Sunday, September 04, 2016

SUNNUNTAI 04.09.2016

SUNNUNTAI 04.09.2016
01.TAIVAS oli aamulla kuuden maissa puolipilvinen ja jatkanee samaan tapaan iltapäivään saakka, mutta huomenna taivas selkenee hetkeksi palautuen sen jälkeen puolipilviseksi. Lämpötila on tänään korkeimmillaan 28 astetta, huomenna ehkä asteen verran korkeampi, mutta jatkunee seuraavina päivinä samankaltaisena kuin tänään.
SÄÄTILA tänään:
Jerusalem 18 -28; Tiberias 26 -36; Suolameri 28 -36; Eilat 26 -37 +C-astetta. Hellemerkinnät pysyttelevät ennusteissa koko ennusteajan eli kesiviikkoon saakka. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on toinen kysymys.
02.IDF on huomioinut maailman seuraavan silmä kovana sen kaikkia toimia nostattaen suuren haloon vähäisestäkin poikkeamisesta Israelille asetetusta tasosta, joka on paljon muita maita korkeammalla. Eipä siinä auta toteamukset, ettei armeija voi toimia siten, että kysyy ennen jokaista operaatiota neuvoa oikeudelta, tai kuljettaa mukanaan tuomaria, joka päättää, ylitetäänkö suunnitellussa operaatiossa ehkä joitain normeja.
Ehkä sitten, kun jokaisella sotilaalla on varusteissaan pieni tietokone, hän voi ennen liipaisimen painallusta nappia painamalla kysyä lupaa johtoportaalta.
Kaukana sellainen tilanne ei ole, sillä IDF kehittää jatkuvasti armeijan varustamista ATK-perusteiseksi, jossa sotilaalla tai ainakin upseerilla on pieni alueen yllä liikkuvan pienkoneen väittämä kuvaruutu, jossa näytetään jatkuvaa kuvaa koko taistelualueesta. Lisäksi hän voi taistelun kestäessä pyytää välittömän keskityksen havaitsemaansa vihollispesäkkeeseen.

IDF on kuitenkin aloittanut sotilaittensa kouluttamisen ei-tappavien menetelmien käyttöön. Tämä on katsottu välttämättömäksi sotilaitten joutuessa yhä kasvavassa määrin toimimaan poliisitehtävissä, mihin heitä ei ollut koulutettu. Sotilaan koulutus tähtää hänen aseensa tehokkaaseen käyttämiseen vihollisen eliminoimiseksi, mikä soveltuu huonosti toimintaan siviilien parissa.

"Ei jokaisen saksia aseenaan käyttävän nuoren tytön hyökkäyksen tarvitse päättyä kuolettavan luodin ampumiseen", selittää taisteluohjaaja everstiluutnantti Itamar Kolehli TV-10 ohjelmassa muistuttaen vapaalla olleen poliisiupseerin ammuttua toisen kahdesta arabi-tytöstä, jotka yrittivät saksia aseinaan käyttäen hyökkäystä Jerusalemissa viime vuonna.
Kolehli sanoi koulutustarpeen nousseen kiireiseksi kuukausia kestäneen väkivalta-aallon vuoksi, jonka aikana useita nuoria sai surmansa turvallisuusjoukkoja vastaan tekemänsä hyökkäyksen aikana.
Hän sanoi koulutuksen päämääränä olevan joukkojen kouluttamisen muuttuviin olosuhteisiin kentällä.

Ilman edeltävää koulutusta ja perehtymistä vaihtoehtoisiin menetelmiin kouluttamattoman turvalisuushenkilön on tehtävä päätös sekunnin osissa, miten toimia, ja siinä aseen käyttö on helpoin tapa.
IDF:n johto ja puolustusministeri Moshhe Yaalon olivat hyvin tietoisia koulutuksen puutteesta, ja sen vuoksi he voivat vain kehottaa välttämään aseen käyttöä.
Lokakuussa 2015 alkaneen väkivallan aikana useimmiten nuoret hyökkääjät surmasivat 34 israelilaista, osa heistä myös ulkomaalaisia.
PA:n arabit menettivät 220 nuorta miestä ja naista tekemiensä hyökkäysten aikana turvallisuusjoukkojen luodeista. Ehkä itsepuolustustaitoa olisi opetettava myös siviilihenkilöille.

