Wednesday, January 11, 2017

KESKIVIIKKO 11.01.2017

KESKIVIIKKO 11.01.201701.

01.USA:n takavasempaan pian poistuva presidentti Barack Hussein Obama, alias Barry Soetoro, matkusti USA:n varustamalla erikoisesti presidentin käyttöön rakennetulla helikopterilla entiseen korikaupunkiinsa Chicagoon pitääkseen jäähyväispuheen USA:n ja kaupungin väestölle, jonka parissa hän vietti miehuus-vuotensa ennen valintaansa USA:n ja maailman johtajaksi.
20 000 ihmistä oli raporttien mukaan päässyt tai onnistunut hankkimaan sisäänpääsylipun, jonka hinta oli enimmillään 5000 USD. Varakkaita ihmisiä näyttää edelleen olevan USA:ssa.

Krokodiilin kyyneleitä silmäkulmastaan pyyhkien – tai ehkä ne oli niitä kärpäsiä, jotka häntä seuraavat, minkä vuoksi häntä nimiteltiin Belsebuliksi, kärpästen herraksi – vajaan kahden viikon päästä entiseksi presidentiksi muuttuva Obama pyrki kaikin tavoin esittelemään, miten niiden 8 vuoden aikana, jotka hän johti USA:n kansaa, "Yhdysvallat on muuttunut vauraammaksi ja turvallisemmaksi, eikä yhtään suurta terrori-iskua ole niiden vuosien aikana tapahtunut USA:ssa". Hän kehotti kansaa pysymään optimistisena kyvystään säilyttää Amerikka demokraattisena.
Obama palasi puheessaan aina uudelleen Amerikan kansan kykyyn muutokseen luodakseen paremman tulevaisuuden jopa haastavinakin aikoina, millä hänen uskotaan tarkoittaneen saavutuksiaan diplomatian alueilla, mistä sopimus Teheranin mullah hallituksen kanssa on hänen saavutustensa huippu.

Toiseksi hän muistutti mieliin diplomaattisuhteiden solmimisen Kuban marksilaisen hallituksen kanssa todeten, että "jos hän olisi julkisesti ennustanut uuden luvun aloittamisesta Kuuban kanssa, tai sulkea Iranin ydinaseohjelman laukaustakaan ampumatta, tai eliminoida syyskuun 11. 2001 WTC:n tuplatonien suunnittelijan, sekä toteuttaa avioliiton tasa-arvoisuus tai turvata sairaus-vakuutus 20 miljoonalle kansalaiselle, olisit ehkä sanonut epäuskoisesti, että päämäärämme olivat asetettu liian korkealle", hän maalaili korjaten: "Mutta niin me teimme. Näin te teitte, te olitte avain muutokseen". 
Obama puuttui myös USA:n aina läsnä oleviin rotumellakoihin todeten, että tilanne on muuttunut suosiolliseksi 8 vuoden aikana, mutta varallisuuden jakautuminen heikoimmassa asemassa olevien keskuuteen ei ole toteutunut, joten työtä riittää. "Lakien säätäminen ei riitä, tarvitaan myös sydänten muuttumista" hän julisti lähes herätyssaarnaajan innolla.
Obama puolusti ohjelmaansa maahan pyrkivien siirtolaisten muuton helpottamiseksi, sillä aikoinaan maahan muuttaneet irlantilaiset, italialiset ja puolalaiset eivät heikentäneet maata vaan omaksumalla sen tavoitteet vahvistivat sitä. Hän muistutti mustista ja muista vähemmistöistä, mukaan lukien pakolaiset ja siirtolaiset ja köyhät, sukupuolensa vaihtaneet kuten myös monet keskiluokan valkoiset amerikkalaiset ovat nähneet maailmassa tapahtuvan taloudellisen, teknologian ja kulttuurin muutoksen.

OBAMA muisti armeija palvelevien naisten ja miesten erinomaista rohkeutta, tiedustelu-upseereita, turvallisuusmiehiä ja heitä tukevia diplomaatteja, jotka estivät ulkomaisten terrorijärjestöjen iskut kotimaassamme kuluneitten 8 vuoden aikana. Hän vähätteli Bostonin ja Orlandon tapahtumia, jotka kuitenkin kehottavat pysymään valveilla. Hän muistutti, miten hänen johdollaan USA eliminoi terrorijohtajia Osama bin Ladenia myöten, jonka USA:n erikoisjoukot kävivät surmaamassa Pakistanissa kysymättä lupaa maan hallitukselta. "Johtamamme maailman koaliittio ISIS-joukkoja vastaan on vapauttanut puolet sen miehittämistä alueista. ISIL tullaan murskaamaan eikä kukaan Amerikkaa uhkaava tule koskaan olemaan turvassa".

