Friday, May 27, 2016

PERJANTAI 27.05.2016

PERJANTAI 27.02.2016
01.Aloittelen tätä raporttia hyvissä ajoin pian kukonlaulun jälkeen, mutta joudun puoli 9 maissa osallistumaan erään asunnon tyhjentämistoimiin, mikä vienee jonnekin iltapäivän tunneille. Tarkoitukseni on palattuani ja jatkaa siitä, mihin nyt jään.
02.Israelin tilannetta seuratessani ei voi välttyä mielikuvalta, että erään Psalmin sanoin "pahojen enkelten parvi piirittää sitä", joskin suomalainen käännös viitannee vain pahoihin henkiin, mikä tässä tapauksessa voi tarkoittaa samaa eri tavoin ilmaistuna.
Pääministeri Netanyahun toimet hallituspohjan laajentamiseksi on saanut ristiriitaisia ja epäileviä huomioita siirtymisestä raskaasti oikealle, mitä paikalliset vasemmi9stoon kallistuneet journalistit ja analyytikot lietsovat omilla tuulesta temmatuilla mielipiteillään.
Useat puhuvat jopa fasisteista laajennetun hallituksen yhteydessä, mikä ei ainakaan ole omiaan kasvattamaan keskinäistä luottamusta ja yhteishenkeä, mitä maa tarvitsisi enemmän kuin mitään muuta.

ISRAELIN perinteisten vihollisten ollessa nyt kiinni omissa ongelmissaan maassa leviää uskomus, että vaara on suurelta osin ohi eikä ole huolta vihollisuuksien uusiutumisesta. Tämä on vaarallinen harhakuva, mikä saattaa maan samaan tilanteeseen, jossa Israel oli Jom Kippur-sotaa edeltäviä viikkoina. Egypti harjoitti armeijaansa hyökkäykseen Suezin kanavan yli ja kasvatti ohjuskalustoaan mm. Sam ilmatorjuntaohjuksia. Vaikka tiedustelu ja ulkoiset merkit varoittivat vaarasta, Golda Meirin johtama hallitus oli tuudittautunut uskomukseen, ettei Egypti voine sentään iskeä juutalaisten suurimpana juhlapäivänä. Tämä hyväuskoinen harha saattoi Israelin tuhon partaalle muiden arabimaitten liittyessä sotaan. Israel harkitsi jopa ydinaseen käyttämistä viimeisenä keinona, mikä olisi tuonut Venäjän Välimerellä sijainneet joukot iskemään Dimonan ydintutkimuslaitokseen.
Hädin tuskin ja suurin ihmisuhrein Israelin armeija pystyi ryhdistäytymään ja torjumaan pessimistien "kolmannen Temppelin tuhoa" ennustavat tappiomielialat.
Tämä on varassa toistua nyt suuremmassa mittakaavassa.

On totta, että Egypti kamppailee edelleen syvissä sisäisissä ristiriidoissaan, Syyria ja Irak ovat edelleen hajaannuksessa eivätkä koskaan palautune entisille rajoilleen, Jordania seikkailee Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan sekä IS:n uhkan alaisena kuningas Abdullah II:n kruunun heiluessa vaarallisesti sortumisen partaalla.

Hizbullah on samoin kurkkuaan myöten kiinni Syyrian armeijan tukena taistelemassa kapinallisia vastaan, eivätkä sen mahdollisuudet iskeä juuri nyt näytä suurilta, mutta valtuoitten johtajat ovat usein turvautuneet sotaan kiinnittääkseen kansan huomion pois omista virheistään.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkailee Israelia toistamiseen, ja sanoo, että hyökkäystunneleita kaivetaan Libanonista rajan ali Israelin puolelle, vaikka puolustus-ministeri Moshe Yaalon kävi todistelemassa juutalais-asukkaitten valituksiin kaivausäänistä, että ne ovat naapurikylän hevosten kavioitten aikaansaamia. Yaalon vähätteli samalla tavoin Hamasin kaivamia tunneleita, kunnes 2014 sodan alkuvaiheissa löydettiin kymmeniä tunneleita, joista tiettävästi tuhottiin 31.
USA:n presidentti Barack Obama ihastelee, miten rauhallinen maailma on nyt hänen ansiostaan.
Hänen lempolapsensa Iran saa hänen runnomansa ydinsopimuksen ansiosta kehitellä rauhassa omaa ydinasettaan – joka monien mukaan sillä on ollut jo pitkään. USA:n uusi presidentti on vielä täysin hämärän peitossa. Hillary Clinton on demokraattien kiistaton ykkönen, vaikka kilpailija Berni Sanders pysyttelee itsepintaisesti mukana tässä karnevaalinäytöksessä. Hillarin suurin uhka lienevät tutkimukset, joissa hänen toimiaan pengotaan lähtien ajoilta, jolloin hän toimi ulkoministerinä aina viimeiseen asti. USA:n väkivaltainen ja yhä pahemmaksi syvenevä ilmapiiri uhkaa eliminoida kaikki eri meiltä olevat, mitä varten Fema on rakentanut tusinoittain keskitysleirejä ja rakentanut oman armeijansa, joka toimii poliisin valtuuksilla maassa. Kaiken huippuna on USA:n valtion velka, joka lähentelee 20 triljoonan USD rajaa, eikä dollarin jatkuminen maailman johtavana valuuttana ole enää ollenkaan varma.

