief-to-visit-turkey-for-first-bilateral-talks-in-years/
·        Amonan juutalaisasukkaat ovat sydän kylmänä odottaneet, mikä heidän kohtalonsa tulee olemaan. Heille jaettiin evakuointimääräykset ennen aiottua tuhoamista, joka korkeimman oikeuden päätöksen mukaan tulee suorittaa 20. helmikuuta mennessä. Evakuointimääräykset jaettiin maanantai-iltana. IDF saartaa kylän 48 tunnin kuluessa. Asukkaitten tulee poistaa asunnoistaan kaikki tavaransa tiistai-iltaan mennessä. Maanantaina asukkaat havaitsivat IDF:n rakentavan uutta tietä Amonaan. Hallituksen ja asukkaitten välisen sopimuksen mukaan Amonan 42 perhettä poistuvat kodeistaan vapaaehtoisesti ehdolla, että "regulation law" käsitellään Knessetissä ennen sitä. Sopimuksen mukaan 24 perhettä 42:sta saavat uuden tontin samalta kukkulalta ja uudet kodit ja julkiset rakennukset. Loput 18 perhettä saavat uudet kodit lähellä Shilon juutalaisyhteisöä. Jerusalemissa pidettiin mielenosoitustilaisuus Amonan karkotettavien hyväksi, johon osallistui useita tunnettuja henkilöitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224164,
JATKAN edellistä raporttia keskiviikkoaamuna. Kauan kestäneen hiljaiselon jälkeen maailman tapahtumat ovat alkaneet vyöryä eteenpäin kuin keväinen vesipuro, joka sateitten elvyttämänä estyi juoksussaan hetkeksi poistaakseen eteen kehittyneen esteen.
05.Netanyahu ja Liberman hyväksyivät 3 000 uuden asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan, muutamat niistä ns. suurten yhteisöblokkien ulkopuolelle. He totesivat julkistaessaan päätöksensä, että Israel palaa nyt normaaliin elintapaan, eli rakentaa omalle maalleen, joka Israelin pyhän valtuutuksella luvattiin heille ikuiseksi omaisuudeksi. Viikkoa aiemmin he hyväksyivät 2 500 asuntoyksikön rakentamisen, suurin osa niistä suuriin juutalaisyhteisöihin, jotka jäävät Israelin puolelle kaikissa PA/PLO:n kanssa tehdyissä sopimuksissa.
PA/PLO ei kuitenkaan ole koskaan hyväksynyt näiden suurten blokkien sijaintia eikä rajoja, kuten ei myöskään Jerusalemin juutalaisia lähiöitä, joita on rakennettu 1949 aselepolinjan itäpuolelle.
Jerusalemin suunnittelukomitea hyväksyi aiemmin 566 asuntoyksikköä pääkaupunkinsa itäosiin.

USA:n Valkoinen Talo ei ole puuttunut näihin Israelin julkistamiin suunnitelmiin, mikä on täysin päinvastainen asenne verrattaessa sitä Obaman hallituksen aikaan, jolloin hylkäystuomio annettiin välittömästi pienistäkin uusista rakennushankkeista. USA:n virallisen politiikan mukaan Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäosat ovat miehitettyjä alueita, joissa juutalaisten rakentaminen on laitonta ja sinne kotinsa pystyttäneet juutalaiset ovat lainsuojattomia.
USA:n uusi presidentti Trump on aiemmin ilmaissut suhtautuvansa suosiollisesti Israelin rakentamiseen 1949 aselepolinjan itäpuolelle, mutta hänen hallituksensa ei ole virallisesti määritellyt kantaansa USA:n aiemmin omaksumaan käsitykseen niiden asemasta.

Jäähyväislahjana Israelille Obama antoi ohjeen YK:n lähettiläälleen pidättyä äänestämästä tai veto-oikeuden käyttämisestä YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselmasta 2334 varmistaen siten sen hyväksymisen äänin 14 -0. Siinä tuomitaan kaikki juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa laittomaksi, ja siellä asuvat juutalaiset lainsuojattomiksi vahvistaen näin PA/PLO/HAMASIN syytöksiä, että Israel on varastanut heidän maansa ja vaati kaikkien juutalaisten poistamista heidän mailtaan. PA/PLO:n johto on useaan kertaan todennut, että tulevan Palestiinan valtion alueella ei tule asumaan yhtään juutalaista. Ilmiselvää rasismia!.

