Friday, January 13, 2017

PERJANTAI 13.01.2017

PERJANTAI 13.01.2017
01. Ei eilisten sääennusteiden mukaan pitänyt sataa, mutta maa on kuitenkin aivan märkä kuten aina sateen jälkeen. Näin se menee ihmisten ennusteen mukaan: Ihminen päättää, Jumala säätää. Mutta ei silti, sateita kaivataan Israelin maahan, sillä olemme jo tammikuun puolivälin tietämissä, eivätkä luonnonpensaat, manteli- ja pähkinäpensaat ole, vielä kukassa. Vain muutamat kuivuuden vaivaamat narsissit ja syklaamit ovat uskaltautuneet avaaman ensimmäiset kukkanuppunsa, kuten kävi ilmi maaseudulle tekemämme retken aikana. Toivoa paremmasta on kuitenkin hyvä pitää yllä. Koko Euroopan pohjois- ja keskiosa aina Kreikan ja Italian hiekkarantoja myöten ovat raporttien mukaan raakalaismaisen arktisen polar vortexin kourissa lumisateineen ja pakkasineen. Miten mahtanevat maahanmuuttajat ja pakolaiset pärjäillä kesävaatteissaan teltoissaan asuen? Kymmeniä kylmyyteen kuolleita raportoidaan etenkin Puolassa, mutta uhrien lukumäärän pelätään nousevan tuhansiin vuoden aikana. https://watchers.news/2017/01/11/arctic-blast-europe-casualties-january-2017/,

02. SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -13; Tiberias 11 -18; Suolameri 13 -21; Eilat 10 -19 +C-astetta. Ennusteen mukaan taivas vaihtelee puolipilvisestä pilvettömyyteen ilman sateita, mutta etenkin huomiseksi ennustetaan kovia, epämukavia tuulia.

03. AUSCHWITZIN kuolemanleirin korjaustyöt Puolassa muodostavat töistä vastaaville ainutlaatuisen haasteen.
Auschwitz-Birkenaun leirien ränsistyneet ja hoitamattomat parakit, joissa vangitut ihmiset asuivat, puhdistetaan huolellisesti, lahonneet tai vuosikymmenien aikana hävinneet korvataan uusilla. Vuonna 1940 rakennetut tiilirakenteiset parakit sekä tiilirakenteisten kaasu- ja krematorioiden rauniot pyritään kokoamaan uudelleen lauta laudalta ja tiili tiileltä, kuten artikkelissa todetaan.
Korjaustäiden päämääränä on säilyttää tuleville sukupolville kouriintuntuvat todisteet siitä, mihin diktatorinen hallinto voi johtaa riippumatta kansan korkeasta sivistystasosta ja edistyksestä, kuten kävi natsi Saksassa Hitlerin aikana.

Auschwitz-Birkenaun kuolemanleireissä Oswiezim-kaupungin läheisyydessä surmattiin n. 1.1 miljoonaa ihmistä, valtaosa heistä juutalaisia ilman oikeudenkäyntiä, vain siksi, että he olivat juutalaisia. Puola oli silloin Saksan miehittämä, ja Puolan hallitukset ovat pyrkineet tekemään pesäeroa natsien hallintoon selittäen, ettei heillä ollut mahdollisuutta estää massamurhia.
Korjaustöiden johtaja Ewa Cyrulik sanoo, ettei leirin rakennuksia ole tarkoitus kaunistella, vaan säilyttää ne mahdollisimman paljon alkuperäisessä asussaan tai palauttaa ne siihen. Rakennusasiantuntijat sanovat, että olisi yksinkertaisempaa poistaa huonosti rakennetut rakennukset ja rakentaa kaikki uudelleen, mutta samalla hävitettäisiin sen alkuperäisyys.
Korjaustyöt aloitettiin syyskuussa 2015 ja kahden ensimmäisen parakin korjaustöitä jatketaan arvioiden mukaan seuraavan parin vuoden ajan. Koko leirin kunnostustöiden arvioidaan kestävän kymmenen vuoden ajan, ja maksavan miljoonia USD.

AUSCHWITZIN rakennukset rakennettiin ennen natsien miehitystä ja ne toimivat armeijan parakkeina, Niiden kunto on parempi kuin parin kilometrin päässä sijaitsevan Birkenaun leirin, jonka rakennukset rakennettiin heikommin ja huonoimmista tarvikkeista palvelemaan yksinomaan kuolemaan tuomittujen väliaikaisina asuntoina. Birkenaun leirissä on 45 korjausta kaipaavaa tiilistä rakennusta. Ewa Cyrulik sanoo, että rakennusten korvatut osat jätetään tarkoituksellisesti selvästi poikkeavaan asuun.

