Wednesday, August 24, 2016

KESKIVIIKKO 24.08.2016

KESKIVIIKKO 24.08.2016
01.MAA tärähtelee Italian keskiosissa. Rooman ja Rietin kaupungeissa tuhoten taloja ja ajaen ihmisiä ulos kaduille puoli neljän maissa aamuyöstä. Voimakkuudeksi mitattiin 6.1 – 6.2 R-astetta. Uhrien lukumäärästä ei ole vielä tietoa, mutta niitä lienee tullut talojen luhistuessa ihmisten päälle etenkin 2700 asukkaan Rietissä.
Israelissa on ennustettu jo vuosien ajan suurta maanjäristystä, joka koskisi Jerusalemin aluetta ja edelleen Jordanjoen laaksoa myöten Beit Sheanin alueelle ja sieltä viistosti Välimereen, noudatellen mannerlaattojen reunoja, jotka rauhattomina hankaavat toisiaan kuin painajaisunia näkevät ihmiset. http://www.timesofisrael.com/magnitude-6-1-quake-rattles-rome-and-central-italy/,

02.ISRAELISSA armeija seuraa Gazan alueen aseistamista Hamasin toimesta, ja siksi se iski tilaisuuden tarjoutuessa 50 kohteeseen, joiden se sanoi kuuluvan Hamasin valmisteluihin seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa.
Puolustusministeri Liberman sanoi, ettei Israel voi istua kädet ristissä seuraten sivusta Hamasin aseistautumista. Muutamien arabien sanotaan haavoittuneen iskuissa, vaikka IAF iskee useimmiten asumattomille alueille.

Liberman puhui näitä vieraillessaan IDFn tukikohdassa Havat HaShomer Galileassa yhdessä IDF:n apulais-komentajan Yair Golanin kanssa. Iskut tuomittiin kovin sanoin arabimaissa, mutta Egyptin lähettiläs sanoi, ettei Israelia voida syyttää terrorismista saaden haukut päälleen maansa ulkoministeriön taholta. Israel on se paha poika, teki se jotain pahaa tai oli tekemättä, minkä jopa YK:n eroava pääsihteeri Ban ki-Moon totesi vieraillessaan Israelissa tekemättä asialle mitään.
IDF on ollut ahkerana pyrkiessään estämään arabien aseistautumista Juudean ja Samarian alueilla. Öiseen aikaan tehdyillä ratsioilla IDF:n sotilaat löysivät 7 aseverstasta lähinnä Hebronin ja Betlehemin alueilla. Rauhanruhtinaan syntymäkaupunki on muotoutunut PA:n toimesta vihan ja terrorin pesäpaikaksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-IDF-raids-uncover-illegal-weapons-in-West-Bank-464818,

Presidentti Reuven Rivlin määrittelee IDF:n toimia näin: "Me emme halua sotaa, mutta me olemme valmiit" vieraillessaan tiistaina Gazan alueen rajan pinnan juutalaisyhteisöissä ja saatuaan tilannekatsauksen armeijan yleisesikuntapäälliköltä Gadi Eisenkot.
Rivlin arvioi, että rauhaa rakastavia kansalaisia asuu molemmin puolin rajaa, mutta saatuaan tilanne-katsauksen armeijan komentajilta hän uskoo IDF:n pystyvän vastaamaan mihin haasteeseen tahansa ammattimaisesti.
IDF:n perinteisiin kuuluu saada kaikki sotilaansa tai heidän jäännöksensä kotiin. Gazan taisteluissa kadonneita sotilaita ovat Hadar Goldin ja Oron Shaul, jotka kaatuivat Gazan kesäsodan 2014 taisteluissa, mutta joiden ruumiita ei saatu korjattua talteen. Israel on diplomaattisia kanavia pitkin pyrkinyt saamaan Hamasia luovuttamaan heidän jäännöksensä, mutta Hamas halunnee hyötyä siitä vaatimalla Israelia vapauttamaan tuomittuja terroristeja-Tästä Netanyahun aloittamasta tuomittujen ja tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttamisesta on tullut uusi kaupankäyntiväline, mitä erityisesti terrorin uhrien omaiset vastustavat.

