Wednesday, June 08, 2016

KESKIVIIKKO 08.06.2016

KESKIVIIKKO 08.06,2016
01.TÄMÄ helteiseksi ennustettu keskiviikkopäivä alkoi kuitenkin aivan suosiollisissa merkeissä; mustarastas huuteli heti ennen kuutta ulkoilmaa nuuhkaistessani tuttua säveltään: Big favour, suuri etuoikeus, ja lämpömittarin alkoholipatsas osoitti 25 lämpöastetta. Kolme varttia myöhemmin lehteä hakiessani kadun varresta alueella asustavan varisperheen nokkamies selvitteli omaa kurkkuaan huonosti nukutun yön jälkeen.
Times of Israel (ToI) ennusteen mukaan päivän huippulämpötila nousee 35 asteeseen, ennustaen hyvin kuumaa ja kuivaa säätä.
Tahti muuttuu kuitenkin huomenna, sillä lämpötilat romahtavat yhdeksän asteen verran siten, että torstain lukemat ovat 17 -26 astetta, pysytellen sitten lähipäivien ajan samoilla lukemilla. Tänään on pilvetöntä, huomenna puolipilvistä ja perjantaina taivas selkenee uudestaan.
Suolamerellä ja Eilatissa huippulämpötila nousee tänään yli 40 asteen, mutta laskee sielläkin huomisesta alkaen.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 24 -35; Tiberias 25 -40; Suolameri 30 -42; Eilat 30 -42 +C-astetta. Näin ovat marjat tänään, mutta huomenna on uusi päivä ja uudet kujeet.
Helteet tuovat aina mukanaan myös metsä- ja pensaspaloja, ja niitä on sammuteltu useilla paikkakunnilla, Beit Shemeksen ja pääkaupungin ympäristössä. Jotkut niistä on sytytetty tahallaan, jotkut huolimattomasti vartioiduista nuotioista, sillä ihmiset etsivät edes hetkellistä vilvoitusta puistoista kuumien asuntojensa vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/More/VideoDay.aspx/?2015651#.V1ea1iGKTIU
02.POLIITTISELLA rintamalla taitaa olla jonkinasteinen ähkytila, sillä poliitikot poistavat liiallista painetta sisältään ja vetävät henkeään voidakseen valmistautua pitkään ja arvaamattomaan kesään.
Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo opettelevansa saamastaan runsaasta materiaalista ja dokumenttikasoista uuden toimialansa kikkoja voidakseen vastata uuden mutta vastuunalaisen tehtävänsä salaisuuksista ennen astumistaan median tenttiin ja TV-kameroiden ristituleen. Opiskelun ohella hän kuitenkin käy kiikaroimassa raja-alueita muistaen kuitenkin poistaa linssisuojat median kiusaksi, joka odottaa kieli pitkällä pieniäkin sääntörikettä päivänsä sulostukseksi.

Labourpuolue valmistautuu äänestämään uudesta puheenjohtajastaan, jos kansa niin haluaa. Yitzhak Herzogin seikkailut Likudin syleilyssä eivät miellyttäneet kaikkia puolueessa. Netanyahu pitää kuitenkin ulkoministerin paikkaa avoinna siltä varalta, että Herzog sittenkin rohkaistuu tarttumaan tarjottuun käteen. Ulko-ministerin pallilla hänen kansansuosionsa ja uskottavuutensa nousisivat uudelle tasolle. Hän tulisi johtamaan rauhanprosessin etenemistä, joka kuitenkin esiintyy sekä ulkomaisessa diplomatiassa että myös kotoisilla areenoilla näkyvällä paikalla.

Rauhansuunnitelmia on useitakin, joista hän voisi valita tempperamenttiinsa sopivan: Ranskan aloite; Egyptin aloite; Saudisuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto valitsi omaksi suunnitelmakseen, ja Venäjälläkin oli oma suunnitelmansa, josta ei juuri puhuta julkisuudessa. Ranskan kanta – johon EU ja YK yhtyvät – on se, ettei nykyinen tasapainotila voi jatkua loputtomiin, vaan tilanteeseen halutaan muutosta. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että Israelin tulee tehdä merkittäviä myönnytyksiä – tai ainakin lupauksia niistä – jotta epäluuloinen ja varovainen Abbas saataisiin mukaan neuvotteluihin.

Arabiliitto ilmoitti äskettäin, ettei se suostu Netanyhaun esittämiin muutoksiin rauhansuunnitelmiinsa, vaan se vaatii ota tai jätä periaatetta. Saudihallinnon nuori prinssikaarti noudattelee arabiliiton kantaa, mutta lienee merkeístä päätellen valmis yllättäviinkin ratkaisuihin. Saudit ovat salaisesti pitäneet yhteyttä Israelin kanssa, sillä he tarvitsevat vahvan tukijan Iranin valtapyrkimysten vastapainoksi USA:n vallan heikentyessä ja vetäytyessä yhä enemmän sivustaseuraajaksi aktiivisen toiminnan asemesta – tai "taustapiruksi", kuten Obama haluaa.

