Sunday, May 29, 2016

PERJANTAI 29.05.2016

SUNNUNTAI 29.05.2016
01.ENSI TUNTUMA päivän säätilaan oli viileähkö mittarimme osoittaessa 15 astetta. Taivaankansi oli puolipilvinen kuuden maissa - kuten lienee koko päivän tänään ja ennusteen mukaan myös huomenna, mutta alkaen kirkastua tiistaista alkaen. Lämpötila alkaa myös hiljalleen nousta siten, että huomenna on jo pari astetta lämpimämpää kuin tänään.
LAMPÖTILAT tänään: Jerusalem 14 -22; Tiberias 19 -31; Suolameri 23 -32; Eilat 20 -33 +C-astetta. Kuten totesin edellä, lämpötiloissa tapahtuu muutos tiistaista lähtien huippulämpötilojen ylittäessä hellerajan.
02.Times of Israel (ToI) henkilökunnan laatiman artikkelin mukaan IDF pyrkii solmimaan yhteyksiä pohjoisrajan takana asuviin siviilien kanssa voidakseen paremmin hoitaa lääkinnällisiä palveluja, joita se on epävirallisesti tarjonnut jo pitkän aikaa rajan yli pyrkiville sairaille ja haavoittuneille riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluvat tai ovatko siviilejä. Heitä on hoidettu pari tuhatta, jotkut saaden ensiavun rajalla, mutta vakavammat tapaukset kuljettaen IDF:n toimesta suoraan sairaaloihin valtion kustannuksella.

Toinen aihe yhteyksien luomiseksi rajan pohjoispuolella oleviin siviileihin on saada suora tuntuma siihen, mitä siellä tapahtuu. IDF perustaa erityisen yhteysyksikön valvomaan ja järjestelemään rajan takaisia yhteyksiä.
Syyrian hallitus on menettänyt lähes kokonaan otteensa sodan runtelemalla Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla, joita valvovat eri kapinallisjärjestöt, joista tunnetuimmat ovat Al-Qaidaan löysästi sitoutunut Al-Nusra Front sekä Islamin Valtioon sitoutunut Yarmouk Marttyyrien Prikaati.
VUONNA 2011 rauhallisesta mielenosoituksesta poliisin brutaalia toimintaa vastaan alkanut väkivalta, on vuosien aikana kehittynyt sisällissodaksi ja myöhemmin sekavaksi "free for all" taisteluiksi, joihin useitten kapinallisryhmien lisäksi ovat liittyneet Hizbullah sekä suorana puuttumisena Venäjä ja Iran, jotka ovat osallistuneet taisteluihin pääosin lentoaseillaan. Suurinta aluetta pitää hallussaan Islamin Valtio, joka pyrkii luomaan yhtenäistä kalifaattia Irakiin ja Syyriaan.
Länsimaat ovat toimittaneet aseita eri ryhmille, ja niiden lentovoimat ovat tehneet ilmahyökkäyksiä eri ryhmittymiä vastaan, maajoukkoja vain neuvonantajina.

Presidentti Assadin armeija on Venäjän ja Iranin aseellisella ja ilmaiskujen tuella pystynyt aloittamaan hyökkäyksiä menetettyjen kaupunkien ja kylien vapauttamiseksi yhdessä Hizbullahin kanssa, mutta operaatiot eivät ole onnistuneet odotetulla tavalla.
Assadin päämääränä on varmistaa yhteydet Damaskoksesta Välimeren rannikkokaupunkeihin, joissa Syyriassa valtaa pitävät alaviitit pääasiassa asuvat.
Väkivaltaisuuksissa ja taisteluissa on saanut surmansa runsaat 250 000 ihmistä, sekä aseellisia että siviilejä. Useissa artikkeleissa esitetään, että Assad olisi yksin syyllinen ihmishenkien menetyksiin, mikä ei tietenkään ole totta, koska sodassa kuolee ihmisiä molemmin puolin. Assadin virhe oli siinä, että hän poliisin väkivallalla sytytti pitkään salassa kyteneen vihan hallitusta vastaan.

