Sunday, July 17, 2016

SUNNUNTAI 17.07.2016

SUNNUNTAI 17.07.2016
01.TÄNÄÄN oi tarkoitus olla helleaallon kuumin päivä, mutta lämpötila näyttää putoavan eilisistä lukemista ja jäävän 31 asteen kieppeille. Ei silti, että olisin jäämässä kaipaamaan sitä, kyllä paita on ollut märkä päivittäin usean viikon ajan vähäisestäkin liikkeestä. Huomenna lämpötila pudonnee vielä asteen verran eli lukemat ovat silloin 20 -30.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 27 -40; ri Suolamet 31 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta. Times of Israel säätieteilijät taitavat olla lomalla, koska sen tarjoamaa usean päivän ennustetta ei ole julkaistu moneen päivään.
02.Sunnuntaiaamun kuumin uutinen on Turkissa epäonnistunut vallankaappausyritys, joka vaati 265 ihmisen hengen. Armeija sekä poliisi pidättivät 2 839 ihmistä, sekä siviilejä että sotilashenkilöitä.
Vallankaappausyritys ei ollut armeijan suorittama, totesi huojentunut ja innostunut presidentti Recep Tayyip Erdogan hallitukselle uskollisten joukkojen saatua valvonnan käsiinsä. Yritykseen osallistui vain muutamia tuhansia siviilejä ja sotilashenkilöitä, joilla oli joitain helikoptereita ja panssareita tukenaan.

Presidentti Erdogan antoi käskyn ampua alas kapinallisten käyttämät lentokoneet, ja kehotti internetin kautta kansaa menemään kaduille vaikeuttaakseen kapinallisten liikkeitä. Tusinoittain heitä liittyi kansaan, jotka miesvoimalla miehittivät heidän panssareitaan. Ainakin pari kapinallisten helikopteria ammuttiin alas.
Erdogan sanoi, että yrityksen takana olivat rikolliset nostaen heistä esiin USA:n Pennsylvaniassa asuvan
muslimiauktoriteetin Methulet Gulenin, joka on vannoutunut Erdoganin hallinnon vastustaja. Gulen sanoutui irti kaappausyrityksestä sanoen, ettei demokratiaa edistetä kaappausten avulla. USA on pyytänyt Turkilta todisteita Gulenin osallisuudesta. USA:n ulkoministeri John Kerry julkisti lausunnon, jossa hän kieltää USA:n osallisuuden kaappausyritykseen.

Gulen vihjaili muutamien muitten yrityksen aitoutta epäilevien tavoin, että tapaus voi olla ns. "false flag" operaatio, eli että Erdogan olisi itse osittain rohkaissut tyytymättömiä elementtejä maassa huonosti suunniteltuun ja toteutettuun yritykseen oman valtansa pönkittämiseksi. Maahan julistettu sotatila antaa hänelle vapaat kädet toimia kaikkia toisin ajattelevia ja tyytymättömiä kansanosia vastaan.
Erdoganin käskystä korkeita sotilashenkilöitä on pidätetty - heidän joukossaan toisen armeijakunnan komentaja, yksi korkeimmista sotilaskomentajista, sekä 2700 asianajajaa ja tuomaria. Hän pyrkii kitkemään maasta kaikki hänen hallituksensa toimiin kriittisesti suhtautuvat kansanosat ja etenkin heidän johtajansa.

KAPINALLISILLA oli operaation alussa rajoitettua menestystä. He miehittivät Turkin armeijan tiedustelun päämajan ja parlamentin pääkaupungissa Ankarassa toisten ottaessa valvontaansa Istanbulin tärkeimmän sillan. He pidättivät joitakin keskeisiä sotilas- ja siviili- johtajia vapauttaen heidät myöhemmin.  
Armeija on yrittänyt palauttaa maahan uudenaikaisen Turkin perustajan Kemal Atatyrkin hallintomallin, jossa armeija toimi erotuomarin roolissa.
Erdoganin päämääränä on palauttaa Ottomaani-hallituksen aikainen loisto ja Turkin johtava asema Lähi-Idässä käyttäen rauhanomaisia suhteita ja kauppa-sopimuksia lähimaiden kanssa. Tämä oli hänen edellisen pääministerinsä Ahmet Davutoglun kuningas-ajatus, mutta koska se ei toteutunut, Erdogan katsoi pääministerinsä muodostavan esteen hänen valta-pyrkimyksilleen ja erotti hänet. Ennustaako tämä Turkin ulkopolitiikan muodostuvan hyökkäävämmäksi, on vielä epäselvää, mutta "false flag" yritys voi enteillä sitä, mitä tukevat hänen toimensa selustan varmistamiseksi palauttamalla diplomaattisuhteet Israelin ja Venäjän kanssa. NATO-maiden jäsenenä Turkilla on oikeus saada sisäpiiritietoa ja aseistusta länsimaista ja etenkin USA:sta.

TURKIN kansa purkautui suurin joukoin kaduille lauantaina juhlimaan kaappausyrityksen kukistamista, mikä sopivasti rohkaisee presidentti Erdogania ja samalla vahvistaa hänen otettaan maansa johdossa. http://www.timesofisrael.com/i-love-turkey-jubilant-erdogan-supporters-celebrate-coup-failure/

03.Analyytikot pyrkivät näkemään, mikä laukaisi kaappausyrityksen juuri tähän aikaan presidentti Erdoganin ollessa viettämässä lomaansa maaseudulla. Hänen pidätyksensä olisi ollut yrityksen tärkein kohde onnistuakseen.
Tarkkailijoiden mukaan tämä ei muuta Israelin ja Turkin välille solmittua diplomaattisuhteitten palauttamissopimusta, mutta voi viivyttää sen toimeenpanoa. Toinen vakavampi seuraus voi olla antisemitismin kasvu Turkissa, mikä vaarantaa
vähemmistöjen kuten kurdien ja juutalaisten aseman.
Turkin työvoimaministeri Suleyman Soylu esitti syytöksen, että USA on voinut rohkaista kapinallisia, mikä hänen arvionsa mukaan on nostanut Turkin Israelin aiempaan syntipukin asemaan. Hän arvioi, että "Turkin kaduille ovat nousseet islamin vastaiset vihapuheet ja selvä havahtuminen, ja on vain ajan kysymys, koska se kohdistuu vähemmistöryhmiin maassa". Turkki kieltäytyi antamasta lupaa USA:n koneille käyttää Turkin lentokenttiä pommitus-lennoilleen Syyrian ja Irakin IS-joukkoja vastaan, mikä on aiheuttanut säröjä maitten välisiin tavallisesti hyviin suhteisiin. http://www.timesofisrael.com/us-turkish-tensions-rise-after-failed-coup-attempt/,

YK:n turvallisuusneuvoston (UNSC) pyrki hyväksymään lausunnon koskien Turkissa tapahtunutta vallan-kaappausyritystä, mutta Egypti, joka katselee huolestuneena Turkin laajentumispyrkimyksiä, esti sen hyväksymisen liian suosiollisena Turkille. Egypti on nyt UNSC:n kiertävä, mutta ei pysyvä jäsen. http://www.timesofisrael.com/egypt-blocks-un-text-backing-turkish-government/

04.Jerusalemin poliisin ja vartijan valppaus esti potentiaalisen terrori-iskun pääkaupungissa. Poliisi kiinnitti huomionsa reppua selässään kantavaan PA:n arabiin, joka pyrki nousemaan kevyen rautatien vaunuun Jaffakadun pysäkillä keskustan tuntumassa.

Pysäkin vartija havaitsi miehen pysäkin takana pitäen reppua kädessään. Nähdessään pommin vartija kutsui välittömästi poliisin paikalle.  
Poliisin pioneerit tutkivat pommit poliisin sulkiessa Jaffakadun ja sen suuntaisen King Georg kadun suorittaessaan tutkimuksia pysäkin läheisyydessä epäillen miehen asettaneen pommeja kadun varteen.  

Poliisi vahvisti löytäneensä useita putkipommeja miehen repusta. Arviolta 20-vuotias arabi oli tullut pääkaupunkiin Beit Ulan arabikaupungista lähellä Hebronia, josta valtaosa terroristeista on tullut.
Lokakuusta lähtien 35 israelilaista ja ulkomaalaista on saanut surmansa tuliasein, puukoilla tai autoilla suoritetuissa väkivaltaisuuksissa, 215 arabia on saanut surmansa samana ajanjaksona hyökkäyksissä. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-cops-arrest-man-who-claims-to-have-bomb/

