Friday, June 10, 2016

PERJANTAI 10.06.2016

PERJANTAI 10.06.2016
01.KESKIVIIKKO-ILTANA Tel Avivin Sarona markkinatorilla tapahtunut kahden terroristin suorittama ampumistapaus lopetti jonkin aikaa jatkuneen uskomuksen, että tilanne Israelissa olisi palautumassa normaaliksi, ja että PA:n arabit olisivat lopettaneet viikkoja kestäneen "puukko-intifadan" nimellä kutsutun väkivalta-aaltonsa.
Lokakuusta lähtien terroristit olivat murhanneet 33 israelilaista ja neljä ulkomaalaista ja haavoittaneet sadoittain. Tel Avivin iskussa sai surmansa neljä israelilaista, ja 12 haavoittui, joista kolme on edelleen tehohoidossa.
Poliisit pidättivät molemmat terroristit, jotka olivat pukeutuneet pukuun ja solmioon ja naamioineet itsensä haredi-miehiksi. Heidän aseensa olivat Carl Gustav nimellä kulkevia rynnäkkökivääreitä, jota he olivat vähän muunnelleet, ja joista on tullut suosittu ase terroristien keskuudessa. Poliisi ampui yhtä terroristia haavoittaen häntä vaikeasti. Heitettyään aseensa käsistään toinen terroristi ryntäsi läheiseen asuntoon, jonka omistava poliisi vei hänet sisälle asuntoonsa, ja pyysi poliisin vaimolta vettä. Poliisi sieppasi aseensa ja ryntäsi ulos tarkastamaan, mitä ulkona tapahtui.

Nähtyään haavoittuneen terroristin pukeutuneen samankaltaiseen asuun kuin se mies, jonka hän jätti vaimonsa ja perheensä keskelle, poliisi ryntäsi kauhistuneena takaisin asuntoonsa pidättäen sinne ohjaamansa miehen kutsuen samalla apua. Paikalle kutsutun poliisin ase laukesi vahingossa, ja luodin sirut haavoittivat talon omistavaa poliisia lievästi jalkaan.
Molemmat terroristit ovat 21-vuotiaita, serkuksia Yattan arabikylästä lähellä Duraa. Heidän sukulaismiehensä oli vuosia pidätettynä tuomittuna neljän ihmisen murhasta. Miesten omaiset vakuuttavat, ettei terroristeilla ollut yhteyttä Hamasiin, vaikka kylä tunnetaan siteistään siihen. Hamas ylistää terrori-iskua.  

TEL AVIVIN terrori-isku aloitti Israelissa kipeän keskustelun, miten siihen tulisi suhtautua. IDF saartoi ensi toimekseen Yattan kylän ja teki ratsian siellä asuvien terroristien koteihin, mitä voitaneen pitää normaali-käytäntönä tuhoisan terrori-iskun jälkeen.
Turvallisuuskabinetti antoi pikaisen käsittelyn jälkeen useita määräyksiä, joilla arabien liikkumista rajoitettiin välittömästi. Heidän pääsynsä Temppeli-vuorelle estettiin, ja Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa asuvien arabien oikeutta vierailla sukulaisissaan ramadanin aikana rajoitettiin tuntuvasti.
Pääministeri vihjaili median edustajille muistakin päätöksistä, mutta ei halua kertoa niistä tässä vaiheessa. Jerusalemin poliisi vahvistaa voimiaan ja IDF lisää tuntuvasti joukkojensa vahvuutta Juudeassa ja Samariassa, mikä voi lisätä syytöksiä miehityksestä.

TEL AVIVIN pormestari, joka ylpeilee kaupunkinsa nimittämistä maailman homojen pääkaupungiksi, arveli lausunnossaan, että isku oli seurausta "miehityksestä".
Puolustusministeri Avigdor Liberman, jonka nähtiin hörppivän kahvia Tel Avivin torilla pian iskun jälkeen, sanoi, että IDF tulee metsästämään kaikki terrori-iskuun syyllistyneet. Hän myös lopetti edeltäjänsä Yaalonin omaksuman käytännön palauttaa terroristien ruumiit pian iskunsa jälkeen, joskin toisten mielestä kielto vain lisää vihaa arabien keskuudessa.

Liikenneministeri Israel Katz vaatii kovia rangaistustoimia Yattan kylää vastaan todeten, ettei ole mielekästä Yattan asukkaitten ylpeilevän iskusta ja piilottelevan terroristeja samalla kuin sen asukkaat käyvät töissä Israelissa.

