Wednesday, January 04, 2017

KESKIVIIKKO 04.01.2017


 KESKIVIIKKO 04.01.2017

01.Uusi päivä ja uudet kujeet, sanotaan jossain hokemassa. Mutta aamun uutisaiheita tarkastellessa täytyy tunnustaa, että jotkut kuukausista ja jopa vuodesta toiseen roikkuneet aiheet ovat ajankohtaisia edelleenkin.
Hebronissa jo alistetun ja joittenkin mielestä vaarattomaksi kuvitellun terroristin ampuminen 18-vuotiaan sotilaan toimesta 10 kuukautta sitten on edelleen ykkössivun uutisaihe, jossa sotilasta vastaan nostettua oikeusjuttua pengotaan toimittajien ja poliitikkojen toimesta aina pääministeriä ja entistä puolustus-ministeriä myöten, jotka varomattomasti sekaantuivat juttuun alusta lähtien kuvitellen saavansa jonkin irtopisteen.
Voi vain kuvitella, mitä tuhoa tällainen henkinen kidutus on aiheuttanut nuoren miehen sieluun, puhumattakaan siitä, miten se voi vaikuttaa nuoriin asevelvollisiin.

IDF:n kersantti Elor Azarian tapaus on edennyt päätösvaiheeseen, jossa hänelle luetaan tuomio miehentaposta syytettynä Tel Avivin sotilastribunaalissa tiukkojen turvatoimien alaisuudessa. Azaria on Ranskan juutalaisia, hänellä on kaksoiskansalaisuus. Muutamia satoja mielenosoittajia kerääntyi oikeustalon ulkopuolelle.
Olkoon jutun päätös mikä tahansa, IDF:n kunnia ja imago ovat kärsineet tästä maratonkäsittelystä, joka olisi voitu hoitaa siististi muutamassa viikossa armeijan sisäisenä kurinpitotoimena, elleivät korkean tason poliitikot ja komentajat olisi sotkeutuneet asiaan http://www.timesofisrael.com/10-months-after-shooting-verdict-due-in-divisive-azaria-trial/http://www.timesofisrael.com/idf-chief-soldier-on-trial-for-killing-stabber-not-everyones-child/, http://www.timesofisrael.com/ex-defense-minister-slams-netanyahu-over-azaria-trial/,

02.IDF:n laskuvarjojoukkojen eliitti-osaston majuri Hagai Ben Ari, joka oli tarjolla nimitettäväksi laskuvarjoukkojen eliittikomppanian komentajaksi, menehtyi tiistaina yli 2 vuotta sitten operaatiossa Protective Edge saamiinsa vammoihin oltuaan 2.5 vuotta koomassa haavoittumisestaan lähtien, IDF tiedotti tänään.
31-vuotiasta majuri Haggai Ben Aria jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta. Hän liittyi vapaaehtoisena Gazaan lähetettyihin laskuvarjojoukkoihin kesällä 2014 Israelin ja Hamasin välisen sodan aikana. Hän oli silloin kapteeni ja johti eliitin Magia-
osaston koulutusta. Vähän ennen Gazan kesäsotaa hänet nimitettiin ehdolle laskuvarjojoukkojen kuuluisimman yksikön, Sayeret, eli tiedustelujoukkojen, komentajaksi.
Hän haavoittui vakavasti heinäkuussa 2014 eikä koskaan saavuttanut tajuntaansa. Hänet haudataan tänään lähimpänä Nov-kylää sijaitsevaan hautausmaahan Haspin kylässä. http://www.timesofisrael.com/two-years-later-idf-officer-succumbs-to-wounds-from-gaza-war/

03.Yhtiö nimeltä Cormorant, aiemmin tunnettu nimellä AirMule, toivoo saavansa kahden vuoden kuluessa valmiiksi suunnitelmansa vallankumouksellisesta luomuksesta, jota kutsutaan "lentäväksi autoksi". Tämä ilman lentäjää toimiva kauko-ohjattu lentävä objekti on ollut suunnittelupöydällä 15 vuoden ajan, ja yhtiö uskoo sen olevan valmis lentoliikenne- markkinoille vuonna 2020. Siitä vastaa Yavnessa toimiva Urban Aeronautics yhtiö, joka kuvailee luomuksensa voivan toimia ambulanssina vaikeissa taisteluolosuhteissa, tai pelastus-tehtävissä tiheästi rakennetuissa kaupunkiolosuhteissa, tai joukkojen siirtämiseksi taistelukentän eri osiin. 