"8 vuoden aikana olemme taistelleet saattaaksemme taistelun terrorismia vastaan vakaalle lailliselle pohjalle. Siksi poistimme kidutuksen, suljimme Gitmon (turvallisuusvankilan) ja kehitämme lakeja suojellaksemme yksityisyyttä ja siviilioikeuksia. Sen vuoksi hylkään amerikkalaisten muslimien vastaisen syrjimisen.
Sen vuoksi emme voi vetäytyä globaaleista taisteluista, inhimillisistä ja naisten oikeuksista, homojen ja lesbojen (LGBT) oikeuksista riippumatta siitä, miten epätäydellisiä ponnistelumme voivat olla, tai miten tarkoituksenmukaisemmalta näiden arvojen jättäminen huomiotta näyttäisi olevan.  Tästä johtuen meidän tulee kehottaa kansalaisia pysymään

PRESIDENTTI Obaman puhetta referoidessa ei voi välttyä huomioimasta hokemaa: "Kukapa se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse", ja toiseksi "itsekehu haisee", varsinkin, jos se perustuu kuvitelmiin ja valheisiin.
Eräs Obaman ensimmäisiä iskulauseita oli muutoksen saamisen ohella (yes, we can) oli Amerikan palauttaminen sille kuuluvaan asemaan maailmassa, kuten hän sanoi. Tämän vuoksi hän systemaattisesti erotti useita satoja USA:n armeijan johtavia ja avainasemassa olevia kenraaleita ja amiraaleja heikentäen siten ratkaisevasti sen voimaa ja valmiutta. Toiseksi hän vähensi armeijan aseitten ja varusteitten valmistusta ja tilauksia vaarantaen sen kyvyn puolustaa maataan kriisitilanteissa. Tällä hetkellä USA:n suuret lentokoneitten emälaivat ovat kotisatamissa tai telakoilla, vaikka maailma elää jatkuvan maailmansodan uhan alla. Pearl Harbourin toistuminen olisi väistämätön, jos 3. maailmansota puhkeaisi, mitä monet tarkkailijat ennustavat lähitulevaisuudessa.
Obaman sallimien siirtolaisten ja pakolaisten muutto Yhdysvaltoihin ilman tavanomaista seulontaa on tuonut maahan aitojen parempaa elintasoa ja turvallisuutta etsivien ohella satoja ellei tuhansia potentiaalisia terroristeja, joiden kerrotaan liittoutuvan Meksikon huumekartellien kanssa tehdäkseen iskuja useissa USA:n kaupungeissa samaan aikaan. Tämä on se "vihollinen keskellämme". Uhkaukset ovat kohdistuneet erityisesti Donald Trumpin vihkimistilaisuuden aikaan 20.01.2017.
Voidaan kysyä aiheellisesti: Onko USA turvallisempi nyt 8 vuotta kestäneen Obaman presidenttikauden jälkeen kuin ennen sitä?
Jostain syystä johtuen Obama sivuutti kokonaan hänen ja Netanyahun väliset tulehtuneet suhteet kuten myös koko rauhanprosessin Israelin ja PA/PLO:n välillä, minkä ratkaiseminen oli yksi hänen tavoitteistaan. Ehkä hän tajusi, ettei niissä ollut mitään hurrattavaa eikä hänen perintöään (legacy) kohottavaa. 


02.USA:n pian entinen presidentti Barack Obama sanoi TV-2:n haastattelussa Ilana Dayanin johtamassa Uvda-showssa tiistaina, että hän epäilee pääministeri Netanyahun vilpittömyyttä hänen sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta että hänen toimensa kertovat aivan muuta.
Obama sanoi myös kuin ohjeena Trumpille, että USA:n tuki juutalaisten kylille ja kaupungeille Juudeassa ja Samariassa huonontaa Israelin ja PA/PLO:n arabien välisiä suhteita.
Presidentiksi valittu ja valintakollegion hyväksymä presidentti Donald Trump toisti vaalipuheissaan useaan kertaan, että USA:n lähetystö muutetaan Tel Avivista Jerusalemiin. Hän nimittämänsä Israelin lähettiläs David Friedman tukee vahvasti juutalaisten rakentamia siirtokuntia Juudeassa ja Samariassa sekä haluaa toimia Jerusalemin lähetystössä.

OBAMA totesi haastattelussa, että juutalaiset siirtokunnat ovat nousseet esteeksi kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. Hän syyttää Bibiä epärehellisyydestä sanoessaan kannattavansa yhtä uutta arabivaltiota Israelin sydän alueille, mutta "kokemus on osoittanut, että jos häntä painostetaan rakentamaan lisää juutalaisten asuntoja Juudeaan ja Samariaan, hän suostuu siihen". Obama selitti, että Netanyahun ja hänen välisten suhteittensa kehitys huonompaan suuntaan johtuu pääasiassa Bibin hallituksen harjoittamasta politiikasta, jota hän ei voi hyväksyä. "Todellisuudessa tätä ongelmaa ei voida ratkaista ilman, että Israelin ja PA/PLO:n johtama kansa haluavat sitä". Obaman mielestä juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa tekee kahden valtion toteuttamisen lähes mahdottomaksi.

Netanyahu vakuutti äskettäin, että hänellä on ehdottoman pätevät todisteet, että Obaman hallitus oli UNSC:n hyväksymän päätöslauselman 2334 sanamuotojen taustalla, kuten hän toisti tiistaina. Bibin käyttämät termit USA:n hallituksen toimista hävettävinä ja Israel-vastaisena salaliittona loukkaa Obaman narsistista itsetuntoa.
"Me emme tukeneet sitä emmekä rohkaisseet sitä" Obama vakuutti. Hän kiisti ehdottomasti Dayanin kysymyksen Israelin tuntemasta petoksesta: "Haluan olla totuudellinen sinulle. Tuon kaltaiset liioittelut ja lausunnot eivät perustu tosiasioihin".
Hän totesi, että ne voivat sopia Bibin politiikkaan ja republikaanien tavoitteisiin USA:ssa, mutta että ne ovat perusteettomia. Painostettuna kysymyksellä, miksi hän turvautui tällaiseen arveluttavaan tekoon virkansa lopussa, Obama totesi, että "hän on edelleen presidentti ja halusi tehdä sen, mikä on oikein". Hänen mielestään pidättäytyminen UNSC:n äänestyksestä oli paras toimi rauhanprosessin edistämiseksi.
Obama väitti, että hänen hallituksensa on toistamiseen kehottanut PA/PLO:n johtajia lopettamaan väkivallan. Tämä hänen mielestään osoittaa, ettei hän ollut liian lempeä arabeille. Obama tähdensi, ettei USA tee eroa Jerusalemin ja muiden alueitten välillä Juudeassa ja Samariassa. "Jopa Israelin mielestä Jerusalemin itäosan kohtalo ratkaistaan neuvotteluissa".
Obama kuitenkin tähdensi, että hänen hallituksensa tuki ehdottomasti Israelin turvallisuutta erimielisyyksistä huolimatta. http://www.timesofisrael.com/obama-unfettering-settlement-support-will-create-worsening-situation/

03.DEBKAFILe käsittelee Jerusalemin kysymystä artikkelissaan, josta otan muutamia kohtia. DF:n artikkelissa todetaan aluksi, että Donald Trump nimitti 35-vuotiaan vävypoikansa Jared Kushnerin johtamaan Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi todeten, että hän voi olla hyvin suureksi avuksi pitkään jatkuneitten ristiriitojen selvittelemisessä. "Hän voisi olla erittäin hyvä siinä, hän tuntee alueen".
Kushnerin voisi olettaa voivan toimia saumattomasti USA:n Israelin lähettilään Friedmanin kanssa. Sen sijaan ulkoministeriksi nimitetyn Tillermanin suhtautuminen on vielä epäselvää, mutta hän toimi ennen irtautumistaan työelämästä ja jäätyään eläkkeelle useitten muslimimaitten hallitusten ja johtajien kanssa, niiden mukana Iran. Miten tämä vaikuttaa hänen toimiinsa, on avoin kysymys. Hänellä on suhteita niihin, mutta entä Israeliin?