IDF on pysytellyt huolellisesti Syyrian taistelujen ulko-puolella, mutta on ajoittain vastannut Syyrian puolelta ammuttuihin harhalaukauksiin joko tykkitulella tai ohjuksilla, useimmiten Syyrian armeijan tukikohtiin, koska Israel katsoo, että Syyrian hallituksen tulee estää rajan yli tapahtuva tulitus, kuten se normaalisti on tehnytkin.
Poikkeuksina ovat olleet IAF:n ilmaiskut Syyrian ja Libanonin alueilla autosaattueita vastaan, joiden on epäilty kuljettavan uudenaikaisia ohjuksia tai muita asejärjestelmiä Hizbullahille Libanoniin.

TV2:n ohjelman mukaan uusi IDF:n yhteistoimintayksikkö tullaan perustemaan Libanonissa aikoinaan toimineen Yakal yksikön esimerkin mukaan. Yakal toimi IDF.n ja Libanonin eteläosan asukkaitten välisenä yhteistoiminta-yksikkönä vuoteen 2000 saakka, jolloin se hajosi IDF:n vetäessä joukkonsa Libanonin eteläosasta Ehud Barakin käskyn mukaan yön pimeydessä hyläten liittolaisensa LSA:n taistelijat Hizbullahin armoille. Muutamia satoja heistä pääsi pakoon rajan yli Israelin puolelle

Perustettavan uuden yksikön pääasiallinen tehtävä on koordinoida lääkinnällisten palvelujen hoitaminen sairaille tai haavoittuneille asukkaille Syyrian eteläosassa, mutta toinen tehtävä on toimia IDF:n silmänä ja korvana Syyriassa, joka on virallisesti sotatilassa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/on-syrian-border-idf-sets-up-unit-that-will-work-with-syrian-civilians/

03.UUTISRAPORTTIEN mukaan Islamin Valtio on menettänyt miehittämiään suuria alueita, ja monet sanovat, että IS:n tarina on lopussa, jos se menettää Raqqan ja Mosulin. IS:n tiedottajan mukaan se ei lopeta IS:n toimintaa, mutta se muuttaa sen strategiaa. Se tulee iskemään länsimaiden tärkeisiin kohteisiin.
Torstai-iltana IS:n joukot tekivät yllätyshyökkäyksen Marean kaupungin keskustassa lauantaina järjestämiensä pommi-iskujen ohella. Kaupunkia pidetään Vapaan Syyrian Armeijan tukikohtana, jota kuitenkin puolustettiin heikosti. Taistelut saattoivat kaupungin 160 000 asukasta panttivangeiksi, jotka eivät ehtineet paeta ajoissa. Kaupungissa toimineen "lääkärit ilman rajoja" hoitama sairaala evakuoitiin osittain, osa jäi paikoilleen.
IS:n joukot tunkeutuivat kaupungin keskustaan, mikä aloitti taistelut siellä. Sairaalan henkilökunta pyysi apua puolustusta ja turvallista evakuointia varten.
Syyrian armeija ilmavoimat pommittivat kyliä Aleppon läheisyydessä lisäten kaaosta alueella.
IS:n joukot piirittävät myös Azazan kaupunkia ja miehittivät kyliä sen ympärillä.
Marean ja Azazazin kaupunkien menettäminen on kova isku FSA:n joukoille, sillä se katkaisee yhteydet ja ainoan pakoreitin Alepposta Turkin rajalle.  
Tuhansia siviilejä on joutunut ansaan pystymättä löytämään pakoreittiä. Ainoa kohde on kurdien valvoma alue Afrin. Kurdit ovat ainoa joukko-osasto, joka on pystynyt kamppailemaan voitollisesti IS:n joukkoja vastaan. Etenkin naisten muodostamat pataljoonat kauhistuttavat muslimeja, sillä on suuri häpeä joutua naisen surmaamaksi. http://www.timesofisrael.com/syria-rebels-attacked-by-is-militants-government-troops/

