Friday, June 17, 2016

PERJANTAI 17.06.2016

PERJANTAI 17.06.2016
01.AURINKOISTA säätä luvataan ainakin sunnuntaihin saakka. Lämpötila on tänään korkeimmillaan 30 asteen tienoilla ja nousee huomenna parin asteen verran, ToI:n ennusteen mukaan jopa 4 astetta. Lämmintä riittää lähipäivien aikana, mutta olisi toivottavaa, että pensas- ja metsäpalot vähenisivät. Onneksi Israel on hankkinut lentokalustoa lisää, joten sammutustoimi9nta on tehostunut entisestään sitten Karmelin suurpalon jälkeen.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 23 -38; Suolameri 27 -39; Eilat 25 -39 +C-astetta.
Päivälämpötila noussee huomisesta alkaen ainakin Suolamerellä' ja Eilatissa yli 40 asteen-
02.PÄÄMINISTERI Netanyahun syrjäyttämä – tai pakottama eroamaan – puolustusministeri Moshe Yaalon valmistelee nousemista uudelleen julkisuuden valokeilaan ja tunkeutumistaan politiikkaan, joskaan ei ole vielä kertonut, kumman poliittiseen ryhmittymään, oikeiston vai vasemmiston, kautta hän haluaa toteuttaa suunnitelmansa. Ei vielä tiedetä, liittyykö hän kahteen edellisen armeijan komentajan tavoin entisen opetusministeri Shai Pironin perustamaan ryhmään nimeltä Pnima, joka tavoitteiltaan oli tarkoitettu ei-poliittiseksi, mutta jota poliitikot voivat hyödyntää matkallaan poliittisen uransa luomiseen.

ERONNUT puolustusministeri Moshe Yaalon julkisti torstaina kovia syytöksiä pääministeri Netanhyahua vastaan ilmoittaen samalla aikovansa pyrkiä syrjäyttämään Netanyahun ja nousemaan Israelin pääministeriksi, eikä hän ole siinä yksinyrittälä.
Puheessaan Herzlian konferenssissa Yaalon syytti hallitusta - mainitsematta Netanyahua nimeltä – kansan "sokeuttamisesta" esittämällä kuvitteellisia uhkakuvia tuhosta peittona peitelläkseen Israelia uhkaavat vakavat kysymykset. Hän syytti maan johtoa nostattamalla eri ryhmittymät toisiaan vastaan ja kyynisesti esittämällä varoituksia maata uhkaavista näkymistä, joiden mukaan Israel olisi uuden holokaustin kynnyksellä.
Kuulijoiden suosionosoitusten saattelemana hän ilmoitti osallistuvansa seuraaviin kansanjohtajan vaaleihin.

LIKUDIN julkistamassa lausunnossa todetaan, että vain vähän aiemmin Yaalon varoitti Iranin aiheuttamasta kansallisen tuhon vaarasta, mutta on nyt unohtanut kokonaan aiemman mielipiteensä: "On hupaisaa seurata, miten opeasti Yaalon muutti täplänsä. Vain muutamia kuukausia sitten hän varoitti Iranin aiheuttamasta kansallisesta tuhosta Israelille. Nyt muututtuaan poliitikoksi hän vakuuttaa, ettei Israelia uhkaa mikään kansallinen tuho".
Viime kuussa syrjäytetty puolustusministeri Moshe Yaalon ei Herzlian puheessaan vihjannut, minkä poliittisen ryhmittymän tai kenen henkilön kautta hän pyrkii toteuttamaan poliittisen päämääränsä. Hän on kuitenkin vihjaillut jo aiemmin poliittisesta urasta.
"On sietämätöntä, että Israelin johto pyrkii vuonna 2016 nostattamaan juutalaiset arabeja, vasemmiston oikeistoa ja eri heimoja toisiaan vastaan vain voidakseen pysyä vallassa yhden uuden kuukauden tai vuoden. Johdon velvollisuutena on luoda yhtenäisyyttä, jopa merkittävien erimielisyyksienkin aikana, eikä hajottaa kansaa", hän selitti jatkaen: "Vastoin Israelin nykyisen johdon väitteitä, tällä hetkellä eikä lähitulevaisuudessa Israelia uhkaa mikään kansallinen uhkakuva".