03.PA:n Juudean ja Samarian alueilla sekä Hamasin hallitseman Gazan alueilla 08.10.2016 järjestettävät kunta-ja paikallisvaalit tulevat Israelissa yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan nostamaan Hamasin valta-asemaan myös Juudeassa ja Samariassa.
Israel on demokratian sääntöjen puitteissa pyrkinyt huolellisesti pysyttelemään puolueettomana ja sivussa, mutta julkisuuden ulkopuolella käydään salakähmäistä kampanjaa suosittujen henkilöiden hyväksi ja vähemmän suosittujen ehdokkaitten mustaamiseksi.
Julkisuudessa liikkuneitten tietojen mukaan Mohammed Dahlan halunnee osallistua vaaleihin Fatahin ehdokkaana kuten myös Israelin vankilassa viittä elinkautistaan+ 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti, eikä Israel mahda sille mitään.

NOIDEN kansainvälisten kellokkaitten ohella kaupunkien ja kuntien johtajaehdokkaat käyvät tavanomaista kilpailua siitä, miten he - tultuaan valituiksi – tulisivat ratkaisemaan ajankohtaiset ongelmat kotikunnissaan. Maailman lehdistön välittämän uutisaineiston perusteella voisi kuvitella, että sekä Gazan että myös Juudean ja Samarian arabialueet ovat takapajuisia ja hoitamattomia periferia-alueita, mutta ehdokkaitten vaaliteemojen perusteella arvioiden ongelmat muistuttavat suuresti sitä, mitä ne ovat kehittyneimmissä maissa.
Hamas julkaisi mainosvihkosen, jossa Gazan aluetta kuvaillaan paratiisimaiseksi vihreine hyvin hoidettuine puistoineen ja virkistysalueineen sekä uusien korkean tason asuinalueineen.
Ramallahin ja sen viereisen El Biren pormestari – tai kuvernööri-ehdokkaat, kuten he mieluummin johtajaansa nimittävät - vakuuttavat äänestäjilleen -, miten he tulisivat ratkaisemaan kaupunkiensa keskustan liikenneongelmat, joiden johdosta ruuhkautumista tapahtuu päivittäin vaikeuttaen ihmisten liikkumista.
Yksinkertaisinta on syyttää "kaikesta Israelia ja sen miehitystä", mutta todellisuudessa voi korkeintaan todeta, että Israelin hyvinvointi ja edistyneisyys ovat nostaneet myös PA:n arabien elin- Ja koulutustasoa useimpia naapurimaitaan korkeammalle.

ToI:n journalisti Aviu Issacharoff kertoo perusteellisessa artikkelissaan, ettei Hamasin voitto ole ollenkaan varmaa Juudeassa ja Samariassa, eikä Gazassakaan. Hamas lienee perustanut taktiikkansa Fatahin sisäiseen hajanaisuuteen, mutta kuten artikkelissa todetaan, Fatah on pysynyt vaalivalmisteluissaan hämmästyttävän yhtenäisenä. Vaikka Fatahin keskuskomitean, PA:n ja PLO:n puheenjohtajan Abbasin suosio onkin alempi kuin koskaan, Fatah on pystynyt kokoamaan rivinsä.
Artikkelissa todetaan, että PA:n ja Fatahin johtajat toteuttavat arabien version mukaista demokratiaa.
Korkea Fatahin virkailija, jonka kanssa Issacharoff keskusteli, kertoi, että heillä on "Tazkiya-menetelmä". Sen mukaisesti Fatah on sopinut useitten kylien ja paikallisneuvostojen kanssa vain yhdestä listasta, josta kansalaiset voivat äänestää.