Kone painaa 1.5 tonnia ja se pystyy ottamaan 500 kg:n (1 100 paunaa) kuorman. Se käyttää sisäisiä roottoreitaan pysyäkseen lennossa ja pystyy lentämään 185 km:n tuntivauhdilla. Sitä voidaan kauko-ohjata ja asentaa lentämään automaattisesti.
Ensimmäinen solo-lento suoritettiin lokakuussa, joka pieniä tarkistusvaatimuksia lukuun ottamatta onnistui hyvin.
Yhtiö aikoo saada Cormorant koneelleen USA:n Federation Ilmailuhallituksen turvallisuus- ja muut vaatimukset täyttävän hyväksymisen, joka avaisi mahdollisuudet globaalimarkkinoille.

PUHUESSAAN Reutersin toimittajille Urman Aeronautics perustaja 
Ja toimitusjohtaja Rafi Joeli kuvaili koneensa etuja perinteisiin helikoptereihin verrattuna, sillä sen roottorit on rakennettu sisäisesti, mikä mahdollistaa lentämistä kapeilla kaduilla rakennusten välissä sekä voimakaapeleiden alapuolella. Hän maalailee tilannetta, jossa katu on vaarallinen miina-ansojen tai
kemiallisten aineiden vuoksi, jotka eivät estä robottikoneen toimintaa kadun puhdistamiseksi.

04.Palestiinan Säätiön wagf vartija puuttui arkeologi Gabriel Bargain selostukseen hänen käydessään läpi Temppelivuoren ja alueen historiaa amerikkalaisille opiskelijoille Vuorella. Wagfin arabi-vartija keskeytti hänen selostuksensa ja pakotti veteraani-arkeologin Israelin poliisien eteen, koska hän oli useaan kertaan käyttänyt sanaa "Temppelivuori" sen sijaan, että olisi käyttänyt arabien Vuorelle antamaa nimeä Haram Al-Sharif (ylevä pyhättö). YK ja sen alaiset instituutiot kuten UNESCO käyttävät Temppelivuoresta vain sen arabinimeä kuin osoittaakseen, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia – kulttuuri – tai uskonnollisia siteitä Temppelivuoreen tai Jerusalemiin yleensä.
Muslimien väittämä yhteys Vuoreen perustuu vain epämääräiseen taruun profeetta Muhammedin yöllisestä ratsastusmatkasta Temppelivuorelle, josta hän tarun mukaan nousi riikinkukko-pyrstöllä varustetulla ratsullaan paratiisiin rukoiltuaan ensin vuorella, jossa historian mukaan lienee ollut bysanttilainen kirkko. Muslimit rakensivat moskeijansa Vuorelle Muhammedin kuoleman jälkeen miehitettyään silloisen Syyria Palestiinan.

TURISTIRYHMÄN mukana seurasi tilannetta kaksi wagfin vartijaa, joista toinen keskeytti Bargain selostuksen arabiankielisellä kiihkeällä vastalauseella, josta erottui englanninkielinen sana Temppelivuori tarkoittaen: Älä käytä sanaa Temppelivuori. Barkai jatkoi selostustaan käyttäen uudelleen kiellettyä sanaa, jolla kristityt ja juutalaiset kuningas Herodeksen laajentaman Vuoren lain tuntevat. Vartijat, joilla oli mustat vetoketjuilla varustetut takit, joiden olkaimissa oli käsinauha, jossa luki Al-Aksa moskeijan vartija, tulivat Barkain luo ja taluttivat hänet poliisiryhmän eteen valittaen, että Barkai käytti kiellettyä sanaa. Jerusalemin poliisi kehotti Barkaita välttämään kielletyn sanan käyttämistä. PLO julkaisi lokakuussa 2014 lausunnon, jossa se kehottaa ulkomaisia ja paikallisia journalisteja olla rikkomasta kansainvälistä lakia ja käyttämään raporteissaan Vuoresta vain arabiankielistä nimeä Haram Al-Sharif.

Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin kohde, jossa heidän nousemistaan sinne valvotaan ja rajoitetaan mielivaltaisesti eikä heidän sallita rukoilla siellä Israelin Jumalaa.
Sunni-muslimit väittävät, että Temppelivuori olisi heidän kolmanneksi pyhin paikkansa Mekkan ja Medinan jälkeen, mutta se oli koko Ottomaanihallituksen ajan syrjitty ja hoitamaton kohde, jonka poliittinen arvo havaittiin vasta juutalaisten alkaessa muuttaa muinaisen valtakuntansa alueelle. Shia-muslimit eivät välitä Temppeli-vuoresta, heillä on omat pyhitetyt paikkansa. http://www.timesofisrael.com/islamic-guards-try-to-boot-guide-for-saying-temple-mount-on-temple-mount/.

05.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -11; Tiberias 09 -16; Suolameri 13 -20; Eilat 09 -18 +C-astetta. Tänään ja huomenna on puolipilvistä; sen jälkeen kirkastuu. Perjantaina lämpötila nousee 15 asteeseen. Genessaretinjärvi tarvitsee 60 sm lisää sadevettä noustakseen alemman punaisen varoitusviivan yläpuolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222640,

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Acressa (Akko) lasten äiti teki ilmeisesti itsemurhan hypätessään kuudennessa kerroksessa sijaitsevasta asunnostaan varmaan kuolemaan. Poliisin mennessä hänen asuntoonsa he löysivät sieltä kuoliaaksi puukotetun kuusivuotiaan pojan ruumiin. Poliisi olettaa äidin surmanneen poikansa, ja sen jälkeen suorittaneen itsemurhan.
Vain muutamaa päivää aiemmin Jerusalemissa perheen äiti kuristi kuoliaaksi 4 tytärtään ja ilmeisesti - sytytettyään asuntonsa tuleen - hirttäytyneenä tuhoutui tulipalossa. http://www.timesofisrael.com/mother-and-son-die-in-acre-in-suspected-murder-suicide/
·        Egged bussit eivät kulje tänään Jerusalemissa kuljettajien lakon vuoksi. Opettajien lakkouhka selvitettiin viime minuuteilla, mikä on varmasti helpotus myös vanhemmille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222739
·        Bennettin ja muiden kansanedustajien vaatiessa, että Israelin tulee liittää Maale Adumim Israeliin, Israelin ystävät kyselevät, miksi vain yksi kaupunki? Yeshan ystävien päämääränä on liittää asteittain koko Juudea ja Samaria Israeliin. Liike Israelin huomisesta eli Women in Green varoittaa Knessetin jäseniä antamasta vain rajoitettua itsehallintoa Israelin sydänmaan alueille. 1993 perustettu järjestö Women in Green haluaa kiinnittää kansan huomion PA:n arabien harjoittamaan laittomaan rakentamiseen, osin GOCOA:n myötävaikutuksella. Puolustusministeri Avigdor  Liberman varoittaa, että puheet alueitten liittämisestä Israeliin vahingoittavat maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222736, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222724,
·        Tusinoittain Knessetin jäseniä oli ahtautunut kuuntelemaan US-Israel Business Alliance Mission ja USA:ssa sijaitsevan ortodoksijuutalaisten kauppakamarin järjestämän tilaisuuden puhujia, joista tärkein oli Arkansasin entinen kuvernööri, ja presidenttiehdokas Mike Huckabee. Shimmy Blom kertoo, että kuulijat olivat enimmäkseen hiirenhiljaa, mikä kielii ajan sensitiivisyyden muutaman päivän sen jälkeen, kun Obama päätti sysätä Israelin bussin alle, ja jonka John Kerry täydensi puheellaan, jossa hän turvautui hänen asemassaan olevan henkilön häpeämättömään väärien tai virheellisten tietojen esittämiseen Israelin vastaisen puheensa ryydittämiseksi. Eikä vaara ole vielä ollenkaan ohi, sillä Obamalla on vielä pari viikkoa aikaa suorittaa taistelukentän jälkipuhdistusta esittämällä Pariisin 15.01 2017 pidetyn rauhankonferenssin innoittamana yhden uuden päätöslauselman UNSC:n kokouksessa.
Knessetin symposiumissa puhujat toisensa jälkeen ylistivät USA:n vankkumatonta tukea Israelille ja Huckabeen osuutta siinä. Odotukset kohdistuvat tietenkin ennen kaikkea Donald Trumpin tarttumista 20.01.2017 USA:n ja maailman sekasortoisten kysymysten selvittelyjen johtoon.

