Wednesday, July 20, 2016

KESKIVIIKKO 20.07.2016

KESKIVIIKKO 20.07.2016
01.ILMA tuntui ennen kuutta ulkona yllättävän viileältä, vaikka lämpöasteita oli 20. Tämä johtunee korkeasta kosteuspitoisuudesta, minkä johdosta iholla on jatkuva pikkuhiki, ihan ilman syytä. Lämpötila nousee ennusteen mukaan asteen verran huomenna ja sama trendi jatkunee myös ylihuomenna, jolloin korkein astemäärä on ToJ:n ennusteen mukaan 31. Taivaankansi pysyttelee kaiken aikaa pilvettömänä, joten auringonpaiste on polttava.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -30; Tiberias 25 -37; Suolameri 29 -37; Eilat 28 -40 +C-astetta.
Syksyn viileys ja kosteus alkavat jo tuntua yölämpötiloissa, vaikka kesä on vastaa pääsemässä alkuun.
02.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun kotoiset ongelmat ja kiusat eivät ota loppuakseen, päinvastoin ne näyttävät jopa laajenevan. Poliisi on päättänyt liittää tutkittavien joukkoon myös pääministerin puolison Sarah Netanyahun ja heidän poikansa Yairin, jonka väitetään matkustaneen väärällä passilla jonnekin veroparatiisiin avatakseen tilin isänsä nimellä – Mossadin luvalla. Nämä ovat julkisuuteen laskettuja huhuja, joiden todellisuutta voi epäillä, sillä maan johtajalla on useita vihamiehiä, jotka keinoista kaihtamatta yrittävät tahrata hänen maineensa." Big names to be questioned soon", suuret nimet joutuvat pian poliisin kuulusteluihin, sanoo JP:n kolmossivun artikkelin otsikkosuurin kirjaimin, minkä TV-10 ja TV-2 kanavat vahvistavat.

Näiden tietolähteiden mukaan pääministeri vei vaimolleen ulkomaan hotelliin arvokkaita lahjoja kotiin kuljetettaviksi. Taustalla ovat poliisin epäilyt, että pääministeri sai merkittäviä summia rahaa ulkomaisilta tukijoiltaan. JP:n artikkelissa viitataan Sarahin ja Yairin avokätiseen elämäntyyliin, mihin he tarvitsivat rahaa.
TV-2:n journalisti Amnon Abramovich, joka tunnetaan vasemmistolaisista mieltymyksistään, ja hallituksen politiikan kärkevänä arvostelijana, kertoi Lelo Hafsaka radion ohjelmassa, että poliisi kuulustelee pääministeriä pian "varoituksella, että kaikkea hänen sanojaan voidaan käyttää häntä vastaan", ja että hänen vaimonsa Sarah ja poikansa Yair joutuvat myös poliisin kuulusteluihin.

POLIISI jatkoi Netanyahun entisen henkilöstöpäällikön Ari Harown kotiarestia. Häntä kuulusteltiin toistamiseen 10 tunnin ajan. Hänen lisäkseen erästä toista virkailijaa kuulusteltiin myös. Heidän epäillään luvanneen tukijoille vuoden 2015 vaalien aikana Likudin vaalikassaan antamiensa varojen vastineeksi lupauksia määrätyistä eduista, ja että jos niin tehtiin, pääministeri oli tietoinen asiasta. Tämä asettaisi pääministerin korruptiosyytteisiin.

KYSYMYSTÄ puitiin eilen Knessetin kyselytunnin aikana, mutta pääministeri Netanyahu viittasi kintaallaan syytöksiin todeten, että ne ovat tyhjiä ja raukeavat aikanaan totuuden tullessa ilmi. Myös oikeuskansleri Avichai Mandelblit valitti asemansa ongelmallisuutta, sillä Netanyahu nimitti hänet virkaansa. Hän myös totesi julkisuudessa liikkuvien tietojen olevan epätarkkoja ja osin vääriä. Kansanedustajat varoittivat Netanyahua vähättelevästä suhtautumisesta, koska syytökset ovat raskaita, ja vaativat häntä jääväävään itsensä poliisin kuulustelujen ja mahdollisen oikeuskäsittelyn ajaksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-Mandelblit-pour-cold-water-on-probe-prime-ministers-fund-raiser-460776,
Edellisessä JP:n artikkelissa kerrotaan Nentayahun syyttävän tiedustelu- ja liikenneministeri Israel Katzia hänen asemansa horjuttamisesta esittämällä tukun laki-esityksiä, joita hän ei ollut hyväksynyt. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-relishes-political-theater-at-his-first-question-hour-460761,

03.KNESSET hyväksyi pitkällisen keskustelun jälkeen - - mitä edelsi taktisen viivyttelytaktiikan omaksuminen hallituskoaliittion toimesta, kunnes tarvittava määrä kansanedustajia oli tullut paikalle – lain, joka sallii 70 kansanedustajan - heistä 10 oppositiosta – esittävän valituksen puhemiehelle ketä tahansa kansanedustajaa vastaan, joka tukee aseellista vastarintaa maata kohtaan tai kiihottaa vihaan, mikä oikeuttaisi syytöstoimiin.
Asiaa puitaisiin seuraavaksi Knessetin sisäisessä lakikomiteassa, jossa 3/4 enemmistöllä ratkaistuna asia alistetaan Knessetin täysistuntoon. Jos syytös saa 90 kansanedustajan tuen 120:stä, syytetty kansanedustaja erotetaan Knessetin toimista määräajaksi, jolla on oikeus valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.
Nykyisen lain mukaan kansanedustajaa ei voida erottaa vaalien välisenä aikana.

