Sunday, August 21, 2016

SUNNUNTAI 21.08.2016

SUNNUNTAI 21.08.2016
01.TURKKI on nousemassa uutisaineiston kärkeen monellakin tasolla. Turkin parlamentti hyväksyi suhteiden sovittelusopimuksen Israelin kanssa, jolla lähes katkenneet diplomaattisuhteet voidaan aloittaa uudelta pohjalta, ja parantaa suhteitaan Egyptiin ja Iraniin.  
Turkin suorasanainen presidentti Recep Tayyip Erdogan on osoittanut hänelle harvinaista joustoa saadakseen sopimuksen syntymään, ja hän myös antoi myöten vaatimuksestaan, ettei Syyrian presidentti Bashar Assad saa jatkaa virassaan ylimenokauden aikana.
Turkki luopui vaatimuksestaan saada viedä avustuseriään  Gazaan ilman Israelin tarkastusta, ja luopui myös vaatimuksestaan Gazan kv. kauppasaarron poistamiseksi ehtona sopimukselle.
Turkin apulaispääministeri Mehmet Sinset kaavailee matkaa Israeliin, mikä oli mahdoton ajatus ennen sopimusta. "Sovinto Israelin kanssa hyödyttää Turkkia ja koko aluetta" Simset totesi ynetnews.com mukaan lisäten: "Toivon voivani vierailla Israelissa seuraavan ulkomaan vierailukierrokseni yhteydessä".

ISRAELISSA sovinnon syntymistä tervehdittiin ilolla ja pääministerin kanslian julkistamassa lausunnossa todetaan: "Israel tervehtii tyydytyksellä sopimuksen ratifiointia ja odottaa sen pikaista toteuttamista mukaan lukien lähettien vaihtamista maiden välillä".

Diplomaattisuhteet jumiutuivat vuonna 2010 tapahtuneen Turkin hallituksen tukeman Mavi Marmaran johtaman laivasaattueen yrittäessä murtaa kauppa-saartoa, minkä IDF:n merivoimien kommandot pyrkivät estämään vaatimalla saattuetta muuttamaan kurssinsa Ashdodin satamaan tarkastusta varten. Koska pyyntöön ei suostuttu, IAN:n kommandot valtasivat Mavi Marmnara aluksen. Sotilaat nousivat laivaan aseettomina vain väripyssyillä varustettuina, mutta aluksessa olleet aktivistit hyökkäsivät sotilaitten kimppuun metalli- ja puukartuilla, tuoleilla, kirveillä ja jopa käsiaseilla hakaten useita heistä sairaalakuntoon. Lopulta IDF antoi sotilailleen käskyn vastata hyökkäykseen kovin panoksin.
Yhdeksän turkkilaista aktivistia sai surmansa, yksi kuoli myöhemmin haavoihinsa, mutta alus otettiin valvontaan ja ohjattiin Ashdodin satamaan. Aluksesta ei löydetty mitään avustustarvikkeita vakuutteluista huolimatta.

Turkin parlamentin ratifioiman sopimuksen mukaan Israel maksaa surmattujen omaisille 25 miljoonaa USD sekä sallii Turkin vievän avustustarvikkeita Gazaan maitse Israelkin valvomien rajaterminaalien kautta. Turkki on kiinnostunut osallistumaan ministeri Israel Katzin esittämän saaren rakentamiseen Gazan rannikon edustalle, joka toimisi satamana Israelin valvonnassa.
Israel oli hyväksynyt sovintosopimuksen jo aiemmin.

ISRAELISSA monet varoittivat sopimuksesta Turkin kanssa muistuttaen, ettei Erdoganiin voi luottaa. Hänet tunnetaan mestarimanipuloijana, ja Turkin siirtyessä demokratiasta yhä selvemmin islamilaiseksi valtioksi on pelättävää, että Erdogan voi käyttää esimerkkinä Hudaibiyan sopimusta, jonka Muhammad teki Mekkaa hallitsevan heimon kanssa vain rikkoakseen sen saatuaan kootuksi tarpeeksi vahvan armeijan Mekkan kaupungin valtaamiseksi. Erdogan lausui demokratiasta näin: "Se on kuin nousemista raitiotievaunuun, josta jäädään pois päästyään haluamalleen pysäkille". http://www.timesofisrael.com/with-detente-agreed-turkeys-deputy-pm-eyes-israel-trip/