Juudeassa ja Samariassa on 391 neuvostoa, joista 181 on tehnyt sopimuksen yhdestä listasta. 38 paikallis-neuvostoa ovat sopineet asukkaitten kanssa, ettei niissä tarvita vaaleja. Siten vain 172 neuvoston alueella vaalit järjestetään, Fatahin virkailija selittää.

Hamas pyrkii säilyttämään uskottavuutensa sopimalla, ettei sen julkaisemissa listoissa ole Hamasin logoa eikä nimeä. Jos lista häviää, Hamas voi selittää, ettei se ollut sen takana, mutta voittaessaan ottaa kaiken kunnian voitosta. Hamas on jättänyt pois listansa muutamissa kaupungeissa, joissa sillä ei ole tarpeeksi kannatusta, kuten Jenin ja Ramallah. Hamasin ehdokkaita on tazkiya menetelmän mukaisesti päätetty ottaa Fatahin listoille. Hamasin vahvoja kaupunkeja ovat Hebron, Tulkarm. Kalkiliya, Tubas ja Nablus, jossa pormestari on Hamasin jäsen, mutta virka kiertää kahden vuoden välein Fatahin edustajalle. Vaalivalmistelut ovat sujuneet tähän saakka ilman väkivaltaa, mitä on pidettävä suurena saavutuksena. http://www.timesofisrael.com/despite-gloom-in-israel-pa-officials-insist-fatah-will-sweep-local-elections-even-in-gaza/

04.SAPATTIVAPAAN rikkominen välttämättömien ja - kuten Bibi totesi – ihmishenkien säästämiseksi tehtävien töiden salliminen sapattina on järkevää.
Pääministeri Netanyahun ohella tulilinjalle on joutunut liikenneministeri Yisrael Katz, joka antoi luvan töiden tekemiseen saaden niskaansa uskonnollisten puolueiden haukut ja vaatimukset, että hänet on erotettava. Netanyahun koaliittio näyttää elävän yhdestä kriisistä toiseen. Netanyahun vastustajat syyttävät häntä, että hänen johtamansa hallitus on kriisinhallintamenettelyn hallitus, ei pitkän tähtäyksen suunnitteluun ja toteuttamiseen keskittynyt.

Ironista tässä sekasotkussa on se, että Meretz nosti kovan äläkän Netanyahu päätettyä myöhään perjantaina ennen sapatin alkua, että sapatiksi suunnitellut rautatiekiskojen asennustyöt perutaan.
Pääministerin kanslian uusi henkilöstöpäällikkö Yoav Horovitz sanoi lausunnossaan: "En tiedä, erottaako pääministeri Yisrael Katzin, mutta hän valehteli meille". Hän väitti, ettei liikenneministeri ole toiminut hyväksyttävällä tavalla, eikä sen sallita jatkua. "Hän piilottelee asioita pääministeriltä pelaten omaa poliittista peliään haredi-puolueiden kanssa matkustajien kustannuksella". Töiden keskeyttäminen viime hetkellä aiheutti kaaoksen Tel Avivin rautatieasemalla ihmisten ollessa epätietoisia, kulkevatko junat vai eivät. Kaikkiaan