DF:n eteläisen lohkon entinen komentaja, rakennus-ministeri Yoav Galant esittää sovittelevaa toimintaa todeten, että pitkällä tähtäyksellä vihamielinen toiminta vain monimutkaistaa tilannetta. Ehkä Galantin olisi syytä tutustua juutalaisten shomer puolustusyksiköitten toimintatapaan ennen Israelin perustamista. Arabijoukkioitten tekemät yllätyshyökkäykset juutalaisiin kohteisiin vähenivät oleellisesti juutalaisten iskujoukkojen tehdessä yllätyshyökkäyksiä arabikyliin, joista hyökkääjät tulivat. Vastahyökkäysten päämääränä oli vaikuttaa arabi-klaanien päämiehiin, joilla on todellinen valta kylissään.

JERUSALEM POSTIN pääkirjoitus, jossa kysymystä tarkastellaan, päätyy toteamukseen, että mahdollisista rajoitetuista toimista huolimatta paljon voidaan tehdä.
JP suosittaa turvallisuusaidan aukkojen tukkimista ja laittomasti Israeliin pyrkivien työntekijöitten tuntuvaa rankaisemista, sekä tiedustelun tehostamista PA:n valvomilla alueilla sekä palkattujen agenttien että yhteis-toiminnassa PA:n poliisin kanssa.
Tarkastuspisteiden ja tarkastusten lisääminen maanteillä ja kaupunkien sisäänkäynneissä ja liiketiloissa ei tulisi miellyttämään ketään, mutta asukkaitten turvallisuus on toki tärkeintä, kunnes pystytään tekemään lopullisia päätöksiä ja sopimuksia, joilla tilanne saadaan hallintaan. http://www.jpost.com/Opinion/Reacting-to-Sarona-456395, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jlem-police-deploys-en-masse-on-first-Friday-of-Ramadan-456412, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-at-scene-of-terror-attack-Third-terrorist-has-been-caught-456376,

02. Israelin YK-lähettiläs Danny Danon kehottaa Israelille-myönteisiä valtioita ja järjestöjä tehostamaan ja lisäämään julkisia tilaisuuksia kansainvälisillä areenoilla. Hänen kerrotaan painostaneen muuten halutonta YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia antamaan Tel Avivin terrori-teon tuomitsevan lausunnon.

Danon kritisoi tapaa, millä Israelin arabikansanedustaja Ayman Odeh kehotti PA:n YK-edustajan kautta YK:ta ja sen pääsihteeriä tutkimaan Israelin toimia etenkin Negevin alueilla. Odeh väittää Negevin alkuperäisten asukkaitten kärsivän Israelin viranomaisten harjoittaman maanomistuspolitiikan vuoksi, mikä hänen käsityksensä mukaan loukkaa "kansainvälistä lakia ja oikeuksia".
YK:n alipääsihteeri Jeffrey Feltman lähetti vastineen Odehille – ei PA:n YK-lähettilään, vaan Israelin virkailijoitten kautta – kieltäen Odehin vaatimuksen.

Danny Danon hämmästeli Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteisille lähettämässään kirjeessä, että Knessetin arabikansanedustaja toimii yhteistyössä PA/PLO:n YK:n edustuston kanssa, joka toistuvasti levittää valheellista Israelin vastaista propagandaa kansainvälisissä elimissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213515