02.TURKISSA jatkuvat edelleen heinäkuun 15. päivänä tapahtuneen vallankumousyrityksen seurauksena aloitetut laajamittaiset puhdistustoimet hallitusta vastustavien eliminoimiseksi valtion viroista, mikä kohdistuu voimallisena armeijan päällystöä, oikeus-laitosta, opetusalaa ja yleensä koko yhteiskuntaan epäonnistuneen kaappausyrityksen johtajana pidetyn muslimioppineen Fethullah Gulenin kannattajien etsimiseksi ja poistamisesta viroistaan.
36 000 kansalaista pidätettiin kuulusteluja varten ja 17 000 on julistettu vangituiksi. 270 ihmistä sai surmansa kaappausyrityksen aikana.
USA:ssa maanpaossa asuva Gulen kiistää kaikki syytökset osallisuudestaan kaappausyritykseen. USA:n oikeusviranomaisia matkustaa pian Turkkiin keskustelemaan Erdoganin vaatimuksesta Gulenin luovuttamisesta Turkkiin vastaamaan syytöksiin oikeudessa. Myös varapresidentti Joe Biden matkustaa lähiaikoinaTurkkiin samoissa asioissa. Turkki sanoo toimittaneensa USA:lle 84 Gulenia koskevaa kansiota ennen kaappausyritystä ja 4 sen jälkeen.

TURKIN armeijan joukot piirittivät USA:n Turkissa olevan sotilaslentokentän ja tukikohdan väittäen sen olevan varotoimi tukikohdan ja siellä olevien USA:n joukkojen suojelemiseksi. Tukikohdassa on tiettävästi USA:n omistamia ydinpommeja, mikä asettaa sen erittäin vaaralliseen asemaan. Turkki katkaisi tukikohdasta veden ja sähköt, mutta lienee palauttanut niiden toimitukset. http://www.timesofisrael.com/us-officials-heading-to-turkey-to-discuss-clerics-extradition/,

03.TURKISSA on sattunut viime päivien aikana useita pommituksia, joissa sai surmansa 4 ihmistä ja useita haavoittui. Pommitukset lienee tehnyt kurdijärjestö PKK, joka käy epätoivoista sotaa Turkin hallitusta vastaan, mutta myös Syyriassa taistelevilla terrorijärjestöillä lienee selvittämättömiä välejä Turkin kanssa.. Pommitukset tehtiin Syyrian rajan tuntumassa.

LAUANTAIYÖNÄ Etelä Turkin Gaziantepin kaupungissa tehty itsemurhapommitus surmasi viranomaisten mukaan ainakin 30 ihmistä ja haavoitti 94.
Kaupungin kuvernööri Ali Verlikaya kutsui häätilaisuuteen tehtyä terrori-iskua kauhistuttavaksi terrorihyökkäykseksi poliisien ja pommieksperttien pyrkiessä selvittämään. oliko isku Israelin Valtion vai kurdikapinallisten suorittama.
"Me tuomitsemme ne petturit, jotka järjestivät ja suorittivat tämän hyökkäyksen", Verlikaya totesi.

Ei olevälitöntä tietoa, mikä järjestö oli iskun takana, mutta Dogan uutistoimisto arvioi AKP:n kansanedustajan Samil Tayyarin lausunnon perusteella, että merkit viittaavat Daeshin, Islamin Valtion, olleen iskun takana. Tayyri totesi, että alueella asuu paljon kurdi-veljiä, kuten hän sanoi, mikä sulkee pois kurdien oallisuuden.
Kurdimyönteisen Kansan Demokraattisen Puolueen HDP edustaja sanoi, että useita puolueen jäseniä oli mukana häätilaisuudessa, kuten myös naisia ja lapsia.

Hääseremonia suoritettiin ulkosalla. Erään journalistin mukaan suunnaton räjähdys tuntui koko kaupungissa.
TURKIN apulaispääministeri Mahmet Siksek sanoi, että isku oli barbaarinen. "Isku häätilaisuuteen osoittaa erityistä julmuutta, mikä ylittää inhimiliset normit". http://www.timesofisrael.com/many-wounded-in-blast-at-turkish-wedding/