04.SYYRIAN armeija käytti kaupunkien piirittämistä keinona pakottaa ne antautumaan. Nyt uutistoimistot kertovat, että myös IS käyttää samaa taktiikkaa.
YK:n antaman lausunnon mukaan 592 700 ihmistä elää piirityksen alaisina sodan runtelemassa Syyriassa.
YK:n raportin mukaan avustustoimia piiritetyille asukkaille häiritään etenkin Syyrian armeija toimesta.
Valtaosa piiritetyistä asuu Syysian armeijan piirittämissä kaupungeissa. YK:n raportissa ei huomioida IS:n joukkojen ja muiden kapinallis-järjestöjen piirittämiä kaupunkeja ja kyliä, mikä osoittanee raportin yksipuolisuuden.
YK:n alipääsihteeri pakolaiskysymyksissä Stephen O´Brien sanoi, että Syyrian armeija häiritsee pahoin jopa sovittuja avustuskuljetuksia piiritetyille alueille, vaikka tuskinpa on yhtään helpompaa päästä IS:n valvomille alueille. http://www.timesofisrael.com/un-syria-impedes-humanitarian-aid-to-besieged/

05.Times of Israel julkaisemassa artikkelissa viitataan korkean IDF:n upseerin analyysiin, että vaikka Israelin pohjoisrajan takana toimii Al-Qaidan kanssa liittoutunut Al Nusra Front ja IS:n kanssa liittoutunut Yamouk Marttyyrien Prikaati YMP, kumpikaan näistä ryhmittymistä ei muodosta Israelille vakavaa uhkaa, ei ainakaan tällä hetkellä.
IDF:n korkeiden analyytikoiden olisi syytä mennä kotiin tutkimaan historian opetuksia vihollisen aliarvioimisesta ja tuudittautumisesta vaaralliseen turvallisuuden tunteeseen. Esimerkkejä on omastakin takaa.