Yaalon totesi puheessaan: "Israel on alueen vahvin sotilasvaltio, eikä sen johdolla ole oikeutta pelotella kansaa olemattomilla uhkakuvilla toisesta holokaustista". Yaalon pitää itseään hyvänä miehenä, joka ei voi väistää velvollisuuttaan odottaen toisten hoitavan tilanteen. Hän lupasi tarjota toisen vaihtoehdon nykyisen johdon tilalle. Hän vakuutti, ettei hän menetä yöuniaan ohjusten rekka-kuormallisten tai Iranin terrorin tuen takia, sillä IDF hoitaa ne siististi-"Jos jonkin vuoksi yöuni voi häiriintyä, se koskee murtumia Israelin sisällä, perusarvojen murenemista ja yrityksiä vahingoittaa IDF:n sotilaita".

ENTINEN armeija komentaja Benny Gantz nostatti kulma-karvoja osallistumalla mielenosoitusmarssiin Negevistä talousministeriölle Jerusalemissa. Gantz totesi aiemmin, ettei hän ole mikään messias-hahmo eikä maan pelastaja.  Mielenosoituksen tarkoituksena on painostaa hallitusta asettamaan enemmän valtion varoja paikallishallinnolle. Marssin johtajana toimi Jerohamin Labour-puoluetta edustava pormestari Michael Biton.  

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi, ettei ole oikein tunnustaa tukensa johdolle ollessaan osa sitä ja esittää päinvastaista siirryttyään syrjään siitä, eikä sellaista poliitikkoa voida arvostaa. Hän totesi Yaalonin vain 4 kuukautta sitten Mynchenin puheessaan varoittaneen Iranin Israelille aiheuttamasta kansallisesta tuhosta. Netanyahu sanoi, ettei todellinen johto kiellä tosiasioita, vaan toteaa niiden esiintymisen ja valmistautuu käsittelemään niitä. http://www.timesofisrael.com/yaalon-slams-netanyahu-says-hell-run-for-pm-in-next-election/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Four-IDF-chiefs-of-staff-attack-Netanyahu-457026

03.EGYPTIN hallitus antaa tukensa arabiliiton tukemalle aloitteelle Israelin ja PA:n arabien välisten rauhan-neuvottelujen pohjaksi. Netanyahu sanoo hyväksyvänsä sen, mutta vaatii sen muuttamista siten, että se huomioi Israelin turvallisuustarpeet.
Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Araby toteaa omassa lausunnossaan, ettei aloitteen muuttaminen ole mahdollista. Tosiasiassa sitä muutettiin jo kuukausia sitten, jonka muutettua versiota tarjottiin USA:lle.

EGYPTIN Israelin suurlähettiläs Hazem Khairat toteaa ensimmäisessä julkisessa puheessaan nimityksensä jälkeen helmikuussa Egyptin olevan valmis painostamaan PA:n arabeja osallistumaan rauhan-prosessin edistämiseen vastauksena Netanyahun pyrkimyksiin saada maltilliset arabimaat muodostamaan hedelmällisemmän maaperän neuvotteluille kohdistamalla painostuksensa Ramallahin hallitukseen.

HAZEM KHAIRATIN torstaina pitämä puhe ei ilmeisesti ollut kuitenkaan sellainen, jota Netanyahun hallitus häneltä odotti.  
"Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin jouduttua vaaralliseen kuolleeseen tilaan, Egypti uskoo edelleen, että rauha on saavutettavissa" Khairat sanoi puheessaan Herzlian konferenssissa torstaina jatkaen puhettaan.
"Oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi, joka
luo turvallisuuden alueelle, Egypti jatkaa työtään kaikkien osapuolten kanssa muodostaakseen hyväksyttävän palestiinalaisen ilmapiirin ja aktivoiden arabien rauhan-aloitteen. Vain israelilaiset ja palestiinalaiset voivat tehdä rohkeita valintoja sen saavuttamiseksi.".

Lähettiläs Khairat varoitti puheessaan, ettei Jerusalem voi luottaa näennäisen rauhantilan jatkuvuuteen, sillä se voi johtaa räjähdykseen, kuten viime viikkoina lisääntyneet yksittäiset hyökkäykset israelilaisia kohtaan osoittavat esittäen esimerkkejä: Jännitys Jerusalemissa; paheneva tilanne Länsirannalla, jossa "setlementit" laajenevat C-alueille; palestiinalaisten valtioksi tarkoitetun maan pieneneminen, sekä IDF:n ratsiat A- ja B-alueille.