PROJEKTISTA vastaa Auschwitz-Birkenau Säätiö, joka vakuuttaa pystyvänsä hoitamaan kustannukset, joiden määrä tähän mennessä nousee 2.7 miljoonaan Euroon. Lahjoituksia on saatu 101 miljoonaa Euroa, josta Saksa lahjoitti 60 miljoonaa Euroa. http://www.timesofisrael.com/unprecedented-work-underway-to-preserve-auschwitz-site/

04. Pariisissa sunnuntaina tammikuun 15. päivänä alkava Lähi-Idän kansainvälinen "rauhankonferenssi, jonka tarkoituksena on haavoittaa Israelia ja sen päämäärää saavuttaa rauha", on pääministeri Netanyahun torstaina antaman arvion mukaan petollinen alusta lähtien, eikä Israel katso olevansa sidottu sen mahdolliseen päätöslauselmaan.
"Se on Ranskan ja PA/PLO:n keskeinen juoni, jonka tarkoituksena on saada yksi uusi Israel-vastainen lauselma, joka tulee tunkemaan rauhan saavuttamisen entistä kauemmas" sanoi Netanyahu tuomitessaan yksipuolisen konferenssin Norjan ulkoministeri Borge Brenden kanssa pidetyssä lehdistö-tilaisuudessa. Brende sanoi, että Norja tulee olemaan yksi n. 70 maata käsittävässä konferenssissa, mutta lupasi huolehtia siitä, että konferenssi tulee olemaan "vivahderikkaampi", mitä hän sitten tarkoittaneenkin. Ranska on vuosikaudet pyrkinyt saamaan lusikkansa Lähi-Idän sekametelisoppaan, mutta kukaan ei ole ottanut sen tekemiä aloitteita todesta.

Israel ei osallistu Pariisin konferenssiin, mutta sen suurin huoli on siinä, että joku vie konferenssin mahdollisen päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvoston vahvistettavaksi. Obaman hallituksella on siinä tapauksessa vajaa 5 päivää aikaa suorittaa toinen puukotus ystävämaana pitämänsä Israelin selkään. Obaman hallituksen jäsen vakuuttaa, ettei näin tapahdu, mutta kuka enää luottaa Obaman vilpittömyyteen?

Ranskan presidentti Francoise Hollande totesi sunnuntaina, että vain Israel ja PA/PLO voivat ratkaista keskinäiset erimielisyytensä kahdenkeskisissä suorissa neuvotteluissa, lisäten torstaina, että Israelin turvallisuuden kannalta kahden valtion periaatteen toteuttaminen on välttämätön. USA:n ulkoministeri John Kerry sanoo myös osallistuvansa Pariisin konferenssiin.

Trumpin nimittämä ulkoministeriehdokas Rex Tillerson sanoi USA:n senaatin hiillostamistilaisuudessa, että UNSC:n päätöslauselma viime kuussa haavoitti rauhan mahdollisuutta. "On monella muotoa outoa neuvotella sellaisen kanssa, joka kieltää toisen olemassaolon. Miten sellainen osapuoli voisi koskaan toteuttaa sopimuksen häntä koskevat velvoitteet, jos hän ei hyväksy vastapuolensa olemassaoloa? Sellainen päätöslauselma on hyödytön" Tillerman totesi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-derides-paris-peace-summit-as-last-gasp-of-the-past/

05. PA/PLO:n kiistanalainen puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei ole vielä varmistanut osanottoaan Pariisin konferenssiin, mutta hän ilmoittaa tapaavansa Ranskan presidentti Francois Hollanden tai hänen hallituksensa jäseniä kahdenkeskisessä keskustelussa. Ilmoitus annettiin sen jälkeen, kun Abbas oli keskustellut Hollanden kanssa puhelimessa.
Israel ei osallistu Pariisin konferenssiin, jota pääministeri Netanyahu pitää yksipuolisena, mutta pääministeri vakuuttaa toistamiseen olevansa valmis suoriin keskusteluihin PA/PLO:n johdon kanssa ilman ennakkoehtoja - kuitenkin edellyttäen, että PA/PLO tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.