HUCKABEE ei todellakaan pettänyt kuulijoitten odotuksia, sillä hän osoitti puheessaan rohkeutta, mikä Israelin hallitukselta ja kansanedustajilta näyttää puuttuvan. Hän totesi, että "historia on valtiolle samaa kuin muistot yksityisille". Hän ei myöskään ujostellut nähdä eikä tunnustaa julkisesti Israelin vauhdikkaassa kehittymisessä Jumalan ainutkertaisen henkilökohtaisen ohjauksen. Hän julisti rohkeasti, että Israelilla on laillinen oikeus Juudean ja Samarian hallitsemiseen, ja varoitti tuudittautumisesta virheelliseen uskoon, että alueluovutukset tulisivat vähentämään Israelin vihollisten tuntemaa juutalaisvihaa, "Eivät he vihaa teitä siitä, missä te olette, vaan siksi, mitä te olette" hän kiteytti sanomansa. "Sano mitä tahansa Israelista, mutta minä en haluaisi panostaa sitä vastaan".
·        Senaattorit Cruz, Heller ja Rubio esittivät lakiluonnoksensa, jossa he tunnustavat Jerusalemin Israelin viralliseksi pääkaupungiksi ja vaativat USA:n lähetystön muuttoa sinne. Kolmen republikaani-kansanedustajan laatimassa laki-luonnoksessa todetaan: "Jerusalem on juutalaisen valtion Israelin ikuinen pääkaupunki, ja USA:n lähetystö kuuluu sinne. Kongressin ja presidentiksi valitun on korkea aika poistaa vuotokohta, joka on sallinut molempien puolueitten presidenttien väistää USA:n lakia ja viivyttää lähetystömme oikeudenmukaisen muuton Jerusalemiin kahden vuosi-kymmenen ajan" todetaan lakiesityksessä. Heller sanoi, että kongressin tulee pidättää ulkoministeriön rahoitus, kunnes se suostuu kongressin vaatimukseen.  Viimeiseksi Obama allekirjoitti muuton siirtämisen (waiver) joulukuun alussa. Kongressi päätti lähetystön siirrosta 1995. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222720
·        Israelin johtava turvallisuuspoliittinen älyhautomo piirsi uuden kartan Donald Trumpin aikakautta varten päätyen lopputulokseen, että kahden valtion toteuttamis-mahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Suunnitelmassa suositellaan rakentamisen keskittämistä suurten asutuskeskusten läheisyyteen ja sen estämistä 90 % niiden ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222717
·        Mein Kampf on noussut Merkelin Saksassa suosittujen kirjojen kärkisijoille v. 2016 aikana. Tämän uskotaan tarkoittavan antisemitismin nousseen suuresti maassa. Kirjan kustantamisen ja julkaisemisen yksinoikeus oli 70 vuotta Bavarian valtiolla, mutta se vanheni äskettäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222708, http://www.wnd.com/2017/01/hot-hitler-whos-really-buying-mein-kampf-will-shock-you/,
·        Kolmen tuomarin muodostama tribunaali tuomitsi IDF:n kersantin Elon Azarian miehentaposta. Entinen IDF:n komentaja ja pääministeri Ehud Barak kehotti tuomareita rohkaistumaan eikä pelätä oikeistolaisia. Tämä osoittanee tribunaalin poliittisen suuntauksen. http://www.timesofisrael.com/conviction-expected-for-idf-soldier-who-killed-palestinian-attacker/
·        Kolme PA:n arabia ajoivat tarkoituksellisesti kahden IDF:n sotilaan yli tarkastuspisteessä lähellä Jeniniä. Sekä sotilaat että arabit haavoittuivat. Ketään ei ammuttu kuoliaaksi. http://www.timesofisrael.com/2-border-police-hurt-in-suspected-west-bank-car-ramming/.
 KESKIVIIKKO 04.01.2017
01.Uusi päivä ja uudet kujeet, sanotaan jossain hokemassa. Mutta aamun uutisaiheita tarkastellessa täytyy tunnustaa, että jotkut kuukausista ja jopa vuodesta toiseen roikkuneet aiheet ovat ajankohtaisia edelleenkin.
Hebronissa jo alistetun ja joittenkin mielestä vaarattomaksi kuvitellun terroristin ampuminen 18-vuotiaan sotilaan toimesta 10 kuukautta sitten on edelleen ykkössivun uutisaihe, jossa sotilasta vastaan nostettua oikeusjuttua pengotaan toimittajien ja poliitikkojen toimesta aina pääministeriä ja entistä puolustus-ministeriä myöten, jotka varomattomasti sekaantuivat juttuun alusta lähtien kuvitellen saavansa jonkin irtopisteen.
Voi vain kuvitella, mitä tuhoa tällainen henkinen kidutus on aiheuttanut nuoren miehen sieluun, puhumattakaan siitä, miten se voi vaikuttaa nuoriin asevelvollisiin.

