Wednesday, June 22, 2016

KESLIVIIKKO 22.06.2016

KESKIVIIKKO 22.06.2016
01.ISRAEL on nyt joutunut helleaallon kouriin, eikä lähipäivinä ole odotettavissa helpotusta. Tänään ja huomenna lämpömittarin lukema yltää 33 asteen tienoille, mutta seuraavina päivinä jo 35 asteeseen. Perheen nuoriso, Tarja Michal ja Markku lähtevät tänään Keitaan, nykyisen Lähteen, väen kanssa retkelle Tel Avivin eläinpuistoon. Parhaan päivän valitsivatkin, sillä autossa lämpötila tuntuu paljon pahemmin, ilmastointilaitteista huolimatta. Toivotaan heille Taivaan Isän varjelua.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 23 -33; Tiberias 25 -43; Suolameri 29 -42; Eilat 28 -41 +C-astetta.
Lämpöisillä alueilla huippulukemat nousevat perjantaina ja lauantaina 45 asteen tienoille. Ihana lämpö sitä tarvitseville!
02.Kestävä rauha Lähi-Idässä on yksi EU:n keskeisistä tavoitteista, kertoi Euroopan Neuvoston presidentti Donald Tusk Israelin presidentti Reuven Rivilinille, joka oli myös mennyt Israelin hellettä pakoon Brysselin viileyteen, ainakin poliittisesti katsoen, sillä viileät tuulet puhaltelevat EU:n yhtenäiselle tulevaisuudelle ja samalla koko maailman talouselämän vakavuudelle EU:n valta-koneiston yskiessä pahoin kylmettymisen vuoksi.

Englanti äänestää huomenna 23.06. neuvoa-antavassa kansan-äänestyksessä pysymisestään - tai paremminkin eroamisestaan siitä, mitä kutsutaan nimellä brexit.
Mielipidetiedustelut ovat sahanneet laatijasta lähtien puolesta ja vastaan, useimmat kuitenkin myönteisesti eroamisen puolesta. Äänestystä ovat pahoin häirinneet naiskansanedustajan murha, jonka tekijä oli ilmeisesti natsi-sympatisoija.
Pääministeri Daniel Cameron vihjaili äänestyksen siirtämistä murhan vuoksi, mikä ei toteutune.

Kuten uutiset kertoivat, EU on hyväksynyt Saudi Arabian v. 2002 julkistaman ja arabiliiton myöhemmin omaksuman rauhanaloitteen neuvottelujen pohjaksi, mitä Israel aluksi vastusti mutta jota Netanyahu sanoo nyt kannattavansa uudistetussa muodossa, jossa Israelin turvallisuusvaatimukset huomioitaisiin. Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Arabi toteaa, ettei aloitteen sanamuotoa voida muuttaa, mutta ehkä Saudi Arabian prinssien nuorikaarti pystyy sen tekemään. Israel on salaa neuvotellut Saudien edustajien kanssa Iranin uhan vuoksi. Ranskan tekemä aloite, jota EU näyttää nyt suosivan, perustuu arabialoitteeseen. Israel vastustaa molempia.

Presidentti Rivlinin ohella myös PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kalastelemassa lisäsaaliita tärkeimmän tukijansa EU:n kalavesiltä sen johdon pitäessä konferenssiaan.
Rivlinin ja Tuskin neuvottelut sujuivat "innostavassa ilmapiirissä", kuten EU-neuvoston presidentti Donald Tusk niitä kuvaili. Israelin poliittisessa ilmapiirissä presidentti Rivlinillä ei ole todellista valtaa – se on tiukasti pääministerin johtaman hallituksen käsissä – mutta pitkään politiikassa mukana olleella Rivlinillä on erittäin hyvä tuntuma poliittiseen päätöksentekoon, eikä ajoittainen ajautuminen kielletyille vesille ole tuntematon Rivlinillekään, mistä presidentti Shimon Peres oli tunnettu toimiessaan vastaavassa virassa.

EU:n piirissä pyritään järjestämään presidentti Rivlinin ja PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tapaaminen Brysselissä, koska molemmat ovat paikalla. Mistä he keskustelisivat, on arvoitus, sillä Rivlinillä ei todellakaan ole poliittista valtaa, ja hänen joskus löysät lausuntonsa ovat herättäneet poliittisissa päättäjissä enemmän harmia kuin tasoittaneet vastakohtaisuuksia. Rivlin sanoi olevansa valmis tapaamiseen, mutta katsoi, että Netanyahun ja Abbasin tapaamisella voisi antaa todellisia tuloksia rauhanprosessin edistämiseksi. Abbasin asema PA/PLO:n johdossa on kuitenkin horjuva ja heikko.  Arabimaat Egypti, Jordania ja UAE avoimesti spekuloivat Abbasin korvaamista esim. Mohammed Dahlanilla.