TRUMPIN suunnittelutiimi on tiettävästi aktiivisesti toimimassa kehitellen useita etenemismalleja lähetystön siirtämiseksi.
Trump ei varmaan voi jättää huomiotta muitten valtioitten sekä Euroopassa että Lähi-Idässä että myös PA/PLO:n suhtautumista Jerusalemin asemaan. Jordanian kuningas Abdullah II ilmoitti, että lähetystön muutto Jerusalemiin on punainen varoituslinja hänelle. PA/PLO:n johto uhkaa sytyttää tuleen koko Lähi-Idän, ja Abbas sanoo kiihottavansa arabikansoja hyökkäyksiin USA:n lähetystöjä vastaan alueillaan.

DF:n mukaan USA on varannut avoimen ja tyhjän maa-alueen Talbiotin itäosista, lähellä Jubal Mukaberin arabilähiötä ja Abu Torin lähiötä, jossa asuu sekä juutalaisia että arabeja. Erään mallin mukaan USA rakentaisi ensin vain rakennusten perustukset ja jäisi odottamaan tilanteen kehitystä. Alue toimi brittien sotilaallisena

04.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -12; Tiberias 09 -18; Suolameri 13 -21; Eilat 08 -20 +C-astetta. Taivas on osalla seuraavia päiviä aurinkoinen, osalla osittain tai kokonaan pilvessä, ilman sateita.