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Amonan asukkaat saivat tiistaiaamuna IDF:n tiedotteen, jossa heille annettiin 48 tuntia aikaa poistua Amonan kukkulalta vieden omaisuutensa mukanaan. IDF:n asettamista tiesuluista, sateista ja lähes jäätymispisteeseen alentuneesta lämpötilasta huolimatta satoja israelilaisia tunkeutui Amonan asukkaitten tueksi. Heillä tuskin on mitään mahdollisuuksia evakuoinnin estämiseksi, sillä armeijalla ja poliisilla on runsaasti kokemusta, miten karkottaa vastahakoiset juutalaisasukkaat kodeistaan talven kylmään ja vesisateisiin. IDF kuitenkin suostui antamaan heille oikeuden valittaa karkotuksesta korkeimpaan oikeuteen. Jos oikeus suostuu siirtämään karkotusta toiset 48 tuntia, se siirtyy torstaiaamusta lauantaiaamuun. Tuskin mikään poliittinen korrektiivisuus saa sotilaat rikkomaan sapattikäskyä, mikä siirtäisi karkotukset sapattipäivän jälkeiseen iltaan tai sunnuntaiaamuun. http://www.timesofisrael.com/skirting-roadblocks-protesters-stream-to-amona-as-evacuation-brews/,
·        Koko tästä karkeasta näytöksestä jää tuntuma, että sen tarkoituksena on osoittaa maailmalle – taas kerran - miten päättäväisesti Israel suhtautuu hallituksen ja armeijan päätöstä vastustaviin. Jos sillä halutaan saavuttaa maailman myötätunto, se on kokemusten mukaan täysin virheellinen ja turha toivo.
·        Etäyhteisöjen laillistamista koskeva ns. "regulation bill" lakiesitys läpäisi lopullista hyväksymistä edeltävät käsittelyt ja on nyt valmis kolmanteen ja lopulliseen käsittelyyn. Knessetin lakikomitea hyväksyi esityksen äänin 7 -6. Kuvaavasti ToI:n henkilökunnan laatimassa asiaa koskevassa artikkelissa lisätään huolellisesti teksti, jonka mukaan "laki antaa Israelille oikeuden rakentaa PA/PLO:n arabien omistamalle yksityismaalle". http://www.timesofisrael.com/outpost-legalization-bill-readied-for-final-knesset-vote/
·        USA:n lähettiläs YK:ssa Nikki Haley luonnehtii Iranin äskettäin suorittaman ballistisen ohjuksen - ilmeisesti epäonnistunutta - testausta rikkomukseksi allekirjoitettua kansainvälistä sopimusta vastaan, mitä ei voida koskaan hyväksyä. Haley vaatii Iranin vastaisten sanktioitten koventamista, mikä huonontaa entisestään maiden välisiä jännittyneitä välejä. http://www.timesofisrael.com/us-raises-alarm-at-un-over-iran-missile-test/
·        Satoja miljoonia USD on annettu IS:n vastaiseen internet-sotaan ohjelmassa, jota kutsutaan nimellä WebOps. AP:n suorittamien tutkimusten mukaan ohjelman hallintamekanismi on osoittautunut huonosti johdetuksi, cronismiin ja vääriin tietoihin perustuvaksi, jolla on tuskin mitään vaikutusta vähänkään ohjelmasta tietoisille. Ns. arabiasiain spesialisteilla on vähän vasta-propagandan tuntemusta, he eivät puhu arabiaa sujuvasti eivätkä tunne islamia, minkä vuoksi IS:n asiantuntijat päihittävät heidän vastatoimensa mennen tullen. Siksi heitä kutsutaankin "Palestiinan salaatiksi". http://www.timesofisrael.com/us-military-botches-online-fight-against-islamic-state/
·        PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat ihmettelee, miten USA:n suhteet ovat voineet joutua tasolle, jossa presidentti tuskin mainitsee heitä lausunnoissaan. Mutta hän uskoo voivansa vielä saavuttaa jotain kääntymällä "työrukkasensa" Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen.  Erekat esitti tiistaina vaatimuksen, että ICC:n tulee välittömästi aloittaa tutkimukset "miehityksen suorittamista rikoksista, etenkin kolonialististen setlementtien rakentamisesta miehittämälleen Palestiinan maalle, mukaan lukien Jerusalemin (Al-Quds) itäosat". Hän sanoo esittäneensä 2 vuotta sitten ICC:lle dokumentit miehityksen suorittamista rikoksista, ja "nyt on korkea aika edetä tutkimusten toiseen vaiheeseen koskien kolonialistista hallitusta, palestiinalaisten vastaisia sotilaallisia toimia, hyökkäykset Gazaa vastaan sekä kysymys vangeista. ICC on ainoa oikea paikka Israelin sotarikollisille. Kansainvälisen yhteisön vastuuntunnon puuttuminen miehitykseen ja Israelin hallituksen avoin vastustus kansainvälisen yhteisön tekemien päätösten toteuttamiseksi, on välttämätöntä käyttää kaikkia keinoja estääkseen Israelia jatkamasta maan varastamista sekä kansainvälisen lain järjestelmällistä rikkomista" Erekat messusi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224210
·        Israelissa vaatimukset Juudean ja Samarian liittämiseksi- ainakin niiden C-alueet – välittömästi oivat koventuneet samalla kun esitetään, että USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin tulee suorittaa ilman suurta fanfaaria ja julkisuutta välittömästi, koska ajan kuluessa vastustus vain kasvaa ja asia monimutkaistuu.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224196,
·        Presidentti Reuven Rivlin pyrkii tasoittelemaan Israelin ja Meksikon välisiin suhteisiin nousseita vihurinlaineita Netanyahun esittämän USA:n ja Meksikon rajalle suunnitteleman turva-aidan rakentamisesta. Bibin tarkoituksena oli vai kehua, että Israelin etelärajalleen Siinaita vastaan on toiminut loistavasti, mutta Meksikon presidentti Enrique Nieto tulkitsi sen Trumpin kannustamiseksi ja pahoitti mielensä. Rivlin ilmeisesti pystyi tasoittelemaan pahimpia hyökyjä, mutta Bibillä näyttää olevan vaikeuksia pysytellä syrjässä USA:n asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224194
              
No comments: