Friday, July 15, 2016

PERJANTAI 15.07.2016

PERJANTAI 15.07.2016
01.PERJANTAIAAMU alkoi lämpimissä tunnelmissa, mutta miellyttävän vilpoinen tunne tulee muuttumaan helteiseksi sitä mukaa kuin päivä etenee. Tämän päivän lukemat 23 -33 tullevat saamaan ainakin asteen verran lisää huomenna ja ehkä vielä sunnuntainakin. Myöskin raportit tapahtumista sekä kotimaassa että ulkomailla ennustavat ilmapiirin kuumenemista, mutta siitä enemmän myöhemmin keskittyäksemme säätilaan.
Säätilat tänään: Jerusalem 23 -33; Tiberias 29 -45; Suolameri 33 -45; Eilat 29 -45 +C-astetta. Times of Israel sääennuste ei toimi, joten en pysty haarukoimaan huomisen säätilaa edemmäs, mutta JP:n ennusteen mukaan huomiset lukemat ovat pääkaupungin alueella 24 -34 pysytellen muualla maata samoissa lukemissa kuin tänään.
02.Aamun järkyttävin raportti tulee Ranskasta Nicen kaupungista, jossa terroristi ohjasi ajamansa suuren 19 tonnin rekka-auton kaupungin des Anglais promenadilla Bastille päivän kunniaksi järjestettyä ilotulitusta seuraavaan väkijoukkoon surmaten ainakin 80 ihmistä ja haavoittaen yli sataa, lähes 45 heistä hengenvaarallisesti.

Raportit hyökkäyksestä, joka DF:n artikkelin mukaan tapahtui 02.04 aikaan perjantaiaamuna, ovat vielä puutteellisia ja tullevat muuttumaan poliisin selvittäessä tilannetta. Erään raportin mukaan kuljettaja veti käsi-aseensa esiin aloittaen tulittaa väkijoukkoa ja yritti pakoon. Toisen raportin mukaan poliisi surmasi hänet saadakseen kuorma-auton pysähtymään. Autosta löydettiin aseita ja käsikranaatteja. Ranskan presidentti keskeytti lomansa seuratakseen tilanteen kehitystä, mutta hän tunnusti hyökkäyksen terroriluonteen.
Times of Israel raportin mukaan kuorma-auton kuljettaja oli 31-vuotias Tunisiasta muuttaneen muslimiperheen jäsen, kuten rekasta löydetyt dokumentit paljastavat. Pysäytettyään 19 tonnin rekkansa terroristi alkoi tulittaa väki-joukkoa pistoolillaan, kunnes poliisi paikallisen raportin mukaan ampui hänet kuoliaaksi.  
ToI perustaa raporttinsa useiden uutistoimistojen raportteihin.
ToI:n raportin mukaan haavoittuneita on ainakin 130.
Poliisin mukaan 18 haavoittunutta on kriittisessä tilassa. Uhrien joukossa on useita lapsia.
Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on myös ulkomaalaisia. Viiden israelilaisen kerrotaan lievästi haavoittuneen hyökkäyksessä.
Israelilaisen Chabad Gan leirin neuvoston jäseniä oli myös tapahtumapaikalla, mutta he olivat ehtineet täpärästi ylittää kadun toiselle puolelle ennen hyökkäystä.

PRESIDENTTI Farncois Hollande vakuutti Ranskan jatkavan taistelua terroria vastaan. "Me tulemme iskemään niihin, jotka uhkaavat meitä. Hyökkääjän tarkoituksena oli tappaa, murskata ja massamurhata. On selvää, että tulemme jatkamaan taistelua näitä terrorismin taustoja vastaan", presidentti vakuutti. Hän valitti etenkin sitä, että fanaatikko hyökkäsi vapauden symbolina pidetyn Bastillen valtauksen vuosipäivänä 14.heinkuuta.

Presidentti Hollande oli suunnitellut poistavansa hätä-tilan maasta, joka oli asetettu voimaan marraskuussa 2015 Pariisissa tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa sai surmansa 130 ihmistä. Poikkeustila oli suunniteltu lopetettavaksi 26. kesäkuuta.  Hollande sanoi jatkavansa poikkeustilaa kolmella kuukaudella.
Nicen kaupunki sanoo peruuttaneensa amerikkalaisen superpoptähden Rihannan konsertin Alliance stadionilla perjantaina, sekä viisipäiväisen rock-tapahtuman, jonka oli tarkoitus alkaa perjantaina. Ranskan liput ovat puolitangossa Nicen kaupungin järkyttävän iskun vuoksi. Kuolonuhrien lukumäärä on jo noussut, se on nyt 84, ja voi nousta, koska vakavasti haavoittuneita on useita. Terroristijärjestöt uhkaavat iskeä ranskalaisiin olympia-joukkueisiin Brasiliassa.

USA:n presidentti Barack Obama antoi oman lausuntonsa vähän ennen Hollanden antamaa lausuntoa "Tuomiten mitä voimakkaimmin sanoin tämän kauhistuttavan terrori-iskun Nicen kaupungissa Ranskassa, jossa surmattiin ja haavoitettiin tusinoittain viattomia siviilejä".  http://www.timesofisrael.com/hollande-confirms-terrorist-nature-of-nice-attack/

03.TERRORISTIJÄRJESTÖJEN suorittamat yhä verisemmät hyökkäykset siviilikohteisiin sekä Euroopassa että USA:ssa ovat koventaneet länsimaitten hallitusten suhtautumista muslimeihin yleensä.  EU-maissa on aloitettu vakavat keskustelut avointen rajojen politiikan mielekkyydestä, mikä tekee vaikeaksi tai mahdottomaksi valvoa terroristien liikkeitä ja toimia maassa. Tämä on koettu erityisen vaikeana USA:n ja Meksikon rajalla, jonka kautta Etelä Amerikasta sekä Lähi-Idästä ja Afrikasta saapuneet siirtolaiset voivat lähes esteettä ylittää rajan. Obama on sallivalla tai jopa rohkaisevalla siirtolaisuus-politiikallaan suuresti vaikeuttanut tilannetta, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia turvallisuusjärjestöjen jäsenille. Obaman lupaama muutos tuo kaaosta ja turvattomuutta Yhdysvaltioihin. USA:n Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on tarttunut tähän ilmiöön joskus huonosti harkituilla lausunnoillaan. Hän lupasi rakentaa tehokkaan turva-aidan Meksikon vastaiselle rajalle – Meksikon kustannuksella, mikä aiheutti voimakkaan vastareaktion. Toiseksi Trump vaatii maahan pyrkivien muslimien tarkkaa seulontaa, heidän taustojensa tutkimista ja tilapäistä rajoitusta heille, minkä muslimimyönteinen presidentti Obama tuomitsi suoralta kädeltä rasistisena ja valikoivana.

ISRAELISSA on suuresti huolestuneina seurattu Trumpin Israelia koskevia lausuntoja. Hän totesi vaalityönsä alku-vaiheilla suhtautuvansa tasapuolisesti Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin, mutta on sen jälkeen vahvistanut, että hän tulee vahvistamaan Israelin turvallisuutta kaikissa tilanteissa. Republikaanisen puolueen puolue-ohjelmassa ollut maininta kahden valtion periaatteesta on pudotettu pois, joskaan Trumpin omaa kantaa ei tiedetä.
Netanyahu tuli Obamaa miellyttääkseen luvanneeksi Bar Ilan yliopiston puheessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mistä hänen on nyt vaikea irrottautua, vaikka haluaisikin. Monet hallituksen ministerit ovat hylänneet sen ajastaan jälkeen jääneenä ja vaarallisena.

USA:n Demokraattien puolueohjelma on myönteisempi PA/PLO:lle, joskin sekin kutsuu Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, mutta jaettuna. USA:n hallitusten virallisen käytännön mukaan Juudea ja Samaria, Jerusalemin itäosat ja Golan ovat miehitettyjä alueita, ja siksi juutalaisten rakentaminen sinne on USA:n omaksuman kannan mukaan lainvastaista, joskaan ei laitonta (illegal). USA:n presidentti ovat toistuvasti
käyttäneet veto-oikeuttaan lähetystönsä muuttamista Tel Avivista Jerusalemiin, kuten kongressin päätös edellyttää. YK:n virallisen kannan mukaan Jerusalemin asema on kiistanalainen´, ja sen hallinnon tulisi olla "Pahan neuvon vuorella" toimivan YK:n miehistön valvonnassa.

Anti Defamation League (ADL) toimitusjohtaja Jónathan Greenblatt - antaessaan tunnustusta Republikaanien puolue/ohjelmalle - valitti kahden valtion pudottamista pois. Monille ulkomailla asuville juutalaisille demokratian vaatimusten toteuttaminen on tärkeämpää kuin tosiasiat. Heidän mielestään Israelin tulisi osoittaa esimerkkiä muillekin maille demokratian mallimaana, mikä viittaa vasemmistoon, jonka ohjelmassa se on kärkisijoilla.

Saudi Arabian perustaja kuningas Saud, jonka jotkut väittävät olevan juutalaista sukua, joka 1700-luvulla muutti Mesopotamiasta Arabian niemimaalle, syytti juutalaisia sekä kommunismin että demokratian kehittämisestä maailman hallitsemiseksi. Islam tuomitsee demokratian arabikulttuuriin sopimattomana.