Vasemmiston ja opposition kansanedustajat valittavat, että nyt hyväksytty laki rikkoo pahasti demokratiaa ja kansan yhtenäisyyttä sanoen lain hyväksymisen edustavan alinta käyttäytymistä Knessetin toiminnassa. Myös presidentti Reuven Rivlin, joka toimi pitkään Knessetin puhemiehenä ennen presidenttiyttä, valitti
lain hyväksymistä todeten, etteivät kansanedustajat saisi estää toistensa osallistumista lain laadintaan.
Israelin arabien Joint List puheenjohtaja Ayman Odeh uhkaa erota lain hyväksymisen vuoksi.
Lakiesitystä kutsuttiin myös Zoabi-laiksi, mutta esitys muutti muotoaan kolmen arabikansanedustajan Basel Ghattas, Jamal Zahalka ja Hanin Zoabi, tehtyä sympatia-vierailun Israelin vastaisessa iskussa kuolleitten arabi-terroristien kotiin ja pidettyä hiljaisen hetken heidän kunniakseen.
Tämä oli viimeinen korsi, joka muutti israelilaisten yleisen suhtautumisen arabikansan-edustajien Israelin vastaiseen käyttäytymiseen. Knessetin eettinen komitea erotti Zoabin ja Ghattasin neljäksi ja Zahalkan kahdeksi kuukaudeksi Knessetin toiminnasta. Zoabi jatkaa Israelin vastaisuuttaan. Hän kutsui IDF:n sotilaita murhaajiksi. Armeija on Israelin selviytymisen selkäranka, minkä johdosta sen halventaminen on raskauttava syytös. http://www.timesofisrael.com/knesset-approves-bill-to-remove-lawmakers-from-office/

04.IRAN jatkaa uhittelevaa USA:n vastaista politiikkaansa, kutsuen sitä edelleen suureksi saatanaksi, Israelia pienemmäksi paholaiseksi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi vain vuoden kuluttua P5+1 maiden kanssa solmimansa Iranin ydinteollisuutta koskevan sopimuksen jälkeen, ettei USA voi tehdä Iranille yhtään mitään. Hän kehui, että USA halusi poistaa kaikki Iranin asentamat sentrifugit, joilla uraania rikastetaan sekä polttoaineeksi että pommin-tekoa varten, mutta sillä oli kuitenkin 20 000 toimivaa sentrifugia, hän kehui häpeilemättä.

Puhuessaan yliopisto-ja kouluopiskelijoitten kanssa Zarif sanoi USA:n vaatineen Arakin raskasvesilaitoksen purkamista, mutta nyt se ostaa raskasta vettä Iranista ja osallistuu laitoksen kehittämistä koskevien suunnitelmien laatimiseen. Hän puhui Teheranissa FARS uutistoimiston mukaan. "USA on voimaton voidakseen vaikuttaa Iraniin" hän uhosi. "Amerikka on tuhlannut miljardeja USD maissa kuten Afganistan, eikä ole vieläkään käsittänyt, että painostuksen ja ylivallan aika on ohi". Hän sanoi jumalallisen väliintulon säilyttäneen tasapainon Iranissa Lähi-Idän muuttuvissa oloissa. "Tämä johtuu siitä, että olemme ymmärtäneet voiman perustan, ja suurin voima maailmassa on Allahin maailma".

Äskettäin paljastettiin julkisuudessa, että salaisen USA:n ja Iranin välisen sopimuksen mukaan Iran saa 2027 vapaat kädet ydinteollisuutensa kehittämisestä haluamallaan tavalla ja tahtomaansa suuntaan. Hän sanoi, että salainen dokumentti, jonka Iran toimitti IAEA:lle, on osa Iranin kansallista ylpeyttä. Dokumentin olivat laatineet Iranin neuvottelijat ja asiantuntijat, hän sanoi.
Kyseinen dokumentti on salainen, mutta yksi diplo-maateista oli antanut kopion siitä AP:n kirjeenvaihtajalle. Israel sanoo salaisen dokumentin paljastumisesta, että se todistaa Israelin kantamanhuolen Iranin aikeista. http://www.timesofisrael.com/iranian-foreign-minister-scoffs-at-us-global-power/