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Donald Trump tyrmää vääristellyt videot, jotka venäläisten lähteitten mukaan otettiin Trumpin Venäjän vierailun aikana vuonna 2013. Videoissa pyritään halventamaan Trumpia seksisuhteissa vieraitten naisten kanssa. Trump kiisti tiedot poliittisena noitavainona CNN:n julkistettua raportin, jonka mukaan tiedustelujohtajat informoivat Trumpia viime perjantaina Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentin vaaleihin. CNN:n ohella New York Times (NYT) kertoo useitten amerikkalaisten viranomaisten olevan tietoisia tilaisuudesta. CNN ei julkaissut yksityiskohtia, mutta Buzzfeed julkaisi koko 35-sivuisen dokumentin. CNN:n mukaan aineiston kokosi M16 entinen agentti, jonka USA:n tiedustelu palkkasi tutkimaan Trumpin taustoja viime vuoden puolenvälin tienoissa. Myös Trumpin asianajaja Michael Cohen on mukana häväistysdokumentissa. Cohen kiistää syytökset todeten, ettei hän koskaan ollut Prahassa, Tsekissä tai Venäjällä, kaikki on vääristelty, hän sanoo. Tämä on odotettua, sillä USA:n Demokraatit vakuuttavat tekevänsä kaikkensa estääkseen Trumpin vihkimisen. http://www.timesofisrael.com/trump-slams-fake-news-russia-has-compromising-info-on-him/
·        Israelin arabiliikemiehet ja kauppiaat sulkivat liikkeensä vastalauseeksi siitä, että IDF tuhosi 11 laittomasti rakennettua rakennusta Qalansawessa. Kaupungin pormestari erosi virastaan myötätunnon osoittamiseksi. Jännitys Israelin ja arabien välillä on korkealla UNSC:n lausunnon 2334 sekä UNESCO:n päätöksen johdosta. IDF ja poliisi ovat tehostaneet valmiuttaan mellakoiden leviämisen pelossa. Oppositio ja arabit syyttävät, että talojen hätiköity tuhoaminen päätettiin suorittaa kansan huomion siirtämiseksi pois Amonan tuhoamisesta sekä Azarian oikeuden päätöksestä lähipäivinä. http://www.timesofisrael.com/israeli-arabs-launch-strike-over-destruction-of-illegal-houses/
·        USA:n viimeisiä päiviään ulkoministerinä toimiva John Kerry aikoo osallistua Pariisin rauhankonferenssiin, joka alkaa 15.01.2017. Israelissa pelätään, että konferenssissa julkaistaan julkilausuma, jossa tuomitaan Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa UNSC lauselman 2334 mukaisesti, ja että joku kaistapää vie sen UNSC:n vahvistettavaksi ennen Trumpin virkaan vihkimistä. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-attend-mideast-peace-conference-in-paris/
·        Juutalainen Kotimme puheenjohtaja Naftali Bennett kehottaa käyttämään tilaisuutta hyväkseen ennen 20. päivää informoidakseen Trumpia lähetystön muutosta sekä Juudean ja Samarian C-alueitten, joilla Israelilla on täysi hallinta- ja turvallisuusvastuu, liittämisestä muuhun osaan Israelia. C-alueet ovat n. 60 % kokonaispinta-alasta Juudeassa ja Samariassa, B-alueet, joissa PA vastaa hallinnosta ja Israel turvallisuudesta, ovat n. 22 % kokonaispinta-alasta.
C-alueilla asuu n- 450 000 juutalaista, ja 75 000 arabia, joskin heidän lukumäärästään ei olla varmoja. Bennett sanoo, että arabeille voitaisiin antaa pysyvä oleskelulupa tai maksaa korvauksia, jos he mieluummin haluavat muuttaa muualle, kuten Jordaniaan, jonka asukkaista 65 % on peräisin Juudeasta ja Samariasta. http://www.timesofisrael.com/bennett-we-must-seize-unique-opportunity-of-trumps-first-weeks-to-tell-him-what-israel-wants/
·        Kuorma-autolla 4 IDF:n upseerikoulutusta käyvää murhanneen ja 17 muuta haavoittaneen arabiterroristin kotiväki sanoo, ettei heillä ollut mitään tietoa perheen jäsenen Ibrahim Fadi al Qunbarin murha-aikeista. IDF vakuutti heti murhan jälkeen, että terroristin totitalo tullaan tuhoamaan välittömästi, eikä hänen ruumistaan palauteta hautaamista varten, joka tulisi tehdä 24 tunnin kuluessa. Perheen kotitalo sijaitsee Jabel Mukaber arabilähiössä pääkaupungin kaakkoisosassa. Terroristi oli jonkin aikaa Israelin vankilassa, mutta päästettiin vapaaksi toteamuksella, ettei hän aiheuttanut turvallisuusvaaraa. Hänen arvellaan kuuluneen ISIS:n salaisiin joukkoihin. http://www.timesofisrael.com/we-knew-nothing-dont-blame-us-say-relatives-of-jerusalem-truck-terrorist/
·        Muslimioppinut Yusuf al- Qaradawi sanoo tulleensa mielenmuutokseen, eikä enää kehota käyttämään itsemurha-taktiikkaa arabiasian ajamiseksi, sillä nyt voidaan käyttää muita menetelmiä. Abbas sanoo, että turvautuminen UK:n turvallisuusneuvostoon ja muihin YK:n alaisiin instituutioihin on diplomatia-intifada. Miten hänen oppinsa otetaan vastaan Gazassa Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen taholla, on toinen asia. http://www.timesofisrael.com/the-cleric-who-legitimized-suicide-attacks-against-israel-has-reversed-his-ruling-hamas-isnt-listening/
·        Libermanin lausunnoista voidaan päätellä, että hän katsoo PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin olevan vastuussa arabien hyökkäysten lisääntymisestä viime viikkojen aikana. Tämä alkaa muistuttaa sitä, miten Jasser Arafat piiritettiin Mukatan hallintokeskukseen Ramallahiin. Kiihotus väkivaltaan jatkuu entiseen tahtiin PA:n lastentarhoissa, kouluissa ja julkisissa tiedotusvälineisä huolimatta Israelin toistuvista syytöksistä ja valituksista PA/PLO:n tukijamaille.  http://www.timesofisrael.com/liberman-pins-blame-for-jerusalem-truck-attack-on-abbas/ http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-reveals-recent-significant-increase-of-violent-incidents-across-West-Bank-478053,

·        Venäjä kiistää virallisesti vääriksi Trumpia ja muita USA:n johtajia häpäisevät videot ja kirjoitukset. "Aivan selvästi niiden tarkoituksena on vahingoittaa Venäjän ja USA:n välisiä diplomaattisuhteita". http://www.timesofisrael.com/russia-denies-holding-compromising-information-on-trump/
·        Lähes 30 000 PA: alueoilta ja arabimaista muuttanutta laitonta beduiini-siirtolaista asuu tällä hetkellä Negevissä. Moniavioisuus on Israelissa virallisesti kielletty, mutta sitä harjoitetaan laajalti beduiinien parissa, eivätkä viranomaiset yleensä puutu asioihin. Beduiinikysymys räjähtää muutaman vuoden kuluessa viranomaisten silmille, sillä heidän lukumääränsä kasvaa nopeasti, ja esim. Negevissä he ovat pian enemmistönä voiden vaatia rajoitettua itsemääräämisoikeutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223108
Post a Comment