Mahmoud Abbas esittää vaatimuksenaan, että Israelin tulee ensin tunnustaa hyväksyvänsä Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselepolinjat ja sen pääkaupungiksi Jerusalemin itäiset osat, mikä tulisi siirtämään Israelin 1949 aselepolinjojen itäpuolelle rakentamat lähiöt kuten Gilo ja Har Homa arabivaltion puolelle.
Myös arabipakolaisten paluuoikeus entisille asuinpaikoilleen tai hyväksyttävän korvauksen maksaminen on Israelin kannalta kohtuuton vaatimus.
Kaikkein huolettavin kysymys koskee Israelin turvallisuutta, joka tulisi olemaan mahdollisesti Israelille vihamielisen valtion valvonnassa sekä rannikon asukas- ja talouskeskittymien sekä Jordanin laakson osalta. Tämä yhtälö on ratkaisematon ongelma, mihin liittyy lisäksi Jerusalemin vanhan kaupungin ja erityisesti Temppelivuoren omistus ja käyttöoikeus, josta Israel ei voi koskaan luopua.
1967 kuuden päivän puolustussodan jälkeen, jossa Israel karkotti Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosia vuodesta 1948 miehittäneet Jordanian armeijan joukot, Israelin silloin vahvana miehenä tunnettu Moshe Dayan luovutti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan Jordaniassa päämajaansa pitävälle islamilaiselle wagf-säätiölle mutta säilyttäen omistusoikeuden Israelilla.
Tämä oli onneton päätös, jonka seurauksena wagf toimii kuin se omistaisi Vuoren suorittaen siellä - sopimuksen ja Jerusalemin kuntalakien vastaisesti ja ilman arkeologien valvontaa - toistuvia muutos- ja lisätöitä aiheuttaen korvaamatonta vahinkoa alueen arkeologisille kalleuksille ja Temppelien historian tutkimukselle. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-hold-bilateral-talks-in-paris-in-coming-weeks/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223228,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Trumpin USA:n ulkoministeriksi nimittämä Rex Tillerson totesi senaatin ulkomaan asiain valiokunnan istunnossa, että voidakseen saavuttaa itsenäisen valtion PA/PLO:n arabien tulee luopua väkivallasta – eikä vain luvata sitä, vaan toteuttaa sitä käytännössä. "Heidän tulee ainakin lopettaa tai estää sen suorittaminen käytännössä". Sen lisäksi hän murehti siitä, etteivät osapuolet ole pystyneet tekemään kompromisseja, mitä ilman asiat eivät etene. Hän sanoo havainneensa useita tilaisuuksia, joita johtajat eivät ole pystyneet hyödyntämään. Tillerson sanoi tunteja kestäneen hiostamisen aikana hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen tavoittelemisen arvoisena, mutta arvioi sen toteuttamisen vievän aikaa. http://www.timesofisrael.com/in-confirmation-hearing-tillerson-slams-anti-settlements-un-resolution/,
• Hän vastasi JStreetin tukeman Tim Kanen kysymykseen, mitä USA:n tulisi tehdä, että USA:n tulee luoda suosiolliset edellytykset hedelmällisille neuvotteluille. USA:n Israelin lähettilääksi nimitetty David Friedman sanoi, ettei kahden valtion toteuttaminen ole kiireellinen, eikä myöskään ainoa vaihtoehto. http://www.timesofisrael.com/trump-secretary-of-state-pick-two-state-solution-must-remain-the-aspiration/
• USA:n republikaaneista 74 % kannattaa Israelia ennen PA:n arabeja. Demokraateista 33 % kannattaa Israelia. Rako Israelin tukemisesta USA:n pääpuolueiden välillä on suurempi kuin koskaan. Republikaaneista 11 % kannattaa PA/PLO:n arabeja, demokraateista 31 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223222
• USA:n oikeusministeriö aloittaa tutkimukset tavasta, millä FBI käsitteli Hillary Clintonia vastaan nostettuja syytöksiä, joissä haluttiin vastauksia kysymyksiin Hillaryn E-maileista. Oikeusministerin tähtäimessä on etenkin FBI:n johtaja James Comey, jota Hillary syyttää presidenttiyden menettämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223221
• Trumpin puolustusministeriksi nimittämä James Mattis vastasi senaatin kuulusteluissa Israelin pääkaupungista, että hänen käsittääkseen Tel Aviv on Israelin pääkaupunki, koska sinne ovat keskittyneet Israelin hallituksen ministerit. Oliko tämä tietämättömyyttä vai tarkoituksellista hämäystä, on epäselvää, mutta Israelin puolustusministeriön päämaja on sijainnut Tel Avivissa, joskin sen siirtoa Negevissä olevaan armeijan tukikohtaan valmistellaan edelleen. Israelin parlamentti ja valtaosa hallituksen ministeriöistä ovat kuitenkin pääkaupungin Jerusalemin alueilla. Mattis sanoi tukevansa USA:n virallista politiikkaa, jonka mukaan Jerusalemin asema on kiistanalainen ja ainakin nimellisesti YK:n valvonnassa. Hän kuulutti parempia suhteita Israelin ja arabimaiden välille, missä USA voisi toimia välittäjänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223200
• Hamas on pystynyt edistymään cyber-teknologian hallinnassa, mistä osoituksena on mm. se, että se pystyi hakkeroimaan IDF:n sotilaitten kännyköitä ja sijoittamaan sinne kuvia kurvikkaista naisista voidakseen niiden avulla houkutella sotilaita asettamiinsa sieppausansoihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Hamas-honeypot-operation-shows-a-sophisticated-cyber-espionage-unit-478219,


Post a Comment