YK:n pian virkansa jättävä pääsihteeri Ban ki-Moon, jonka nimen jotkut kääntävät muotoon Monkey-Boon, saapuu myös Brysseliin. Hänen matkansa lienee enemmän kohteliasuus ja hyvästelymatka kuin työmatka. Pääsihteeri on virkansa loppupuolella yhä enemmän kääntynyt Israelia vastaan, mikä ilmenee hänen lausunnoissaan Israelin mielipahaksi. Hän saapuu Israeliin maanantaina, tavaten Netanyahun ja Abbasin erikseen, sekä käyden myös Gazassa tutustuen YK:n kohteisiin siellä. Ban ki-Moon luopuu virastaan vuoden lopussa.

ISRAEL pyrki viimeiseen saakka estämään EU:ta omaksumaan Ranskan aloitteen järjestön viralliseksi ohjeeksi ja rauhankeskustelujen pohjaksi mutta epäonnistuen siinä. Netanyahu hyväksyy aloitteen, jos sitä muutetaan Israelin asettamien toiveitten mukaan.  

EU-neuvoston presidentti Donald Tusk, joka toimi aikoinaan Puolan pääministerinä, sanoo ymmärtävänsä Israelin ahdingon arabimaiden puristuksessa läheltä seurattuaan natsien suorittamaa holokaustia, ja
 on pyrkinyt levittämään tietoisuutta siitä omassa maassaan. Terrorismin vastainen taistelu ja rauhan saaminen Lähi-Itään olivat keskustelujen keskeisiä aiheita. Donald Tusk totesi, että EU:n ja Israelin väliset suhteet ovat alueen pisimmälle kehitetyt. Tusk huomioi viime viikkoina Israelissa tapahtuneet terrori-iskut lähettäen surunvalittelut uhrien omaisille. Israel ei ollut ollenkaan ilahtunut, että EU kannattaa Ranskan suunnittelemaa kansainvälistä rauhankonferenssia loppuvuodesta.

Tusk totesi, että Bryssel on sopiva paikka keskustelulle terrorismista sen itsensä jouduttua terroristien kynsiin.
Tusk tarjosi Israelille ja potentiaaliselle palestiinalais-valtiolle ennen näkemätöntä yhteistyötä, mukaan lukien inhimillinen ja kehitysapu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu lentää sunnuntaina Roomaan, jossa hän tapaa USA:n ulkoministeri John Kerry, sekä EU:n ulkomaanasioitten johtajan Federica Mogherinin. Bibi soitti ennen matkaansa Venäjän presidentti Putinille keskustellen hänen kanssaan maitten välisistä suhteista, sekä tilanteesta Lähi-Idässä. Netanyahu ja Kerryn uskotaan keskittyvän rauhanprosessin edistämiseen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/European-leader-to-Rivlin-Lasting-Mideast-peace-is-a-top-priority-for-EU-457363

03.ISRAELIN puolustusministeri Avigdor Liberman on ensimmäisellä tärkeällä úlkomaan matkallaan neuvottelemassa USA:n virkailijoitten kanssa USA:n vuosittain myöntämän tukipaketin suuruudesta ja kohdistamisesta, kuinka paljon siitä täytyy käyttää ostoksiin USA:sta. Liberman vakuuttaa, että pääkohdista on jo sovittu, mutta yksityiskohtia jauhetaan vielä.  Israelin tarkoituksena on saada sopimus allekirjoitettua lokakuun aikana, ettei sen katsota vaikuttavan USA:n presidentin vaaleihin marraskuussa tänä vuonna.
Tuen suuruus on ollut n. 3.1 miljardia vuodessa, mutta Israel haluaisi sen nostettavaksi viiteen miljardiin USD. Osa avustuksesta käytetään USA:n ja Israelin yhteistyössä suunnitellun ja rakentaman ohjuspuolustusjärjestelmän edelleen kehittämiseksi, joista Iron Dome on osoittanut 85 %:n osumatarkkuudellaan käyttövarmuutensa, Davidin linko, Arrow 2 ja Arrow 3 ovat lähes käyttökunnossa.

Entinen puolustusministeriLeon Panetta kertoo, että vuosia sitten Obamalta kyseltiin Israelille myöntämän avustuksen tarpeellisuutta, koska silloin saudeille tarkoitetut hävittäjätoimitukset myöhästelivät, ja toiseksi Obama pelkäsi silloin IAF:n voivan iskeä Iranin ydinlaitoksiin, mikä olisi kyseenalaistanut hänen luotettavuutensa länsimaailman johtajana.
Israelissa on myös ajoittain kyselty, tarvitseeko maa enää USA:n avustuksia, sillä maa on vauras ja sen armeija ylittää kaikkien Lähi-Idän maiden armeijoitten voiman.
Kysymys lieneekin nyt enemmän osoituksena ystävyydestä ja yhteisen kulttuuri- ja uskonnollisen perinnön jakamisesta, vaikka jälkimmäinen on hämärtynyt Obaman hallituksen aikana. http://www.timesofisrael.com/liberman-says-israel-us-close-to-finalizing-deal-on-defense-aid/

