Sunday, July 03, 2016

SUNNUNTAI 03.07.2016

SUNNUNTAI 03.07.2016
01.JUUTALAINEN työviikko alkoi taivaankannen ollessa kauttaaltaan ohuehkon mutta silti peittävän pilviverhon suojaama. Ilma tuntui kostealta ja viileältä kuuden maissa aamulla, mutta lämpötila noussee 28 asteen tienoille ilta-päivällä, ehkä jopa vähän ylikin. Ennusteet lupaavat aurinkoista säätä tälle ja seuraavillekin päiville, mutta muutoksiin lienee syytä varautua, kuten tavallisesti sääennusteiden kanssa pelatessaan.
SÄTILAT tänään: Jerusalem  20 -29; Tiberias 25 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta.
Eilatissa lämpötila kipuaa keskiviikkona yli 42 asteen, ja muuallakin maassa lämpötilat noussevat loppuviikosta.
02.PÄÄMINISTERIU Benyaminj Netanyahu matkustaa tällä viikolla viiden päivän PR-matkalle neljään Afrikan maahan. Hän aloittaa kiertueensa Ugandasta, jossa hänen veljensä Joni sai surmansa 40 vuotta sitten terroristien kaappaamien israelilaisten matkustajien vapauttamis-operaatiossa, joka onnistui hämmästyttävän hyvin kaikista vaaratekijöistä huolimatta, ja jota yleensä pidetään vertaansa vailla maailmassa. Operaation johtaja Benyamin Netanyahun vanhempi veli Joni sai surmansa ugandalaisen sotilaan ampumasta summittaisesta laukauksesta.

Kiertomatka jatkuu Ugandasta Ruandaan, Keniaan ja Etiopiaan, mutta ei välttämättä tässä järjestyksessä. Matkan ohjelmaa ei ole julkistettu – ehkä turvallisuus-syistä, sillä Afrikassa toimivat useat terrorijärjestöt.
Edellisestä Afrikan maihin suuntautuneesta Israelin pääministerin matkasta on kulunut jo turhan kauan, sillä Yitzhak Rabinin Afrikan matka suoritettiin 1994. Afrikan maat eivät tietenkään ole saavuttaneet sellaista taloudellista vaikutusvaltaa kuin USA, Kiina, EU tai muut mahtitekijät, mutta poliittisesti niitä ei ole syytä vähätellä. Israel on saanut havaita YK:n yleiskokouksen ja sen alaisten instituutioiden päätösten yhteydessä Afrikan maiden alkaneen toimia itsenäisesti, eikä jonkun poliittisen tai uskonnollisen ryhmittymän vanavedessä, mistä niitä on syytetty. Tämä on antanut aiheen huomioida virallisesti Afrikan maiden Israelille antaman poliittisen tuen merkityksen maailmalla.

ISRAEL tunnetaan kuitenkin paremmin moneen Afrikan maahan suuntautuneesta teknisestä ja lääketieteellisestä avustuksesta. Israelin kehittämä tippakastelujärjestelmä tunnetaan Afrikassa, jossa vesivarastot vähenevät hälyttävästi, etenkin puhtaan juomaveden kohdalla. Yhä useammat Afrikan maat ovat halunneet päästä osallisiksi Israelin teknisestä kehityksestä, sillä siihen ei liity poliittisia tai taloudellisia laskelmia. Toinen tekninen avustus koskee sähkövoimaloiden rakentamisen aurinkopaneeleita käyttäen, mikä kulkee rinnan vedensäännöstelyn ja lääke-tieteellisen avustustoiminnan kanssa.
Israel on suorittanut tätä teknistä ja lääketieteellistä avustustoimintaa kaikessa hiljaisuudessa reklamoimatta sitä julkisesti, kuten ehkä olisi pitänyt. Rahoituksen ovat hoitaneet yleensä kansainväliset järjestöt, kuten YK tai EU tai USA ja Kiina, ja muut avustusjärjestöt.