05.UUTISIA LYHYESTI
·       Gazan pohjoisosasta tulitettiin IDF:n sotilaita Israelin puolella raja-aitaa aikaisin sunnuntaina. Kukaan ei loukkaantunut Israelin puolella, mutta IDF:n vastatuli haavoitti kolmea terrorijärjestö Hamasin jäsentä. Jännitys on lisääntynyt raja-alueella Hamasin ammuttua raketin Israeliin Sderotin kaupunkiin 22. elokuuta. Raketti putosi kadulle kahden asuntorakennuksen väliin aiheuttamatta taloudellista ja henkilövahinkoa. http://www.timesofisrael.com/shots-fired-from-gaza-at-idf-troops-army-returns-fire-at-hamas-post/.
·       Epäluuloinen USA:n hallitus on vähitellen suostumassa sopimukseen Venäjän kanssa Syyrian taistelujen hallitsemiseksi. Syyrian sekavaa tilannetta sekoittaa edelleen Turkin päätettyä veristen pommi-iskujen jälkeen lähettää joukkonsa rajan yli Syyriaan, alueelle, jossa asuu runsaasti kurdeja. Turkki ilmoitti taistelevansa IS:n joukkoja vastaan, mutta ilmoitti jo ennen operaation alkamista, että kurdijoukkojen tulee vetäytyä Eufratvirran itäpuolelle epäillen kurdien haaveilevan alueen julistamista itsenäiseksi. Kurdien kieltäydyttyä syttyi tulitaisteluja Turkin ja Kurdijoukkojen välille. Turkki on lisännyt joukkojensa määrää levittäen miehittämäänsä aluetta lähteen.
USA tukee IS:n joukkoja alueella, Venäjä tukee puolestaan Assadin hallitusta ja sen armeijaa. Puhuessaan G-20 maitten kokouksessa Kiinassa presidentti Obama sanoi, että sopimusluonnos Venäjän kanssa on edelleen keskeneräinen. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov puolestaan oli optimistinen sopimuksen syntyisen suhteen keskusteltuaan ulkoministeri John Kerryn kanssa.  http://www.timesofisrael.com/skeptical-us-inches-toward-deal-with-russia-on-syrian-fighting/
·       Syyrian hallitus on havainnot, että sen harjoittama piiritystaktiikka tuo tulosta, mikä ennakoi uusien kärsimyksiä alueen väestölle kapinallisten valvomilla alueilla. http://www.timesofisrael.com/syrian-government-sees-siege-tactics-pay-off/
·       Israelissa musliminaisten burkini-uima-asuja valmistava tehdas iloitsee siksi, että Ranskan 30 kaupungin kiellettyä vain hetkeksi burkinin käytön uimarannoillaan peruuttaen kiellon myöhemmin." Vihdoinkin olemme pääsemässä normaalitilanteeseen", iloitsi tehtaan edustaja. http://www.timesofisrael.com/french-uproar-creates-opportunity-for-israeli-burkini-makers/
·       Israelin ja USA:n entisten amiraalien ja politiikan tekijöitten muodostama komissio kehottaa Israelia kehittämään merivoimiaan voidakseen toimia Välimeren itäisen osan valvojana USA:n vetäessä aluksiaan ja vaikutusvaltaansa alueelta. Monien maiden talouden kutistuessa uusien reaaliteettien edessä Israelin voima ja vaikutus kasvaa, mihin vaikuttaa ensi kädessä sen innovaatiokyky monille alueilla, joissa se on saavuttanut johtoaseman maailmassa. http://www.timesofisrael.com/can-israel-become-a-maritime-power/,
·       Oheisen linkin artikkelissa kerrotaan arabisheikistä, heimopäälliköstä, joka yritti myydä maata juutalaiselle JNF:lle. Artikkelissa todetaan, miten sheikkien sheikki Mithqal al-Fayitz nosti hashemiittien kuningassuvun Jordanian valtaistuimelle. Kuvasta päätellen kiero kuin korkkiruuvi ja varmaan epäluotettavakin. http://www.timesofisrael.com/how-jordans-sheikh-of-sheikhs-negotiated-with-zionists-founded-a-kingdom/
·       Rajapoliisi haavoittui lievästi pakenevasta autosta, joka pysähtymättä ajoi läpi IDF:n asettaman valvontapisteen Jerusalemin itäosassa. Auto pakeni Issawiyan arabilähiöön. Poliisi tutkii, liittyikö rikos terrorismiin. http://www.timesofisrael.com/border-cop-lightly-hurt-by-fleeing-car-at-east-jerusalem-checkpoint/,
Post a Comment