05.UUTISOTSÍKOITA
·       Hallituksen ministerit etsivät keinoja, jolla Amonan juutalaisyhteisön tyhjentäminen estettäisiin. Vaihtoehtoisesti asukkaille tarjotaan muita asuinpaikkoja ja kompensaatioita arabeille, jotka väittävät omistavansa maata Amonassa. Maan omistussuhteet ovat Juudean ja Samarian sekä Negevin alueilla erittäin sekavat dokumenttien epämääräisyyden ja niiden väärennösten vuoksi. Lisäksi Israelissa NGO-järjestöt saavat esittää arabeja suosivat dokumenttinsa suoraan korkeimmalle oikeudelle, vaikka esitutkimus tulisi suorittaa piiri- tai alue-oikeuksissa. NGO-järjestöjen keskeisenä pyrkimyksenä onkin usein tukkia oikeusasteet esitystensä tulvalla kaaoksen aikaansaamiseksi.
Korkeimman oikeuden aiemman päätöksen mukaan Amonan juutalaistalot tulee poistaa ennen kuluvan vuoden loppua, mutta yleinen ilmapiiri maassa on noussut tuhoamista vastaan. http://www.timesofisrael.com/bill-to-avert-amona-outposts-evacuation-up-for-cabinet-vote/

·       Turkin hallituksen vakuutteluista huolimatta rauhan ja järjestyksen palautumisesta maahan monet valtion ja lentoyhtiöt ovat kieltäneet koneitaan lentämästä Turkkiin. Tämä on hyvin hämmentävää maalle, joka saa suuren osan tuloistaan turismista. Turkki on ollut monena vuonna israelilaisten suosituin lomamaa, mutta suhteitten kärjistyminen on vähentänyt sen suosiota. Nyt odotetaan, nouseeko kaappaus-yrityksen seurauksena semitismin vastaisuus Turkissa, mikä voisi vaarantaa siellä asuvien juutalaisten aseman. USA kehotti Turkissa olevia kansalaisiaan välttämään julkisia paikkoja ja etsimään turvallisia kohteita, koska USA:n vastaisuus on myös nousemassa Turkissa. http://www.timesofisrael.com/airlines-governments-suspend-turkey-flights-after-coup/
·       Ranskassa suoritetut terrori-iskut ovat saaneet sisäministeri Cazeneuven turvautumaan nuoren kansan apuun terrorin vastaisessa taistelussa. Hän kehottaa nuoria liittymään vapaaehtoisina turvallisuusjärjestöihin tiedotusjärjestelmän kehittämiseksi koko kansaa käsittäväksi. Viranomaiset tunnustavat menettäneensä otteensa ja henkilöstönsä riittämättömyyden. http://www.timesofisrael.com/facing-withering-criticism-on-terror-paris-urges-frenchmen-to-join-security-forces/
·       Iran suoritti neljännen ballistisen ohjuksen testin P5+1 maiden kanssa solmimansa ohjuskokeet kieltävän sopimuksen vuosipäivänä. Iranin uudet ballistiset ohjukset käyttävät Pohjois-Korean kehittämää tekniikkaa. Nyt laukaistu ohjus räjähti heti laukaisun jälkeen. Ohjuksen teoreettinen kantomatka on 4000 km. http://www.timesofisrael.com/iran-conducts-4th-missile-test-since-signing-nuke-deal/
·       Nicen (Nizzan) kaupungin terrori-iskun jälkipuinti alkaa vähitellen. Poliisi sanoo kuorma-autoa ajaneen arabin vakuuttaneen jakavansa jäätelöä ihmisille, minkä poliisi uskoi tarkistamatta hänen henkilöllisyyttään tai tarkastamatta autoa, jossa oli ainakin 2 tuliasetta ja käsikranaatteja. Mies oli polisin kirjoissa aiemmista rötöksistä. 105 poliisia ja turvallisuusmiestä oli komennettu varmistamaan juhlallisuuksien turvallisuutta. http://www.timesofisrael.com/howd-he-get-through-security-in-question-after-nice-attack/
·       Jerusalemin ("Palestiinan") mufti sheikki Muhammed Hussein tuomitsee terrori-iskun uhrina kuolleen 13-vuotiaan Hallel Jaffa Arielin muistoksi pidetyt tilaisuudet Temppelivuorella, minkä yhteydessä Mughniyehportti nimettiin uudelleen Hallel-portiksi. Poliisi salli pienten ryhmien nousta Vuorelle eri aikoina, mutta puheita eikä rukouksia saanut suorittaa, ne pidettiin Länsimuurin e4dessä olevalla tasanteella muslimien rauhoittamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/215027


  
Post a Comment