Sunday, January 15, 2017

SUNNUNTAI 15.01.2017

SUNNUNTAI 15.01.2017
01. TÄNÄÄN alkaa Pariisin konferenssi, tai symposium, kuten sitä myös kutsutaan, jossa Israel tultaneen tuomitsemaan taas kerran arviolta 75 maan voimalla. Juutalaisen ideologian mukaan 70 maata edustavat symbolisesti koko maailmaa, kaikkia juutalaisuuden ulkopuolisia kansoja.
Toisen määritelmän mukaan Pariisin konferenssi on presidentti Obaman täysin epäonnistuneen ulkopolitiikan ja hänen jättämänsä perinnön (legacyn) näyttävin miinusmerkki.

Konferenssissa tultaneen vahvistamaan PA/PLO:n arabien vaatimuksia, että entisen Syyria Palestiinan maa Jordanjoesta Välimereen on heidän maataan, ja että mahdolliset tulevat neuvottelut Israelin kanssa tulee perustua 1949 aselepo-linjoihin, mitä Israel vastustaa Balfourin sopimuksen ja Kansain-liiton 1922 päätösten vastaisena, minkä YK myöhemmin vahvisti. USA:n ulkoministeri John Kerryn osallistuminen Pariisin konferenssiin asettaa Obaman hallituksen epämukavaan asemaan Ranskan aloitteen tukijaksi.
Israel ei osallistu symposiumiin, kuten ei ToI:n mukaan PA/PLO, mutta Abbas kuitenkin katsoo sen vahvistavan arabien vaatimuksia kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.

PARIISIN konferenssin työjärjestystä ei ole julkistettu, mutta PA/PLO:n johtajien kiivaista vastalausesoita ja varoituksista USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin voidaan päätellä Jerusalemin aseman nousevan tärkeälle sijalle konferenssin alkaessa.
Konferenssin järjestäjät ovat vihjailleet, ettei tarkoituksena ole antaa uutta päätöslauselmaa, jota voitaisiin käyttää pohjana uuden UNSC:n päätöslauselman muotoilemiseksi.

Mahmoud Abbas sanoi lauantaina julkistamassaan lausunnossa tähän tapaan: "Yritykset laillistaa Israelin suorittama kaupungin laiton liittäminen (Israeliin) tuhoaa ponnistukset mistä tahansa poliittisesta prosessista, hautaa toiveet kahden valtion toteutumisesta, ja antaa sytykkeitä ääriaineksille alueella kuten koko maailmassa". Abbas oli julkistaessaan lausuntonsa paavi Francis I:n vieraana Vatikaanissa, jossa PA/PLO avaa lähetystön. Joittenkin mielestä terroristijohtajan ja katolisen maailman johtajan tapaaminen muistuttaa sitä, miten maailman ensimmäinen ihmispari suostui kuuntelemaan saatanan viettelyksiä paratiisissa sen sijaan, että olisi torjunut ne vetoamalla Jumalan Sanaan, kuten Jeesus Kristus teki paastottuaan 40 päivää erämaassa.

USA:n ohella konferenssiin osallistuvat YK:n, EU:n ja arabiliiton delegaatiot sekä muita organisaatioita.
Konferenssi tullee antamaan tukensa UNSC:n päätös-lauselmalle no 2334, jossa selkein sanoin tuomitaan Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. 2334 mukaan kaikki juutalaisyhteisöt 1949 aselepolinjan itäpuolella ovat laittomia, ja siellä asuvia juutalaisia voidaan syyttää Haagin ICC:ssä sotarikoksista. Obaman antaman ohjeen mukaan USA pidättyi käyttämästä veto-oikeuttaan, mikä mahdollisti sen hyväksymisen äänin 14 -0 USA:n pidättyessä äänestämästä.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kutsui UNSC:n päätöslauselmaa 2334 häpeälliseksi käyttäen samaa termiä Pariisin konferenssista todeten, että konflikti voidaan ratkaista vain suorilla kahdenkeskisillä neuvotteluilla, minkä myös Ranskan presidentti Francois Hollande tunnustaa.
Abbas tavannee Hollanden konferenssin jälkeen sopiakseen jatkotoimista. Abbas esittää neuvotteluja Netanyahun kanssa Moskovassa konferenssin jälkeen, mutta pitää tiukasti kiinni asettamistaan ennakkoehdoista.

RANSKAN ulkoministeri Jean Marc Ayrault sanoi le Monde uutislehdelle antamansa haastattelun mukaan, "ettei Ranskan tarkoituksena ole yrittää pakottaa ratkaisua Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa, vaan estää radikalisoitumisen ja väkivallan helvetillinen kierre". Hän sanoi palestiinalaisten toiveiden tulevasta valtiostaan sulavan pois setlementtien laajentumisen myötä. "Israelilaiset puolestaan ovat joutuneet kokemaan lähes päivittäistä väkivaltaa niiden taholta, jotka vahvistuvat turhautumisessaan edistäen vihan agendaa", ulkoministeri Ayrault todisteli.