IDF:n analyysin antanut korkea upseeri vakuuttaa, että tilannetta seurataan tarkoin, eikä virheitä voine syntyä. Nämä molemmat ryhmittymät ovat sunni-suuntaa edustavia, joilla on kädet täynnä puolustaessaan omia alueitaan, eikä niillä riitä resursseja Israelin suuntaan.
Al-Nusra Front on analyytikon mukaan saanut vallattua kaikki aiemmin IS:lle menettämänsä alueet ja että tilanne on vakiintunut. http://www.timesofisrael.com/as-israels-jihadi-neighbor-gets-bolder-threat-remains-low-experts-say/
06.UUTISOTSIKOITA
·       Netanyahu kuvitteli rauhoittaneensa tilanteen hallituksensa ympärillä, mutta Israelin lähes mielipuolisen itsekäs tapa suhtautua järkevästi päivänselvältä näyttäviin tilanteisiin ei noudata aina järkevän ajattelun raiteita. Jopa sosialistisen kasvatuksen ja koulutuksen saanut kyynikko entinen pääministeri David Ben Gurion joutui toteamaan, ettei Israelissa pysty ajattelemaan järkevästi, ellei usko ihmeisiin. Mitä ihmeitä nyt on odotettavissa? Libermanin nostaminen elintärkeään puolustus-ministerin asemaan on kauhistuttanut sekä ulkomaiset että kotimaiset tarkkailijat. Jopa puolustusministeriön oma henkilökunta epäilee nimityksen mielekkyyttä. Juutalainen Koti puolue heiluttaa hallitusvenhoa vaarallisesti vaatien, että turvallisuuskabinetin toimintaan on saatava muutos, eikä kolmen johtavan virkailijan sovi salassa sopia koko maata koskevista asioista. Ministeriöitä on informoitava ja niitä on kuunneltava, sanoo Naftali Bennett, Hän vaatii turvallisuuskabinetin sihteeriä. Vaihtoehtona ovat uudet vaalit. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212920#.V0qhsjeKTIU
·       IDF:n upseerit tunnustavat nyt avoimesti valtion-tarkastajan Shapiron raportin virallista julkístamista odoteltaessa, että he olivat hyvin tietoisia v. 2014 Protective Edge sodan loppuessa, ettei kysymystä tunnelien tuhoamiseksi oltu saatettu loppuun. He antoivat oman raporttinsa Armeijan Radion ohjelmassa sunnuntaina. Tämän mukaan IDF tuhosi 32 tunnelia vakuuttaen, että siinä olivat kaikki
tiedetyt tunnelit, mutta ei suinkaan kaikki.
Armeijan ohjesäännön mukaisesti upseerit nielivät omat ajatuksensa julkistamatta niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212919#.V0qjkTeKTIU
·       PA/PLO:n laittomasti hallitseva Mahmoud Abbas totesi Kairossa keskusteltuaan Egyptin presidentin ja arabiliiton johtajien kanssa Ranskan aloitteesta, jota on tarkoitus käsitellä kesäkuun 3. päivän konferenssissa Pariisissa, että aloitteeseen tulee liittää vaatimus rajoista 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin, selvä aikataulu IDF:n joukkojen vetäytymisestä, jotka korvattaisiin NATO-joukoilla, sekä pakolaiskysymys YK:n lauselman 194 mukaisesti. Israelissa sen sijaan on yhä selvemmin alettu hyväksyä tosiasia, että Israel omistaa Juudean ja Samarian alueet sataprosenttisesti, mistä lähtien rauhanprosessia on käsiteltävä. Pariisin konferenssi antaa PA:lle verukkeen kieltäytyä suorista neuvotteluista Israelin kanssa, kuten Bibi sanoo. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-in-Cairo-urges-coming-Israel-Palestinian-talks-be-based-on-two-state-solution-455283
·       Moshe Kahlonin johtama hallituspuolueen Kulanun siirtyminen poliittisesti yhä enemmän vasempaan laitaan jatkuu, todetaan Jewish Press artikkelissa. Entinen IDF:n komentaja Joav Galant, joka toimii hallituksessa asuntoministerinä, sanoo kannattavansa rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. Hän puhui asiasta viime viikolla Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa New Yorkissa. Hän myös esitti
varoituksen, että Israelista muodostuu kahden kansan yhtenäinen valtio, jolla vasemmisto
pelottelee kansalaisia, ikään kuin se olisi maailman loppu. Ainoa järkevä ratkaisu on se, että Israel julistautuu koko Luvatun Maan omistajaksi, joka Ilmoitusten mukaan ulottuu Suuresta (Eufrat) Virrasta Egyptin Puroon ja Jordanian vuorilta Välimereen. Muut esitykset ovat epäkelpoja, eikä niihin tule suhtautua vakavasti. PA:n ja Hamasin arabit voivat valita joko jäädä asumaan Israelin sisään – minkä Ilmoitettu Sana sallii – tai ottaa sopiva korvaus ja muuttaa arabimaihin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/kulanus-leftwing-trend-continues-housing-minister-supports-settlements-freeze/2016/05/29/
·       Pakolaisvirta arabimaista ja Afrikan pohjoisosista jatkuu. Viikon aikana on pelastettu hukkumiselta ainakin 13 000 pakolaisen nimellä Eurooppaan pyrkivää. Italian, Irlannin ja Saksan alukset pelastivat Välimerestä salakuljettajien ylikuormitetuista ja huterista aluksista lauantaina 668 tuhoutumis-vaarassa ollutta ihmistä. Sen ohessa alukset ovat onkineet ylös hukkuneita, jotka olivat joutuneet veden varaan aluksen kaaduttua tai heitetty yli laidan. Muslimit heittävät meren kaikki samoissa aluksissa olevat kristityt. Eikö kukaan kiinnitä huomiotaan siihen, että elonjääneiden pelastajat ovat kristittyjä? Muutamat "dramaattiset" pakolais-veneiden kaatumiset on järjestetty matalassa metrin syvyisessä rantavedessä journalistein pyynnöstä. Business on business, oli pakolainen tai sitten ei, pääasia että dramatiikka säilyy. http://www.timesofisrael.com/italian-irish-german-ships-save-668-migrants-at-sea/


  

Post a Comment