IDF:n kersantti Elor Azarian tapaus on edennyt päätösvaiheeseen, jossa hänelle luetaan tuomio miehentaposta syytettynä Tel Avivin sotilastribunaalissa tiukkojen turvatoimien alaisuudessa. Azaria on Ranskan juutalaisia, hänellä on kaksoiskansalaisuus. Muutamia satoja mielenosoittajia kerääntyi oikeustalon ulkopuolelle.
Olkoon jutun päätös mikä tahansa, IDF:n kunnia ja imago ovat kärsineet tästä maratonkäsittelystä, joka olisi voitu hoitaa siististi muutamassa viikossa armeijan sisäisenä kurinpitotoimena, elleivät korkean tason poliitikot ja komentajat olisi sotkeutuneet asiaan http://www.timesofisrael.com/10-months-after-shooting-verdict-due-in-divisive-azaria-trial/http://www.timesofisrael.com/idf-chief-soldier-on-trial-for-killing-stabber-not-everyones-child/, http://www.timesofisrael.com/ex-defense-minister-slams-netanyahu-over-azaria-trial/,

02.IDF:n laskuvarjojoukkojen eliitti-osaston majuri Hagai Ben Ari, joka oli tarjolla nimitettäväksi laskuvarjoukkojen eliittikomppanian komentajaksi, menehtyi tiistaina yli 2 vuotta sitten operaatiossa Protective Edge saamiinsa vammoihin oltuaan 2.5 vuotta koomassa haavoittumisestaan lähtien, IDF tiedotti tänään.
31-vuotiasta majuri Haggai Ben Aria jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta. Hän liittyi vapaaehtoisena Gazaan lähetettyihin laskuvarjojoukkoihin kesällä 2014 Israelin ja Hamasin välisen sodan aikana. Hän oli silloin kapteeni ja johti eliitin Magia-
osaston koulutusta. Vähän ennen Gazan kesäsotaa hänet nimitettiin ehdolle laskuvarjojoukkojen kuuluisimman yksikön, Sayeret, eli tiedustelujoukkojen, komentajaksi.
Hän haavoittui vakavasti heinäkuussa 2014 eikä koskaan saavuttanut tajuntaansa. Hänet haudataan tänään lähimpänä Nov-kylää sijaitsevaan hautausmaahan Haspin kylässä. http://www.timesofisrael.com/two-years-later-idf-officer-succumbs-to-wounds-from-gaza-war/

03.Yhtiö nimeltä Cormorant, aiemmin tunnettu nimellä AirMule, toivoo saavansa kahden vuoden kuluessa valmiiksi suunnitelmansa vallankumouksellisesta luomuksesta, jota kutsutaan "lentäväksi autoksi". Tämä ilman lentäjää toimiva kauko-ohjattu lentävä objekti on ollut suunnittelupöydällä 15 vuoden ajan, ja yhtiö uskoo sen olevan valmis lentoliikenne- markkinoille vuonna 2020. Siitä vastaa Yavnessa toimiva Urban Aeronautics yhtiö, joka kuvailee luomuksensa voivan toimia ambulanssina vaikeissa taisteluolosuhteissa, tai pelastus-tehtävissä tiheästi rakennetuissa kaupunkiolosuhteissa, tai joukkojen siirtämiseksi taistelukentän eri osiin. 

