Friday, May 06, 2016

PERJANTAI 06.05.2016

PERJANTAI 06.05.2016
01.TAIVAS oli aamulla kuuden maissa ennusteiden mukaan kuuliaisesti puolittain pilvien peitossa ja lämpöä oli mittarimmekin mukaan reilut 12 astetta. Ilma tuntui raikkaalta, mutta ei kylmältä, eli ihanteellinen sää vierailla turistikohteissa ja miksei myös maastossa. Säätilassa ei tulle muutoksia parin seuraavan päivän aikana, mutta maanantaista alkaen ennustetaan pilvien väistyvän ja auringonpaisteen vahvistuvan.
Säätilat tänään:
Jerusalem 12 -18; Tiberias 17 -27; Suolameri 23 -31; Eilat 21 -31 +C-astetta.

02.PERJANTAIAAMUN lehtien otsikot ovat uutisanniltaan kovin kotivoittoisia. Artikkelit kuvaavat holokaust-muistopäivän viettoa maassa ja vähän sen ulkopuolellakin. Puolassa pidettävä vuosittainen lähinnä nuorten suorittama elävien marssi kuolleitten yli puhuttaa aina, mutta sen suosio on joittenkin mielestä alkanut hiipua ja tarvitsee uusia virikkeitä. Harva uskaltaa edes mainita juutalaista kansaa kohdanneen kansan murhan vähättelemisestä – sitä on syytä pitää esillä ja huutaa sitä katoilta ja torneilta varoituksena maailmalle, ettei ihmisessä asuva paha unohtuisi, jos se päästetään valloilleen.

Samalla journalistit seuraavat silmä ja korva tarkkana tunnettujen poliitikkojen muistotilaisuuksissa pitämiä puheita, ettei niissä vain poiketa yleisesti hyväksytyistä periaatteista. Tämän tuli kohtaamaan tunnettu ja tunnustettu, monissa tilanteissa ryvettynyt ja hengissä säilynyt USA:n ulkoministeri John Kerri, juutalaista sukua joskin sen jo unohtanut, joka muistellessaan 6 miljoonan juutalaisen murhan, lisäsi luetteloon monia muita kansalaisuuksia ja rotuja¨, mitä jotkut pitävät juutalaisen kansanmurhan vähättelynä.

Auschwitzistä Birkenauhun tehty elävien marssijono oli 3.5 km:n mittainen. Mukana oli edustajia yli 40 maasta, yhteensä yli 10 000 marssijaa. Se oli - kuten artikkelissa todetaan- todellinen baabelinkielten sekoitus, hepreaa, espanjaa, puolaa, ranskaa, japania ja varmaan jokunen saksaakin puhuva, edustettuina sulassa sovussa muistamassa onnettomuutta, jollaista toivottavasti minkään kansan ei tarvitse enää kokea.

03.SAUDI-prinssien uusi kaarti alkaa yhä näkyvämmin esiintyä myös maailman median palstoilla, mikä osoittaa entisen eristyneen ja sisäänpäin kääntyneen erämaavaltion sisäisestä muutoksesta. Se ilmenee myös naisten yhä kasvavasta osallistumisesta korkeampaan opiskeluun ja myös työelämään. Se näkyy myös Saudi Arabian lisääntyvänä sotilaallisena osallistumisena lähialueensa kohtaloihin. Tehtäköön kuitenkin selväksi, että Saudi Arabia on ollut perustamisestaan lähtien terrorismin suurimpia tukijoita, mutta se tapahtui salaisesti. Uuden suuntauksen näkyvin edustaja on kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka nuoresta iästään huolimatta johtaa useita tärkeimpiä ministeriöitä ja instituutioita ehdottoman yksinvaltiaan kuningas Salmanin valvonnassa.

MEDIAN valokeilassa oli kuitenkin toinen saudiprinssi, Yurki al-Faisal, joka torstai-iltana osallistui yhteiseen tilaisuuteen Washingtonissa pääministeri Netanyhau entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Yaakoc Amidrorin kanssa.
Heidän keskustelujensa aiheina olivat, miten edistää kahden valtion periaatteen toteuttamista saudisuunnitelman pohjalta, ja toiseksi yhteinen huoli Iranin ydinasemahdin kasvamisesta.

Al-Faisal, entinen tiedustelujohtaja ja saudilähettiläs Washingtonissa, puolusti vahvasti saudisuunnitelmaa,
jonka arabiliitto hyväksyi arabien yhteiseksi esitykseksi vuonna 2002. Hän sanoi, että suunnitelma on ainoa toteutuskelpoinen suunnitelma Israelin ja PA:n ja Gazan arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
Amidror esitti, että arabimaitten tulee muodostaa Israelin kanssa yhteinen sateenvarjo-liittoutuma PA:n ja Gazan arabien saamiseksi neuvottelupöytään.