IAF:n massiiviset ilmaiskut Gazan kaistalle sunnuntaiyönä muodostavat tarkkailijoitten mukaan uuden käytännön. Entisen käytännön mukaan vastaiskut mitoitettiin vastustajan iskun mukaan: yksi ilmaisku ammutusta raketista. Nyt Sderorin kaupunkiin ammuttuun rakettiin, joka ei aiheuttanut uhreja tai tuhonnut omaisuutta, vastattiin massiivisilla ilmaiskuilla kahtena aaltona. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-A-war-game-shift-464801ww

03.KUUTISENKYMMENTÄ Breslov Hassidim juutalaista olivat tiistaiyönä tunkeutuneet ilman vaadittua ennakko-lupaa sekä poliisin ja IDF:n suojaa Nablusin (Sikemin) kaupungin kyljessä sijaitsevalle Josefin haudalle.
Josefin hautakammiona tunnettu alue on A-aluetta, joka on PA:n täydessä valvonnassa, mutta jonne pääsy varmistettiin Oslon sopimuksissa. IDF kuitenkin vaatii, että vierailuun kammiolla tulee saada ennakkolupa ID:ltä ja poliisilta, jotka myös vastaavat vierailijoiden turvallisuudesta. Kammiolla vierailevat ovat usein joutuneet Nablusin asukkaitten kivittämiksi. Joissakin tapauksissa PA:n poliisit ovat pahoinpidelleet vierailijoita uhaten käyttää tuliaseitaan.

MYÖS Breslov Hassidim palvojien käyttämä bussi joutui kivisateeseen ja tilanne kehittyi poliisin tiedottajan Luba Samrin mukaan vaaralliseksi. Samri kertoi journalisteille, että luvaton vierailu A-alueella on rikollinen teko. Poliisi pidätti useita hautakammiolle tulleita palvojia päästäen heidät myöhemmin vapaaksi, mutta kielsi heitä vierailemasta hautakammiolla 15 päivän aikana.
Breslov Hassidim pelastusoperaatio suoritettiin yhteis-työssä IDF:n ja poliisin kanssa.

Samarian alueneuvosto järjestää kerran kuukaudessa ja suurten juhlapyhien aikana IDF:n kanssa vierailuja Josefin hautakammiolla. Neuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan sanoi, että luvattomat vierailut vaikeuttavat neuvoston virallisesti sovittujen vierailujen järjestämistä. Hän totesi haluavansa tilannetta, jossa juutalaiset voivat vierailla kammiolla viikon jokaisena päivänä.

Breslov Hassidim järjestön asianajaja Itamar Ben Gvir kritisoi poliisin suorittamia pidätyksiä todeten, että aiempien Israelin ja PA:n välisten sopimusten mukaan juutalaisilla on vapaa pääsy Josefin hautakammiolle.

Vuonna 2011 Breslov Hassidim läsen Bem Yopsef Livnat, ministeri Limor Livnatin serkku sai surmansa haudalle tulleiden PA:n poliisin luodeista ja 4 muuta haavoittui. He olivat tulleet haudalle ilman IDF:n lupaa ja suojaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-rescues-60-Bretzlev-worshipers-from-Nablus-464819

04.HAMAS valmistautuu kuntavaaleihin julkistamalla lentolehtisiä, joissa on kuvia Gazan uusista taloista ja kaduista ja suunnitelmista puistoiksi ja virkistysalueiksi väittäen, että Gaza on nyt kauniimpi kuin ennen. Hamas voitti edelliset vaalit 2016 ja uskoo voittoon nytkin. Hamasin vaalilause ja – mainokset romuttavat myytin Gazasta saarrettuna ja suurena keskistysleirinä.
PA ja Fatah puolestaan pyrkivät vastaamaan Hamasin haasteeseen kehottaen kansalaisia kokoontumaan PA:n ja Mahmoud Abbasin taakse. Abbas itse sanoo uskovansa
voittoon sekä Länsirannalla että Gazassa. Abbasin väsähtänyt ja ponneton esiintyminen sekä kotona että ulkomailla ei ole omiaan rohkaisemaan kansalaisia.
He eivät hyväksy, että Abba suostui tapaamaan Netanyahun Kairossa Egyptin suojeluksessa pitäen sitä ajan haaskaamisena ilman selviä myönnytyksiä Israelilta.
He vaativat "setlementtitoiminnan" lopettamista, vankien vapauttamista sekä PA:n poliisin ja IDF:n välisen yhteistoiminnan lopettamista, mitä myös Hamas vaatii.
Abbas ilmoitti myöhemmin vastoin aiempaa vaatimustaan, että rakennustoimien lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä tulee toteuttaa rauhankeskustelujen alettua.