04.ISRAELIN tilaamien F-35 viidennen sukupolven hävittäjien kaksi ensimmäistä runkoa siirretään valmistuslinjan viimeiselle vaiheelle. Juhlallinen tilaisuus pidetään loppuviikosta, johon puolustusministeri Liberman osallistuu. Koneet on tarkoitus toimittaa
Israelin ilmavoimille (IAF) vuoden lopussa.
Koneen valmistus ja rakentaminen on kohdannut lukuisia vaikeuksia, jotka ovat viivyttäneet sen valmistumista ja nostanet sen kustannuksia kohtuuttomasti, mutta IAF uskoo edelleen sen nostavan IAF:n tason ennalta aavistamattomalle tasolle, jolle ei löydy vertaa Lähi-Idän alueelta, edelleen huomioiden Israelin lentäjien korkean tason. Koneeseen on tehty runsaasti Israelin toivomia muutoksia ja asennettu sen valmistamia varusteita, joista lentäjän kypärään asennetut laitteistot antavat hänelle jatkuvaa tilanne kuvaa lähiympäristöstä ja taistelu-kentältä, jota kone seuraa teknisillä laitteillaan. Myös koneen kyberlaitteisto on Israelin omaa tuotantoa.

Koneen Stealth-ominaisuus antaa mahdollisuuden suorittaa tiedustelua vihollisalueella joutumatta torjuntatulen kohteeksi.
Koneen kehittynet sensorit, ohjausmekanismi ja täsmäohjukset antavat lentäjälle vapauden keskittyä koneen taktisiin ominaisuuksiin sekä saamansa tieto-määrän selvittämiseen eri kohteista.
Kone on yksimoottorinen ja yhden lentäjän ohjaama kone. Kone on ollut vuosia USA:n armeijan käytössä, Israel saa sen käyttöönsä ensimmäisenä ulkomaana. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-to-install-its-own-cyber-defenses-on-F-35-jets-457438

05.UUTISOTSIKOITA
·       Hallitus hyväksyi 74 miljoonaa NIS juutalaisyhteisöjen avustamiseksi kehittämään erityisesti turismiteollisuuttaan.(JP)
·       Iranin armeija sanoo suorittavansa 20 sota-harjoitusta lähikuukausien aikana kehuen ylivoimaisuuttaan, jos joku uskaltaa testata sitä. http://www.timesofisrael.com/iranian-navy-announces-20-military-drills-over-coming-months/,
·       USA:n tiedustelujohtajat sanovat, että Jonathan Pollard on edelleen turvallisuusriski, jos hän saa oikeuden matkustaa ulkomaille. Hän haluaa muuttaa Israeliin heti, kun se on mahdollista. http://www.timesofisrael.com/pollard-could-still-cause-damage-us-intelligence-community-says/
·       Yhteistoiminta Israelin kanssa on välttämättömyys, vakuutti NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg tavatessaan presidentti Rivilinin Brysselin päämajassa, jossa IDf sai luvan avata oman toimistonsa yhteyden helpottamiseksi. Pääsihteeri viittasi maihin, jotka jakavat samat arvot ja perinnön. Kulttuuri- ja uskonnollisen perinnön jakaminen on tullut entistä tärkeämmäksi islamin suorittaman valtavan invaasíon uhatessa syöstä länsimaat siihen, mistä ne vuosisatojen aikansa olivat vapautuneet: Taikauskoon, takapajuisuuteen, laittomuuteen, ihmisarvon kunnioittamisesta luopumiseen ja mielettömään kulttuuriperinnön tuhoamiseen, mitä kurittomat joukot harjoittavat uskontonsa nimissä. http://www.timesofisrael.com/nato-chief-says-upping-cooperation-with-israel-essential/
·       Iran allekirjoitti 25 miljardin arvoisen sopimuksen matkustaja koneitten toimittamiseksi Boeing yhtiöltä. Sopimus edellyttää, että Iran toteuttaa P5+1 maiden kanssa solmimansa ydinaseiden http://www.timesofisrael.com/iran-boeing-sign-historic-25-billion-sales-agreement/rakentamisen kieltävän koskevan sopimuksen asettamat ehdot. http://www.timesofisrael.com/iran-boeing-sign-historic-25-billion-sales-agreement/
·       Gazaan voidaan taas kuljettaa israelilaisia vesimeloneita 8 vuoden kiellon jälkeen. Toinen Gazaa koskeva uutinen kertoo, että Gazan rannikon edustalle suunniteltu keinotekoinen saari on saamassa uusia kannattajia. Saari toimisi satamana ja sinne voitaisiin myöhemmin rakentaa lentokenttä. Saari on Israelin aluevesillä, ja sen kautta kulkevaa liikennettä valvoisivat Israelin virkailijat. Saaren hinnaksi arvioidaan 5 miljardia USD. http://www.timesofisrael.com/israeli-watermelons-delivered-to-gaza-ending-8-year-palestinian-ban/
·       Terroristien autopommi surmasi 6 Jordanian armeijan sotilasta ja haavoitti useita Jordanian Syyrian raja-alueella maanantaina. Jordania julisti tiistaina raja-alueen sotilaalliseksi vyöhykkeeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213940#.V2pPFWOKTIU

Post a Comment