Faisal totesi näin: "En ymmärrä, miksei Netanyahun hallitus ole tarttunut esitettyyn tilaisuuteen, jota hänelle tarjottiin v. 2002, eikä vain USA:n, vaan koko arabimaailman tarjotessa rauhaa". Faisal lisäsi Washingtonin Lähi-Idän politiikan Instituutin järjestämässä tilaisuudessa, ettei tarvitse olla Einsteinin kaltainen nero ymmärtääkseen, mitä rauha merkitsisi. "Kaksi valtiota, sovitut aluevaihdokset, keskinäinen tunnustus ja osallistuminen yhteisiin hankkeisiin".

Amidror puolusti Israelin hallitusten kantaa todeten, ettei syy ole niissä, jotka ovat toistuvasti tarjonneet PA:lle suoria neuvotteluja ehdoilla, joita Israelissa pidetään rämäpäisinä oman turvallisuutensa kustannuksella, mutta PA hylkäsi ne.
Amidror esitti arabien Israelin kanssa muodostaman yhteisen suojaverhon muodostamista neuvotteluille. Hän kehotti arabimaita työskentelemään Israelin kanssa, eikä sanelemaan sille neuvottelu-ehtoja.

Faisal totesi, ettei Netanyahu kannata enää kahden valtion toteuttamista, kuten hän kommentoi 2015 vaalien yhteydessä. Netanyahu perui kuitenkin kommenttinsa pian vaalien jälkeen.
Faisalin kommenteissa ilmenee syvä epäusko Netanyahun lopulliseen päämäärään kysymyksessä 1967 sodassa vapautettuihin alueisiin, Juudeaan ja Samariaan, Gazaan sekä Golanin kukkuloihin. Faisal tähdensi, ettei Saudi Arabia voi hyväksyä Israelin miehitystä Juudeassa ja Samariassa eikä Jerusalemin itäosassa.
MOLEMMAT keskustelijat löysivät helpommin yhteisen pohjan suhteessa Iraniin ja sen ydinasehaaveisiin. Amidror vakuutti, ettei Israel voi hyväksyä Iranin ydinpommia, koska se uhkaa Israelin olemassaoloa. Faisal esitti Lähi-Idän pysyttämistä vapaana massatuhoaseista, mukaan lukien ydinaseet.
Tämä on vaikea paikka Israelille, joka asiantuntijoiden mukaan on rakentanut 80 -200 erityyppistä ydinasetta, mukana taktisia ja neutroniaseita. Israelin Dimonan ydinreaktori toimii ylikapasiteetilla, ja se tulisi uusia, mutta Israelilla ei ole varaosia eikä mahdollisuuksia rakentaa sitä itse, mikä edellyttäisi kansainvälistä asiantuntija-apua.
He palasivat vielä rauhantunnusteluihin Israelin ja Arabien välillä. Amidror viittasi Obaman hallituksen laatimaan esitykseen vuodelta 2014, jonka Netanyahu hyväksyi ehdollisesti, mutta johon PA ei koskaan vastannut. Amidror sanoi, että jos se on hyvä USA:n mielestä, hän hyväksyisi sen. http://www.timesofisrael.com/in-rare-appearance-saudi-prince-ex-netanyahu-adviser-spar-over-peace/

04.ISRAELIN tulisi olla syvästi huolestunut tiedoista, joiden mukaan Amerikan nuorison asenne Israelia kohtaan on muuttunut jyrkästi PA:n arabien kannalle.
USA:n demokraatit ovat 4 kertaa suosiollisempia PA:n arabeihin. kuin Israeliin, paljastuu torstaina julkistetussa tutkimuksessa. PA:n arabien suosiminen Israelin kustannuksella on havaittavissa etenkin nuorison parissa, kasvaen kolmin-kertaiseksi viimeisen vuosikymmenen aikana, kuten PEW-Tutkimuskeskuksen suorittamista havainnoista ilmenee. Israelin saama suosio pysyy kuitenkin vakaasti 43 %:ssa.

ISRAELIN kahden johtavan poliittisen puolueen välinen ero suhtautumisessa "palestiinalaiskysymykseen" on jos mahdollista vieläkin jyrkempi ja nousee edelleen.

Amerikan demokraateista 43 sanoo suosivansa Israelia ja 29 % PA:n arabeja, mutta republikaanien keskuudessa Israelin kannatus on 75 % ja vain 7 % PA:n arabeja. Riippumattomien parissa luvut ovat Israel 53 % ja arabit 19 %. http://www.timesofisrael.com/sympathy-for-palestinians-over-israel-up-sharply-among-younger-americans/