Israel on maailman kristittyjen johtajien tapaan asettanut toivonsa Donald Trumpin nousemiseen läntisen maailman johtoon, jonka lopullisesta poliittisesta suhtautumisesta maailmaa järisyttäviin ongelmiin voidaan päätellä vain hänen hallituksensa avainministereiden valinnasta.
USA:n Israelin lähettilääksi nimitetty David Friedman puoltaa vahvasti USA:n lähetystön muuttamista Jerusalemiin, mutta ulkoministeriksi nimitetty Rex Tillerson ei ole yhtä varma kannastaan. Hän kannattanee kahden valtion periaatetta.
Puolustusministeriksi nimitetty James Mattis, "Mad Dog", kuten häntä nimitettiin armeijassa, totesi senaatin kuulusteluissa, että hänen puolestaan Israelin pääkaupunki voi hyvin olla Tel Aviv, koska useat diplomaatit asuvat siellä.
Trumpin vihkiminen virkaansa suoritetaan perjantaina, 20.01.2017, elleivät hänen voimalliset vastustajansa estä sitä.

JOITTENKIN tunnettujen analyytikoiden mielestä Pariisin konferenssi tullee olemaan taas yksi huitaisu ilmaan, ellei kukaan pysty ottamaan sen merkitystä todesta. http://www.timesofisrael.com/us-headlines-paris-peace-confab-sunday-ahead-of-trump-inauguration/

Trumpin neuvonantajat informoivat Ranskan viranomaisia New Yorkin tapaamisen yhteydessä, että USA:n perjantaina virkaansa vihittävä presidentti Trumpin hallitus vastustaa ehdottomasti Pariisin rauhankonferenssia erityisesti siksi, että pidetään muutamaa päivää ennen Trumpin virkavihkimistä. http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.765025, http://www.jpost.com/Opinion/No-tango-in-Paris-478426, Bnai Brit Canada toimitusjohtaja Michael Mostyn sanoo, että Kanada lähettää delegaation Pariisin konferenssiin, mutta ettei äskettäin nimitetty ulkoministeri Chrysta Frieland ole sen mukana. Mostyn sanoo, että Kanadan velvollisuutena on puolustaa Israelin etuja Parisissa, johon se ei osallistu. Mosty sanoo konferenssin edustavan tekopyhyyden huippua, ettei se näe mitään syytä puuttua ihmisten teurastukseen Assadin johtamassa Syyriassa, ja terrorismia tukevan Iranin toimiin lähimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223280 http://www.timesofisrael.com/paris-meeting-marks-end-to-obamas-failed-mideast-diplomacy/,

02. Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin tiedottaja Osama Qawashmeh sanoi lauantaina, että USA:n presidentiksi valitun ja perjantaina virkaansa vihityn Donald Trumpin suunnitelma USA:n lähetystön muuttamiseksi Jerusalemiin tulee avaamaan "helvetin portit", kuten hän runoili, "eikä Palestiinan kansa tule sallimaan sitä".
PA/PLO:n laiton puheenjohtaja, jonka laillinen mandaatti päättyi jo 2006, kertoi perjantaina Le Figaro-lehdelle antamassaan haastattelussa, että PLO voi peruuttaa Israelin valtion tunnustamisen, jos USA:n lähetystö muutetaan Jerusalemiin. Hän selitti, että PA/PLO:n suunnitelmissa on useita optioita, miten vastata Trumpin suunnitelmaan, ja Israelin tunnustamisen peruutus on yksi niistä. Kolmannen intifadan kiihottaminen on toinen.

Abbas sanoi aiemmin lauantaina, että se tulisi romuttamaan kaikki mahdollisuudet rauhanneuvotteluista, ja sytyttäisi tuleen - ei vain Lähi-Idän - vaan koko maailman. Abbas sanoi ojentavansa rauhan käden Trumpin suuntaan anellen, että "tämä osallistuisi rauhan työhön kansainvälisen lain mukaisesti".
Järkyttävän lapsellista tuo PA/PLO:n johtajien toistuva viittaaminen "kansainväliseen lakiin", minkä tulkinnassa he tuskin ovat peruskoululaisia korkeammalla tasolla. Se näyttää kuitenkin uppoavan helposti maailmanjärjestöjen päätöksiin, koska niiden päättäjät tuskin ovat sen valistuneempia.

