Sunday, June 19, 2016

SUNNUNTAI 19.06.2016

SUNNUNTAI 19.06.2016
01.ULKOLÄMPÖTILA oli jo kuuden maissa aamulla 23 asteen tienoilla, joskin ennusteet lupaavat vain 22 astetta mutta kerrankos sääennusteet epäonnistuvat. Huippulämpötila noussee päivän aikana 34 asteen tienoille ja sama helle jatkunee ainakin keskiviikkoon, eli ennusteajan loppuun saakka. Taivaankaksi lienee samoin ennusteen mukaan pilvetön, eli aurinko porottaa esteettä kirkkaalta taivaalta.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 22 -33, Tiberias 24 -40; Suola-meri 29 -41; Eilat 27 -40 +C-astetta. Kyllä siinä jo nahka alkaa kärventyä, jos uskaltaa heittää paidan pois päältään. Moni suomen sateiseen ja viileähköön kesään kyllästynyt mies kuitenkin filosofoi: Kun kerran on tullut aurinkoa hakemaan, otetaan sitä silloin, kun se on tarjolla, vaikka nahka palaisi.
02.ISRAELIN sisäpolitiikan ikävimpiä ilmiöitä ovat entisten korkeissa viroissa palvelleiden mutta syrjään siirtyneiden henkilöiden hyökkäykset maan hallitusta ja istuvaa pääministeriä vastaan. He tekevät yökkäyksensä useimmiten jonkin huipputason konferenssin aikana, jonne on kokoontunut arvovieraita myös ulkomailta.

Ikävää tässä on nimenomaan se, etteivät hyökkäyksen kohteeksi joutuneet pysty esittämään omia ajankohtaisia näkemyksiään, eikä jälkikäteen tehty oikaisu pysty enää korjaamaan syntynyttä vahinkoa. Lisäksi kansainvälinen media hyvin halukkaasti tarttuu tällaisiin hyökkäyksiin, sillä Israel on kansainvälisesti tunnustettu heittopussi, josta levitetään maailmalle vääristeltyjä tietoja.

Herzlian vuosittainen konferenssi on muodostunut otolliseksi tilaisuudeksi hyökkäysten esittämiseen.
Edellisessä raportissa kerroin jo edellisen puolustus-ministeri Moshe Yaalonin katkerantuntuisesta hyökkäyksestä pääministeri Netanyahua vastaan, jossa hän kyseenalaisti pääministerin todellisuudentajun väittäen hänen turvautuvan pelotteluun ja todellisen tilanteen liioitteluun vain pysyäkseen vallassa muutaman kuukauden tai vuoden.

Viimeisin hyökkäys tulee entisen puolustus- ja pää-ministerin Ehud Barakin taholta, joka vetäytyi syrjään politiikasta, mutta näyttää nyt tekevän varovaista paluuta, vaikka hän JP:n haastattelussa väittää, ettei paluu politiikkaan eikä pyrkimys pääministeriksi ole hänen lähivuosien ohjelmassaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö hän olisi altis houkutteleville tarjouksille etenkin huomioiden, ettei näköpiirissä ole muita potentiaalisia pääministeriehdokkaita.

EHUD BARAK aiheutti JP:n artikkelin mukaan melkoista aaltoilua vesilasissa kiivassävyisessä puheessaan Herzlian konferenssissa torstai-iltana. Barak kuulutti puheessaan kansan yhdistymistä Netanyahun kaatamiseksi.
Makor Rishon uutisraportin mukaan Netanyahu tarjosi Barakille ulkoministerin salkkua toukokuun 18. päivänä tasapainottaakseen hallituksensa politiikkaa nimitettyään Avigdor Libermanin puolustusministeriksi.
Barak totesi, ettei hänelle tarjottu ulkoministeriötä, eikä hän hyväksyisi tarjousta, jos sellainen tehtäisiin. Hän vertasi itseään USA:n sisällissodan aikaiseen kenraaliin W T   Shermaniin, joka vuonna 1884 kieltäytyi antautumasta  republikaanien presidenttiehdokkaaksi.
'Kysyttäessä, miksi Barak ei pyrkisi hallitukseen voidakseen saada muutoksia aikaan sisältä päin,
hän vastasi tähän tapaan: "Näin, mitä hallitukselle tapahtui kuluneen vuoden aikana, Se on jyrkässä luisussa päätyen tilanteeseen, josta varoitin vuosi sitten vastaavassa Herzlian konferenssissa".