SEKÄ IDF että PA:n poliisi ovat pidättäneet Hamasin jäseniä ja kannattajia Juudeassa ja Samariassa, ja IDF:n äskeiset ratsiat asetehtaitten löytämiseksi osoittavat ilmapiirin räjähdysalttiutta Juudeassa ja Samariassa.   
Ei näytä olevan mitään takuita Fatahin vaalivoitosta enempää Gazassa kuin Juudean ja Samarian alueillakaan.

Hamasin vaalivoitto voi asettaa Israelin hallituksen vakavan kysymyksen eteen: Onko aika Israelin lopultakin saattaa voimaan Balfourin julistuksen ja Kansainliiton v. 1922 päätös juutalaisvaltion ulottamisesta koko Juudean ja Samarian alueille Jordanjoesta Välimereen – jättäen kuitenkin Jordanian sen ulkopuolelle.
Tuskin mikään Israelin hallitus - väristä ja puoluekannasta riippumatta - voi hyväksyä Hamasin johtamaa hallitusta Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/eyeing-elections-palestinians-vote-to-tamp-down-on-gaza-flare-up/

05.SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 27 -37; Suolameri 30 -39; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötila noussee vielä perjantaihin saakka 21 -32 lukemiin, mutta lauantaina pilvisyys lisääntyy ja lämpötilat alenevat.

06.UUTISIA LYHYESTI

·       Turkin hallitus katsoi Islamin Valtion haastaneen sen tavalla, jota turkkilainen ylpeys ei voi niellä Gaziantepin terrori-iskun jälkeen, jossa 54 ihmistä sai surmansa ja satakunta haavoittui häätilaisuuteen tehdyssä itsemurha hyökkäyksessä. "Turkin armeija ja koaliittion joukot aloittivat sotilasoperaation Jarablusin alueilla Aleppon provinssissa Syyriassa puhdistaakseen ne Daeshin (IS:n) joukoista", kuten pääministeri Binali Yildirimin lausunnossa todetaan. Anadolun uutistoimiston mukaan operaatio alkoi neljältä aamulla. NTV:n haastattelussa apulais-pääministeri Numan Kurtulmus sanoi, että operaatio liittyy kansallisen turvallisuuden varmistamiseen. Hän lisäsi, että Gaziantepin isku ylitti kaikki normit ja sovinnaisuudet ja antoi armeijalle oikeuden toimia. Samana päivänä USA:n varapresidentti Joe Biden on määrä saapua Turkkiin sopiakseen Syyrian tilanteesta. Huomioitsijat sanovat, että Turkki lähetti massiivisia panssari-joukkoja kohti Syyrian rajaa, ennakoiden pian tapahtuvaa hyökkäystä. Turkin armeija lähetti erityisjoukkoja Syyrian puolelle rajaa valmistellen armeijan hyökkäystä. http://www.timesofisrael.com/turkish-tanks-mass-advance-towards-syrian-border,