05.UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n sotilaat löysivät toisen hyökkäystunnelin Gazasta Israeliin muutaman päivän välein. Sotilaat työskentelivät useita tunteja Gazan puolella rajaa ilmeisesti etsien lisää tunneleita, vaikka sitä ei kerrottu. Hamas terroristit olivat ilmeisen huolissaan IDF:n toimista ja avasivat kranaattitulen sotilaita vastaan ainakin 4 kertaa. Kukaan ei haavoittunut, ja IDF vastasi tuleen tykistön ammuksilla. IDF toimi Gazan kaistan eteläosassa. Joittenkin mieslestyä tulituksen kiivaus voi helposti laajeta ja kehittyä uudeksi sodaksi, jota kumpikaan ei halua tässä vaiheessa. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-shelled-on-gaza-border-no-injuries/, http://www.timesofisrael.com/second-gazan-tunnel-reaching-into-israel-found-army-says/,
·        Shin Bet paljasti, että Israel oli saanut pidätettyä Hamasin asiantuntijan tunnelien kaivamisessa, Mahmoud Atawnahin viime kuussa. Häneltä he pystyivät puristamaan tietoja tunnelien rakentamisesta, sijainnista, sekä niiden sisäänkäyntien sijoittamisesta yksityiskoteihin. Jabaliysta kotoisin oleva 29-vuotias Atawnah pidätettiin huhtikuun alussa hänen pyrkiessään Israelin puolelle turvallisuusaitaa kahdella puukolla aseistettuna. Tarkoitus oli puukottaa ensimmäinen israelilainen, sotilas tai siviili, jonka hän tapaisi. http://www.timesofisrael.com/israel-arrested-hamas-tunnel-expert-shin-bet-reveals/
·        GAZAN arabit ovat hämmästelleet, miksi heidän kaivamansa tunnelit romahtavat. Ainakin 15 arabia on saanut surmansa tunnelien romahdettua. He syyttivät siitä Israelia, mutta viimeksi syytökset osoitetaan Egyptille, jonka he väittävät asentaneen 90 sm:n läpimittaisen muoviputken maahan, jossa se valuttaa vettä kastellen maan ja suolaten heidän pohjavetensä. Maa on alkanut pehmetä aiheuttaen paikalisia vajoamia. Egypti on toiminut päättäväisesti saadakseen rajan ali tapahtuvan laittoman liikenteen pysäytettyä. Se on pumpannut tunneleihin vettä ja muodostanut useiden satojen metrien puskurivyöhykkeen rajalle poistaen tuhansia asuintaloja pakottaen asukkaat poistumaan. Hamas on toiminut Siinailla toimivien jihadistien kanssa yhteistyössä egyptiläisiä sotilaita ja tukikohtia vastaan. Maapohjan suolaantuminen on tosiasia, mutta sen aiheuttaa luultavammin laittomien kaivojen kaivaminen. YK:n tarkkailijan mukaan Gazan kaista tulee asumiseen kelvottomaksi vuoteen 2020 mennessä. Sama romahtamis-ilmiö on havaittavissa Suolameren ympäristössä, mutta myös muualla maailmassa. http://www.timesofisrael.com/land-damage-has-gazans-pointing-finger-at-egypt-pipeline/
·        Gazalainen nainen sai surmansa ja useita ihmisiä haavoittui IDF:n tykistötulesta, kertovat PA:n lähteet. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinetin kokoon käsittelemään tilannetta, joka uhkaa kehittyä sodaksi ja riistäytyä käsistä. IDF tulitti 4 kohdetta Gazassa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-woman-killed-by-israeli-tank-fire-in-gaza/
·        Rajapoliisi esti puukotuksen Patriarkkain haudalla havaittuaan epäilyttävän arabin, jolta löytyi veitsi. Kukaan ei haavoittunut ja arabi vietiin kuulusteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211868#.VyxOfYmKTIU
·        Eilen vietettiin kaatuneitten muistopäivää. Kaikkiaan
23 447 israelilaista sotilasta on saanut surmansa sodissa ja muissa väkivaltaisissa tilanteissa. Vuosien 2015 -2016 aikana lista kasvoi 68 kaatuneella sotilaalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211870#.VyxPRImKTIU
·        Torstain vastaisena yönä yli 10 000 ihmistä kokoontui osoittamaan kunnioitustaan Arielin lähellä sijaitsevalle Joshau Ben Nun hautakammiolle. Hautakammio sijaitse keskellä arabikylää, minkä johdosta armeija sinetöi puolet kylästä antaen pyhiinvaeltajille mahdollisuuden mennä esteettä haudalle. He rukoilivat, tanssivat ja lauloivat keskellä yötä Israelin ensimmäisen kenraalin muistoa kunnioittaen, joka aloitti Luvatun Maan vapauttamisen, minkä juutalaiset tekevät uudelleen.  
·        Qatar istuu Oxfordin yliopiston hallituksessa, ja voi vaikuttaa positiivisesti arabimuslimien opintojen edistymiseen. Mutta Lontoo on valitsemassa Pakistanista muuttaneen muslimin kaupungin pormestariksi. Mihin tämäkin johtanee? Sharialakiin? http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/18829#.VyxSSYmKTIU
Post a Comment