04.UUTISOTSIKOITA
·       Donald Trump suunnitteli ilmoittavansa perjantai-aamuna varapresidenttinsä nimen, mutta Ranskassa Nicen kaupungin terrori-iskun vuoksi hän siirsi sen myöhempään ajankohtaan. Ehdokkaina hänellä ovat Newt Gingrich, Chris Christie, sekä Mike Pence, joka viimeisten arvioiden mukaan on ykkössuosikki. Triúmp ei ole vielä tehnyt valintaansa. http://www.timesofisrael.com/trump-postpones-vp-announcement-citing-france-attacks/
·       Homot ja Lesbot ja muut poikkeavat ovat pahoittaneet mielensä siksi, että Beershebassa viikon vaihteen aikana suunniteltu pride (lue häpeä)-marssi peruutettiin viranomaisten muutettua suunniteltua reittiä. Nämä aiemmin pimeissä nurkissa lymyilleet eri tavoin ajattelevat ja toimivat eivät enää peittele poikkeavuuttaan, vaan haluavat esittää asiansa ja syntinsä mahdollisimman näyttävästi, (Rm-2:32) http://www.timesofisrael.com/hundreds-protest-as-beersheba-pride-parade-canceled/,
·       Pääministeri Netanyahun entinen henkilöstö-päällikkö Ari Harow joutui poliisin ruuvipenkkiin. Hänet kutsuttiin neuvotteluaan todistajana, mutta poliisi kohteli häntä vahvasti epäiltynä ja varoitti, että kaikkea voidaan käyttää häntä itseään vastaan. Tämä liittyy poliisin epäilyihin Netanyahuun lahjusten ja ulkomaisten varojen käyttämisestä puolueensa ja itsensä vaalitoiminnassa. Mahdotonta sanoa, liittykö kaikki Israelin oman ja ulkomaisen vasemmisto-liikkeiden masinoima parjauskampanjaan Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Presidentti Obama on alusta lähtien toiminut sen hyväksi lähettäen karhukoplansa JV-tiiminsä Israeliin ennen viimeisiä vaaleja Netanyahu valinnan estämiseksi. Tämä tuli nyt pahimpaan aikaan pääministerin onnistuneen Afrikan matkan jälkeen. Poliisi määräsi Ari Harowin kotiarestiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/21499,
·       Pääministeri Netanyahu lupasi 10.4 miljoonaa USD juutalaiskylien vahvistamiseksi Har Hebronin ympäristössä terrori-iskun seurauksena. Peläten USA:n hallituksen tuomitsevaa reaktiota hän peruutti lupauksensa, mikä osoittaa ilmiselvää vasallivaltion päämiehen mentaliteettia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214987,
·       Regavim-järjestö jätti korkeimmalle oikeudelle syytteen, väittäen, etteivät puolustusministeriö ja Juudean ja Samarian siviilihallinto ole toimineet velvollisuuksiensa mukaisesti salliessaan PA/PLO:n rakentaa EU:n tuella laittoman setlementin Hizmen juutalaiskylän läheisyyteen Samariassa Jerusalemin pohjoispuolella. EU:n tuella PA/PLO on rakentanut 15 asuntoyksikköä maalle, joka ei kuulu beduiineille eikä EU:lle, sanotaan Regevimin kirjelmässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214984
·       USA:n Obaman johtama hallitus ei ole ollenkaan onnellinen Englannin päätettyä erota EU:sta, mikä nosti brittimaailman johtoon Thereza Mayn ja ulkoministeriksi Boris Johnsonin, joita he kutsuvat Israelin asiamiehiksi. Molemmat tunnetaan lämpimistä suhteistaan Israeliin, mikä tuntuu hyvältä Euroopasta yleensä tulleitten negatiivisten raporttien ohessa. http://www.timesofisrael.com/white-house-compares-boris-johnson-to-israeli-envoy/
·       Israelin ulkoministeriö ei ole ollenkaan innostunut EU:n uudelleen muotoileman UNESCO:n Jerusalemia ja Temppelivuorta koskevasta lausunnosta. Lausunnossa unohdetaan edelleen juutalaisten kiinteät siteet molempiin, mutta lausunnossa Temppelivuori mainitaan kerran ja silloinkin lainausmerkeissä, eikä juutalaisten rakentamista Temppeleistä mainita ollenkaan. Lausunnossa Israelia kielletään suorittamasta arkeologisia kaivauksia Temppelivuorella tai sen ympäristössä unohtaen kokonaan PA/PLO;n suorittamat laittomat muutostyöt ilman arkeologien valvontaa ja lupia, kuten laki edellyttää.   http://www.timesofisrael.com/israel-concerned-over-eu-revision-to-unesco-jerusalem-proposal/
·       Israelin oikeistopuolueet esittävät vastalauseensa USA:n hallituksen tapaan puuttua Israelin vaaleihin. http://www.timesofisrael.com/right-wing-lawmakers-pan-us-intervention-in-israeli-elections/
·       PA/PLO:n entinen pääminiosteri Salaam Fyyad laati oman suunnitelmansa Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien tasoittamiseksi ja arabien valmistamiseksi vaaleihin puolen vuoden jälkeen. Abbas näkee tämän hyökkäyksenä häntä vastaan ja tuomitsee Fayyadin esityksen. Fayyad julkisti esityksensä tiistaina Ramallahissa. Abbasin seuraajan valintakilpailu osoittaa kiihtymistä. http://www.timesofisrael.com/former-palestinian-pm-draws-fire-at-home-for-new-reconciliation-plan/

·       Jasser Arafatin serkku Nasser Qudwa valmistelee omaa asemaansa noustakseen Abbasin vapauttamalle pallille PA/PLO:n johtoon. Hän ei ole sidoksissa mihinkään ryhmittymään eikä liene sekaantunut korruptioon, mistä Abbas ja hänen hallituksensa ovat kuuluisia. Qudwa on palvellut useissa tärkeissä viroissa, myös YK:n palveluksessa. http://www.jpost.com/Middle-East/Arafats-nephew-makes-his-move-to-succeed-Abbas-460438
Post a Comment