Kone painaa 1.5 tonnia ja se pystyy ottamaan 500 kg:n (1 100 paunaa) kuorman. Se käyttää sisäisiä roottoreitaan pysyäkseen lennossa ja pystyy lentämään 185 km:n tuntivauhdilla. Sitä voidaan kauko-ohjata ja asentaa lentämään automaattisesti.
Ensimmäinen solo-lento suoritettiin lokakuussa, joka pieniä tarkistusvaatimuksia lukuun ottamatta onnistui hyvin.
Yhtiö aikoo saada Cormorant koneelleen USA:n Federation Ilmailuhallituksen turvallisuus- ja muut vaatimukset täyttävän hyväksymisen, joka avaisi mahdollisuudet globaalimarkkinoille.

PUHUESSAAN Reutersin toimittajille Urman Aeronautics perustaja 
Ja toimitusjohtaja Rafi Joeli kuvaili koneensa etuja perinteisiin helikoptereihin verrattuna, sillä sen roottorit on rakennettu sisäisesti, mikä mahdollistaa lentämistä kapeilla kaduilla rakennusten välissä sekä voimakaapeleiden alapuolella. Hän maalailee tilannetta, jossa katu on vaarallinen miina-ansojen tai
kemiallisten aineiden vuoksi, jotka eivät estä robottikoneen toimintaa kadun puhdistamiseksi.

04.Palestiinan Säätiön wagf vartija puuttui arkeologi Gabriel Bargain selostukseen hänen käydessään läpi Temppelivuoren ja alueen historiaa amerikkalaisille opiskelijoille Vuorella. Wagfin arabi-vartija keskeytti hänen selostuksensa ja pakotti veteraani-arkeologin Israelin poliisien eteen, koska hän oli useaan kertaan käyttänyt sanaa "Temppelivuori" sen sijaan, että olisi käyttänyt arabien Vuorelle antamaa nimeä Haram Al-Sharif (ylevä pyhättö). YK ja sen alaiset instituutiot kuten UNESCO käyttävät Temppelivuoresta vain sen arabinimeä kuin osoittaakseen, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia – kulttuuri – tai uskonnollisia siteitä Temppelivuoreen tai Jerusalemiin yleensä.
Muslimien väittämä yhteys Vuoreen perustuu vain epämääräiseen taruun profeetta Muhammedin yöllisestä ratsastusmatkasta Temppelivuorelle, josta hän tarun mukaan nousi riikinkukko-pyrstöllä varustetulla ratsullaan paratiisiin rukoiltuaan ensin vuorella, jossa historian mukaan lienee ollut bysanttilainen kirkko. Muslimit rakensivat moskeijansa Vuorelle Muhammedin kuoleman jälkeen miehitettyään silloisen Syyria Palestiinan.

TURISTIRYHMÄN mukana seurasi tilannetta kaksi wagfin vartijaa, joista toinen keskeytti Bargain selostuksen arabiankielisellä kiihkeällä vastalauseella, josta erottui englanninkielinen sana Temppelivuori tarkoittaen: Älä käytä sanaa Temppelivuori. Barkai jatkoi selostustaan käyttäen uudelleen kiellettyä sanaa, jolla kristityt ja juutalaiset kuningas Herodeksen laajentaman Vuoren lain tuntevat. Vartijat, joilla oli mustat vetoketjuilla varustetut takit, joiden olkaimissa oli käsinauha, jossa luki Al-Aksa moskeijan vartija, tulivat Barkain luo ja taluttivat hänet poliisiryhmän eteen valittaen, että Barkai käytti kiellettyä sanaa. Jerusalemin poliisi kehotti Barkaita välttämään kielletyn sanan käyttämistä. PLO julkaisi lokakuussa 2014 lausunnon, jossa se kehottaa ulkomaisia ja paikallisia journalisteja olla rikkomasta kansainvälistä lakia ja käyttämään raporteissaan Vuoresta vain arabiankielistä nimeä Haram Al-Sharif.

Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin kohde, jossa heidän nousemistaan sinne valvotaan ja rajoitetaan mielivaltaisesti eikä heidän sallita rukoilla siellä Israelin Jumalaa.
Sunni-muslimit väittävät, että Temppelivuori olisi heidän kolmanneksi pyhin paikkansa Mekkan ja Medinan jälkeen, mutta se oli koko Ottomaanihallituksen ajan syrjitty ja hoitamaton kohde, jonka poliittinen arvo havaittiin vasta juutalaisten alkaessa muuttaa muinaisen valtakuntansa alueelle. Shia-muslimit eivät välitä Temppeli-vuoresta, heillä on omat pyhitetyt paikkansa. http://www.timesofisrael.com/islamic-guards-try-to-boot-guide-for-saying-temple-mount-on-temple-mount/.

05.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -11; Tiberias 09 -16; Suolameri 13 -20; Eilat 09 -18 +C-astetta. Tänään ja huomenna on puolipilvistä; sen jälkeen kirkastuu. Perjantaina lämpötila nousee 15 asteeseen. Genessaretinjärvi tarvitsee 60 sm lisää sadevettä noustakseen alemman punaisen varoitusviivan yläpuolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222640,

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Acressa (Akko) lasten äiti teki ilmeisesti itsemurhan hypätessään kuudennessa kerroksessa sijaitsevasta asunnostaan varmaan kuolemaan. Poliisin mennessä hänen asuntoonsa he löysivät sieltä kuoliaaksi puukotetun kuusivuotiaan pojan ruumiin. Poliisi olettaa äidin surmanneen poikansa, ja sen jälkeen suorittaneen itsemurhan.
Vain muutamaa päivää aiemmin Jerusalemissa perheen äiti kuristi kuoliaaksi 4 tytärtään ja ilmeisesti - sytytettyään asuntonsa tuleen - hirttäytyneenä tuhoutui tulipalossa. http://www.timesofisrael.com/mother-and-son-die-in-acre-in-suspected-murder-suicide/
·        Egged bussit eivät kulje tänään Jerusalemissa kuljettajien lakon vuoksi. Opettajien lakkouhka selvitettiin viime minuuteilla, mikä on varmasti helpotus myös vanhemmille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222739
·        Bennettin ja muiden kansanedustajien vaatiessa, että Israelin tulee liittää Maale Adumim Israeliin, Israelin ystävät kyselevät, miksi vain yksi kaupunki? Yeshan ystävien päämääränä on liittää asteittain koko Juudea ja Samaria Israeliin. Liike Israelin huomisesta eli Women in Green varoittaa Knessetin jäseniä antamasta vain rajoitettua itsehallintoa Israelin sydänmaan alueille. 1993 perustettu järjestö Women in Green haluaa kiinnittää kansan huomion PA:n arabien harjoittamaan laittomaan rakentamiseen, osin GOCOA:n myötävaikutuksella. Puolustusministeri Avigdor  Liberman varoittaa, että puheet alueitten liittämisestä Israeliin vahingoittavat maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222736, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222724,
·        Tusinoittain Knessetin jäseniä oli ahtautunut kuuntelemaan US-Israel Business Alliance Mission ja USA:ssa sijaitsevan ortodoksijuutalaisten kauppakamarin järjestämän tilaisuuden puhujia, joista tärkein oli Arkansasin entinen kuvernööri, ja presidenttiehdokas Mike Huckabee. Shimmy Blom kertoo, että kuulijat olivat enimmäkseen hiirenhiljaa, mikä kielii ajan sensitiivisyyden muutaman päivän sen jälkeen, kun Obama päätti sysätä Israelin bussin alle, ja jonka John Kerry täydensi puheellaan, jossa hän turvautui hänen asemassaan olevan henkilön häpeämättömään väärien tai virheellisten tietojen esittämiseen Israelin vastaisen puheensa ryydittämiseksi. Eikä vaara ole vielä ollenkaan ohi, sillä Obamalla on vielä pari viikkoa aikaa suorittaa taistelukentän jälkipuhdistusta esittämällä Pariisin 15.01 2017 pidetyn rauhankonferenssin innoittamana yhden uuden päätöslauselman UNSC:n kokouksessa.
Knessetin symposiumissa puhujat toisensa jälkeen ylistivät USA:n vankkumatonta tukea Israelille ja Huckabeen osuutta siinä. Odotukset kohdistuvat tietenkin ennen kaikkea Donald Trumpin tarttumista 20.01.2017 USA:n ja maailman sekasortoisten kysymysten selvittelyjen johtoon.