Toiseksi PA/PLO:n johtajat toistuvasti sanovat edustavansa myös Lähi-Idän kristittyjä, joiden vaino arabimaissa on saavuttanut huippunsa, eivätkä PA/PLO:n valvomat alueet tee poikkeusta säännöstä. Kristittyjen määrä PA/PLO:n valvomilla alueilla pienenee hälyttävästi, mistä Jeesuksen syntymä-kaupunki Betlehem on järkyttävin esimerkki. Kristityt siellä toteavat kuivasti, että joululaulun "Stille Nacht" Betlehem tulee olemaan muutamassa vuodessa hiljennetty kaupunki. http://www.timesofisrael.com/fatah-warns-moving-us-embassy-will-open-gates-of-hell/

03. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -11; Tiberias 08 -18; Suolameri 15 -21: Eilat 10 -21 +C-astetta. Taivaankansi pysyttelee puolipilvisenä ilman sateita, mutta viime yön aikana oli satanut, vaikka ei pitänyt. Lämpötila alkaa nousta siten, että keskiviikon lukemat ovat pääkaupungissa 09 -18, johtuneeko sekin jännityksen lisääntymisestä kansainvälisillä areenoilla.

04. UUTISIA LYHYESTL
• Sadat ihmiset osallistuivat lauantaina vasemmiston järjestämiin mielenosoituksiin poliisin kuulusteluista vuotaneiden uusien paljastusten kertoessa Netanyahun ja Yedioth Aharonot lehden julkaisijan Arnon Mosezin välisestä salaisesta sopimuksesta. Poliisi on hiostanut pääministeriä kahdesta erillisen syytöksen johdosta korruptiosta laajentaen kuulustelujaan sekä hänen vaimoonsa Saraan että poikaansa. Mielenosoituksessa oli mukana sekä Zionistisen Unionin että Meretzin kansanedustajia. Unionin kansanedustaja ja marssin johtajia, Stav Shaffir sanoi median edustajille: "Netanyahu pitää kiinni vallasta sen antaman voiman ja ylellisyyden tunnossa, ei niinkään kansan hyvinvoinnin vuoksi". Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa todeten, että nykyinen korruptio-hallitus edustaa mafiaa, joka sortaa köyhiä ja antaa auliisti rikkaille. Stav Shaffir vaati Israelin Radion ohjelmassa, että poliisi julkistaa Yedioth Aharonut julkaisijan Arnon Mosezin ja Netanyahun välisten keskustelujen videot. Sopimus oli tarkoitettu vähentämään Yedioth Sharonot kilpailijan Israel Hajom suosiota tilaajien parissa. Aika näyttää, miten Bibi selvittää tämänkin vierinkiven, mutta hänen kykyynsä keskittyä maata koskeviin uhkakuviin se varmaan heikentää, mutta se ei kiinnosta oppositiota. http://www.timesofisrael.com/opposition-mk-slams-netanyahu-first-mafia-pm-of-israel/, http://www.timesofisrael.com/yedioth-editor-we-would-have-walked-if-publisher-made-deal-with-pm/,
• Hamas ja Islamic Jihad ovat Kairon varoituksista huolimatta alkaneet etsiä yhteistoiminnan lujittamista toistensa kanssa. Toisaalta Sisin hallitus näyttää antavan tilanteen mieluummin kehittyä puuttumatta siihen raskaalla kädellä. http://www.timesofisrael.com/hamas-islamic-state-resume-close-cooperation-despite-pressure-from-cairo/
• Donald Trumpin virkaan vihkimistilaisuutta voivat häiritä IS:n palkkaamat yksinäisen suden turkkiin kääriytyneet terroristit käyttäen tuliaseita, ilman ohjaajaa toimivia pienkoneita (drones) tai kuorma-autoja Israelin terroristien esimerkin mukaan. Julkisuuteen levinneiden artikkeleiden mukaan miljardööri George Soros, joka kärsi miljarditappiot Trumpin vaalivoiton myötä, on vannonut estävänsä kilpailijansa Donald Trumpin vihkimisen virkaansa. Kotimaan turvallisuuspäällikkö Jeh Johnson sanoo, että 28 000 turvallisuusmiestä, heidän joukossaan Salainen Palvelu, National Guard, FBI ja paikalliset poliisit - pyrkivät vastaamaan tilaisuuden turvallisuudesta, mutta vihkimistilaisuuteen liittyvät lukuisat seremoniat - seppeleen lasku Arlington kansallisella hautausmaalla, uskollisuus vakuutus-seremonia, kansallinen paraati ja lukuisat illallis-tilaisuudet - ovat alttiita häiriköille ja aiheuttavat runsaasti päänvaivaa turvallisuusjoukoille. Tilaisuuksiin osallistuu useita ulkomaisia arvovieraita kuten myös kotimaan johtava kerma – heidän mukanaan Hillary ja Bill Clinton - mikä lisää vastuun velvollisuutta. Trump voi joutua karsimaan osan seremonioitaan, kuten lyhentämään marssiosuutta. Turvallisuuspalvelun arvion mukaan tilaisuuteen osallistuu 700 000 -900 000 vierasta. Ainakin 99 protestiryhmää ovat myös esittämässä oman versionsa Trumpin vihkiäisistä. http://www.timesofisrael.com/truck-attacks-drones-among-new-security-threats-for-trump-inauguration/, http://www.timesofisrael.com/willmarco-rubio-block-tillerson-as-trumps-secretary-of-state/,