USA:n Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sai kokoon vaaditut 1237 valitsijamiestä ja on nyt ainoa varteen-otettava puolueensa ehdokas presidentiksi.
Trump uhkaa peruuttaa useimmat Obaman hallinnollisin päätöksin tehdyt lait ja sopimukset, joista Iranin kanssa solmittu P5+1 sopimus on poistettavien listan ykkösenä. USA:n ulkopolitiikka kuten sen asema maailman turvallisuutta takaavana voimana on joka tapauksessa vain varjo siitä, mitä se oli ennen Obaman valitsemista maansa johtoon. Jos Hillarista tulee presidentti – kuten jopa eräät profetoivat – hän tulee jatkamaan Obaman aloittamaa ja harjoittamaa USA:n tuhoon johtavaa politiikkaa, ehkä vain uusin termein varustettuna.
TRUMP lupaa tukea Israelia – kuten Hillarikin tekee kosiskellakseen juutalaisia – mutta millä tavoin?
Trump vakuutti aiemmissa puheissaan, että hän haluaa tasapainottaa Israelin ja PA:n arabien välisen politiikkansa, eikä automattisesti tue Israelia.
Hänen odotettiin vierailevan Israelissa ennen presidentin valintaa marraskuussa, ja suuri Israel ystävä ja mesenaatti Adolfsson oli matkan järjestelijä. Nyt Trump kuitenkin ilmoittaa, ettei aika ole siihen sopiva, mikä varmaan aiheuttaa monille suuren pettymyksen. Hänet olisi voitu kruunata "Israelin kuninkaaksi", mikä olisi kääntänyt monien "epäilevien tuomasten" mielen hänelle suosiolliseksi.
Iranin korkeimman johdon taholta esitettiin äskettäin uhkaus, jonka mukaan se voi tuhota Israelin 8 minuutissa.

03.PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kuvittelee asemansa vahvemmaksi kuin mitä se onkaan. Hän esitti erään YK:n alaisen instanssin tilaisuudessa, että nyt on aika peruuttaa Israelin laillisuus ja hajottaa koko juutalainen valtiokokonaisuus. Hänellä jopa voisi olla mahdollisuus saada Israelin hajottamista koskeva YK:n yleiskokouksen päätöslauselma, jolla suositeltaisiin "tuon häpeätahran" poistamista likaamasta muslimien pyhää maata. Tämä pyhyys on varsinainen kysymys, mikä on pyhää ja kelle se on tarkoitettu.
Egyptissä viime viikolla muslimit alkoivat väittää, että erään kristityn perheen poika oli seurustellut muslimi-tytön kanssa. Kuten JP:n kolumnisti Caroline Glick kertoo ykköskolumnissaan, 600 muslimimiestä otti pojan 70-vuotiaan äidin kristityn kiinni, riisuivat alasti ja marssittivat häntä alastomana pitkin kaupungin katuja.
Muslimit voivat vakuuttaa, että tämä osoittaa suurta pyhyyttä ja Allahin nimen koskemattomuuden varjelemista, mutta kaiken järjen nimessä, kyllä tästä on pyhyys kaukana, sanokoot muslimisaarnaajat mitä tahansa. Maailman kristityt johtajat vaikenevat, kuten on ollut heidän tapansa Syyrian ja Irakin tilanteissa.
Paavi, joka äskettäin syleili islamin korkeinta auktoriteettia, Azharin yliopiston suurimaamia Vatikaanissa, tuskin myöskään puuttuu asiaan, kuten hän ei ole nähnyt mitään pahaa jihadistien hirmuteoissa Irakissa, Syyriassa, Jemenissä tai Pohjois-Afrikassa.
Edellisen lisäksi muslimit Egyptissä 7 polttivat kristittyjen omistamaa taloa samasta syystä.  http://www.jpost.com/Middle-East/Egyptian-Muslims-attack-Christians-strip-woman-naked-over-rumored-affair-455141