HUCKABEE ei todellakaan pettänyt kuulijoitten odotuksia, sillä hän osoitti puheessaan rohkeutta, mikä Israelin hallitukselta ja kansanedustajilta näyttää puuttuvan. Hän totesi, että "historia on valtiolle samaa kuin muistot yksityisille". Hän ei myöskään ujostellut nähdä eikä tunnustaa julkisesti Israelin vauhdikkaassa kehittymisessä Jumalan ainutkertaisen henkilökohtaisen ohjauksen. Hän julisti rohkeasti, että Israelilla on laillinen oikeus Juudean ja Samarian hallitsemiseen, ja varoitti tuudittautumisesta virheelliseen uskoon, että alueluovutukset tulisivat vähentämään Israelin vihollisten tuntemaa juutalaisvihaa, "Eivät he vihaa teitä siitä, missä te olette, vaan siksi, mitä te olette" hän kiteytti sanomansa. "Sano mitä tahansa Israelista, mutta minä en haluaisi panostaa sitä vastaan".
·        Senaattorit Cruz, Heller ja Rubio esittivät lakiluonnoksensa, jossa he tunnustavat Jerusalemin Israelin viralliseksi pääkaupungiksi ja vaativat USA:n lähetystön muuttoa sinne. Kolmen republikaani-kansanedustajan laatimassa laki-luonnoksessa todetaan: "Jerusalem on juutalaisen valtion Israelin ikuinen pääkaupunki, ja USA:n lähetystö kuuluu sinne. Kongressin ja presidentiksi valitun on korkea aika poistaa vuotokohta, joka on sallinut molempien puolueitten presidenttien väistää USA:n lakia ja viivyttää lähetystömme oikeudenmukaisen muuton Jerusalemiin kahden vuosi-kymmenen ajan" todetaan lakiesityksessä. Heller sanoi, että kongressin tulee pidättää ulkoministeriön rahoitus, kunnes se suostuu kongressin vaatimukseen.  Viimeiseksi Obama allekirjoitti muuton siirtämisen (waiver) joulukuun alussa. Kongressi päätti lähetystön siirrosta 1995. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222720
·        Israelin johtava turvallisuuspoliittinen älyhautomo piirsi uuden kartan Donald Trumpin aikakautta varten päätyen lopputulokseen, että kahden valtion toteuttamis-mahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Suunnitelmassa suositellaan rakentamisen keskittämistä suurten asutuskeskusten läheisyyteen ja sen estämistä 90 % niiden ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222717
·        Mein Kampf on noussut Merkelin Saksassa suosittujen kirjojen kärkisijoille v. 2016 aikana. Tämän uskotaan tarkoittavan antisemitismin nousseen suuresti maassa. Kirjan kustantamisen ja julkaisemisen yksinoikeus oli 70 vuotta Bavarian valtiolla, mutta se vanheni äskettäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222708, http://www.wnd.com/2017/01/hot-hitler-whos-really-buying-mein-kampf-will-shock-you/,
·        Kolmen tuomarin muodostama tribunaali tuomitsi IDF:n kersantin Elon Azarian miehentaposta. Entinen IDF:n komentaja ja pääministeri Ehud Barak kehotti tuomareita rohkaistumaan eikä pelätä oikeistolaisia. Tämä osoittanee tribunaalin poliittisen suuntauksen. http://www.timesofisrael.com/conviction-expected-for-idf-soldier-who-killed-palestinian-attacker/
·        Kolme PA:n arabia ajoivat tarkoituksellisesti kahden IDF:n sotilaan yli tarkastuspisteessä lähellä Jeniniä. Sekä sotilaat että arabit haavoittuivat. Ketään ei ammuttu kuoliaaksi. http://www.timesofisrael.com/2-border-police-hurt-in-suspected-west-bank-car-ramming/.
    
Post a Comment