• IDF:n korjaustöitä tekevät joukot joutuivat Hamasin kranaattitulen kohteeksi Gazan rajalla. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita, mutta laitteet ja varusteet kolhiutuivat osin pahoin. IDF vastasi tuleen tulittaen Hamasin tukikohtaa. IDF ei paljastanut, millä kohtaa hyökkäys tapahtui, mutta raskas puskutraktori vaurioitui. IDF vastasi Hamasin tuleen ampuen 2 tankin tykinlaukausta. Uhreista ei ole raportoitu. http://www.timesofisrael.com/army-vehicle-shot-near-southern-gaza-strip-no-injuries/
• Obaman hallituksen nimittämä YK-lähettiläs Samantha Power kritisoi kongressin Israelia tukevia lakeja ja varoitti lopettamasta YK:n tuen, koska se aiheuttaisi Venäjän ja Kiinan nousemisen täyttämään USA:n jättämän tyhjiön. USA on ollut YK:n ja sen alaisten virastojen suurin tukija. Israel päätti lopettaa YK:n tukemisen UNSC:n päätöslauselman 2334 sekä UNESCO:n Israelin vastaisten lausuntojen johdosta. USA:n tuki YK:lle on 22 % sen toimintamenoista sekä 28 % rauhanturvatoimien kustannuksista nousten 8 miljardiin USD vuodessa. Trump kritisoi kovin sanoin YK:n merkitystä sanoen, että se on valtiomiesten klubi hauskan pitämiseksi. http://www.timesofisrael.com/us-envoy-warns-against-cutting-funding-to-un/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223287
• Syyria syyttää, että IAF pommitti sotilastukikohtaa Syyriassa, vain 5 km:n päässä Assadin palatsista. Raportin mukaan IDF:n koneet ampuivat raketit Genessaretinjärven pohjoisrannalta perjantaina. Ohjusten kohde oli Mezzan strategisesti tärkeä sotilaslentokenttä, jossa toimii Iranin vallankumous kaartin eliittijoukkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223285
• Jibril Rajoub, jonka suosio on noussut Abbasin potentiaalisena seuraajana, uhkaa, ettei PA/PLO tule seuraamaan sivusta tumput suorina USA:n lähetystön muuttoa Jerusalemiin. Rajoub luettelee, mitä optioita heillä on sen estämiseksi: Arabiliiga, islamin valtiot, sitoutumattomat maat, EU-maat ja YK:n turvallisuusneuvosto. Niin ja ICC, Haagin kansainvälinen rikosoikeus, josta on tullut PA/PLO:n käsikassara. Rajoub vaatii myös kuuden Juudeassa ja Samariassa toimivan israelilaisen jalkapalloseuran poistamista IFA:n jäsenten joukosta, mikä merkitsisi pelikieltoa IFA:n hyväksymissä otteluissa. Rajoub sanoo, ettei hän tiedä Trumpin tiimin ja PA/PLO:n välisista keskusteluista keittiöportaan kautta. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Jibril-Rajoub-to-Post-If-Trump-moves-embassy-Palestinians-wont-raise-white-flag-478463
• Israelin näkemyksen mukaan Samariaan rakennetun Rawabin kaupunkiin johtama tie on laiton, koska sille ei ole haettu lupaa ja se kulkee C-alueen kautta. PA esittelee ylpeänä 40 000 asukkaan uunituoretta kaupunkiaan. Regavim NGO-järjestön mukaan Rawabin kaupunkiin johtava tie on osaksi yksityisten arabien omistamalla maalla ilman omistajien lupaa. Korkein Oikeus antoi yhtiölle 6 kuukautta aikaa osoittaa, että omistusoikeus on hoidettu. Rawabiyhtiö ei ole vielä hoitanut kysymystä kunnolla, mutta jatkoi tien rakentamista. Myös kaupungin vesi- ja viemäriongelmista kerrottiin uutisartikkeleissa. PA/PLO:n arabit toimivat YK:n, USA:n ja EU:n tukemina polkien härskisti Oslon sopimusten määräyksiä ja rajoituksia. Sen pitäisi antaa selkeä kuva siitä, millainen tulisi olemaan juutalaisten pyhille paikoille muodostettu palestiinalainen itsenäinen valtio. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israel-access-road-to-new-arab-city-in-samaria-illegal/2017/01/14/Post a Comment