05.USA:n ulkoministeri kiistää Zarifin väittämän salaisen sopimuksen olemassa olon. John Kerry väittää, että USA:n kongressille esitettiin kaikki sopimusasiakirjat, myös ne, joita ei ole julkistettu. Salaisen sopimuksen mukaan Iran saa jatkaa ydinaseen rakentamista 10 vuoden jälkeen.
Ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner sanoo, ettei ole olemassa mitään salaista sopimusta.
AP kertoo salaisen dokumentin antaneen diplomaatin todenneen, että Iranin vastaisten rajoitusten poistuttua Iran pystyy rakentamaan ydinpommin 6 kuukaudessa, vaikka aiemmin kerrottiin vuodesta.
Joint Comprehensive Plan of Action JCPOA allekirjoitettiin heinäkuun 14.päivänä 2015. http://www.timesofisrael.com/us-denies-existence-of-secret-document-on-iran/

06.UUTISOTSIKOITA
·       Turkin vallankaappausyrityksen seurauksena Israelissa odotetaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin antavan myöten halulleen lyödä Israelia jollain tavoin hänen kaatamisyrityksen vuoksi, vaikka Israel ja Turkin juutalaiset pysyttelivät huolellisesti sivussa. Avaimena hän pitää' USA:ssa asuvaa toisinajattelijaa mullahia Fethullah Gulen, jolla väitetään olleen siteitä kaappausyrityksen suunnitelleen kenraalin kanssa, joka kieltää osallisuutensa. Hän toimi aikoinaan Turkin sotilas-lähettiläänä Israelissa. Gulenilla on ollut yhteyksiä juutalaisjärjestöihin ja päärabbien kanssa. http://www.timesofisrael.com/despite-detente-erdogan-may-find-israel-too-good-a-scapegoat-to-resist/
·       IDF yhdessä Shin Betin ja poliisin kanssa esti tiistaina suurehkon aseitten salakuljetusyrityksen Jordaniasta Israeliin. Ne takavarikoivat 20 pistoolia, 5 M-16 kivääriä ja aseiden osia yhteisoperaatiossa. Kaksi PA:n arabia, jotka odottivat Israelin puolella, pidätetiin Argaman moshavin lähellä Jordanin laaksossa. Heidät vietiin kuulusteluihin. http://www.timesofisrael.com/israeli-security-forces-foil-weapons-smuggling-attempt/
·       Jerusalemin vuotuinen pride (häpeä) paraati marssitaan huomenna pääkaupungin keskustassa vahvan poliisivartion suojeluksessa, sillä suuri osa kansasta vastustaa marssia juutalaisten pyhässä kaupungissa. Pormestari Nir Barkat aikoo seurata paraatia TV:stä, jos ollenkaan.  http://www.timesofisrael.com/jerusalem-mayor-says-hell-avoid-pride-parade-to-not-offend-religious/
·       Vuosi Duman arabikylässä suoritetiin polttomurhan jälkeen siellä poltettiin toinen talo. Arabit syyttävät juutalaisia, mutta poliisi ei tällä kertaa mennyt halpaan ja uskoo, että kylän sisällä riehuvat ristiriidat ovat aiheuttaneet rikolliset puuhat. Talo kuului Dawabsha-klaanille, joka hallitsee suurta osaa Nablusin aluetta. http://www.timesofisrael.com/year-after-duma-killings-palestinians-report-fresh-firebomb-attack/
·       Donald Trump sai odottamansa nimityksen Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi puolueen valintakonferenssissa, jonka alkua ToI kuvaa kaaosmaiseksi. Ikävä soppa syntyi siitä, että Donaldin vaimo Melissa tai hänen kirjoittajansa olivat liittäneet puheeseen osia, jotka tarkkailijat sanoivat kuuluneen Michele Obaman puheeseen Obaman uudelleen valinnan yhteydessä. Ei osoita hyvää arvostelukykyä, jos lienee totta. Donald lupaa nostaa Amerikan entiseen suuruuteen, ja lupaa puolustaa ja tukea Israelia kaikissa vaiheissa. http://www.timesofisrael.com/trump-on-gop-nomination-i-will-never-let-you-down/, http://www.timesofisrael.com/outside-convention-jews-talk-trump/,
·       Ranskan Laragne Monteglin alppikylässä ilmeisesti muslimies hyökkäsi hotellissa 12 – ja 13-vuotiaitten tyttäriensä kanssa majailevan äidin ja hänen lastensa kimppuun väittäen poliisille, että hän ei voinut kestää heidän säädytöntä pukeutumistaan t-paitoihin ja shortseihin. Hyökkäyksen uhrien tila on toistaiseksi tuntematon, he ovat sairaalassa. Sharia lakia toteutetaan, halusit sitä tai et- http://www.timesofisrael.com/in-france-man-stabs-woman-her-3-daughters-over-outfits/
·       Galilealainen, Betlehemin lähellä asuva arabiperhe Tariq Nasser päätti nimittää vastasýntyneen lapsensa Erdoganiksi.  http://www.timesofisrael.com/an-erdogan-is-born-near-bethlehem-of-the-galilee/,
 
Post a Comment