Sunday, January 29, 2017

SUNNUNTAI 29.01.2017

SUNNUNTAI 29.01.2017
01.VIIKON ensimmäinen työpäivä alkaa taivaankannen näyttäessä vaaleanpunaista auerta, vaalean sinisten pilvikerrosten kokoontuessa Välimeren suunnassa metsänreunan yläpuolelle. Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä sateitten loputtua ainakin toistaiseksi, mutta pilvisyys lisääntyy tiistaina. Lämpötila on kuitenkin hiljalleen nousemassa loppuviikon arvoista, jolloin yölämpötilat lähentelivät nollarajaa. Sapattiaamuna lunta oli kasaantunut paikoin tienpenkereille kuten myös kotipihaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/sabbath-snow-storm-creates-northern-winter-wonderland/2017/01/28/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 01 -06; Tiberias 06 -15; Suolameri 08 -13; Eilat 09 -17 +C-astetta. JP:n ennustamat lämpötilat ovat hieman korkeammat kuin ToI:n julkistamat, mutta sateiden mahdollisuus lisääntyy tiistaista alkaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224017,
02.USA:N presidentti Donald J Trump osoittaa käytännössä, että hän tarkoitti täyttä totta sanoessaan rajoittavansa potentiaalisten USA:n turvallisuutta vahingoittavien ainesten pääsyn maahan turisteina tai laillisen viisumin avulla. Kielto koski seitsemästä muslimimaasta tulevia matkustajia: Irak, Syyria, Iran, Sudan, Libya, Somalia ja Jemen. Kiellon mukaisesti näistä maista Yhdysvaltoihin tulevat matkustajat olisi pitänyt käännytetty takaisin, mutta federaation tuomari New Yorkissa julkisti tilapäisen päätöksensä, jonka nojalla rajavartioiden ja lentokenttävirkailijoiden ei tarvitse käännyttää heitä takaisin.
USA:n New Yorkin aluetuomari Ann Donnelly julkisti lauantaina hätäpäätöksensä saatuaan American Civil Liberties jättämän vetoomuksen oikeudelle, ettei noista 7 muslimimaasta jo maahan tulleita ja pidätettyjä matkustajia tarvitse karkottaa.
Donnellyn tilapäistä päätöstä toteutetaan koko maassa muillakin lentokentillä ja rajanylityspaikoilla. Se koskee myös hyväksytyllä pakolaishakemuksella maahan tulleita. Tuomari määräsi Trumpin hallitusta laatimaan listan USA:n lentokentillä pidätetyistä. Amerikan siviilioikeuden Unionin (ACLU) toimitusjohtaja Anthony Romero totesi, että USA:n oikeuslaitos on sitä varten, että se tutkii Trumpin hallituksen lakien ja päätösten perustuslain ja yleisen lain laillisuuden. ACLU:n lakimiehen mukaan taistelu ei ole vielä ohi, sillä oikeuden kuulustelu asiasta käydään helmikuun alussa. Trumpin päätöksen toteuttaminen voi vaarantaa lukuisten ulkomaisella passilla USA:n asuvien paluuta lentokentillä, jossa heidät voidaan pidättää korkeintaan 90 päivän ajaksi. Kielto ei koske vihreällä kortilla maahan tulevia.
TRUMP puolusti kieltopäätöstään sanien sen olevan välttämätön estääkseen radikaalin islamin terroristien pääsyn maahan. Sen ohella kielto peruuttaa noiden seitsemän maan pakolaisohjelman toteuttamisen 120 päivän ajaksi. Trump mainitsi Syyrian kaikkein vaarallisimpana maana kieltäen myös kaikkien Syyrian pakolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin.  http://www.timesofisrael.com/us-judge-blocks-deportations-of-airport-detainees-under-trump-ban/http://www.timesofisrael.com/trump-very-strict-muslim-travel-ban-working-very-nicely/,

03.VALKOISEN TALON tiedottaja ylistää presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välistä keskustelua positiiviseksi ja merkittäväksi aluksi USA:n ja Venäjän välisten suhteitten kohentamiseksi, jotka Obaman hallituksen aikana kiristyivät lähelle katkeamista. Obama karkotti 35 Venäjän diplomaattia maasta, koska Venäjän epäiltiin sotkeutuneen USA:n presidentin vaalikampanjaan. Presidentti Putin kuitenkin rauhoitti tilannetta todeten, ettei Venäjällä ole mitään syytä kiristää tilannetta vastatoimilla Obaman hallituksen perättömien epäilysten johdosta.
Tarkkailijat otaksuivat, että Obama halusi tällä hätiköidyllä päätöksellä vaikeuttaa Trumpin hallituksen toimia.
Kremlin julkistamassa lausunnossa todetaan, että positiivisiksi luonnehdittu keskustelu kosketteli useita kysymyksiä Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta Ukrainan tilanteeseen sekä Israelin ja PA:n välisestä konfliktista jännitykseen Korean niemimaalla maiden välisiin kauppasuhteisiin.