LIKUDIN korkeat virkailijat ovat vihjailleet, että Netanyahu etsii tilaisuutta nimittää ulkoministeriön johtoon julkista arvostusta nauttivan asiantuntijan hallituksensa poliittisen pohjan tasapainottaniseksi.
Netanyahun läheiset neuvonantajat ja ministerit Yariv  Levin ja Zeev Elkin kieltävät, että ulkoministeriön johtoa olisi tarjottu Ehud Barakille."Emme ole tehneet sellaista tarjousta, mikään ei ole kauempana totuudesta".
Barak muisteli, että hän voitti Netanyahun 1999 vaaleissa, mutta ettei hän halua uusia samaa taistelua, kuten hän totesi TV-2:n haastattelussa perjantaina.
Hän pyrki siinä myös korjaamaan New Yorkin synagogassa antamaansa ennustetta pitäen Donald Trumpin mahdollisuutta voittaa presidentin vaalit vain 30 %:n luokkaa todeten, että hän puhui matemaattisesta laskelmasta, joka esitettiin mediassa kokonaisuudesta irrotettuna.
BARAK sanoi haastattelussa tuntevansa Netanyahun 20 vuoden ajalta, ja näkevänsä hänessä selviä oireita paniikista. "Netanyahu ymmärtää selvästi, että lähtö-laskenta hänen päivistään pääministerinä on alkanut, mikä voi tapahtua vuoden tai puolentoista aikana".
Hän valitti hallituksen oikeistolaisuutta todeten, että se muodostuu vain oikeistolaisista puolueista ilman tasapainottavaa elementtiä. "On aika korvata Netanyahu uudella henkilöllä, ja kiitellen valtiolle tekemistään palveluksista todeta: Hänen on aika siirtyä syrjään. Netanyahu ei ole maagikko, hän on ylittänyt rajansa".
Neyanyahu vähättelee Barakin esittämiä hyökkäyksiä häntä vastaan todeten, että Barakin imago vaatii niitä julkisen imagonsa säilyttämiseksi kerran kuussa.
Pääministerinä ollessaan Barak tarjosi PA:lle yli 97 % Juudeasta ja Samariasta, maan vaihtoa loppuosasta, Jerusalemin arabienemmistöiset osat sekä arabi-pakolaisten rajoitettua paluuoikeutta.

03.Kolme ihmistä saivat surmansa lauantai-iltana epätavallisessa auto-onnettomuudessa Tel Avivin Ben Yehuda-kadun viereisen jalankulkutien varressa olevassa ravintolassa. Auton kuljettaja, 41-vuotias Raananasta kotoisin ollut mies, sai poliisin arvion mukaan sydän-kohtauksen ja menetettyään autonsa hallinnan auto ohjautui pois kadulta tie varrella olevan aasialais-ravintola Furaman pöytiin ja lopulta seinään.
Kaksi muuta henkilöä kuljettajan lisäksi kuoli onnettomuudessa; lisäksi kaksi ihmistä haavoittui vakavasti ja useita lievemmin. Onnettomuus aiheutti paniikkia paikalla olleiden keskuudessa heidän kuvitellessaan, että kysymys oli autoterrorismista, ennen kuin poliisi pystyi kokoamaan palaset yhteen vakuuttaen, että kysymys oli onnettomuudesta.
Yksi surmansa saaneista oli amerikkalainen liikemies ja Israelin ystävä New Yorkista Alan Weinkrantz, joka usein vieraili Israelissa. Hän toimi omistamansa yrityksen Alan Weinkrantz presidenttinä. Hän oli illallisella ravintolassa onnettomuuden tapahtuessa. Hänen websivunsa MySonAntonio kertoi USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron ilmoittaneen Alanin kuolemasta Antonio-pojalle. Ulkona olevat ravintolan pöydät suojattiin metallikaiteella onnettomuuden jälkeen. http://www.timesofisrael.com/texas-pr-guru-linked-to-israeli-startup-scene-among-tel-aviv-crash-victims/