ISREAL toimittaa PA:n valvomille alueille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazaan sekä vettä että sähköä, jota PA ei ole maksanut. Laskun suuruus noussee 1.5 miljardin NIS tienoille. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vastaa tähän syyttämällä Israelia EU:n parlamentissa PA:n arabien kaivojen myrkyttämisestä Juudeassa ja Samariassa, kuten raportoin edellisessä artikkelissa. Inhimillisistä syistä johtuen Israel ei ole voinut katkaista veden ja sähkön toimituksia, kuten normaalisti tehdään juutalaisille asiakkaille, jos laskua ei ole maksettu ajoissa. PA tiedostaa tämän ja käyttää hyväkseen Israelin hyväntahtoisuutta.
Oswald Chambers totesi eräässä aamun hartaudessa: "Älä odota maailmalta oikeudenmukaisuutta, mutta älä lakkaa tekemästä sitä muille".(Snl.28:5)

03. ARABIEN harjoittama terrorismi israelilaisia vastaan jatkuu ja jopa kiihtyen entisestään.
Perjantai-iltana Gazasta ammuttu raketti osui esikoulun rakennukseen vaurioittaen sitä, mutta se oli onneksi tyhjillään sillä hetkellä. Useat henkilöt ilmoittivat joutuneensa shokkiin, IAF:n koneet tekivät iskuja Gazassa ennalta valittuihin kohteisiin. Aiemmin päivällä ammuttu raketti putosi tyhjälle pellolle aiheuttamatta vaurioita Shaar HaNegev alueella.
Raketit aktivoivat sireenit Sderotissa ja muuallakin rajan tuntumassa.  http://www.timesofisrael.com/rocket-fired-from-gaza-hits-vacant-israeli-preschool/

Gazassa pidätettyjen kolmen israelilaisen perheenjäsenet pyrkivät estämään Gazaan matkalla olleiden rekkojen pääsyn kohteisiinsa vastalauseeksi siitä, ettei Israelin ja Turkin väliseen sopimukseen sisällytetty ehtoa heidän palauttamisekseen. Israel vie päivittäin Gazaan km. tuhat rekka-kuormallista erilaisia tarvikkeita. Tämä on varsin kummallista Gazan alueen  saartoa http://www.timesofisrael.com/families-of-israelis-held-in-gaza-protest-aid-shipments-at-crossing/

Turkin ja Israelin välisen sopimuksen siivittämänä Turkista lähetettiin avustustarvikkeita Gazaan. Alus nimeltä "Lady Leyla suuntaa matkansa Ashdodin satamaan tarkastusta varten ilman dramatiikkaa. Sunnuntain vastaisena yönä Ashdodiin ankkuroituvassa aluksessa on ruokaa ja leikkivälineitä, jotka toimitetaan maanteitse Gazaan. http://www.timesofisrael.com/turkish-ship-sets-sail-with-aid-for-gaza/

04.PERJANTAINA arabiterroristit ajoivat autonsa Otnielin johtavan 48-vuotiaan rabbin Miki Markin ohjaaman auton rinnalle Hebronin lähellä avaten tulen rabbia kohti surmaten hänet. Auto alkoi heittelehtiä ja pyörähti ympäri päätyen katolleen maantielle.
Autossa istunut rabbin vaimo vammautui hengenvaarallisesti ja taistelee hengestään sairaalassa. Heidän kaksi teini-ikäistä lastaan haavoittuivat myös, toinen vakavasti. Rabbin perheessä on kaikkiaan 10 lasta.

IDF aloitti välittömästi terrorisolun etsinnät yhdessä Shin Betin kanssa. IDf asetti koko Hebronin kaupungin saartoon syyllisten löytämiseksi. Hallitus päätti lisätä joukkojaan Juudean ja Samaria alueilla 2 pataljoonan verran suojelemaan sekä alueitten juutalaisyhteisöjä että juutalaisten yleisesti käyttämiä teitä.
AFP:n raportin mukaan lauantaina IDF sulki Hebronista Halhulin kautta Jerusalemiin johtavan tien. IDF:n keräämän tilaston mukaan 80 % viime kuukausina israelilaisia vastaan tehdyistä hyökkäyksistä ovat Hebronissa asuvien suorittamia.
Hebronin alue tunnetaan myös voimakkaasta Hamasin vaikutuksestaan. http://www.timesofisrael.com/idf-steps-up-west-bank-presence-nabs-suspects-in-rabbis-murder/,
Hesekielin kirjassa kerrotaan Edomista, joka on pitänyt ikuista vihaa Israelin lapsia vastaan ja vuodattanut heidän vertaan miekan voimalla sen onnettomuuden aikana ja myös silloin, kuin heidän kohdannut onnettomuus on ohi, Israelin Jumala sanoo valmistavansa Edomin veren-vuodatukseen. Ja koska Edom ei ole luopunut verenvuodatuksesta, se on ahdistava häntä. (Hes.35;5-6)