04.UUTISIA LYHYESTI
·       Brasilian joukkue voitti jalkapallon kultaa Rio2016 kisoissa voitettuaan rangaistuspotkukilpailun Saksan joukkueen kanssa varsinaisen peliajan päätyttyä tasapeliin. Lopullinen tulos oli 5 – 4 Brasilialle. Voitto oli mannaa Brasilialle, joka MM-Cupissa 2 vuotta sitten hävisi 7 -1 Saksan joukkueelle. http://www.timesofisrael.com/brazil-snags-first-olympic-soccer-gold-with-nail-biter-shootout-win/
·       Ranskassa syyttäjät päättivät aloittaa viha-syyte- tutkimukset mielen tasapainosta kärsivän miehen hyökättyä juutalaista miestä vastaan Strasbourgissa. Miehen tiedetään tehneen aiemminkin anti-semiittisiä hyökkäyksiä. Hyökkääjää syytetään aiotusta murhasta, mutta hänen väitteensä uskonnollisen vakaumuksen ja rodun vaatimuksista on viranomaisten mukaan tutkimusten alaisena. http://www.timesofisrael.com/man-charged-with-attempted-murder-for-stabbing-strasbourg-jew/,
·       Tarkkailijat ovat huomioineet, että Islamin Valtion, ISIS. Joukkojen joutuessa yhä ahtaammalle liittoutuneitten voimistuneitten vastahyökkäysten vuoksi, eurooppalaisten vapaaehtoisten määrä on noussut yllättävästi ehtiäkseen mukaan seikkailuun ennen sen loppumista. Tilastojen saaminen lienee vaikeaa, koska vapaehtoiset lähtevät useimmiten ilmoittamatta edes kotiväelleen aikeistaan, ettei heitä estettäisi. Taistelua Mosulin omistuksesta käydään nyt ilmaiskojen muodossa, ja maataistelut alkanevat muutaman kuukauden sisällä. http://www.timesofisrael.com/westerners-seen-flocking-to-battle-islamic-state-while-they-still-can/
·       Lontoon muslimipormestari uskaltautui mukaan Englannin työväenpuoluetta hajottaneeseen kiistaan, joka kohdistuu äärivasemmistoa kannattavan puheenjohtajan Jeremy Corbyn henkilöön. Lontoon pormestari Sadiq Khan sanoi, ettei Corby ole oikea henkilö johtamaan puoluettaan ja mahdollisesti koko maata, sillä hän ei ole pystynyt kokoamaan luotettavaa teamiä eikä ole saanut kansan kannatusta vastustaessaan EU:sta eroamista. Khan sanoo kannattavansa kilpailijaa Owen Smithiä, ja kehotti puoluetta erottamaan Corbyn. Corbyn juutalaisvastaiset lausunnot ovat nyt nousseet esiin vainoamaan häntä. http://www.timesofisrael.com/joining-labour-mutiny-london-mayor-says-corbyn-unelectable/
·       Ranskan kaupunkien kielto musliminaisten burkini-uimapuvun käyttämisestä on herättänyt asian- tuntijoitten vastustuksen, koska he katsovat kiellon vaikeuttavan muslimisiirtolaisten sulautumista muuhun väestöön. Burkini on lähes täysin peittävä asu, joka on kehitetty burka-viitasta. Burkinin sanotaan olevan epähygienisen ja sen käyttö etenkin sisäaltaissa on ongelmallista. http://www.timesofisrael.com/french-towns-ban-muslim-womens-beach-burkini/
·       Viettäessään maansa puolustusteollisuuspäivää lauantaina Iranin armeijan edustaja vakuutti, että Iran tulee jatkamaan tuhoavien ohjustensa kehittämistä ja rakentamista, ja tulee tarjoamaan tukeaan anti-sionistiselle armeijalle, kuten myös yksityisille sekä niille, jotka käyvät terrorisotia alueella. Heinäkuussa Iranin sanottiin suorittaneen neljännen ballistisen ohjuskokeen vastoin P5+1 maiden kanssa solmimaansa sopimusta, joka kieltää ne. Tiedustelulähteet kertoivat, että lähellä Istafania Pohjois-Korean teknologialla rakennettu ohjus räjähti pian laukaisun jälkeen. Raportin mukaan ohjuksen kantomatka oli n. 4 000 km, yli 2 kertaa Teheranista Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/iran-vows-to-improve-its-missiles-offers-support-for-anti-zionist-front/
·       Marokon kuningas Mohammad VI kehotti miljoonaa ulkomailla asuvaa Marokon kansalaista luopumaan ääri-islamilaisuudestaan ja sen sijaan osoittamaan rauhaa, tasapainoa ja yhteistyöhalua. http://www.timesofisrael.com/moroccan-king-calls-on-diaspora-to-reject-islamic-extremism/
SÄÄTILAT tänään.
Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -39; Suolameri 31 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Lämpötila alenee asteen tai parin verran ennuste-ajan eli keskiviikon loppuun mennessä taivaan pysytellessä pilvettömänä, vaikka ohut pilviverho estää suoraa auringon paistetta. Ilma on kuitenkin toistaiseksi helteinen.  


Post a Comment