PRESIDENTTI Putin sanoi omassa lausunnossaan, että keskustelujen kiireellisyysjärjestyksessä kansainvälisen terrorismin vastainen taistelu oli etusijalla.
Putin vakuutti kummankin osapuolen ilmaisseen halunsa vakiinnuttaa tilanne ja kehittää USA:n ja Venäjän välisiä suhteita tasa-arvoisuuden perustalla rakentavasti yhteiseksi eduksi. Putinin lausunnossa painotettiin pyrkimys rakentaa todellista yhteistyötä IS:n ja muiden terroriryhmien tuhoamiseksi Syyriassa.
He myös ilmoittivat tarpeesta tavata toisensa lähiaikoina.
Trump soitti Putiinille marraskuussa pian sen jälkeen, kun hänen voittonsa alkoi varmistua.
Presidenttien pyrkimyksenä on normalisoida maiden väliset suhteet niiden ajauduttua lähelle kriisiä esimielisyyksien johdosta etenkin Syyrian ja Ukrainan tilanteesta.
Valkoinen Talo onnitteli Putinia positiivisesta ja onnistuneesta alusta terrorismin aiheuttaman uhan poistamiseksi, joka uhkaa paitsi USA:n ja Venäjän turvallisuutta, myös koko maailman tasapainoa. Venäjän vastaisten pakotteiden poistaminen oli varmaan myös asialistalla, sillä ne haavoittavat pahoin Venäjän talouden kehittymistä.

04.MEKSIKO ei näe mitään suurta ideaa Trumpin hallituksen suunnitteleman turva-aidan rakentamisessa USA:n ja Meksikon rajalle, kuten pääministeri Netanyahu sanoi huonosti harkitussa lausunnossaan. Israelin ulkoministeriön lausunnossa todetaan, ettei Bibin lausunto ollut tarkoitettu Israelin ja Meksikon välisten suhteitten arvostelemiseksi.
Ulkoministeriö katsoi oikeaksi julkistaa Meksikon tarkennus-vaade. Meksikon viranomaiset soittivat Israelin viranomaisille vaatien tarkennusta Netanyahun mielipiteeseen turva-aidasta, kuten Haaretz kertoi lauantai-iltana.
Netanyahu twiittasi sivullaan englanniksi todeten Trumpin päätöksestä rakentaa turva-aita: "Presidentti Trump on oikeassa. Minä rakensin aidan Israelin etelärajalle. Se pysäytti laittoman siirtolaisuuden. Suuri menestys. Suuri idea" Bibi kirjoitti.
Netayahun tiedottaja Emmanuel Nahson twiittasi sivullaan, että "Netanyahu viittasi lausunnossaan tiettyyn turvallisuusratkaisuun, jonka olemme halukkaita jakamaan. Me emme puutu USA:n ja Meksikon välisiin suhteisiin".
Meksikon ulkoministeriö näki asian toisin sanoen olevansa syvästi yllättynyt ja pettynyt pääministeri Netanyahun lausunnosta. "Meksiko ja Israel ovat ystävämaita ja sen tulisi ilmetä myös julkisissa lausunnoissa".  

Pitkäaikaisten johtajien tapa omia yhteisesti päätettyjä ja rahoitettuja hankkeita ei tunnu erityisen demokraattiselta eikä eettisesti hyväksyttävältä. Bibin puolustukseksi voitaneen todeta, että hänen harkintakykynsä on voinut heiketä toistuvien syytösten ja poliittisen ajojahdin seurauksena. Ehkä hänen olisi sekä itsensä että maansa edun vuoksi ottaa palautumislomaa. Bibi itse uhoaa hyvin maskuliiniseen tapaan hallitsevansa juutalaista valtiota vielä monen monta vuotta.

05.Entinen USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro twiittasi Trumpin ja Bibin tapaisesti lausunnon, jossa hän kyselee Netanyahun motiivia ylistäessään "Trumpin muuria", kuten ToI:n artikkelissa nimitetään Meksikon ja USA:n välistä turva-aitaa.
Shapiro ehdottaa, että ehkä tämä on Trumpin korvausvaatimus (quid pro quo) koskien Iranin sopimusta, setlementtejä ja USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin, kuten hän twiittasi lauantaina sivullaan, joka on osa useammasta asiaa käsittelevistä kriittisistä kirjoituksistaan.