04.ISRAELIN hallituksen tehdessä kaikkensa estääkseen kiihotuksen Temppelivuorella muslimien ramadanin, paasto-kuukauden, aikana, PA:n hallituksen pääministeri Rami Hamdallah teki vierailun lauantaina Al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella.
Vierailu oli koordinoitu ja sovíteltu puolustusministeri Avigdor Libermanin kanssa – arvattavasti Netanyahun myötävaikutuksella.
Hamdallahin seurueeseen kuuluivat PA:n yleisen turvallisuuspalvelun johtaja Majed Faraj ja PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtaja Ziad Hab al-Rieh.
Vierailu sujui ilman välikohtauksia, kuten edellisenä perjantaipäivänä normaali rukouspäivä, jolloin Vuorelle nousi arviolta 10 000 arabia, osa myös Gazasta.  

ISRAELIN hallituksen parissa on ollut yleinen uskomus, että PA:n hallitus on katteettomilla lausunnoillaan kiristänyt jännitystä israelilaisten ja PA:n arabien välillä. Myös Avigdor Liberman on antanut useita kiivaita lausuntoja PA:n arabien ja erityisesti PA/PLO:n puheen-johtajan Mahmoud Abbain toimista.
Nyt puolustusministerinä Liberman näyttää siivonneen terminologiaansa, jonka länsi voi paremmin hyväksyä.

Netanyahun hallitus on lieventänyt aiemmin Tel Avivin Sarona-marketin tulitustapahtuman jälkeen asettamiaan kovia rajoitusmääräyksiä, 300 gazalaista sallittiin päästä Al-Aksa moskeijaan ja liikkumista Juudean ja Samarian alueilla helpotettiin. http://www.timesofisrael.com/palestinian-pm-hamdallah-prays-at-al-aqsa-mosque/

05.Israelin erämaahan pystytetty Ashalim Tower, aurinkolämpövoimalaan kuuluva torni, kohoaa korkeampana kuin mikään vastaava lv-torni maailmassa. Se kerää miljoonan neliömetrin alueelta
55 000 aurinkokennosta tulevat auringonsäteet. Insinöörit ja teknikot pystyttävät kovalla kiireellä huipputeknolgiaa edustavaa tornia, jonka on määrä olla valmis v. 2017.
Ashalim-torni on valmistuttuaan 240 m korkea.  
Se päällystetään ruostumattomalla teräksellä. Tornin yläosassa sijaitsee kiehutuskattila, jossa veden lämpötila nousee 600 asteeseen. Vesi johdetaan tornin alaosaan, jossa sen energiasisältö muutetaan sähköenergiaksi. Peilipintoja on yhteensä 300 hehtaaria (740 eekkeriä), 400 jalkapalloareenan verran. Voimala maksaa 570 miljoona USD, sen rahoittavat General Electrik USA:sta, Ahlsrom Ranskasta sekä yksityisyhtiö Noy Israelista. Torni näkyy kymenien kilometrien päähän erämaassa valtavana kummajaisena, joka välkkyy auringonsäteiden voimasta. http://www.timesofisrael.com/in-israeli-desert-worlds-highest-solar-tower-looks-to-future/,

06.UUTISOTSIKOITA
·       Uutisotsikot kertovat, että Sudi Arabia lisää öljyn tuotantoaan ennätyskorkealle, mutta samaan aikaan liikkuu tietoja ja artikkeleita, joiden mukaan saudit tulevat osoittamaan sijoituksiaan, kuten myös useat maailman rikkaimpina pidetyt yksityis-henkilöt mukaan lukien Gates, Zuckenberg, Buffet ja monet johtavat öljy-yhtiöt, uuteen energiaan.