Israelissa odotetaan kylmien väreiden raapiessa selkäpiitä, miten presidentti Obama toimii USA:n presidentinvaalien ja ensi tammikuun puolivälin välisenä aikana, jolloin hänen ei tarvitse huomioida päätöstensä vaikutusta presidentin valintaan. Pelkona on, että Obama voi pidättyä käyttämästä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuus-neuvostossa sen äänestäessä jostakin elintärkeästä, Israelin turvallisuutta koskevasta esityksestä. Obaman läheinen neuvonantaja Susan Rice vilauttelee tätä mahdollisuutta kuitenkin luvaten, että USA:n vuosittainen tuki Israelille on ennätyssuuri.
Israelin tilaamat ensimmäiset F-35 viidennen sukupolven stelph-hävittäjät toimitettaneen loppuvuoden aikana. Israel asentaa niihin omia huipputeknologian sovelluksiaan pyrkien parantamaan niiden taistelu- ominaisuuksia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213414,

03.Kuin todisteena uudesta järjestyksestä Lähi-Idässä pääministeri Benyamin Netanyahu teki neljännen vierailunsa vuoden sisällä tällä kertaa sateiseen Moskovaan, jossa hän keskusteli ystävällisessä ilmapiirissä presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Netanyahulla oli mukanaan kaupallisten ja median edustajien ohella Sara-vaimonsa, jonka media oli hänen näkemyksensä mukaan muuttanut pois-heitettäväksi roskaksi, kuten myös häntä itseään vastaan esitetyt perusteettomat syytökset lahjusten vastaanottamisesta ranskalaiselta miljardööriltä Anraud Mimranilta, jonka oma asianajaja sanoo, että Netanyahu on oikeassa, summa oli 40 000, eikä 170 000 Euroa, kuten Mimran virheellisesti muisti maanantai-illan TV-ohjelmassa.

Molemmat kansansa johtajat vakuuttivat yhteistyön merkitystä ja siinä Israel ja Venäjä ovat lähestyneet toisiaan yhteistä vihollista, kansainvälistä terrorismia ja radikaalia islamia, vastaan. Putin totesi, että Israel tietää vallan hyvin, ketä vastaan taistelua käydään, ja siksi Venäjä ja Israel ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita.
Putin totesi, että hän näkee positiivisena Turkin ja Israelin väliset neuvottelut diplomaattisuhteiden solmimiseksi, jotka ovat yhden tapaamisen päässä, kuten Turkki sanoo.
Netanyahu lupasi, että venäläiset yhtiöt voivat osallistua Israelin kaasuesiintymien hyödyntämiseen.
Israelin valtion tietojen mukaan niiden kokonais-kapasiteetti on 25 % pienempi kuin aluksi oletettiin, minkä omistajayhtiöt kiistävät. http://www.debka.com/newsupdatepopup/16561/Putin-Russia-and-Israel-are-%22true-allies%22-in-the-fight-against-terrorism

04.PA:n johto ei ollut ollenkaan mielissään saatuaan tietää, että Egypti, Jordania ja UAE ovat salassa valmistelleet PA/PLO:n 11. vuotta ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin poistamista ja hänen korvaamistaan Mohammed Dahlanilla, jonka Abbas karkotti ulkomaille. Dahlan asuu osittain UAE:ssa ja osittain Ranskassa hoitaen liiketoimiaan.

Jewish Press julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että jordanialainen huomattava poliitikko olisi esittänyt mahdollisuuden Jordanian ja PA:n arabien välisestä federaatiosta. Artikkelissa todetaan, ettei hän olisi voinut esittää tätä julkisuudessa ilman kuningas Abdullah II:n tietoa ja suostumusta. Toiseksi se osoittaa sekä Jordanian kuningashuoneen että PA:n arabien kyllästyneen Abbasin yksinvaltaiseen mutta tehottomaan, korruptoituneeseen ja nebotismin vaivaamaan hallintoon.
Länsimaiden miljardien avustusten toimittamisesta PA/PLO:n pohjattomaan kassaan PA:n valvomat alueet ovat takapajuisia, useimmiten ilman tai huonosti toimivaa infrastruktuuria ja työpaikkoja tuottavaa teollisuutta, eikä itsenäiselle valtiolle ominaisia instituutteja ole rakennettu. PA/PLO ei ole valmis itsenäiseen valtioon.

Ajatuksen Jordanian ja PA:n arabien federaatiosta puhalsi uuteen liekkiin Jordanian entinen pääministeri Abdel Salami, joka vieraillessaan Nablusissa tapasi paikallisia heimojohtajia. Salami pitää federaatiota parhaana mahdollisuutena sekä Jordanialle että PA:n arabeille. http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/palestinians-and-jordan-will-a-confederation-work/2016/06/08/

05.MAATALOUSMINISTERI Uri Ariel sanoi Times of Israel antamassaan haastattelussa Moskovassa, että pääministeri Netanyahun rauhanaloitteet julkisuudessa esitettyjen suunnitelmien mukaisesti eivät tule johtamaan minnekään.
Sen sijaan Ariel esittää, että Israelin tulee ottaa kysymys omiin käsiinsä ja aloittaa välittömät toimet C-alueitten, joissa Israel vastaa niiden siviilihallinnosta ja turvallisuudesta, liittämiseksi osaksi Israelia. Hän toteaa, että C-alueilla asuvat arabit voidaan siirtää muualle, A- ja B-alueille, joista PA vastaa kokonaan tai osittain.