Shapiro viittaa keskustelustaan Netanyahun tärkeimmän neuvonantajan kanssa, joka selitti, että Trumpin aikakauden (era) tärkein päämäärä on säilyttää kahden puolueen tuki Israelille.
Hän selittää, että on vaikea ymmärtää Bibin motiiveja sekaantua kiivaaseen kotimaiseen keskusteluun "Trumpin muurista", ellei se ole Trumpin vaatimus vastapalveluksista tukea hänen toimiaan. Shapiro, joka tunnetaan vakaana kahden valtion kannattajana ja setlementtitoiminnan vastustajana demokraattisen puolueen ideologian mukaisesti, esittää yllä mainitut kolme vastapalvelua, ja että Trumpin kädenvääntö on jo havaittavissa. http://www.timesofisrael.com/ex-us-envoy-questions-netanyahu-motive-for-praising-trump-wall/,

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Iran vastasi kärkevästi Trumpin määräämään matkustus-kieltoon 7:stä  muslimimaasta Yhdysvaltoihin. Teheranin mielestä "kansalaistensa evääminen matkustaa Yhdysvaltoihin on laiton, epäjohdonmukainen ja vastoin kansainvälistä käytäntöä. Se on loukkaus muslimimaita kohtaan". Iranin valtion TV:ssä esitettyyn kritiikkiin sisältyy uhkaus, että Iran tulee vastaamaan siihen samalla mitalla. http://www.timesofisrael.com/iran-vows-to-respond-in-kind-to-trumps-insulting-ban/,
·        Israelin turvallisuusjoukot pidättivät perjantaina PA:n arabi-miehen, joka oli tulittanut carlo-tyyppisellä aseella ohi ajavia autoja lähellä Ramallahia. Mies oli toinen kahdesta, jotka olivat tulittaneet israelilaisia autoilijoita Nilli-juutalais-yhteisön lähellä perjantaina iltapäivällä. Hänet pidätettiin seuraavana yönä läheisessä arabikylässä. Autot kärsivät useita luodinreikiä, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut. http://www.timesofisrael.com/shin-bet-idf-nab-suspects-in-highway-shooting-find-gun/
·        Hamasjohtaja Ismail Haniyeh, joka vietti useita kuukausia ulkomailla ehkä peläten IDF:n teloitusta, kävi keskustelemassa Egyptin viranomaisten kanssa Kairossa palaten sitten Gazaan. Hän kertoo Hamasin ja Egyptin suhteitten parantuneen. Ehkä sen johdosta Egypti avasi Rafahin rajaterminaalin lauantaina kolmen päivän ajaksi. Gazan asukkaat matkustavat usein Egyptiin saamaan lääkintähoitoa tai matkustaessaan ulkomaille. Egypti pitää Rafahin terminaalin kiinni varsin usein epäilysten vuoksi Hamasin sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin, sekä tuen antamisesta Siinain terroristeille. http://www.timesofisrael.com/rafah-crossing-opens-as-hamas-egypt-improve-ties/
·        Knesset aloittaa tällä viikolla ristiriitojakin herättäneen laki-esityksen käsittelyn, jolla Juudeassa ja Samariassa ilman hallituksen hyväksyntää pystytetyt juutalaiset etäyhteisöt laillistetaan.  Niissä on yhteensä n. 4 000 asuntoyksikköä.

Lakiesitys ei kuitenkaan ehdi pelastaa Amonan eikä Ofran yhteisöjä, jotka korkein oikeus määräsi tuhottaviksi NGO-järjestöjen laatimien esitysten perusteella, joiden mukaan yhteisöt on rakennettu arabien omistamalle maalle. Ongelman on siinä, että korkein oikeus ei itse tutki maanomistussuhteita, se tulisi paikallis-oikeuksien suorittaa ennen korkeimman oikeuden käsittelyä. NGO-järjestöt manipuloivat maanomistuskarttoja ja dokumentteja, jotka periytyvät ottomaani-hallituksen tai Jordanian miehityksen antamiin tietoihin, jotka ovat hyvin epämääräisiä ja puutteellisia.  

Setlementtien rakentamista kritísoidaan kokonaisuudessaan väittäen, että kaikki Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt – ja osittain koko Israelin maa – on rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle, mikä on törkeä valhe. Israel varoi 1967 alusta lähtien rakentamasta mitään arabien omistamalle maalle, joka käsittää pienen osan kokonaispinta-alasta. Suurin osa Juudeasta ja Samariasta oli Turkin hallituksen ja Jordanian omistaa valtionmaata, joka 1967 puolustussodassa IDF:n lopetettua Jordanian miehityksen siirtyi Israelin valtion omistukseen. Juutalaiset ostavat kaiken aikaa arabien omistamaa maata, vaikka siitä seuraa arabille Jordanian lain mukaan kuolemanrangaistus. Vaatimukset Israelin lain ulottamiseksi Juudeaan ja Samariaan kasvavat, mutta hallitus ja ennen kaikkea pääministeri pelkää arabien reaktiota. http://www.timesofisrael.com/knesset-set-to-okay-outpost-legalization-bill-in-final-votes/,

Post a Comment