05.UUTISOTSIKOITA
·       Tunnettu holokaustista elävänä selviytynyt, maailman omatuntona pidetty Elie Wiesel kuoli 87 vuoden ikäisenä. USA:n presidentti Barack Hussein Obama piti hänelle muistopuheen, jossa hän muistutti Wieselin seuranneen aktiivisesti maailman tapahtumia ja puuttuneen välittömästi rikoksiin inhimillisyyttä ja ihmisyyttä vastaan, eikä vain juutalaisia koskevilta osiltaan. Wiesel totesi, että rakkauden vastakohta ei ole viha vaan välinpitämättömyys. Hän oli professori ja filosofi, joka ei pitänyt itseään taistelijana vaan kirjailijana, joka maailman omantunnon ominaisuudessa ohjaili maailman johtajien päätöksiä ja toimintoja. http://www.timesofisrael.com/elie-wiesel-gave-the-holocaust-a-face-and-the-world-a-conscience/
·       Iranissa järjestettyjen - joskin terrorin pelossa hillittyjen - Al-Quds vuositapahtumien aikana, joissa normaalisti ennustetaan Israelin tuhoa, - nostettiin juutalaisvaltion rinnalle myös Iranin liittolaiseksi pyrkivä USA, joka ylimmän kaitsijan Ali Khamenein läheisen neuvonantajan ennusteen mukaan tulee hajoamaan Israelin tavoin 25 vuoden kuluessa. http://www.timesofisrael.com/top-aide-to-khamenei-us-will-disintegrate-within-25-years/
·       Vastauksena PA:n arabien väkivaltaan pääministeri Netanyahu päätti antaa luvan 42 asuntoyksikön rakentamiseksi Kiryat Arban kaupunkiin. Urakkapyynnöt olivat valmiit jo puoli vuotta sitten mutta ne jäädytettiin ja vedettiin nyt esiin. http://www.timesofisrael.com/pm-approves-additional-units-in-kiryat-arba-in-response-to-attacks/
·       PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei uskalla ottaa maailman johtajien puheluja vastaan peläten tulevansa haukutuksi. Hän pelkää myös Israelin vastatoimia häntä itseään vastaan Jasser Arafatin tapaan, joka loppuiäkseen saarrettiin Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa sieltä turvaa hakeneitten terroristien ja eurooppalaisten naisten kanssa, vaikka hänen sanottiin pitäneen enemmän nuorista pojista. Abbas kieltäytyy tuomitsemasta viimeisiä terroritekoja. Hänen sanotaan olleen hurjistunut kuultuaan, että EU:n raportissa tuomitaan hänen harjoittamansa kiihotus. Länsijohtajat ovat yleensä sietäneet Abbasin harjoittaman Israelin vastaisen retoriikan – minkä se peto luonnolleen voi – mutta joko hänen suosionsa alkaa hiipua myös siellä tai hän ylitti säädetyt rajat. http://www.timesofisrael.com/abbas-refusing-to-condemn-terror-surge-not-taking-calls-from-world-statesmen/.
·       Israelissa katsotaan, että Ruotsin nimittäminen YK:n turvallisuusneuvoston ei ainakaan paranna Israelin asemaa maailmanjärjestössä – Ruotsi tunnusti Palestiinan ensimmäisenä - mutta Kazakstanin nousu arvostettuun neuvostoon voi tasapainottaa sen toimintaa, mutta tuskin tarpeeksi. YKTN aloittaa uudessa kokoonpanossaan tammikuun alussa 2017. http://www.timesofisrael.com/new-security-council-slightly-better-for-israel-but-no-game-changer/
·       USA:n kansallinen turvallisuusneuvonantaja Susan Rice paljastaa, että Israelin 10 vuoden avustus-paketti voidaan nostaa 40 miljardiin, jos suurin osa siitä käytetään ostoksiin USA:sta. Nykyinen 10 vuoden sopimus loppuu 2018 ja uusi sopimus on saatava valmiiksi ajoissa budjettia varten.  Nykyinen avustus on 3.1 miljardia USD vuodessa, ja Israel toivoi voivansa nostaa sitä tuntuvasti, mikä ei taida onnistua. http://www.timesofisrael.com/us-offers-to-increase-military-aid-to-israel-if-more-funds-spent-on-american-goods/
·       PA:n arabien vaadittua  youtubissa ke. Yehuda Glickin murhaamista, Knessetin puhemies Yuli Edelstein päätti keskusteltuaan Knessetin komentajan Nitzan Yosef Grofin kanssa lisätä Glickin turva-vartijoita. Glick selviytyi hengissä terroristin ammuttua neljä laukausta lähietäisyydeltä hänen rintaansa. Hänen erityinen huolensa on Temppelivuori, jonka hän haluaa avata myös juutalaisten ja turistien rukouksia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214394#.V3jNvmOKTIU
Post a Comment