03.UUTISOTSIKOITA
·       Jerusalemin poliisi asetti tuhansia poliiseja ja vapaaehtois-työntekijöitä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja arabilähiöihin peläten arabien voivan aloittaa väkivaltaisuuksia muslimien paasto-kuukauden ensimmäisenä perjantaina, joka on muslimien perinteinen rukouspäivä. Muslimit ovat toistuvasti järjestäneet hyökkäyksiä- poliiseja ja vuorelle nousseita pyhiinvaeltajia vastaan Al-Aksa rukousten päätyttyä aamupäivällä. Hallituksen edustaja Juudeassa ja Samariassa COGAT kertoo, että se peruutti antamansa 83 000 Juudeassa ja Samariassa asuville arabeille lupaa vierialla sukulaisissaan ramadanin aikana. Myös Gazassa ja ulkomailla asuvien arabien luvat vierailla Juudeassa ja Samariassa peruttiin keskiviikon terrori-iskun vuoksi. IDF asetti kaksi uutta pataljoonaa vahvistamaan armeijan Juudeassa ja Samariassa toimivia yksiköitä. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-on-high-alert-for-first-friday-prayers-of-ramadan/
·       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner kehotti ministeriön lausuntona Israelia hillitsemään vihansa ja kauhistuksensa Tel Avivin terrori-iskun vuoksi ja pidättäytymään tilannetta kiihottavista toimista. Hän vastaili journalistien esittämiin kysymyksiin Israelin kabinetin asettamista vasta-toimista, joihin kuuluvat arabityöntekijöitten lupien rajoittaminen Israelin puolelle; vierailuoikeuksien peruuttaminen Gazan ja Juudean sekä Samarian välillä; sekä rajoittaa arabien pääsyä Temppeli-vuorelle. Toner sanoi ymmärtävänsä israelilaisten vihan ja vaatimukset tuntuvista vastatoimiosta, mutta kehotti siitä huolimatta hillitsemään raivoisat tunteensa ja palaamaan järkevään ajatteluun. Hän oli aiemmin tuominnut terrori-iskun mitä voimakkaimmin sanoin, "eikä sitä voida puolustella millään verukkeilla". YK:n pääsihteeri esitti shokkinsa siitä, että Hamas hyväksyy terrorismin. PA/PLO:n kanta on useimmiten puolusteleva pyrkien latistamaan lausuntonsa toteamalla tuomitsevansa kaiken terrorin siviilejä vastaan. http://www.timesofisrael.com/us-urges-israel-to-avoid-escalating-tensions-after-attack/
·       Israel on aloittanut erityiskampanjan PA:n arabien kotitekoista asevalmistusta vastaan tekemällä ratsioita niitä valmistaviin työpajoihin. Tel Avivin terroristit käyttivät parannettua ns. Carlo- puoli-automaattiasetta, joka tunnetaan nimellä Carl Gustav rynnäkkökiväärinä. Carlo hitsataan yhteen useista varaosista; sillä on lyhyt piippu mutta tilava panoslipas. Lokakuusta lähtien 33 israelilaista ja 4 muuta on murhattu terrori-iskuissa. Samaan aikaan pari sataa arabia on saanut surmansa, useimmat osallistuessaan terrori-iskuun tai hyökkäykseen poliiseja, sotilaita tai siviilejä vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-cracks-down-on-palestinian-workshops-producing-guns/
·       Pääministeri Netanyahu sanoi IDF:n ja poliisin pidättäneen kolmannen Aronan markkinatorilla tehtyyn iskuun osallistuneen arabin. Hän vakuutti Israelin voimaa ja päättäväisyyttä puolusta itseään. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-third-suspect-apprehended-in-tel-aviv-attack/
·       Tel Avivin terrori-iskussa saivat surmansa Ido Ben Ari, 42; Ilana Naveh 39; Michael Feige 58, sekä Mila Mishaev 32. Ben Ari toimi Coca Colan johtajana ja asui Ramat Ganissa toimien aiemmin Sayeret Matkal yksikön komentajana; Hänen vaimonsa ja 3 lastaan olivat mukana ravintolassa, vaimo haavoittui pahoin. Tri Michael Feige toimi Ben Gurionin yliopiston Israel-tutkimusten johtajana. Mila Mishaev asui Rishon LeZionissa ja sittemmin Ashkelonissa, häneltä jäi kolme lasta ja vanhemmat. Ilana Naveh jätti jälkeensä 4 tytärtä, hänet haudattiin torstaina Yarkonin hautausmaalle.
·       YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi mitä jyrkimmin sanoin Tel Avivin terrori-iskun, ensimmäistä kertaa Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-Security-Council-condemns-Tel-Aviv-attack-for-the-first-time-since-current-terror-wave-456426.
·       Kaksi miestä ja yksi nainen saivat surmansa kolmen auton kolarissa torstaina Ein Nahav-alueella tiellä no 90. Alue tunnetaan nimellä Kushi Rimon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213501#.V1puuxyKTIU
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -33; Suolameri 26 -35; Eilat 24 -36 +C-astetta. Lämpötila on viileäkö tänään ja huomenna, mutta alkaa nousta sunnuntaista alkaen. Maanantain lukemat ovat Jerusalemissa 20 -33 astetta.


Post a Comment