Khairatin arvion mukaan aika on loppumassa kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi todeten, että samalla kun terrorismi ei ole oikeutettu missään olosuhteissa, hoidon tulisi käsitellä sen ydintä eikä oireita. "Tämä käsittää väkivaltaisia ääriliikkeitä synnyttävien syiden hoitaminen, olkoot ne sosiaalisia, tai poliittisia, tai miehityksestä tai muista syistä johtuvia".
Khairat perusti puheensa Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisin äskettäisiin puheisiin, joissa hän tunnustaa sekä Israelin ja PA:n arabien lähentymispyrkimykset että Ranskan rauhanaloitteen.
Khairatin varovaisen syyttävä puhe näyttää asettavan päävastuun tilanteesta Israelin hartioille huomioimatta ollenkaan PA:n kaksinaamaista peliä kansainvälisillä areenoilla, joissa se pyrkii kyseenalaistamaan Israelin perustamisen ja olemassaolon laittomana. http://www.timesofisrael.com/egypt-ready-to-pressure-palestinians-on-peace-process-envoy-says/
O4. UUTISOTSIKOITA

·       Äskettäin työnsä Knessetissä lainlaatijana aloittanut kansanedustaja Yehida Glick, jota arabiterroristi ampui neljästi rintaan lähietäisyydeltä, mutta joka selvisi siitä hämmästyttävästi, esittää toiveen, että hän voisi nousta Temppelivuorelle ramadanin jälkeen, eli heinäkuun toisella viikolla. Hän toivoo samalla, etteivät arabikansanedustajat, joille myönnettiin oikeus mennä sinne ramadanin viimeisen viikon aikana, romuta sitä. Hän esitti toiveensa Knessetin eettiselle komitealla todeten, että ihmisvirta Temppelivuorelle kasvaa, ja siten yli tuhat juutalaista nousi Vuorelle pääsiäisenä ja shavuotina. Vuosi sitten arabikansanedustajia nousi Vuorelle vastoin hallituksen, poliisin ja juutalaisten tahtoa, mikä pakotti pääministerin kieltämään kaikkien, sekä juutalaisten että arabien, nousun Vuorelle. "Toivon, ettei tämä toistuisi". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213759#.V2Olt2OKTIU
·       PA:n arabien murhaaman rabbi Nehemia Lavin leski Neta Lavi valittaa sitä, että "he antavat mieheni murhaajien iloita" katsellessaan kuvaa, jossa hänen miehensä murhaajan Muhammad Halabin vanhemmat iloitsevat voiton-merkkejä näytellen Wadi-kadulla Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Halabi murhasi rabbi Lavin ja IDF:n sotilaan Aharon Bennettin 9 kuukautta sitten Wadi-kadulla. PA nimitti kadun arabiterroristin mukaan, mikä Neta Lavin mukaan on "nöyryytyksen huippu, ja tämän annetaan tapahtua Israelissa, Jerusalemissa".  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213760#.V2Oo7GOKTIU
·       PA:n hallituksen puheenjohtaja Rami Hamdallah tukee arkkiterroristin Marwan Barghoutin nimittämistä Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaaksi. Barghouti tuomittiin toisen intifadan jälkeen viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan israelilaisten siviilien ja sotilaitten murhiin. Barghoutista aiotaan luoda uusi "Nelson Mandela", joka voisi nousta PA/PLO:n puheenjohtajaksi Abbasin jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213756#.V2OrwmOKTIU
·       USA:n edustajainhuone hyväksyi torstaina USA:n 576 miljardin USD puolustusbudjetin, johon sisältyy 635.7 miljoonan USD tuki Israelin ohjuspuolustus-budjettiin. Presidentti Obaman hallitus vastustaa Israelille tarkoitetun avustuksen määrän nostamista nykyisestään ja uhkaa estää sen veto-oikeudellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213754#.V2Oth2OKTIU
·       Jerusalemin jättiläinen, sen tukipilari, on kaatunut, otsikoi INN tunnetun hyväntekeväisyysaktivistin ja Israelin ystävän Irwing Moskowitzin kuolemaa 88-vuotiaana. Hän rahoitti elinaikanaan runsas-kätisesti maan hankkimista Jerusalemissa ja muualla Israelissa, sekä osallistui lukuisiin muihin Israelin rakentamista edistäviin toimiin, joiden johdosta hänellä oli myös useita vihamiehiä, joiden ideologia ei hyväksynyt hänen rakkauttaan Israelille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213761#.V2OvAGOKTIUPost a Comment