Ariel ei suosittele itsenäistä palestiinalaista valtiota, mutta suosittaa, että Israelin tulee asettaa 2.6 miljardia USD varat seuraavien 10 vuoden aikana arabikaupunkien ja -kylien elinolojen parantamiseksi.  
Ariel myöntää, että elämä on täynnä yllätyksiä, mutta epäilee sellaista mahdollisuutta tässä tapauksessa.
Arielin esitys voisi toteutuakin, jos siihen liitetään arabi-asukkaitten vapaaehtoinen muuttaminen muihin arabimaihin – Saudi Arabiaan, Jordaniaan tai Egyptiin – ja sopivan korvauksen maksaminen maasta muuttajille.  http://www.timesofisrael.com/israeli-minister-remove-palestinians-from-west-bank-area-c-annex-territory,

06.UUTISOTSIKOITA
·       Venäjän päärabbi Berel Lazar sanoo tervehtivänsä mielellään Israelin ja venäjän suhteitten kohentumista tasolle, jossa ne eivät ole koskaan olleet. Samalla hän kuitenkin kehottaa panemaan jäitä hattuun, sillä siihen sisältyy omat vaaransa. Hän toteaa, että sekä Israel että Venäjä ovat joutuneet usein ansiottoman syrjinnän kohteiksi, ja siksi ne ovat lähestymässä toisiaan. Hän toteaa, että USA:n hylättyä Israelin, eikä enää kuule sen mieltä, Israelilla on oikeus hakea tukea muualta. Suhteista huolimatta Venäjä usein äänestää Israelia vastaan ja toimittaa uudenaikaisia aseita Israelin vihamiehille. Lazar tunnustaa, että Putin katsoo Israelin turvallisuus-kysymykset äärimmäisen tärkeiksi. http://www.timesofisrael.com/ties-with-israel-have-never-been-closer-says-russian-chief-rabbi/
·       Puolustusministeri Avigdor Libermanin vieraillessa Libanonin rajalla, IDF:n parissa huomioitiin Libanonin armeijan seuraavan tilannetta tiukasti. Kahden miehen nähtiin kuvaavan Israelin puoleista aluetta äskettäin rakennetusta näkötornista Libanonin puolella rajaa. Näkötorneja rakennettiin äskettäin pitkin Israelin vastaista rajaa. Libanonin raja on kuitenkin ollut rauhallinen pitkän aikaa ilman välikohtauksia. http://www.timesofisrael.com/lebanese-army-seen-observing-northern-border-during-liberman-visit/
·       Puolustusministeri Avigdor Liberman totesi tavattuaan maan pohjoisen armeija yksiköitten johtoa, että raja-alueitten puolustus ovat hyvissä käsissä. Samalla hän esitti varoituksen potentiaalisille vihollisille, etteivät ne testaisi Israelin armeijan kykyä puolustaa maataan. Hän totesi rauhantilan jatkuvuuden olevan tärkein päämäärä kaikilla rajoilla.  http://www.timesofisrael.com/in-north-liberman-warns-israels-enemies-not-to-test-us/
·       PA/PLO:n rauhanneuvottelija ja potentiaalisena Abbasin seuraajana tunnettu Saeb Erekat ei katsellut hyvällä Libermanin vierailua Libanonin rajalla, eikä presidentti Reuven Rivlinin vierailua Juudeassa ja Samariassa kutsuen sitä "apatrheid" vierailuksi. Erekat toimii nykyisin PLO:n pääsihteerinä. Rivlin osallistui ensimmäistä kertaa Binyaminin alueneuvoston kokoukseen tiistaina. http://www.timesofisrael.com/pa-official-decries-rivlins-apartheid-west-bank-visit/
·       Syyrian presidentti Bashar Assad totesi puhuessaan Syyrian parlamentille, että armeijan päämääränä on kaikkien kapinallis-järjestöjen kukistaminen ja maan yhtenäisyyden palauttaminen. http://www.timesofisrael.com/syrias-assad-hardens-position-in-address-to-parliament/
·       Bangladeshin sisäministeri Asaduzzamin Khan syyttää, että massa tapahtuneet murhat ovat kansainvälisen salaliiton järjestämiä, ja että Israelilla on sormensa pelissä. Israel kiistää tiedot ehdottomasti perättöminä. http://www.timesofisrael.com/bangladeshi-minister-blames-israel-for-string-of-gruesome-murders/
·       Pommi-isku Istanbulissa poliisiautoa vastaan tiistaina surmasi ainakin 11 poliisia ja haavoitti kymmeniä. Polisi pidätti 4 epäiltyä. Iskun on voinut suorittaa kurdien vastarintaliike PKK. Myös Islamic Jihad on räjäytellyt pommeja Turkissa. http://www.timesofisrael.com/4-arrested-over-deadly-istanbul-bus-bombing/Post a Comment