04.UUTISOTSIKOITA
·       Ympäristön suojelun ministeri Avi Gabbai (Kulanu) erosi ministerin tehtävistään vastalauseeksi hallituksen harjoittamalle politiikalle. Hän luetteli kohteita kuten: Hallituksen politiikka, joka johtaa Israelin tuhoutumiseen; USA:n suhteiden tuhoaminen sekä eri tavoin ajattelevien syrjiminen, mistä hän otti esimerkin luonnonkaasu-sopimuksen, jonka hallitus vahvisti. Gabbai oli nimitetty ministeri, ei valittu. http://www.timesofisrael.com/outgoing-minister-accuses-government-of-wrecking-us-ties/
·       Israelin Radion teettämän tutkimuksen mukaan liittoutuma, johon kuuluisivat Moshe Kahlon, Moshe Yaalon ja ministeri Gideon Saar voittaisi vaalit, jos ne pidettäisiin nyt. Tämä liittoutuma saisi 25 edustajaa; Netanyahun johtama Likud 21 edustajaa. Liittoutuman muodostama uusi puolue romuttaisi myös Sionistisen Unionin, jolla nýt on 24 edustajaa Knessetissä, saaden vain 11 edustajaa. Vasemmistoa ja keskustaa edustavat puolueet Yesh Atid, 13, Jewish Home, 10, ja Israel Beitenu, 8, kukin saisi pari lisäedustajaa. Joint arablist s aisi 13 paikkaa, muut puolueet menettäisivät kukin paikan verran. Tutkimus perustuu spekulointiin ilman todellisuuspohjaa. http://www.timesofisrael.com/poll-party-headlined-by-yaalon-saar-kahlon-could-beat-likud/
·       Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah nosti esiin v, 1992 tapahtuneen välikohtauksen, jossa IDF:n väitetään siepanneen 4 iranilaista diplomaattia Beirutissa pitäen heitä edelleen vangittuina. Samaa väittää Iranin puolustusministeri prikaatinkenraali Hossein Dehgan. Iranin Defa Press News antamassaan haastattelussa. Israel kiistää syytökset perättöminä.  Pari päivää sen jälkeen Hizbullah väitti, että Israel miehittää edelleen Libanonin alueita, mainiten nimeltä Shaaba Farms, Har Dov ja Ghajar kylä. Debkafile, joka asiasta kertoo, olettaa Hizbullahin etsivän tekosyytä hyökkäykseen Israelia vastaan yhteisiskussa Iranin kanssa. http://www.debka.com/article/25446/First-test-for-Lieberman-from-Iran-and-Hizballah-
·       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner Vastaili reportterien kysymyksiin, mitä mieltä ministeriö on Libermanin valinnasta Israelin puolustusministeriksi, mistä hän sanoi olevansa huolissaan. Vaikka hän vakuutti, että häntä tullaan arvioimaan tekojen eikä kirjoitusten mukaan, hän ei salannut Obaman hallituksen epäilevää mieltä Netanyahun valinnan mielekkyydestä, jossa toisena vaihtoehtona oli Herzog ja Sionistinen unioni, jota Obama on yrittänyt nostaa hallituksen johtoon. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/state-dept-says-liberman-appointment-raises-legitimate-questions-about-direction-of-israeli-govt/2016/05/26/
·       PA/PLO:n puheenjohtaja, jonka mandaatti loppui jo lähes 11 vuotta sitten, kävi vierailulla Egyptin presidentti Sissin luona, joka tarjoutui välittämään Israelin ja PA:n välillä. Sissi sanoi tukevansa PA:n esittämiä vaatimuksia, missä voi olla nähtävissä Sissin moite Netanyahun suuntaan. Sissi teki esityksenä Tony Blairin rohkaisemana ja oletti, että Netanyahun hallitus on laajentamassa politiikkaansa vasemmiston suuntaan, mikä ei toteutunut. http://www.timesofisrael.com/after-purported-coalition-snub-sissi-said-to-back-palestinian-peace-demands/
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 15 -22; Tiberias 19 -30; Suolameri 24 -33; Eilat 20 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja lähipäivinä, mutta maanantaiksi luvataan 17 -27asteen hellettä Jerusalemin alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212883

Post a Comment