Se on jatkuvasti uudistuva, täysin ympäristö-ystävällinen energiamuoto, jonka Aegenda 2030 ja maailman ympäristö-aktivistit voivat hyväksyä. Sitä on määrättömästi saatavilla kaikkialla maailmassa. Kysymys on aurinkoenergiasta, joka perustuu mullistavaan uuteen solukennokeksintöön, jolla tuotantokustannukset pienenevät oleellisesti. Asiaa käsittelevässä artikkelissa väitetään, että maailman johtavat valtiot ovat aktiivisesti mukana, ja että se tulee lopettamaan raakaöljyn käytön energian-lähteenä lähes kokonaan, https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15563766d28c2882
·       Israelin syyttäjänvirasto joutui pidettyään Duman polttomurhasta epäillyn Natanel Porkowitzin kuusi kuukautta pidätettynä toteamaan, ettei todisteita syytöksiin löytynyt. Hänet pidätettiin ilman näyttöä syyllisyydestä, mitä eivät tiiviit 12 vrk:n tutkimukset ja kuulustelut myöskään vahvistaneet. Poliisin epäilys voi johtua siitä, että Porkowitz toimi nuoriso-ohjaajana Kokhav haShahar yhteisössä; mutta hän palveli kunnialla armeijassa saaden arvostetun presidenttin laatan erinomaisesta palveluksesta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/prosecution-quietly-closes-duma-arson-suspect-case-for-lack-of-evidence/2016/06/19/
Rajapoliisi pidätti lauantaina kolme arabimiestä Tapuah risteyksessä löydettyään hajotetun M-16 kiväärin heidän autostaan. Rajapoliisi sai vinkin ID:Ltä alkaen seurata heidän toimiaan. He yrittivät myydä hajottamansa aseen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/three-arabs-captured-with-m-16-near-tapuach-junction/2016/06/19/,
·       Hamasin ja PLO:n väliset sovintokeskustelut päättyivät lauantaina Qatarissa negatiiviseen toteamukseen, ettei yhteistä säveltä löytynyt. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-plo-qatar-reconciliation-talks-end-early-on-negative-note/2016/06/18/
·       Arabiterroristit heittivät palopommeja juutalaisten asuntoon Armon HaNatziv lähiössä perjantaina. Poliisi aloitti syyllisten etsinnät asettaen tiesulkuja Jabel Mokaber arabilähiöön meneville teille. Asunto vaurioitui palon johdosta, mutta kukaan ei haavoittunut; 4 epäiltyä saatiin kiinni.  http://www.timesofisrael.com/firebombs-damage-home-in-jerusalems-armon-hanatziv/, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Four-Arabs-arrested-for-hurling-firebombs-at-Armon-Hanatziv-home-457136,
·       EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysseliin maanantaina äänestämään, voiko EU tukea Ranskan tekemään rauhansuunnitelmaa, jonka Israel hylkäsi. Israelin suureksi mielipahaksi päätös voi olla myönteinen. http://www.timesofisrael.com/to-israels-dismay-eu-ministers-to-meet-on-backing-french-peace-push/
·       Israel suostui Nicosiasta tulleeseen hätähuutoon, etteivät he pysty sammuttamaan Kyproksessa syntyneitä tulipaloja kovan tuulen vuoksi. Israel lähettää palontorjuntaan hankkimiaan lentokoneita avustamaan sammutustoimia. http://www.timesofisrael.com/israel-sends-firefighting-planes-to-help-battle-cyprus-blaze/

·       Etiopiasta Israeliin muuttaneita juutalaisia on tarkoitus käyttää yhteyksien luomiseksi Afrikan maihin, mitä etiopialaiset kansanedustajat Israelissa kannattavat, kertoo Avraham Meguise JP:n artikkelissaan. Israelin kehittämiä aurinkovoimaloita on viety ja viedään moniin Afrikan maihin, Israelin toimittavat aurinkokennot tuottavat 6 % Ruandan sähköntarpeesta. Tämä on viemäriveden ja meriveden puhdistuslaitteistojen ja tippukastelun ohella yksi Israelin vientiartikkeli kehitysmaihin, mistä Israel vaatimattomasti vaikenee julkisuudessa.  
Post a Comment