·       Italian maanjäristyksessä on tämän hetken tietojen
mukaan kuollut ainakin 6 ihmistä ja kymmeniä vuoristo kyliä tuhoutunut maan keskiosissa. Järistyksen keskuksen lähellä sijaitseva Norcian kylä Umbrian provinssissa kärsi suuria vaurioita talojen tuhoutuessa, mikä voi nostaa kuolonuhrien määrää. Sähköjohtojen vaurioituessa monet kylät joutuivat ilman sähkövirtaa, ja maanvyörymät tukkivat teitä. http://www.timesofisrael.com/at-least-six-dead-as-italy-hit-by-powerful-quake/.
·       Aqaban lahdella valui mereen 200 tonnia raaka-öljyä, mikä sai Israelin viranomaiset tarkkaan seuraamaan tilannetta, aiheuttaako vuoto vahinkoja Israelin puolella Eilatin hiekkarannoille. Israel tarjosi Jordanialle miehistöä ja välineitä Punaisenmeren puhdistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/aqaba-spill-dumps-200-tons-of-crude-oil-into-red-sea/,
·       Turkki kritisoi varsin selkein sanoin IAF:n ilmaiskuja Gazassa, mutta siitä huolimatta on valmis vaihtamaan diplomaatteja ja lähettiläitä maitten välillä lähipäivien aikana. http://www.timesofisrael.com/israel-turkey-to-exchange-ambassadors-in-coming-days/
·       Ramat Ganin safari-eläinpuutarhassa Tel Avivin liepeillä sarvikuonoemo synnytti terveen poika-vauvan. 23-vuotias Tanda-emo kuljetettiin Israeliin 13 vuotta sitten. Tämä oli sen 4. synnytys. Se alkoi tuottaa maitoa muutama päivä ennen synnytystä, ja ajoi pois 2-vuotiaan Teshi-tyttärensä. Safarin henkilökunta näki synnytyksen lähestyvän ja eristi emon ennen syntymää antaen sille samalla silmähoitoa. Synnytys sujui sujuvasti ilman komplikaatioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216868,
·       USA:n ulkoministeriö kehotti kaikkia USA:n kansalaisia poistumaan Gazan alueelta niin pian kuin suinkin. USA pitää Hamasia terrorijärjestönä. Uutinen ei kerro liittyykö kehotukseen muita syitä kuin Hamasin raketti-isku ja IAF:n ilmaiskut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216866,
·       Väärennettyjen israelilaisten dokumenttien valmistustehdas paljastettiin Samariassa Aktabeh-kylässä. 32-vuotias PA:n arabi tunnusti kuulusteluissa tehneensä satoja väärennettyjä ID-kortteja ja ajokortteja sekä kulkulupia myyden niitä 300 NIS hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216810,
·       Brysselin poliisi haavoitti naista, joka viidakko-veitsellä aseistettuna (ja Allahia avukseen huutaen?) ehti haavoittaa maanantaina kolmea sivullista. Hän on kotoisin Filippiineiltä. Hänet vietiin haavoittuneena sairaalaan 3 uhrinsa kanssa. Ennen tätä nainen riiteli bussinkuljettajan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/216827.
·       PA:n vankiloissa kidutetaan pidätettyjä vankeja rutiininomaisesti, kuten tapahtuu useimmissa arabi-maissa. Äskettäin raportoitiin, miten PA:n poliisit surmasivat pidätetyn miehen kiduttamalla. Tapaus herätti YK:n virkailijoiden huomion tuomiten PA:n harjoittaman laittoman kidutuksen ja teloitukset. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/un-outraged-over-extrajudicial-execution-by-pa-cops/2016/08/24/,
·       Israelin arabit pahoinpitelivät turisteja. Paikalla ollut IDF:n sotilas meni väliin aseensa kanssa puolustaen heitä. Israelin poliisi pidätti sotilaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/tourists-assaulted-by-israeli-arabs-police-detain-confiscate-weapon-of-soldier-who-defended-them/2016/08/24/
·       Haaretz ja Peace Now aloittivat julkisuuskampanjan väärin perustein hyökkäämällä Israelin hallituksen antamaa lupaa vastaan rakentaa Hebronin ns. H2 alueelle puolen eekkerin maapohjalle asuntoja. Niiden määrää ei annettu, mutta kokemukseen perustuen siihen mahtunee 15 -25 asuntoyksikköä. http://www.jewishpress.com/news/haaretz-on-warpath-against-new-hebron-jewish-housing/2016/08/23/


No comments: